Sada je: 28 srp 2026, 23:36.

Raditi kompresije ili čekati da beba počne sama vući?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Raditi kompresije ili čekati da beba počne sama vući?

PostPostao/la kalea » 07 tra 2010, 23:45

Ne radi se o mojoj cicalici, nego o bebi staroj svega par dana :luv. Dakle, sve je još friško i radi se zapravo o zasad samo potencijalnom problemu. Beba je prvih dan i pol bila non-stop na cici (što je normalno, znam), no nije se čulo/vidjelo da guta, a bila je nezadovoljna čim bi ju mama skinula s cice. E, onda je mama prilikom podoja počela raditi kompresije i dok bi stiskala cicu, baš bi se čulo da beba guta mlijeko, nakon čega bi beba fino zaspala. No, kad bi ju opet probala staviti na cicu da papa bez kompresija, beba bi uglavnom spavala/lagano cicala, opet bez gutanja. E sad, nju brine što ako se beba navikne na kompresije i ne bude htjela sama vući. Prvo dijete joj je bilo takvo, lijeno, i nije uspjela dojiti, iako je imala mlijeka napretek. I sad mlijeka ima, a njoj je jako stalo da ovaj put dojenje uspije. Što mislite, da radi i dalje kompresije ili da samo stavlja bebu na cicu?
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Raditi kompresije ili čekati da beba počne sama vući?

PostPostao/la Stefanova_mama » 08 tra 2010, 12:08

Ja nemam iskustva sa kompresijama. Zato je bolje da se javi neka mama koja je imala sa tim iskustva.

Ako beba hoce da cica ceo dan znaci da pokazuje interes za siku, nije "lenja beba" i u tim ranim danima je treba pustiti na siku svaki put kad trazi. Zna biti zamorno, ali ne traje zauvek, a beba podrazajem navlaci mleko.

Ne znam reci da li da ovako ili onako radi, jer njima treba i vremena da se uhodaju, tek su pocele.

Mora pratiti popisane i pokakane pelene, prirast tezine (najbolje u nedeljama, da je ne vaga previse cesto, jer izludece se), da li je beba zadovoljna, da joj fontanela nije ulegnuta (to znaci da joj treba tecnosti)... i tako korak po korak sama ce doci do onoga sta im obema najbolje odgovara.

Jako je bitno da bebi u ustima nije samo vrh bradavice ili sama bradavica, jer onda mleko ide kap po kap, kad zahvati desnima i areolu oko bradavice, tu pritiska kao baloncice koji su puni mlekom i onda mleko ide u mlazovima i hranjenje je efikasnije.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la eli » 08 tra 2010, 12:17

na mjestu tvoje prijateljice ne bi stalno radila kompresije, već bi pustila malu dok se ne umori, pa desetak kompresija i opet pustila bebu da vuče i tako u krug. beba je još jako mala, naučit će ona kako dobro potegnuti i najesti se, samo treba imati strpljenja.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 08 tra 2010, 12:52

Rekla bih da ti nik stoji. ;)

Edit: Post se odnosi na eli.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Diami » 08 tra 2010, 13:07

Karlo je isto volio biti puno na sisi, posebno na početku, i kod njega osim u trenutku let-down-a nisam kužila da guta niti baš po zvuku niti po pokretima (ono što se veli oko ušiju da se miče) - barem ne dok je bio tako mali.

Ovo što Eli predlaže mi se čini najsigurnije - em će pustiti bebu da ipak uči sama, a osigurat će joj dovoljno mlijeka "na pladnju" da se najede i ako sama ne potegne dovoljno.

Samo neka je i dalje stavlja na podoj "na svaki kme".
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la kalea » 08 tra 2010, 22:26

Cure, hvala :kiss !
Mali je danas počeo vući bez kompresija :joy .... doduše, papanje traje i ona još nema/ne osjeća LD, ali on jede, piški, danas je više puta i kakao, tako da mislim da će to sve biti ok.
P.S. Teoriju svu zna, stavlja ga na istu cicu unutar 2 sata, pazi kako hvata bradavicu, ma mora uspjeti :).
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 08 tra 2010, 22:34

bravo :joy sigurno će uspjeti, vibramo za njih
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Stefanova_mama » 09 tra 2010, 13:41

