Sada je: 08 kol 2026, 16:52.

organizacija kuhinje

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

organizacija kuhinje

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 15:15

Dakle nakon sto sam iscitala i odgledala slike raznih kuhinja trebaju mi vasa misljenja u smislu organizacije kuhinje tj. kuhinjskih elemenata.
evo sl. kuhinje pa pitanja
slika
1.) ovaj kutni element izmedju spakera i sudopera - kako vam sluzi? sto se odvija na njemu?
jeli bolje da je u tom uglu suodper ili ploca za kuhanje?
ovde je nacrtan kao kutni element.
ako je kuhinja ovakva
slika
koliko je tesko/lako dostupan taj ugao?
2.) kutni ormar desno je tu kako ne bi bilo puno gornjih elemenata. kako bi bilo da je pecnica u tom kutnom ormaru?
pitanje: jel bolje da je pecnica podignuta ili ne?
3. ako je pecnica desno od sudopera koliko je to + s obzirom da je preblizu frizider?
4. ploča za kuhanje je ispod prozora - dakle nema nape. sto o tom mislite?
5. ladice - jesu bolji ormarici ili duboke ladice u donjim elementima?

Masina za sudje nije ucrtana - ispod je sudopera, a sudoper bi bio samo jedno okruglo korito.
6. pozitivne strane jednog korita?

hvala :mah
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

Re: organizacija kuhinje

PostPostao/la Lena » 30 ruj 2010, 15:22

1.ne razumijem kako misliš "staviti pećnicu u kutni ormar"? u kutni ormar se ne može ugurati pećnica.
2. prednosti jednog korita su kod malih radnih površina jer time dobivaš na plohi, ali za to se odlučuju samo ako imaju suđerice.
3. suđerica se smješta desno od sudopera, za dešnjake, u idealnim uvjetima.
4. napa je prednost nad svakim prozorom, ako ima uvjeta.
5. kut nije problem za dostupnost nikakav.
6. ploha između sudopera i ploče za kuhanje se koristi za pripremu hrane.
7. pećnica može biti do frižidera ako se "izolira" dodatnom pločom.
8. meni su ladice puno bolje za donje elemente jer je lakše vaditi iz njih van, dostupnije su.
moji brojevi nemaju veze s brojevima u tvojim pitanjima. lupam redom kako mi pada na pamet. ;)
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 30 ruj 2010, 15:29

osnovno pravilo kod organizacije kuhinje je da prvo vadiš iz frižidera pa onda ti treba sudoper i nakraju štednjak
između svega je dobro imati mali prostor

može biti i trokut varijante u lijevu i desnu stranu prema redosljedu radnji

prostor između štednjaka i sudopera služi za pripremu hrane prije kuhanja i čini mi se dovoljan
štoviše raspored kuhinje po meni je ok

ladice su zakon za pospremanje jer se daju puno bolje organizirati nego police

i dok ja napišem evo pravih odgovora :drink

za kuhinjsku napu ti ne znam, nisam došla u doticaj s kuhinjama kojima nije trebala :dunno

pećnica je ok kad je podignuta i frendovi je imaju pokraj frižidera i kažu da ne stvara probleme

što se tiče jednog korita sudopera zavisi od navika u kuhinji, ali u principu je više nego dovoljno, ne zauzima puno mjest i tjera te na puno veću urednost :mrgreen

nadam se da sam bar malo pomogla :mah
kuhinje su moje omiljeno mjesto, ali sad mi se žuri pa sam malo nabrzinu :oops:
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lilly » 30 ruj 2010, 15:31

1. meni je u kutu mikrovalna, a da i nije, mislim da ne bi bio tesko dostupan
2.ja bih svakako stavila pecnicu na poviseno, ovak se uvije sva popecem po rukama.
3.kazu da je pravilo razmjestaja kuhinje: frizider-radna ploha-sudoper- radna ploha-ploca za kuhanje- radna ploha, sto je i logicno: izvadis nesto iz friđa, nasjeckas, operes, pripremis pa kuhas i odlazes kuhano :)
4.ne znam kako je bez nape, meni radi kad god kuham. a nece ti spricat o prozoru?
5.a kak mislis sudjericu stavit ispod korita?? ne stane ti. ili si mislila ispod onog dijela gdje nema korita?? ak si desnjak, preporucam perilicu desno od sudopera. Imam jedno korito, al da sam imala mjesta uzela bih s dva
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 30 ruj 2010, 15:32

huh, ovo je jako mala kuhunjica? i sa sve tri strane su zidovi koliko vidim? izazov :proljece

sad bas nemam komentare po ovim tvojim tockama, ali definitivno je dobro dignuti sve stvari (mikrovanu i sl) s radnih povrsina gore.
ako je mala kuhinja, kako se meni cini, onda pitanje jedno ili dva sudopera nema odgovor u prakticnosti - jer ce vazda dva bit prakticnija, nego jednostavno nema mjesta za drugi. ukoliko je perilica tu - to je vrlo opravdano.

