Sada je: 14 kol 2026, 01:08.

status roditelja njegovatelja u praksi

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

status roditelja njegovatelja u praksi

PostPostao/la Sandra028 » 01 ruj 2010, 13:18

može li mi netko napisati kako to izgleda u praksi? mislim na prava. malo sam se pogubila u svemu i nemam pojma što da radim. za lolu mogu tražiti status jer ima uvjete da ostvarim pravo- ima sve potrebne članke, no buni me onih 20 sati tjedno u školi. i što onda sa njezinom invalidninom? što ako ne tražim status? dira li joj se i onda invalidnina? ili se invalidnina djeteta naprosto sreže čim krene u vrtić, školu? help! na posao se ne mogu vratiti iz više razloga- sama sam s nih troje, cure s posla su mi isto jednom nogom na burzi... posao mi je na ne drugom, nego trećem dijelu grada...
http://i267.photobucket.com/albums/ii29 ... no9pb5.jpg
+BRUNO, 10.05.2008.
"...Da te bar mogu poljubiti
Bez loših sjećanja na hladna proljeća
Bez slike stradanja
Što se baš na nas zalijepe..."
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: status roditelja njegovatelja u praksi

PostPostao/la Sandra028 » 01 ruj 2010, 20:52

i je li to o 20h tjedno u školi samo naputak ili piše negdje u zakonu? pomoć!
+BRUNO, 10.05.2008.
Bez slike stradanja
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 01 ruj 2010, 21:35

http://www.andjeli.hr/RODITELJ%20NJEGOVATELJ.htm
ne znam za 20 sati, znam da ima pravo na 12 sati tjedno biti u rehabilitaciji.
Invalidnina se smanjeuje na pola ako je dijete više od 4 sata dnevno negdje smješteno. Niži razredi škole to ne uključuju jer je dijete u prosjeku manje od 4 sata u školi.
Dobivaš otkaz samo ako firma ode u stečaj, inače nas Zakon štiti od otkaza.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 03 ruj 2010, 14:59

Nadice - kaj to znači prosječno 4 sata u školi za niže razrede.? Naime mi još iz Janovih vrtićkih dana imamo invalidnine pola jer sam ja glupo ishodila potvrdu vrtića da je u vritiću 4 sata ( a da je pisalo 3 h 59 min imao bi punu invalidninu).. Mi smo to prihvatili tak kak je ali su se sada na ovogodišnjem vještačenju "čudili" da obzirom da je Jan u nižim razredima da je to prosječno manje od 4 sata dnevno i savjetovali da ishodimo potvrdu od škole o prosječnim lunarnim satima ...E sad mi to nije jasno ? Kaj su lunarni sati ( u smislu invalidnine) i kak se računa taj prosjek boravka u školi za niže razrede... ( jel tu ulaze i vikendi i šk.praznici...?)
Preciznije - da znamk kakvu potvrdu tražiti a da škola tu niš ne mora "lagati" i muljati kako bi meni išla na ruku.
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sandra028 » 03 ruj 2010, 16:15

irena, meni je u škloi rečeno da više ne smiju pisati to na 3,59 ili kako je već pisalo, da se ne bi invalidnina umanjila. i mene to zanima- koju potvrdu tražiti školu da se invalidnina ne dira i koliko zaista djeca ostaju u školi npr. prvi raz.oš?
mene konkretno zanima je li to o 12h samo naputak ili negdje postoji u zakonu? zvala sam jučer ministarstvo zdravstva i svi prčaju okolo, nitko ništa konkretno. po tome ispada da će moja lola u školi provesti 2,5 sata cc dnevno zato jer ću ja tražiti status njegovatelja- tj. kad ga dobijem.
+BRUNO, 10.05.2008.
Bez slike stradanja
Sandra028
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 03 ruj 2010, 17:22

nadicab je napisao/la:Invalidnina se smanjeuje na pola ako je dijete više od 4 sata dnevno negdje smješteno. Niži razredi škole to ne uključuju jer je dijete u prosjeku manje od 4 sata u školi.

Ovako nekako sam i ja shvatila soc. radnicu. Znači ako je dijete u vrtiću ili školi ( niži razredi , za kasnije neznam ) invalidnina se ne dira a ako dijete kreče na školovanje u posebnu obrazovnu ustanovu ( specijalna škola i slično ) e onda je time djetetu priznato pravo na skrb izvan vlastite obitelji kao poludnevni boravak ... e tada smanuju invalidninu na pola.
Znači smatra se da dijete u toj ustanovi prima nekakav oblik rehabilitacije pa je to onda tak, neznam :dunno
ustvari nisu bitni sati tj. jesu ali je bitnije ( za utvrđivenje prava na invalidninu ) u koju ustanovu je dijete krenulo, da li je redovna škola ili posebna obrazovna ustanova gdje onda oni pišu potvrdu da je dijete kod njih na poludnevnom ( dijeca koja idu svaki dan kući nakon nastave) ili cijelodnevnom boravku.

IRENA je napisao/la:Naime mi još iz Janovih vrtićkih dana imamo invalidnine pola jer sam ja glupo ishodila potvrdu vrtića da je u vritiću 4 sata ( a da je pisalo 3 h 59 min imao bi punu invalidninu).. Mi smo to prihvatili tak kak je ali su se sada na ovogodišnjem vještačenju "čudili" da obzirom da je Jan u nižim razredima da je to prosječno manje od 4 sata dnevno

kako sam si ja to sve protumačila Jan bi još uvijek trebao primati punu invalidninu
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 03 ruj 2010, 22:19

Sandra, pa imaš na onom linku Anđela točno napisano u Zakono o tih 12h.
Irena, pa ja tu pišem već 3 godine o toj invalidnini i o nižim razredima.
Evo ti mišljenje ministarstva http://www.udruga-oko.hr/_images/documents/_1_cl58web.pdf
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 04 ruj 2010, 10:54

Nadice, mea culpa - trebala sam pažljivije čitati. :oops:
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju