Sada je: 17 tra 2026, 16:13.

TEŠKA ADAPTACIJA U VRTIĆU

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: TEŠKA ADAPTACIJA U VRTIĆU

PostPostao/la sneki » 07 tra 2010, 10:48

Flipper, slali su nas na sve moguće pretrage, ali nitko do neuropedijatra. Sad smi mislim da će nam i to biti neophodno za obaviti, jadan malac već mu je dosta ispitivanja i pretraga, zato i zazirem od magnetske i pitam se da li je to potrebno, ali sve je očitije da ju je možda najbolje i obavit. Hvala na podršci.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 tra 2010, 10:52

evo ti link s popisom svih gradskih vrtica s montessori programom:
http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3132

nemoj da ti blizina bude glavni kriterij pri odabiru vrtica. mi zivimo u dubravi.
i zbilja ne znaci da je bas montessori najbolji izbor za tvoje dijete. to bi strucnjaci trebali procijeniti.
sretno! :mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la suzaks » 07 tra 2010, 11:38

Sneki napisa
Puno te davim, ali toliko sam već očajna da ne spavam normalno od brige kud s tim djetetom kojem je očigledno nešto a drugi me uvjeravaju to će proči samo od sebe nije mu ništa.

Sneki - ovdje ćeš na GP naći dosta savjeta korisnih!
Jer većinom su svi prošli na neki način što i vi!
Ovo što si napisala je osnovno - morate najprije napraviti SVE pretrage da znate na čemu ste - ako je organski uzrok...znati ćete na čemu ste...pa onda možeš dalje pretrage tipa neuropsihijatra...
I lakše je onda u svim pridruženim službama (vrtići) komunicirati - kad imaš neki papir u kojem je netko razjasnio šta je djetetu... a kasnije i za školu...lakše će vam biti...
Možda vam je sad to sve nagurano i fizički teško ...ali lakše će vam biti u budućnosti...kad stvari razjasnite...
Držite se - sve detaljizirajte, raspitajte se, naći ćete na webu dosta informacija ...i o pretragama i o stručnjacima...
...najbolje neki dobar neuropedijatar koji će vas handlati...
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sneki » 07 tra 2010, 20:02

Mamashnita od noje. Evo mene opet. Danas smo bili u dijagnostici 2000 i bilo je prestrašno, toliko je vrištao i nije htio biti tamo da neuropedijatrica kad je to vidjela preporučila je odmah mg, rekla da me prisutan psihomotorički nemir i hiperaktivnost, hipersenzibilnost pogotovo. Kad smo došli doma i kad je zaspao u snu je ponovno počeo tako jako vrištati kao tamo trebalo mi je pola sata da se smiri. Ne znam uopće kako ćemo uspjeti obaviti tu mr, pogotovo zato što treba biti bez jela 6 sati i bez vode 3 sata. Kako ste vi to obavili?

Što se tiče vrtića, ovi na šalati i bukovcu su popunjeni, šalata ni ne želi još jedno takvo dijete jer ih imaju dosta, ali oba su rekla da predamo papire u petom mjesecu pa ćemo vidjeti. Zvala sam CZSS pa mi je rečeno da dođem u ponedjeljak pa da vidim šta oni mogu napraviti po tom pitanju.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 07 tra 2010, 20:42

hiperaktivnost se stručno ne daje kao samostalna dijagnoza prije 7. godine života, ali ona može biti simptom nekih drugih stanja.
Mi smo išli godinama u VD i bili prezadovoljni, ali Denis je imao dobru interakciju s djecom, jedino je dosta loše tada pričao i da - nije mogao nikoga ugrožavati jer je u invalidskim kolicima.
Danas je s tom istom djecom u OŠ :nana
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 07 tra 2010, 22:23

sve o magnetnoj rezonanci imas pod istoimenom temom na ovom forumu..potrazi..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 07 tra 2010, 23:04

je, tocno, imas topic na ovom pdf-u.
inace, nije nikakav problem ne jesti 6 sati i ne piti 3, barem nama nije bio :dunno

moj je doruckovao u 9 i u 15 bio na mr.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 08 tra 2010, 17:41

