Sada je: 28 kol 2026, 17:44.

preosjetljivost na mlijeko i 'neocate'

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

preosjetljivost na mlijeko i 'neocate'

PostPostao/la zeezee » 10 svi 2010, 14:20

nakon obrade na srebrnjaku dijagnoza je alergija na mlijeko, a uputa potpuno izbjegavanje mliječnih proizvoda, dakle i onog što najviše voli- jogurta, sira..... mlijeko sam već kod sumnje na preosjetljivost (urtikarije, oguljena koža prepona i sl) zamijenila sojinim, onim alnatura s dodatkom kalcija. s jogurta ga nisam skidala jer još nije bilo potvrđeno (ali, primjetila sam da su mu stolice jako mekane,neformirane; jedno vrijeme sam mislila da mu se to još nije probava ustalila od rote iz veljače), dr nam je nakon svih nalaza rekla da i to dokinemo, na neko vrijeme...ispostavilo se da je to neko vrijeme po njoj min godina dana :/ .

dobili smo 'neocate' na recept, dvije kutije s po deset vrećica praha. jedna vrećica je za 400ml napitka...odvratnog je okusa, i iako ga je isprva popio bez problema, počeo se nedugo nakon toga buniti i govoriti da mu nije fino. inače, nije kap adaptiranog u životu popio, odbijao je čak i one kašice koje ga u sebi imaju. ni dan danas ih ne želi okusiti. a ovo mlijeko je daleko gadnije od adaptiranog...prolazi kako-tako s medolinom i 3kornom od dm-a,inače ne. sad, znam da ne treba očekivati ne znam što nakon par dana konzumacije, ali nisam sigurno očekivala da mu se mekana stolica pretvori u pravi proljev. poslije svakog obroka s tim mlijkom on obavi broj 2, ali u prilično tekućem stanju.

ima li netko iskustva s tim pripravkom i što mi je činiti?
naravno, zanima me i par konstruktivnih prijedloga vezanih uz doručke, večere...a bez mlijeka i mliječnog. plus, za one koji imaju sličan problem, koliki je,u stvari, problem ako ponekad i pojede nešto s mlijekom? pitam jer bake i djedovi naprosto ne mogu vjerovati da mu ne smiju tu i tamo dati kakvu bezazlenu čokoladicu, i neka će sigurno završiti u njegovom trbuhu dok ga oni čuvaju...a ni u vrtiću nemam neku posebnu kontrolu...recimo, u špinat i neke umake se stavlja mlijkeo, u pire krumpir....
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: preosjetljivost na mlijeko i 'neocate'

PostPostao/la boysmama » 10 svi 2010, 14:52

zee, ti znaš da smo i mi imali taj problem ;) a još uvijek ga imam sa mlađim sinom i ne jedem NIŠTA mliječno (dojim)... sve imaš zamjensko na tržištu: sojino, rižino ili možda najbolje zobeno mlijeko sa dodatkom Ca, sojin jogurt (meni nije fin :dunno ), sojino vrhnje za kuhanje, umjesto sira tofu namaze i majoneze (ali to moraš znati spremiti jer je sam po sebi bez okusa ako je navikao na kravlji sir), umjesto maslaca biljni margarin i tako... u početku će vam biti gadno jer su okusi različiti, ali s vremenom oni to prihvate kao normalno... ako i dalje misliš da ne dobija dovoljno Ca, u početku mu možeš dati i nadomjestak za Ca u sirupu (Osteocare za djecu, znam da je kemija, ali Ca je Ca) i kuhati mu puno različith žitarica u varivu, pržene sjemenke sezama usitniti i dodavati jelima kao prah (npr. palenti, juhicama)... AD mlijeko je većinom na bazi kravljeg, tako da ste i tu u zabrani (znam da postoji milupino sojino,ali ga trenutno nigdje nema :dunno )

za neocate stvarno ne znam...

e, da, baki i djedu ćeš ipak morati objasniti da se radi o ozbiljnom problemu i u slučaju da se ne pridržavaju da im unuče može razviti bolesti dišnog i probavnog sustava, tako da se nije za igrati s tim stvarima... e, sad, ti najbolje znaš kako on reagira i na koju količinu mlijeka/mliječnih proizvoda, to ovisi o stupnju alergije koji ti vjerojatno piše u nalazima... nekome je dovoljno par kapi da počne gušenje/osip/proljev, a nekome može proći i par dana intenzivnog uzimanja namirnica da se očituje alergijska reakcija kad se dovoljno alergena akumulira u organizmu :dunno ja kad popijem dcl mlijeka, dojenče mi dobije sutradan osip po licu...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Barbi » 10 svi 2010, 15:00

Kolika mu je jačina alergije? Koliko plusića je bilo na prick testu?