Super samo napred! :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Plusic » 10 tra 2010, 18:08

da se nadovezem sa pitanjima :)
radim ovako kako je eli napisala.
tu i tamo ga stavim na vagu (ne svaki put, ali barem 2-3puta tako da dobijem dojam koliko je pojeo). max pocicanog je 20ml i to u 5-10min, sve nakon toga je igra i spavanje na cici.
po savjetu patronazne ne dajem mu jesti cesce od sat i pol , otkad smo tako pceli poceo je vuci ovih 20 .
ona kaze da onn jos uvijek plitko cica, al mislim da mu treba vremena da nauci?
(u rodilistu je bio 8 dana razdvojen od mene i iako hranjen mojim mlijekom (vecinu obroka) ipak je papao na bocicu....)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Diami » 10 tra 2010, 18:40

Čel Plusić to ga važeš prije i poslije podoja? Ak se ne varam zaključak većine koji znaju o dojenju dosta je da je to totalno nepouzdana metoda za utvrđivanje stvarne količine popijenog mlijeka.

Ja osobno ne bih držala razmake među podojima, nego unutar 2h davala istu dojku ako traži i češće. :dunno A naučiti će se vući s vremenom i kako će jačati tako će i jače vući, prije bih pazila da je uvijek položaj ispravan i što veći dio areole u ustima, ispupčene usne na van i slično. :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la eli » 10 tra 2010, 19:55

plusić, nemoj ga vagati, skroz je nepouzdano.
no uzmimo da malecki stvarno jede 20 ml po obroku. to je premalo. kad vidiš da će se uspavati, radi kompresije, a ne bi bilo loše da mu nakon obroka daš na špricu svojeg izdojenog. u bolnici koriste bočice sa proširenom rupom na dudi i onda mame kad dođu doma imaju problema sa hranjenjem djeteta, moraju ga naučiti ono što je zaboravio, a znao je kad se rodio.

osobno, iz više razloga nisam pristalica pustiti bebu da spava sa sisom u ustima. posebno ako još nema dobru tehniku i ako slabije jede. ovako se može desiti da spavajući sa cicom u ustima zadovolji onu potrebu za blizinom mamine dojke pa da i na gladno slabije vuče. no nikako ne odbiti dati cicu onda kada traži, već ga maknuti kada prestane jesti, tj. par minuta poslije (jer im u toj dobi ponekad treba par minuta da predahnu na pola obroka).
i nemoj mu dati dudu.

slobodno idi na to da ti dva obroka za redom bude na istoj sisi. malo jede, a tvoji spremnici su veliki, nije mu lako doći do masnijeg mlijeka.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 11 tra 2010, 10:55

e pa bas me ovo zadnje i muci. imam osjecaj kao da on izvuce ono prvo a onda se umori i gotovo.
mlijeka ima, to pretpostavljam jer mi je majica stalno mokra, curi, ali kako njemu to dati?
vaga mi je bila mjerilo samo da vidim jel ista uopce pojede, jucer ga npr nisam nijednom stavila ....
neznam koliko cesto ga stavljati na cicu ?

kad vidim da zaspe maknem ga, i kad se razbudi nakon par minuta ponudim mu opet :/
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la sany » 11 tra 2010, 11:39

plusic kako su ti cure i rekle, stavljaj ga na sisu kad god trazi
to moze biti i ovako nakon par minuta kad se probudi, ali onda obavezno daj tu istu sisu
mozes je slobodno dati i vise puta ako ti recimo trazi vise puta unutar jednog sata
uglavnom zaboravi ono svakih sat i po, jer on ocito po ovome kako si napisala sisa manje a cesce
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Stefanova_mama » 11 tra 2010, 17:26

Potpis na sany i eli. Kad god trazi.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Plusic » 12 tra 2010, 12:16

hvala vam :kiss
izludili su me vise....
jutros mi patronazna kaze da nema tu nista od cicanja jer on to nezna... nece primiti puna usta bradavice, a od ovog pltkog me ubio :( sad se borimo, ja mu guram on pljuje dok se oboje ne umorimo i odustane od cicanja. onda iduci put ja popustim, samo da pojede i onda pocica nesto....

dva puta dnevno mu nadoknadim kolicinu izdojenim na bocicu (ne dajem mu vise od max 40ml na bocicu jer max koji je ikada pocicao je bio 30ml).