Mamasnita od noje, daj mi molim te reci na koji način su davali anesteziju tvom malom za magnetsku i kako je to podnio. Pretpostavljam, to ste obavili na dijagnostici 2000? Znaš li možda za nekog dobrog psihologa?
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 08 tra 2010, 17:50

u dijagnostiku 2000 dolazi anesteziologinja iz klaiceve bolnice i dijete plitko uspavaju plinom, preko maske. poput one za inhalaciju. vrlo plitka anestezija koja vrlo brzo izadje iz organizma.
za psihologa ne znam sto bih ti rekla. mislim da ce te neke druge mame ovdje mozda bolje od mene uputiti na nekog.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la nadicab » 08 tra 2010, 18:16

dobar psihologa za dijagnostiku i papire meni je psihologica na Rebru dr Grubić
Dobra psihologica za dijagnostiku i daljnji rad je po meni privatnica Tanja Sever (ukucaj u pretražnik, o njoj se dosta pisalo)
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mamashnita od noje » 08 tra 2010, 18:27

mi idemo kod TS ali je namjerno nisam preporucila jer mi se cini da to trenutno nije najbolji izbor za sneki.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 08 tra 2010, 19:31

Curke puno vam hvala na savjetima!!!!!! ;)
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 09 tra 2010, 19:35

a čuj šnito, ja neznam nikoga tko osim dijagnostike i dobro radi s djecom :/
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 tra 2010, 19:36

ne znam ni ja :/
no cini mi se da je za sneki trenutno vaznija dijagnoza, a sto se rada i terapije tice - dobar defektolog.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la nadicab » 09 tra 2010, 19:38

slažem se :dada zato sam joj i dala dobru dijagnostičarku.
A dobrog deffektologa koji zna dobor raditi i senzoričku i na komunikacijskim vještinama - ni takvu ne znam
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la sneki » 09 tra 2010, 22:36

Dobila sam broj od jedne defektologice koja dolazi kući privatno i navodno ima iskustva s takvim djetetom pa ćemo vidjeti. Za komunikaciju mi nije potrebno jer idemo jako dobroj logopedici u sesvete, a i već sad vidim pomake na bolje što se komunikacije tiče. Nego, mamashnita od noje daj mi reci jeste li možda bili na goljaku za senzornu. Mi nismo probali, odmah smo krenuli kod radne terapeutkinje u maka igraonicu, u velikoj gorici ne znam jesi li čula za to) i mislim da mi je jedino ta žena dala pravu dijagnozu, a sljedeći tjedan ćemo dobiti i program na koji način s njim raditi kod kuće. :mrgreen
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 tra 2010, 23:17

je l' idete u kabinet blazi mozda?
na goljaku nismo bili.
bas me zanima kako ces biti zadovoljna s defektologicom, javi nam svakako :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 10 tra 2010, 10:47

Da u kabinet Blaži idemo kod Ivane Opačak. A vi? Javit ću ti za prvi dojam.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 10 tra 2010, 11:08

i mi idemo tamo :)
kod natalije i ponekad ivane.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 10 tra 2010, 12:50

A kod kojeg radnog terapeuta idete, ako idete i dalje? :faca
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 10 tra 2010, 15:35

idemo tek povremeno na erf, ali u pravilu vise ne idemo redovno, radimo doma, prema uputama.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 10 tra 2010, 18:10

Vi ste očito dobili na erfu dijagnozu za senzornu i nastavili sa tretmanima. Mi smo bili kod prof. Škrinjar koja nam nije dala nikakvu sličnu dijagnozu osim da će ga to proći, to što taktilno dira površinu, da se tete što više trebaju pozabaviti s njim u vrtiću i da treba ići logopedu. Prof. Škrinjar inače radi u kabinetu za autistične spektre. Da, za senzornu je rekla da je premali. :/ Reci mi molim te koliko dugo idete kod prof. Blaži.
Mi smo tamo tek negdje mjesec dana. Jeste li zadovoljni?

Nešto mi nije jasno za tvog malca. Sumnjaju na blagi apsbergerov poremećaj, ali koliko sam čitala djeca sa tom dijagnozom jako dobro pričaju. Ja mislim da ti svi veliki stručnjaci samo nabadaju i čitaju knjige, a nemaju pojma :klanja
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 10 tra 2010, 23:12

malo mi se ta dijagnoza "proci ce ga" od prof. skrinjar cini u najmanju ruku nevjerojatnom. kao i to da je za senzornu premali :conf
mi smo s djetetom poceli kada je imao 15 mjeseci, mislim - sto to znaci premali??? nikada nije prerano za poceti. a prof. skrinjar nije nekakva bezveznjakusa, naprotiv.
zbilja me zbunjuje to sto si napisala.

sto se senzorike tice, mi smo vecinu toga do sada skockali, i dalje se poremecaj vidi u nekim stvarima, ali to nam trenutno nije 1. briga jer je zbilja svedeno na minimum, u svakom slucaju stanje je neusporedivo bolje nego kada je bio skroz mali. ono sto je trenutno njegov najveci problem, cime se trenutno bavimo i sto pokusavamo popraviti terapijom jesu - paznja i koncentracija i komunikacijske vjestine.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 11 tra 2010, 10:38