jos jedino mozda paziti gdje stavit perilicu zbog otvaranja vrata, da ti ne bude na sred kuhinje, pa da netko ostane "zarobljen" u kutu dok su ona otvorena. pa mozda prema tome postavljati polozaj sudopera?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 15:37

Lena hvala, hvala.
ma mislila sam ako pecnicu stavljam na visinu onda bi ovaj kutni ormar bio obican ormar.
kako mislis napa iznad prozora?
sad idem citat dalje.
ja sam se vodila s onim da prvo spiza ide u frizider pa na radnu plohu pa u sudoper pa na radnu plohu pa na pecnicu.

mamainana - :dada tako sam si nekako i ja mislila (pogotovo u svezi jednog korita).
mozda sam malo nezgrapno nacrtala.

ovako sto sada imam je: (dakle lijevo je prozor) ispod njega stoji samostojeca sudjerica. onda krece kuhinja u liniji. ploha (60 cm), zatim sudoper (dva korita 90 cm), kratka ploha (ispod je ladicar - 40 cm), spaker s plocom (60 cm) i opet radna ploha od 60 cm. preko puta zadnej radne plohe je frizider. izmedju njih je 40 cm tako da nemam pristup prvoj i zadnjoj radnoj plohi.
znaci duzina kuhinje je 310.
moram mijenjat jer mi je kuhinja strasno nefunkcionalna.
Zadnja izmjena: Mrđi; 30 ruj 2010, 15:46; ukupno mijenjano 1 put/a.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la folne » 30 ruj 2010, 15:41

kako misliš obični ormar? imala bi razmak između dva dijela kuhinje, ili kako bi došla do pećnice. Na koju bi stranu gledala?
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Lena » 30 ruj 2010, 15:42

dajem prednost napi umjesto da prozor služi kao napa. tu gdje je prozor iznad ploče je predviđeno da on bude "napa". žišku? :)
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 30 ruj 2010, 15:46

Inače bi trebalo slijeva nadesno: frižider, sudoper, radna ploča, štednjak. Uzela iz friđa, oprala u sudopreu, nasjeckala i ubacila kuhat. Ako ne ide ne ide.

Radnih ploha što više, nikad ih dosta.

Ladice su puno više super ali puno i poskupljuju.

Pećnica gore - dobro za kičmu a i nadzor pečenke.

Imala štednjak bez nape kod prozora, ako su ti pločice visoko može proć. Ali bolje je s napom.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 15:49

folne - ma mislila sam onda uzet ormar s ecnicom ali u tom slucaju ne bi imala radnu plohu s lijeve strane jer ne mogu onda doc do vrata.
editirala sma post pa vidite kakva je sad situacija. :mah
ako mi je ploca za kuhanje ispod prozora nemam mjesta za napu.
ako je u uglu do sudopera onda imam.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Potica » 30 ruj 2010, 15:49

Lena je napisao/la:dajem prednost napi umjesto da prozor služi kao napa. tu gdje je prozor iznad ploče je predviđeno da on bude "napa". žišku? :)

X
Imam prozor iznad špareta i nemam napu, jedva čekam priliku da to promijenim. Imam osjećaj da ništa ne izlazi ako prozor nije potpuno otvoren, jer inače mi prozor upuhuje vlagu i masnoću od kuhanja po ostatku kuhinje, a to nije baš jako praktično.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Beppa Joseph » 30 ruj 2010, 15:57

ja sam vidjela pećnice u kutnom elementu, ali onda ostane hrpa neiskorištenog prostora da bi taj element mogao stati

Povišenu bih pećnicu imala samo ako imam dovoljno radne plohe, moraš znati koliko ti treba. Npr. ja volim mijesiti tijesto i onda mi treba jako puno prostora inače sve zaprljam što je uokolo. ovisi i držiš li mikrovalnu/toster/kuhalo za vodu na toj površini. Nikad ne bih povisivala pećnicu ako nemam metar i pol ukupno radne površine.