Mene štošta oko tih alergija jako zbunjuje. Moj sin je također bio alergičan na mlijeko no ta je alergija bila blaga (jedan plusić :D) i nisam nikad primijetila reakciju bilo koje vrste. Dobili smo uputu (također na Srebrnjaku) izbjegavati mlijeko ali ne i fermentirane mliječne proizvode :conf pa je on jogurte i sireve uredno konzumirao bez poteškoća. Alergija na mlijeko prestala je cca godinu dana kasnije.
Na alergene na koje mu je alergija jače izražena vidljivo reagira kožnim reakcijama. Jaja smo npr. izbjegavali potpuno i sa 7 i pol godina više nema ni te alergije. Ali me začudilo pitanje doktorice na Srebrnjaku kad smo došli na kontrolu i ponovljeno alergotestiranje pred par mjeseci dajemo li mu jaja i zašto ne? :conf Pa dobili smo uputu izbjegavati ali eto, oni to ne misle baš kao potpuno izbjegavati nego s vremena na vrijeme ipak treba dati... ja se uglavnom sa tog Srebrnjaka uvijek vratim doma manje pametna nego što sam došla.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la LiKmama » 10 svi 2010, 15:02

Nemam iskustva s alergijom na mlijeko, ali, onako teoretski, mislim da bi se tu prije radilo o preosjetljivosti zbog razgradnje tj. nemogucnosti razgradnje kravljih bjelancevina, a ne alergiji. :dunno

nekome je dovoljno par kapi da počne gušenje/osip/proljev

ovo nije isto - gusenje i osip su alergijske reakcije, proljev je reakcija probavnog sustava znaci preosjetljivost.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Barbi » 10 svi 2010, 15:04

nakon obrade na srebrnjaku dijagnoza je alergija na mlijeko

zeezee je ovo napisala :dunno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la LiKmama » 10 svi 2010, 15:05

Joj, kako sam povrsna. :roll
U naslovu si napisala "preosjetljivost", a samo u samom postu "alergija".

No, uglavnom, htjedoh reci da to nije isto.
U slucaju preosjetljivosti ti zapravo "samo" mucis probavni sustav. Razliciti ljudi razlicito ce ti reci, neki vjeruju da ga treba "vjezbati" i "trenirati", neki da ne. Zapravo isto kao i s alergijama, ovo sto Barbi prica.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la boysmama » 10 svi 2010, 15:06

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la zeezee » 10 svi 2010, 16:16

ovak: dijagnoza je: alergijska urtikarija (L50.0); nutritivna alergija; uIgE: mlijeko 3+; ispod toga piše: eliminacija mlijeka iz prehrane!
u brisu nosa ima eozinofile, to je pokazatelj alergije :dunno
na jaje mu se pokazala reakcija na kožnom testu, u krvi ništa, vjerojatno je došlo do miješanja uzoraka kod pikanja. i stoji to da sam otišla od tamo samo jako zbunjena....

na sojinom jesmo, samo me malo i ta soja muči, ono, fitoestrogeni, sim tam, moram to još malo proučiti. ma,uglavnom, opskrbili smo se i nekim điđama iz bio&bio, namazima i sl, a izgleda da ovaj proljev nije povezan s neocate mlijekom. sad mi je par mama iz vrtića reklo da su im klinci u proljevu. jbg, kad tete niš ne govore (kao što i za kozice čujem od roditelja djece koji ih imaju :/ );

hvala cure!
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 10 svi 2010, 16:25

Možda može piti kozje mlijeko obično iz trgovine, to je nama preporučio specijalist dok smo bili alergični. Ono je malo "teže" nego kravlje ali tvoje dijete može piti - moja je pila sa godinu dana. Ima i kozje adaptirano hipoalergeno ali ono je tek B LJ A K
Postoji manja mogućnost da je alergično na kozje ako je i na kravlje. Mi smo sve novo testirali kući na koži ruke sa par kapi gdje bi se pojavila urtikarija ako je alergična. Operem i nestane.
L je prestala biti alergična na mlijeko s oko godinu ipo dana.
edit: da me ne bi kamenovali :mrgreen moram napomenuti da je taj "kućni test" na koži moja inicijativa. Nie to preporuka liječnika i ne znači da bi svakome bio pouzdan ali nama pali.
Zadnja izmjena: rusulica; 10 svi 2010, 18:44; ukupno mijenjano 1 put/a.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la LiKmama » 10 svi 2010, 18:34

boysmama je napisao/la:http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/980/

hvala ti na tom linku, samo nisam sigurna bih li se smijala ili plakala.

