Sada je: 12 kol 2026, 07:11.

VJEŽBAČI JURE DALJE U 2011.

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEŽBAČI JURE DALJE U 2011.

PostPostao/la martina mama » 22 sij 2011, 11:51

Svaki izbor ima svoje prednosti i nedostatke. Nema pravog izbora koji je isti za svakoga. Izbor smjera dosta ovisi o obiteljskoj situaciji, tvojoj konstituciji i naravno, konstituciji djeteta. Ne moze svaki roditelj sjediti cijeli dan na strunjaci i ne moze svako dijete podnijeti isto. Ovdje ima roditelja koju su cijelu rehabilitaciju vukli sami. O tome kako je to, najbolje da pisu oni sami. Ja mogu govoriti jedino o zajednickom radu s djetetom.
Meni osobno je bilo jako vazno da znam da smo napravili sve sto je u nasoj moci, iskoristili svo svoje vrijeme i mogucnosti upravo za rehabilitaciju. I danas bih postupila jednako. Bilo mi je vazno i da sama sebo nemam sto prigivoriti. Borila sam se s griznjom savjesti kako smo tom odlukom, marti ipak uskratili dio djetinjstva koji se nikad nece vratiti. Tjesila sam se da je to zbog toga, da bi joj ostatak djetinjstva i zivota bio podnosljiviji, s manje ogranicenja.
No, velim, svatko mora razmisliti o tome sto zeli i sto moze.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fantasy » 22 sij 2011, 22:04

martina mama je napisao/la:Borila sam se s griznjom savjesti kako smo tom odlukom, marti ipak uskratili dio djetinjstva koji se nikad nece vratiti. Tjesila sam se da je to zbog toga, da bi joj ostatak djetinjstva i zivota bio podnosljiviji, s manje ogranicenja.

Martinamama, ne vjerujem da se djeca vježbači osjećaju toliko uskraćeno, jer s jedne strane imaju privilegiju provoditi puuuno vremena s roditeljima, a s druge- tko se od nas baš puno sjeća prvih 5-6 godina života :hahaha .
Mene više muči kaj moja mala počinje imati fobije i od novih ljudi i prostora, totalno pukne, a to je posljedica toga kaj ju stalno svi neš mrdaju.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 22 sij 2011, 22:36

Fantasy, ja pisem iz svoje perspektive od sest godina cjelidnevne vjezbe. Nemoguce je da dijete i cijela obitelj nemaju posljedica od toga. Ima puno dobroga u svemu, ali stoji i cinjenica da se marta pocela socijalizirati de facto u skoli. U socijalnom smislu njoj jos uvijek fali vjestina pregovaranja, zivot i opstanak u grupi, sklapanje prijsteljstava. Sve ce to doci, ali ona definitivno kaska za svojim vrsnjacima. Marta je dugo povracala na rotoru u zagrebu i zagreb ne voli bas nesto. Inace jako voli putovati, ali u zagreb nece. S Polovinom se sprijateljila tek u zadnje vrijeme i sad se cuju telefonom. Voli njegovu djecu, ali njega se bojala unatoc tome sto je covjek dubio na glavi. To su neke stvari koje ne mozemo poricati. S vremenom sam se pomirila s tom griznjom savjesti jer smo napravili cudo. Danas me vise ljudi koji su protiv cjelodnevnog vjezbanja ne mogu izbaciti iz takta jer ja znam koliko je ta vjezba nama vrijedila.
Ima jos nesto, sto ne ulazi u vjezbanje, nego moju slabost. Ja sam u vrijeme te vjezbe bila u losem psihickom stanju. More padova, uspona. Jedna teska borba sa samom sobom da izdrzim, da ne zalim ni za cim. Opet se opravdavam, ali u puno situacija sam u martinom odgoju popustala. Danas ispravljam krive drine. Nije lako i puno je manje efikasno, ali velim, ja tada nisam imala snage. To nije posljedica vjezbe, nego moja slabost. S jedne smo strane strasno puno rada zahtijevali od marte, a s druge popustali. Posljedica prvog je da je marta najveci radnik kojeg poznajem, ali isto tako se cudom cudi kad joj postavljam granice u odgoju. Dijete nije naviklo. Da vidis kako vjesto pregovara da se granice spuste.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fantasy » 22 sij 2011, 23:24

Znam da govoriš o godinama iza vas, i mi smo u istom sosu (i u istom tetmanu) nažalost. Naravno da je dijete propustilo upravo tu socijalnu komponentu- to i velim, moja je već sad s 2 godine postala sumnjičava prema svima, i bojim se kak ćemo jednoga dana imati problema s tim psihičkim/emocionalnim/ nazovimoihkakogod posljedicama na nju, onda još i to...nigdje kraja, da poludiš. A isto tako sigurno roditelj puno teže podnese sve to, jer se brineš za djetetovu budućnost, jer ti možeš samo gledati kak drugi "normalno" žive, a ti o tome možeš sanjati itd. itd. Ko ne bi imao padove, pričaj mi o tome. O popuštanju neću ni počinjati, nemam se snage pokušati boriti s odvikavanjem od dude i noćne flašice, a di su veće stvari. U svakom slučaju čestitam vam na uspjehu, kad na kraju vidiš dokle ste došli, ne može ti biti žao. Meni je još najteže podnositi tu neizvjesnost rezultata, jer nitko ništa ne može garantirati. Ali to je život.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noemi2010 » 23 sij 2011, 15:42