Ali, budući da i ja samo planiram, ne bum se puno miješala. Moja kuhinja je sad 1.80 X 1.50m. I radim sve u njoj :roll
Čak se nikad nisam ni spekla, a kad otvorim pećnicu do zida je 30-ak centimetara.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 16:00

beppa - samo se mijesaj. trebaju mi ideje i savjeti.
ja osobno imam pecnicu dolje i ne bi je dizala. :dunno
aj procitajte moj drugi post do kraja - tamo sam opisala kako nam je sad.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 16:01

beppa mislis ovo?
slika

e ja imam pitanje jel moze ploca u kut a da nije kutni element?

p.s. ja ni sad nemam napu
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Marin » 30 ruj 2010, 16:38

Ja sam neklo vrijeme imalašparet ispod prozora (kuhinja još nije gotova)i to definitivno mijenjam. Staklo sam prala nakon svakog kkuhanja, jer se svaka sitnica vidi, hrana prska bez obzira na pokrivanje, a kad sunce dođe na taj prozor... :(
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 30 ruj 2010, 16:47

prednosti jednog korita su kod malih radnih površina jer time dobivaš na plohi, ali za to se odlučuju samo ako imaju suđerice.

Ja sam išla na jedno korito zato što je onda to jedno nešto šire od pojedinačnog korita kod dvostrukog, koje sam mogla zgurati, da sam se odlučila na duplo. Široko mi se pokazalo super kad treba namočiti protvan od pečenja, one ladice iz frizidera itd. Duplom koriti ne vidim svrhu za one koji imaju suđericu.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Beppa Joseph » 30 ruj 2010, 16:49

Da, mislila sam na tako nešto, ali onda možeš misliti koliko bi još prostora trebala pećnica da stoji u kutu. Iza nje bi bila jako velika rupa.

Ploča u kutu je ok, ali bit će ti teže čistiti kutove, a i kutna napa je dosta skuplja.

Ovo za ploču u kutnom dijelu bez elementa ne znam. Vjerojatno može, ali je svejedno ododzdola treba nešto držati jer će se inače savinuti.

Za kutne elemente ipak se najviše isplati običan kutni element s policama ili ovaj kakav si stavila na sliku s tim dodatnim dijelom naprijed.
Sva ona mehanika i izvačne police na kraju daju isto prostora kao i da složiš sve u prednjem dijelu.

Iako je taj kut nedostupan, ja već znam što ću u njemu držati. Tamo će mi biti svi lonci, a ima dosta njih koje ne koristim često.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la skorpionka » 30 ruj 2010, 16:52

Moja teta ima ploču za kuhanje u kutu a ispod su dvije duboke ladice na izvlačenje u kojima drzi lonce.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Lena » 30 ruj 2010, 17:31

skorpionka je napisao/la:
prednosti jednog korita su kod malih radnih površina jer time dobivaš na plohi, ali za to se odlučuju samo ako imaju suđerice.

Ja sam išla na jedno korito zato što je onda to jedno nešto šire od pojedinačnog korita kod dvostrukog, koje sam mogla zgurati, da sam se odlučila na duplo. Široko mi se pokazalo super kad treba namočiti protvan od pečenja, one ladice iz frizidera itd. Duplom koriti ne vidim svrhu za one koji imaju suđericu.

ja sam u staroj kuhinji išla na jedno upravo zbog dobivanja veće plohe time, a sad sam uzela jedno iz istih razloga kao i ti. jedno od 60 cm i udri.

i po pitanju podizanja pećnice, na to se ide isto kad imaš dovoljno radne površine bez toga jer u tom slučaju gubiš 60cm s tim dizanjem. Vrlo rijetko u malih prostorima i obično skužim da su razlozi tosamvidjelanasvimfancykuhinjama.
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 17:41

u slucaju da meni u kutu budu ploča za kuhanje (a da nije kutni element) isla bi napa obicna, ne kutna.
idem provat nacrtat pa stavit.

edit: evo ubacujem sliku
http://img72.imageshack.us/img72/5334/kutna2.jpg
Zadnja izmjena: Mrđi; 30 ruj 2010, 19:21; ukupno mijenjano 1 put/a.
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Beppa Joseph » 30 ruj 2010, 18:49

prvo, ne vidim cijelu kuhinju već samo do sudopera, ne znam ima li još.