Alergija je reakcija imunoloskog sustava, preosjetljivost je reakcija probavnog. Nema veze jedno s drugim.
Evo, recimo, objasnjenja s malo jaceg sitea od casopisa o zdravlju. ;)

"Intolerance" happens when unpleasant symptoms occur after eating a substance which your body cannot handle because the digestive system does not produce sufficient quantities of a particular enzyme/chemical, which is needed to break down the food and aid digestion.

The term allergy is used to describe a response, within the body, to a substance, which is not necessarily harmful in itself, but results in an immune response and a reaction that causes symptoms and disease in a predisposed person, which in turn can cause inconvenience, or a great deal of misery.

The most common symptoms are:
sneezing , runny nose, itchy eyes and ears, severe wheezing, coughing, shortness of breath, sinus problems, a sore palate and nettle-like rash.

An allergy is everything from a runny nose, itchy eyes and palate to skin rash. It aggravates the sense of smell, sight, tastes and touch causing irritation, extreme disability and sometimes fatality. It occurs when the body's immune system overreacts to normally harmless substances.

izvor

zeezee, zao mi je da je ipak alergija. No, lako je moguce da ce proci do 3 ili 5 godina.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 10 svi 2010, 18:46

Mi smo doma svi, osim Lukasa, na zobenom mlijeku (ja jer dojim, a MM je eto u 44 godini razvio intoleranciju na mlijeko, jogurte, vrhnje, nista ne smije osim tvrdih sireva, to mu ne radi probleme). Imas ga u Bio&Bio. Koristimo ono s dodatkom kalcija. Zobeno vrhnje koristimo i za kuhanje svega i svacega, skroz je fino.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la boysmama » 10 svi 2010, 21:21

ok, moram priznati da sam laik na ovom polju, ali kako me se ovi simptomi (posebno dermatološki) tiču osobno zbog oboje moje djece, onda u zadnje vrijeme pomalo čitam o tome, ali očito čitam ono što ne bi smjela :lol

ja ni dan danas nisam ustvari potpuno na "ti" sa razlikama alergije, neurodermitisa, atopijskog dermatitisa i preosjetljivosti (intolerancije), posebno u vidu dijagnosticiranja istih... svi imaju pozitivne patch testove i povišene vrijednosti IgE (imunoglobulina) ili ne :dunno ako se radi o dermatološkim manifestacijama, svi imaju donekle isti izgled, bar meni, laiku... nama su npr. za smanjenje neurodermitisa propisali probiotik za jačanje imuniteta, pa onda valjda probavni i imunološki sustav imaju neke veze, a po toj logici i pad imunološkog sustava bi mogao uzrokovati poteškoće na probavnom, ne znam :whew obrazujte me... gubim se malo u svemu tome...

ja sam bila uvjerena da je osip od kravljeg mlijeka moga R (7 mjeseci) genetski uvjetovan jer je moj brat imao strašne reakcije probavnog sustava na kravlje mlijeko do 3. godine, a sad mi kažete da to nema veze jedno s drugim :dunno

edit: tipfeler
Zadnja izmjena: boysmama; 10 svi 2010, 22:32; ukupno mijenjano 1 put/a.

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la zeezee » 10 svi 2010, 22:09

bome i mene to zbunjuje - sama dr nam je nakon kožnog testa, prilikom očitavanja, rekla 'stvarno je preosjetljiv na mlijeko' (kao da sam došla jer nisam imala što raditi), da bi kasnije u pov. bolesti i dijangozi to sve bilo nazvano nutritivnom alergijom.
meni je to sve čudno, tim višešto sam mu mlijeko uvela tek s nekih 16mj,pred jaslice, i to ne prečesto.u vrtiću ne dolazi na doručak, imaju ponekad mlijeko za užinu, od mliječnog jogurte i sireve,a doma smo uglavnom bili na jogurtu, malo na mlijeku, jer je ionako do prije par mjeseci cicao. nije imao nikakvih težihreakcija, povremeno male urtike, ali to me je ped uvjeravala da je od praška, nove robe... tek nakon što je u bolnici pokupio rotu, pa mu nisma neko vrijeme davala mliječno, primjetila sam jače reakcije na mlijeko. jaču urtikariju, mislim...probavu nisam mogla odmah dovesti s tim u vezu, baš zbog rote. ali, sad mi je jasno da je povezano.

ovaj članak s 'vaše zdravlje' je djelo voditeljice alergološke službe u jednoj od bolnica, LiK, što konkretno misliš da ne valja u njemu? ja fakat ne kužim te nealergijske alergije koje sam više puta čula da se spominju...zbunjuje me isto što i boysmamu, IgE izgleda postoji u svim navedenim slučajevima...