ne odustajem, ne zelim odustati, ali sam ponekad na rubu.....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 12 tra 2010, 12:56

plusic :hug naučit će se on već, buš vidla... pusti ti patronažnu, ona mora to reći da ne bi bilo da dijete sutra nije dovoljno dobilo... tako joj je lakše... meni R ima već 6 mjeseci, a i dan danas cica kad se sjeti, nekad mu dam istu cicu i po 4 puta unutar dva sata

u početku sam bilježila koja mi je cc na redu sa špangom na grudnjaku jer bi se često bunila, a sad imam samo jedan jastučić i uvijek mi je na punijoj cc, tako pratim redoslijed jer mi R rijetko isprazni cc do kraja pa se ne može opipati razlika...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Stefanova_mama » 12 tra 2010, 13:29

Plusic uhvati sa palcem i kaziprstom areolu sa strane prema ruci (pazuhu) i spljosti malo dojku, namesti bebu na jastuk ili jastuk za dojenje i drugom rukom uhvati mu glavicu pozadi. Zamasi bradavicom ispred njegovih usta (malo po usnicama), refleksno ce ih otvoriti, ako nije dovoljno siroko povuci se pa ponovo. Kad vidis da je sirom otvorio usta (sad ide najkomplikovaniji deo, barem je meni bio) u isto vreme glavica prema napred i sika prema napred, ako je plitko uhvatio, mali prst u ugao usana da se razbije vakum (nezno) i ponovo dogod ne uhvati kako treba (uspece iz par pokusaja).

Ako siki plitko zvacuci samo bradavicu idu kapi, ako desnima pritiska areolu ide u mlazu.

S.-u je trebalo 3 nedelje da nauci, sa M. mi je bilo lakse jer sam vec znala.

Ja sam ih pustala da budu na siki za svaki kme i koliko god im treba. Jeste iscrpljujuce, ali negde oko 3 nedelje se smanji i uobroci.

Drzimo vam palceve.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la kalea » 12 tra 2010, 17:01

Plusić, jel pišeš dnevnik dojenja? Ono kad si, koliko i na koju stranu dojila. Tako lakše pratiš koliko doji. I definitivno ga stavljaj na cicu čim traži, samo pazi da bude na istu unutar 2 sata ili ako daš dvije u jednom podoju, da drugi put počneš s onom s kojom si bila završila.
I možda da mu izdojeno daš na žličicu ako ti nije prekomplicirano? Da zaboravi skroz na bočicu.
Naučit će on, nemoj odustati.

P.S. Ona beba s početka priče lijepo papa, spava, piški i kaka :srca , još samo da i vaga to potvrdi.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 12 tra 2010, 17:21

kalea je napisao/la:P.S. Ona beba s početka priče lijepo papa, spava, piški i kaka :srca , još samo da i vaga to potvrdi.

Bravo, bas mi je drago. Drzimo palceve i za prirast tezine. :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Plusic » 13 tra 2010, 13:00

porodajna tezina 3600
izlazak iz rodilista 3480
sa 15dana starosti 3440

kaze patronazna da mu uvedemo AD za nocni obrok u snu dok ne konta sta jede?
da ga dojim sto cesce dnevno ( a prije dva dana je rekla da mu napravim pauze od dva sata)......

dojim ga kad god trazi, pocela sa ga vagati prije i poslije obroka (kad se sjetim) za svoju mirnu savjest, tek toliko da dobijem okvirni dojam koliko jede...
danas cu imati neku sliku...

zabrinjava me sad ovaj dodatni pad tezine?
a jucer je imao 7kakica - pa ne bi kakao da je gladan? bila bi mu fontanela udubljena?

jel se primjeti da sam totalno zbunjena ?
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 13 tra 2010, 13:05

najvjerojatnije je nastavio padati otkako je došao doma, a zadnjih par dana dobiva na težini.

razloge za dati ad nemaš jer se ti možeš izdojiti i to mu ponuditi nakon cicanja. na tvojem mjestu i po noći bi si navijala sat na svaka dva sata ponudila mu cicati u snu, ako ne prihvati probudila ga i nakon dojenja dala mu izdojenog. znam, veliki je to posao i iscrpljuje, ali tjedan dana do sljedećeg vaganja ćeš izdržati.

kako je tehnika sisanja na bočicu drukčija od dojenja dodatno mlijeko je najbolje malenima davati na žličicu ili špricu. u apoteci ima za kupiti velikih šprica, ne znam jesu li 10 ili 20 ml.