Dalje, ploča za kuhanje u kutu može biti samo s onim proširenim elementom (onim što zapravo napravi dva tupa kuta). Ovo rješenje je jako loše i s napom i s pločom. Napa ne smije tako stajati, a moram priznati da ploču za kuhanje nisam nikad vidjela tako gurnutu u kut. To prvenstveno nije dobro jer ne možeš hvatati za obje ručke kako treba pa se možeš i ozlijediti. Zamisli kako loviš konac iz kojeg kipi s rukom skroz uz zid.

Ne smije biti ni perilica odmah uz kut jer je bolje da imaš pristup s obje strane pogotovo zbog popravaka.

Vidim da ti baš ne ide to s planiranjem aparata pa bih ti preporučila da si skineš iken kitchen planner jer kako tamo slažeš elemente odmah ti kaže može li na to mjesto ili ne.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la lilly » 30 ruj 2010, 19:05

Jel su dovod i odvod vode i struja vec određeni??

Ako nisu, mogla bi sudoper stavit u kut, pa onda plocu za kuhanje na mjesto sudopera :dunno

Kolike su uopce mjere prostora??
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 30 ruj 2010, 19:19

ajme, ja nisam ni znala da postoji neko pravilo o rasporedu :oops: (a sad kad gledam - kod nas je tocno po peesu, gledano s lijeva na desno - frizider, pa radna ploha, pa sudoper, pa radna ploha, pa stednjak, etc...).

prozor imam, ali ispod njega je sudoper, a ne stednjak. taj dio s prozorom mi je inace jedan od najljepsih detalja u stanu - uvijek sam zamisljala kako cu imati pogled u zelenilo u kuhinji :srca . i na kraju je stvarno ispalo tako :dada . tako da uvijek glasam za prozor, ali, ne i da je ispod stednjak (cure su vec rekle zasto)

moja kuhinja je inace u U, a u ovim kutnim dijelovima nemam ni sudoper ni stednjak, nego kuhinjski element. i u najudaljenijim dijelovima tih elemenata imam stvari koje mi najrjedje trebaju... :dunno
i nekako mi ne sjeda da je stednjak u nekom od tih kuteva, ne znam...

detalj koji je meni bio dosta bitan, a obzirom da smo radili kuhinju po mjeri, a ne kupovali - kuhinja je malo visa nego recimo standardna kuhinja koju ima moja svekrva ili mama. mene uvijek bole ledja i sva se pogrbim kad sam kod njih, a moja mi je taman, a radi se o samo par centimetara razlike (a ja nisam nesto pretjerano visoka). tako da recimo i o tome je zgodno promisliti :dunno
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 19:20

Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 19:21

editirala sam gornji post, sad bi se trebala vidjet cijela slika
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Beppa Joseph » 30 ruj 2010, 20:00

Ovaj savjet za visinu kuhinje je baš bitan. Npr. ja sam niska (164) i meni je standard ok, dok je mm uvijek pogrbljen (180), za njega je bolja 5 cm viša kuhinja. S time se može dobiti i mjesto za ladice pod elemetima.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la lilly » 30 ruj 2010, 20:12

Beppa Joseph je napisao/la:Ovaj savjet za visinu kuhinje je baš bitan. Npr. ja sam niska (164) i meni je standard ok, dok je mm uvijek pogrbljen (180), za njega je bolja 5 cm viša kuhinja. S time se može dobiti i mjesto za ladice pod elemetima.

isto kao i visina na koju su postavljeni gornji elementi. ja sam trazila da mi stave 5 cm nize jer ne mogu do gornjih polica

A zakaj ovaj kutni visoki ne stavis u drugi kut?? pa do njega jedan ormaric, pa plocu za kuhanje, pa opet neki ormaric i sudoper u kut, a do frizidera perilicu :dunno
bubam napamet, ne znam kakve su mjere :dunno
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 20:46

mjere sam vec napisala u drugom svom postu.
lilly to mi nije bila opcija jer ovako kako crtam imam prirodno svjetlo izvana - prozor.
ako sve okrenem na drugi zid onda sam ledjima okrenuta izvoru svjetla :dada
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la pulse » 30 ruj 2010, 20:47

Mrđi, offtopic :oops: Pomoću kog programa si ovo crtala?
pulse
atletičarka

PostPostao/la Mrđi » 30 ruj 2010, 20:49

file:///C:/Program%20Files/ALNO/KPL_096b/help/index.html
Mrđi
mami me el Camino

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.