tanjabb,hvala. kak ti se čini zobeno iz dm-a? bio&bio mi nije jako pri ruci, mogu otić po zalihe, ali ovo mi je pod nosom (samo, što on nije ljubitelj zobenog, pa ni rižinog, sojino voli, ali samo to dm-ovo s kalcijem)
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 10 svi 2010, 22:15

zeezee, Alnaturino zobeno iz DM-a nema ekstra dodani Ca, nažalost, samo sojino i rižino ga imaju, a u bio&bio imaju ovo zobeno mlijeko: http://www.biobio.com.hr/webshop.aspx?robaID=11950

a inače je zobeno najzdravije, ali meni je nekako prerijetko tj. previše vodenasto, valjda je isto to u pitanju i kod tvog malca, iako je okus relativna stvar i brzo se navikom usvoji, barem je tako bilo meni :mrgreen
Zadnja izmjena: boysmama; 10 svi 2010, 22:20; ukupno mijenjano 1 put/a.

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la tanjabb » 10 svi 2010, 22:17

Pojma nemam kakvo je zobeno iz DMa jer je oduvijek pijem ovaj svedski Oatly koji mi je izvrstan. Imas ga bas s dodatkom kalcija i ako ga dobro promuckas gust je kao kravlje mlijeko.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la boysmama » 10 svi 2010, 22:21

pisale istovremeno, tanja...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la LiKmama » 11 svi 2010, 10:39

Ma nisam rekla da imunoloski sustav nema veze s probavnim, nego da govorimo o dva razlicita stanja, dvije razlicite reakcije razlicitih dijelova organizma.

Recimo, ja imam neku (nikad dijagnosticiranu) preosjetljivost na mlijeko i mlijecne proizvode sto konkretno znaci da ako konzumiram previse mlijecnih proizvoda odjednom, u jednom obroku i ne prekrijem ih necim drugim, jacim - bit ce mi zlo. Nije to nista opasno po zivot nego jednostavno moj probavni sustav ima problema s velikom kolicinom kravljih bjelancevina na hrpi, tesko mu je to razgraditi, ali jednom kad prodje kroz tijelo - gotovo, sve 5. Toliko o tome.

S druge strane, alergicna sam na neko tropsko voce i ako ga konzumiram, osipat cu se od-do. Moje tijelo ne prepoznaje nesto (nisam nikad isla na temeljita ispitivanja da vidim tocno sto) kao hranu nego ga pogresno identificira kao napadaca i brani se, zato reagira imunoloski sustav i baca mi urtikariju.
Moj probavni sustav to voce normalno probavlja, ali dok god mi je ono u krvi - imunoloski reagira. Znaci takva reakcija na jednom konzumirani alergen moze trajati danima i u valovima baca osip.
Moja, hvala Bogu, nije prejaka, ali nekim ljudima alergije doslovno ugrozavaju zivot.

Urtikarije nije tesko prepoznati. To cim vidis, jasno ti je sto je. One izgledaju poput uboda komaraca i sire se brzinom svjetlosti (ako je reakcija dovoljno jaka, jasno), mogu biti vece ili manje, ali su lako prepoznatljive.
Dermatitisi su suha podrucja, hrapava koza, kod jacih slucajeva koza puca, otvara se...skroz drugacije izgledaju.
Kod urtikarije je sama koza ok, problem je osip, ne sama podloga na kojoj izbija.

Aha, alergije tj. sklonost alergijama jest nasljedna, ali ne i alergen. Znaci cinjenica da je tvoj brat imao jake alergije maaalo ce povecati mogucnost da ih ima i tvoje dijete, ali ne na istu namirnicu.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 11 svi 2010, 10:41

Za termin "nealergijskih alergija" nikad nisam cula. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la boysmama » 11 svi 2010, 14:39

ma to su te intolerancije iliti ga preosjetljivosti...

boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la rusulica » 11 svi 2010, 15:02

Aha, alergije tj. sklonost alergijama jest nasljedna, ali ne i alergen. Znaci cinjenica da je tvoj brat imao jake alergije maaalo ce povecati mogucnost da ih ima i tvoje dijete, ali ne na istu namirnicu.[/quote]
Potpisujem te vse a na ovo bih još dodala da se genetski faktor uopće ne mora manifestirati kroz alergiju već kroz srodne bolesti kože i dišnih puteva. Nama su tako zaključili da L genetiku vuče od strica koji je cijelo djetinjstvo imao muke sa kroničnim bronhitisom i nekim blažim oblikom astme
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la ZacKa » 11 svi 2010, 15:16

Tako sam i ja zaključila Rusulice, deda od mm astma, ja suha koža, ponekad rane od toga, a kćer bronhitis, dišni putevi, atopijski dermatitis i jednom urtikarija.
Povezah da je to sve nasljedno ali nije ista bolest. :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LiKmama » 11 svi 2010, 15:54

Bolesti disnih puteva usko su povezane s alergijama, da.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.