Sada je: 11 kol 2026, 20:00.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy
uza svu najbolju namjeru,no jedan dan smo mu dali pet kuna da si pod odmorom kupi kroasan od vanilije,i rekla sm da mi donese račun
,bez izdavanja računa.
.

. imaju placenu uzinu u skoli (trazili su me da tamo u jedu jer tako cini vecina ucenika iz razreda i ljepse im je u drustvu, a ja nemam nista protiv. kad imaju vise od 4 sata, u torbu im stavim voce ili nekakav snekić, energetsku plocicu, pecivo ili tako to...)
. 

No sve u skladu s njenim karakterom i karakteristikama. Djeca iste dobi mogu se tako razlikovati, i imati jako različite stupnjeve osjećaja odgovorosti.
eli je napisao/la:mare, jedina sigurno ne bi bila. vidiš po pisanju na ovoj temi.No sve u skladu s njenim karakterom i karakteristikama. Djeca iste dobi mogu se tako razlikovati, i imati jako različite stupnjeve osjećaja odgovorosti.
ne znam na kakvu odgovornost misliš što se tiče imanja mobitela jer on ne zahtjeva odgovornost, što se toga tiče mogu ga imati i četverogodišnjaci. znam dosta sedmogodišnjaka i stvarno nisam primijetila da netko ima potrebu za istim, već se izvlači na marendi da se slušaju pjesmuljci, fotka, hvališe naokolo.

eli je napisao/la:provjeravanje mobitelom? ili imaš povjerenja u dijete ili ti je pod stalnim "živim" nadzorom. dok nisam imala povjerenje u malu bila je stalno pred očima meni ili ljudima u koje imam povjerenja (npr tete u vrtiću). mobitel tu ne pomaže.

TanjaMT je napisao/la:slazem se sa skorpinim postom.
i nadodajem: subota, 15.05. navecer, cesta od brezovice prema zgbu. na biciklu djevojce od oko 12-13 g, jednom rukom drzi guvernal, drugom kljuca poruku

Luantaro je napisao/la:ja sinoć vidla 25godišnjakinju kako se rola i piše sms poruku![]()
nema to veze s godinama

nego da i meni i njoj daje slobodu u smislu da moze poslije skole otici prijateljici doma koja je sama ( i odmah to javiti da ne dizemo paniku doma) ili se javiti ako kasni ili ako zaluta.
tko želi naći argumente za - i naći će ih
tko želi naći argumente protiv - i naći će ih

Adorabla je napisao/la:za skolsku djecu ti mogu reci da jako ovisi iz kakvog okruzenja dolaze. u krugu nasih prijatelja i poznanika je samo jedno dijete imalo "svoj" mobitel u 2. razredu osnovne (roditelji su iz HR). u 3. razredu pocinju polagano dobivati oni koji npr. sami idu iz boravka doma, ili eventulano na neku aktivnost. opet se mogu nabrojati na prste jedne ruke. tek sa polaskom u gimnaziju (1. razred je ekvivalentan nasem 5.) jedan dobar dio vec ima mobitel.
Vrticka djeca nemaju mob, a ja mislim da je u skoli zabranjen. Bas cu se raspitati ovih dana po skoli. Mislim da je zabranjena upotreba mobitela, vjerovatno ga mogu imati sa sobom, pod uvjetom da je na silent.. Ja bas nekako mislim da je u Hr (i Europi opcenito) jaci taj trend
al ajmo rasprave radi i usporedbe usporediti i skole vani i tu te sto vani djeca mogu raditi sa svojim vremenom a sto tu.
Da me se krivo ne shvati, to ne opravdava da kod nas ima smisla da dijete u vrticu ima mobitel, ali u trecem ili cetvrtom razredu po meni da, zato sto je kod nas boravak do 2. razreda i nakon toga su djeca na cesti bez boravka i bez ikakvog skolski strukturiranog vremena.
U Austriji koliko je meni poznato djeca su u skoli, pod nadzorom do 16 sati jer imaju najcesce i slobodne aktivnosti u skoli (tipa muzicke i najcesce dvoranskog sporta), a koliko sam cula od prijatelja s Novog Zelanda i u Australiji je slicno.
Vjerojatno se i kod nas moze bez mobitela, odnosno pretpostavljam da ima roditelja koji djeci ne daju mob to 13te godine. Ja to nisam niti pokusavala jer nisam vidjela nekakvu prednost veliku radi koje bi s djetetom trebalo ratovati.
Moje imaju obje i profil na fejsbuku i igraju kompjuter i kada mene nema doma. Nazalost. Medjutim ja im doma nemam nacina kontrolirati ponasanje, niti zelim, kad mene nema. Dogovorili smo osnovna pravila, a ovo je nazalost dio koji ide s odrastanjem i sticanjem povjerenja.
Inace, samo onako jedna crtica za one koje se kunu da njihova djeca nemaju profil na fejsbuku i da ga nece imati dok to one do odobre![]()
U razredu moje ceri (6.ti razred) vise od pola curica je otvaralo profil na skolskim kompjuterima bez saznanja roditelja. Bas zato sto su roditelji zabranili, oni su ih zaobisli i rijesili stvari na svoj nacin.

Zalutati će s mobitelom i bez, to su situacije koje moraju moći rješiti i bez mobitela, a da ga ja sad izlažem prerano zdravstvenim rizicima mobitela da bi on mogao oitći negdje neplanirano, ne vidim da korist premašuje rizike. Može doći doma, ostaviti knjige, nazvati mi s fiksnog i otići kod frenda, a tako i napravi.
Medjutim da, vjerojatno je tako da svatko ima svoje vidjenje situacije. Tebi vjerojatno ta panika ne bi puno znacila, odnosno vjerojatno rjesavate stvari na drugi nacin.
Mogu im samo zabraniti druzenje a to mi ne pada na pamet.

skorpionka je napisao/la:Rješevam na način da se u panične situacije nastojim ne dovesti![]()
Moja osnovna pretpostavka od koje krećem je da ga puštamo u situacije za koje znamo da je može samostalno savladati. Tek kad nešto savlada, a da ja zbog toga nisam na iglama, onda ide u to.
i preživjeli smo.pa mislimo i u ovome,dokle najdalje možemo
Sad mi je drago da ga ima, jer volim znati di je i kako joj je.a mi kao generacija roditelja djece koja su rođena "s mobitelom" ne možemo znati sa sigurnošću,jer prvi klinci koji tako koriste mobitele od malih nogu nisu još ni stasali u ljude,takoreći
Prvih dana je svako malo igrao igrice i žicao me da ga nosi u školu, to mu nisam dozvolila. Dozvolila sam mu da ga nosi na turnir sa klubom da igra igrice u busu i posijao ga je negdje
srećom ga je trener našao. Toliko o odgovornosti.
Sada mu je i samom jasno da mu mobitel ne treba. 

Sada mu je i samom jasno da mu mobitel ne treba.
aaaaaaa ovo je najbolje postignuće.

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.