ova dva sata koja sam navela prestavljaju maksimalni razmak između hranjenja, a ako beba traži češće, još bolje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 13 tra 2010, 13:10

ponoci srecom ima veci period spavanja, odspava 2 sata ponekada i 3...
reagiram na prvi "kme" i guram cicu, ako nece ili spava nadodam na bocicu. znam da bi trebala izbaciti bocicu skroz ali ne mogu :oops:
AD imam (kupila ga u panici jedan dan) ali srecom popio je samo tu vecer 30ml i nismo posegnuli za njim dalje....

mucimo se sa guranjem cice u usta, cesto ga to jako naljuti i izivcira do granice da uopce vise nece jesti....
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 13 tra 2010, 13:12

plusic, zbog tih probleme koje malac ima s prihvacanjem dojke trebala bi izbaciti bocicu sasvim. ne i kolicinu adaptiranog, to mu daj na zlicu, salicu, spricu, bilo kako.... ali tesko ce nauciti kako prihvatiti dojku i kako vuci ako ga bocica zbunjuje, kuzis?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la eli » 13 tra 2010, 13:15

izdoji se prije podoja i to prvo mlijeko baci. dovoljno je da izvučeš 10-20 ml i već će se lakše prištekati.
dijete koje neadekvatno dobiva na težini ne smije se pustiti da spava koliko hoće, već mora jesti svaka dva sata. kasnije kad krene uredno dobivati moći će spavati onoliko sati koliko ima kila.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 13 tra 2010, 13:55

pokusat cu :)

sad ga forsam da jede svakih sat i pol ili dva max.
sad je jeo :
03:30 (nismo ga vagali po noci tako da neznam koliko je pojeo u ova dva obroka)
05:30
9 - 60ml
10:30 - 30ml
12 - 40ml
13:30 - 10ml
sad je zaspao i ne zeli cuti vise za cicu niti ista :/
u rodilistu su mu davali bocicu svaka 3 sata po 70ml :| (kombinirano moje izdojeno 4do5obroka i ostatak AD)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 13 tra 2010, 13:58

ok. sad je sit. u 15i30 ga opet sljeduje klopa.

i nemoj ga tako često vagati. bitno je samo da za tjedan dana odete na još jedno vaganje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 13 tra 2010, 14:05

a ono sto mene muci je zar mu je tih 10ml dovoljno?
mislim, vjerujem da je, cim je odustao i ne reagira na podrazaje....

sad mu je obicno doba kad odspava , koliko sam skontala spava od cca 14 do 17(jedno budjenje za klopu) i onda od cca 23:30 do 7 ili 8 (dva budjenja za klopu).
preko dana je uglavnom budan, zaspe na max 15minuta (svako piskenje, kakanje ,... ga probudi zbog ovih muka sa kozom, ojedinama, gljivicama,...)

hvala vam drage moje sto me slusate, savjetujete - sto ste uz mene :kiss
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 13 tra 2010, 14:18

nije, ali prijašnji obroci su mu bila ok i sad držim fige da dovoljno ogladni i smaže punu porciju. :)

ne važi i ne plaši se. dok god je budan, piški, kaki, ne izgleda malaksao zdravlje mu neće stradati, a ovim režimom kojim mu daješ kad traži i još nukaš počet će dobivati na kilaži.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 13 tra 2010, 20:31

I nama je prvi mjesec bio kritičan... Sjećam se koliko mi je misli prolazilo kroz glavu. Karlo je počeo dobivati onak "kak spada" tek pred kraj prvog mjeseca. Uz razliku da nije toliko kakao kao tvoj mališan, pa sam dodatno brinula, srećom pa je piškio...

Na Sv. Duhu su malcima koje su dohranjivali (zbog prevelikog gubitka na težini) na špricu davali, držim fige da i vi uspijete.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Plusic » 14 tra 2010, 13:16

pratimo ritam hranjenja svaka dva sata, po noci svaka tri i to ga jedva probudimo da pojede.
kakane pelene je imao jutros vec tri i to postene od kojih bi se i ja posramila :mrgreen

poslusala sam eli, prestala vagati i samo ga hranim, svaka dva sata da bude obrok i izmedju (na istoj cici) koliko pozeli.
iduce vaganje je u utorak, nadam se da ce biti bolja situacija.

Diami hvala ti na ovim rijecima, lakse mi je kad vidim da ide na bolje....

i da, moram totalno pokuditi lekciju dojenja iz VInogradske, slusala sam sestru kako objasnjava mojoj cimerici : dijete treba cicati 15minuta i nakon toga biti sito sat i pol. ako unutar tog vremena trazi cicati znaci da je gladan i da mu treba uvesti dohranu :shock
Plusic
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.