Barbi je napisao/la:Meni su uvijek bili u konfliktu savjeti ortopeda - s jedne strane dijete treba biti što više boso, prohodavati boso, s druge strane treba imati visoku cipelu koja drži zglob.
Puno sam o tome čitala i razmišljala i nisam postala pametnija.
E tak i ja. Čak i unutar jedne struke se savjeti razlikuju, a kamoli između struka. Valjda ovisi tko je gdje i kada bio na doškolovanju, specijalizaciji, kongresima, pratio stručnu literaturu?! Samo - kako ću ja znati što je stvarno po sadašnjim informacijama i saznanjima najbolje odn. tko je od njih stvarno u toku?
Jel se i o tome može nać na stranicama SZO nekaj?

Jedino - po pitanju ovog da cipelica mora držati zglob i slično - meni nekako (moja) logika nalaže da zglob može "naučiti" svoju funkciju samo ako ga pustiš da to čini bez ograničavanja. Ako čvrsta cipelica preuzme dio opterećenja i slično, onda "to baš nije to". Nisam čula da se djeci (tako maloj" iskreću nogice u zglobovima?
Al možda sam neupućena... A ove tenke u Deichmannu budem baš pogledala. Mi smo sad kupili jedne Ciciban cipelice, al vjerojatno nakon sljedećeg skoka u rastu budemo trebali nove. Doma smo i dalje u abs-čarapicama.

Moje osobno uvjerenje je da cipelica ne treba biti visoka i kruta, držati zglob niti imati uložak već da mora biti što udobnija i savitljivija. Nebitno je li visoka ili niska. 
)