Da i mene zbunjuje njena dijagnoza ( išli smo k njoj po preporuci), jer ova u senzornoj je potvrdila da ima poremećaj taktilini i proprioceptivni. I mi se najviše borimo s pažnjom i komunikacijom, on sad već jako dobro komunicira sa nama i tetama, ali najveći problem je komunikacija s djecom koju uopće nema. Kako se očituje senzorna kod tvog malca?
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 tra 2010, 11:57

perceptivna nam stvara najveci problem. jednostavno receno - od sume ne vidi drvo. tesko mu je, ponekad, rasaznati sto je sto, ili npr. kada treba pronaci neku svoju igracku u kutiji s igrackama jako mu je tesko i mi mu moramo pomoci.
nesto manji problem je taktilna netolerancija. npr. ne nosi nista osim trenirki na gumu, nedobog obuci mu hlace koje imaju gumbe ili ciferslus.
sto se sluha i mirisa tice, ta su mu osjetila preizrazena. npr. cuje kada netko pet ulica dalje auto vozi u rikverc :)
ili - posnjofat ce te i reci ti sto si jela ili pila, kojim detrgentom ti je oprana odjeca i koji omeksivac koristis :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 11 tra 2010, 15:13

Kod nas je izraženo dodirivanje površine rukom, hodanje naprijed nazad, ili hodanje okolo naokolo, pogotovo kad je veći prostor i nepoznati na taj način ga istražuje, moramo rezati etikete, ali mislim da i nama odraslima to smeta, što se tiče mirisa voli pomirisat jelo, ali nisam primijetila ništa drugo. Kad je uznemiren legne na pod i glavu povlači uz pod, po tepihu npr. Što se tiče proprioceptivnog dijela lagane stvari kao da ne doživljava, npr. on će baciti loptu svom snagom, ne polako, odgurnut će dvosjed ili trosjed bez problema. Ne želi koristiti u dosta stvari dvije ruke već jednu.

Čula sam se s defektologicom telefonom. Treba doć do nas u srijedu. Dosta smo pričale o svemu tome i po njoj s njim treba samo više raditi kao i znati s njim raditi. Ima dosta neugodnih informacija za vedre dane, pa joj nije ni čudno zašto ga odbacuju. Smatra da mu treba normalan vrtić i da se tamo defektolog treba što više baviti s njime. Ja sam joj rekla da mi je problem igra s njime doma jer u zadnje vrijeme ne prihvaća ništa osim čitanja knjiga, ljepljenja životinjskog carstva i vožnje kamionom. Ona smatra da je njegova dob najviše pogodna za grafologiju, pa nek dođe i proba. Svi smatraju nešto, jedino mi roditelji znamo kako je to teško :place
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sneki » 15 tra 2010, 17:40

Mamashnita od noje.

Evo bila nam je defektologica. Mislim da je žena skroz ok. Odmah su se oni dvoje skompali. Ona smatra da je on dobar samo ga treba usmjeravat i što više s njim radit, pogotovo defektologica u vrtiću. Zna Ivanu Opačak iz kabineta Blaži kao i radnu terapeutkinju iz Make. Ona mi sugerira za njega redovan vrtić, dakle ponovni upis u petom mjesecu.
Vidim i ja de se moramo što prije maknuti iz ovog vrtića jer očigledno od tamo ništa ne dobije osim što se razboli. U srijedu je zakurio,odmah angina, klavocin, a prije tri tjedna je bio na cefixinu zbog upale grla. Stalno mu dižem imunitet s propolisom, multivitaminskim sirupom ali uzalud.
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 tra 2010, 23:19

sneki, drago mi je cuti dobre vijesti :joy
pri tome ne mislilm na bolestine kojih, nazalost, ima u svakom vrticu.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 tra 2010, 23:21

i jos ti moram reci da niti jedna defektologica niti u jednom vrticu nece se pretrgnuti od rada s tvojim djetetom. :(
defektologa nadji na drugom mjestu.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sneki » 17 tra 2010, 19:21

Da, skužila sam kako ti defektolozi u vrtićima glavno da postoje, a masa njih ni ne zna ništa o nekom djetetu. Doma nam dolazi defektologica, čini se da je ok. Ona i Lovro odmah su se skompali, čak je nešto i crtao, jel tvoj mali crta? Što se tiče vrtića još smo u potražnji. Stiže peti mjesec pa čemo vidjet. :conf
sneki
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.