Sada je: 12 kol 2026, 14:16.

OSJETILA-SENZORIKA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

OSJETILA-SENZORIKA

PostPostao/la Glori » 08 svi 2010, 00:10

poznajete li dijete (pripadnika spektra-autizam) da nema problem senzorike?

OSJET-----REFLEKSNA RADNJA-----EMOCIJA(osjećaj)----KOMUNIKACIJA----ovako ide razvoj kod moje mlađe...baš ovim redom..

ubiti me najviše dojmilo POKAZIVANJE PRSTOM-tj.shvaćanje da to nije naučena radnja već refleksna,a ima još dosta toga što nisam nigdje počitala,a kod nje sam uočila ...
zašto djeca spektra imaju takav problem sa finim podešavanjem osjetila i koja je to prepreka između osjeta i refleksne radnje(pogled-refleks...okretanje glavom -refleks---praćenje zvuka-refleks...itd(ništa to nije naučeno-već ide osjet-refleks,osjet-refleks--pa se na to stvara emocija))???

ubiti svaki ,ali baš svaki problem spektra može se povezat---OSJET-REFLEKS--tj.neuspjevanjem finog podešavanja prvog ...te dolazi do nereagiranja ili pretjerane reakcije....
vjerujem da upravo to fino podešavanje dovodi do tog koliko će koje dijete biti "zahvaćeno"---pa me zato čudi što se djeca koja "nemaju pogled" do trećeg mjesec hitno ne upućuju na rehabilitaciju i isto vrijedi za okretanje glave i pokazivanje prstom od 7-8 mjeseci??
naravno "najinteresantnijeˇ je upravo ta regresija (kad su sva osjetila "proradila",a i refleksi-stvorena emocija-komunikacija)--što je to što poremeti fino podešavanje osjetila i "baci"dijete u spektar??
poznajete li djete spektra koje nema senzorne probleme? :conf
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: OSJETILA-SENZORIKA

PostPostao/la Glori » 08 svi 2010, 23:04

Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 12 svi 2010, 23:11

http://bs.wikipedia.org/wiki/Refleksi_kod_%C4%8Dovjeka

Draž
Draži posjeduju specifični elektrohemijski ili mehanički energetski kvant kojim mogu izazvati reakciju na receptoru. To je modalitet draži. Svaki modalitet draži mora imati tri kvaliteta:

1.Dovoljnu jačinu,
2.Dužinu trajanja,
3.Brzinu uvođenja (nastajanja).
Draži mogu biti adekvatne i neadekvatne. Adekvatne su one koje u okviru svog modaliteta mogu uz minimalni energetski utrošak izazvati reakciju u biološkim strukturama. Taj minimalni energetski kvant se naziva apsolutni prag.

Uslovni refleksi su stečeni refleksi (nisu prisutni na rođenju), koji nastaju i nestaju tokom života. Razvijaju se na neku uslovnu draž koja se više puta ponovi neposredno prije djelovanja neke bezuslovne draži, npr. bezuslovna draž za lučenje pljuvačke je prisustvo hrane u usnoj duplji, dok je uslovna draž riječ »limun« na koju osoba luči pljuvačku. Ako se u uslovnom refleksu uslovna draž ne potkrepljuje bezuslovnom draži onda taj uslovni refleks slabi i nestaje. Postoji veliki broj uslovnih refleksa koje osoba razvije i izgubi tokom života. /3
Bezuslovni refleksi su najjednostavnije nehotične, ali svrsihodno usmjerene reakcije organizma na neki podražaj. Njihova funkcionalna osnova je refleksni luk u koji ulazi: 1.) receptor (prijemnik podražaja), 2.) senzorno nervno vlakno (provodnik impulsa do sinaptičke veze), 3.) motorno vlakno (provodnik impulsa od sinapse do efektora), 4.) efektor (izvršilac rekacije). Impulsi u refleksnom luku uvijek putuju od receptora prema efektoru, pri čemu sinapse djeluju kao njihovi jednosmjerni kanali. Prema složenosti razlikujemo: monosinaptičke i polisinaptičke refleksne lukove. Monosinaptički se sastoje od po jednog senzornog i motornog neurona, a karakterisitčni su za refleksna mišićna istezanja (npr. čašični refleks). Polisinaptički refleksi su oni koji u opisanom luku imaju umetnut još najmanje jedan međuneuron. Najčešće se susreće u refleksnim radnjama mišića savijača. /4
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 13 svi 2010, 15:04

meni osobno je zanimljivo kako kod dijagnoze autizma nitko ne obraća pažnju na te reflekse...

ovo je posebno zanimljivo:
Ako se u uslovnom refleksu uslovna draž ne potkrepljuje bezuslovnom draži onda taj uslovni refleks slabi i nestaje. Postoji veliki broj uslovnih refleksa koje osoba razvije i izgubi tokom života. /3

npr.:svi kažu dijete izgleda gluho-ne okreće se na svoje ime,a nitko ne kaže da je nestao ili oslabljen refleks "okretanja glave prema zvuku"--što znači bezuslovna draž ne pruža dobru informaciju uslovnom refleksu...ovo je primjenjivo kod svih problema spektra,a objašnjava i onaj rođeni i regresni autizam...također objašnjava i imunološke i probavne probleme...
---e da sad sam postala i znanstvenik :mrgreen ,ali eto moram napisat jer mi izgleda da se propušta gledat u bitno,a gleda se većinom u socijalizaciju i komunikaciju te stereotipne radnje---koja su ubiti posljedica ovog početnog problema...jer kako bi bilo tko od nas reagirao da mu je jedno osjetilo bez "apsolutnog" praga",a ne većina koja se razvijaju poslje rođenja...kažu autisti doslovno shvaćaju svijet-kako bi ga mi shvaćali da nas netko stavi u "oklop"sa par buža-koliku bi mi inteligenciju,interakciju uspjeli razvit...

--- banaliziram,ali ja ko ja volim razmišljat na glas---
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 06 lip 2010, 23:20

evo malo o razvoju govora(komunikacije) kod mlađe:

uz sve što je savladano kroz prve mjesece(o detaljima mojih "spoznaja" drugom prilikom)--zanimljivo je koliko ona zadnja dva mjeseca koristi "unutarnji glas-emocionalni "...uz par redovnih riječi--upravo je zanimljivo to "mrmljanje"...MH(onako produljeno iz trbuha kroz grlo sa naglaskom na svako-u razno raznim kombinacijama-ovisno o situaciji)-MK--je jedan od omiljenih(onako pukne u grlu-zatvorenih usta-nekako na nos)---M(onako hrapavo u grlu),HM---jako zanimljive kombinacije--od oduševljena,smirenja,gađenja,uzbuđenja,želje,odbijanja,ljutnje itd.

nego se mislim prolaze li to sva djeca(NT)-nekako mislim da DA :dunno
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.