Pozdrav cure,

U mene je pak situacija takva da je malena luuuda za ljudima, bjezi svakome, od mene naravno, osobe koja je samo nešto pegla, nemoj ovako nemoj onako.. Djecu obožava, vrišti kad vidi drugo dijete.. to mi je ono što me boli ko god poviri u naš stan da se javi 5 minuta, ona plače narednih 10 što je taj netko otišao i nije nju poveo, pokazuje prstom u vrata i maše pa pa... Ma užas... Zato dosta vjezbi i propuštam jer sam preslaba.. Koma al stvarno... Trudim se sada ispravljat ovo što izvija ruke prema unutra, neznam ni sama koliko je to opasno, i može li joj ruka ostat tako prema unutra od tog izvijanja, nemogu reć da je to atetoidni pokret jer ona voljno izvrće ruku, tipa igračku izvrće malo tamo malo amo... (unutra, van).. Pokret prema unutra je grozan i neprirodan.

Rotiram je čim mogu par puta dnevno.. na tome nije problem takav radit, upalim crtani a laptopu i vrtim je po krevetu..
Najgore je stat na lopti, trudim se to barem pola sata dnevno da stoji tako.. pa mi se počne otimat, a teško je imat u trenutku 15 ruka i zabavljat je odjednom.. e da mi je barem netko da mi pomaže malo, ubiti ako se netko pojavi samo mi odmogne, ona se još više počne otimat i bježat.. Sad joj ono stisnem zdjelicu prema dole pa nek malo sklekove radi.. što ću...

Ajme izludit će me te ruke, probat ću skinut video da vam stavim da vidite kako to izgleda, danas ću MM napeglat da to prova snimit i skinut da vidite
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 23 sij 2011, 16:13

bok cure
mi smo bili kod pedica zbog bronhitisa i tražila sam uputnicu za fizijatra. tin hoda na prstima i dalje. sad je to već i kad ga nitko ne gleda. ne znam jel to iz fore ili što, ali baš sam ga jučer gledala na rođendanu jednom. ide okolo, igra se i do stola npr ide na prstima. i to ne skroz već kod njega kao da pete ne dodiruju tlo. ne čini se da skroz izvija na prste.
snimila bih ga al nema šanse sad, čim uzmem fotić gospon pozira :roll
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la roka470 » 23 sij 2011, 20:09

Evo me, nazočih se, :mrgreen , nas dvije smo bile tjedan dana kod mojih roditelja, pa mi se nije dalo do kompa.

Noemi spasila me Martina mama pa je napisala onaj post o stupnjevima oštećenja i posljedicama pa ne moram ja. Samo ću još nadodati koji postotak. Npr Jelenino oštećenje 2 st krvarenje i 2 st ishemije. 2 st spontano bez vježbi prolazi u 80% slučajeva, s obzirom da je kod nje bila i ishemija, statistička šansa za oporavak bez posljedice a bez vježbanja je bila oko 40%, 40-50% da se razviju MCD ( minimal cerebral disorders-ili ti minimalno cerebralno oštećenje-što su spominjane nespretnosti, poteškoće s pisanjem, učenjem, hiperaktivnost) a 3-5% je šansa za cp, no ne neki težak oblik. Taj postotak za cp je mali, no rekao je Polovina, s obzirom da je riječ o oštećenju koje se apsolutno da izvući da je to zapravo veliki postotak, i bio bi isključivo greška. Znači za tvoje oštećenje, šanse su još manje, preko 90% tih oštećenja spontano samostalno prolazi.
Ja ne mislim da ti nisi dovoljno vježbala, samo možda se nije stavio naglasak na bitne stvari.No nisi ti za to kriva. cijelo vrijeme našeg vježbanja , bila sam svjesna koliko je meni lakše, jer sam kužila stvari, što fali, gdje forsirati. To je trebao uvidjeti tvoj terapeut. Sjećam se kada ste vježbali oslonac na laktove, pa kako ti nije išlo. I sama si danas svjesna da se tu nije dobio dobar oslonac, pa se neke stvari provlače dalje. No opet ponavljam, riječ je o malom oštećenju, i ne znači da se neče ispraviti, samo se sada moraš više mučiti. Uvijek je lakše stvari ispraviti na nižoj razini.

Pozitivno je da vi ipak već dugo vježbate, dijete je još maleno, ti već puno radiš s tom ručicom, ako bude bilo potrebe, vježbat ćete kod defektologa ili radnog terapeuta i dalje. Znam primjere koji su probleme s hvatanjem počeli raditi oko 3 godine pa se popravilo, a vi ste u velikoj prednosti. Kada vježbaš rotacije, s trbuha na leđa, radi preko one ruke koja ima lošiji oslonac., znači preko loijevog boka. Ako ju uspiješ dobiti da je na trbuhu oslonjena na podlaktice, radi onu vježbu za oslonac. Kada je u četveronožnom,dodavaj joj visoko predmete, i to puno više, da lovi desnom rukom, a da se oslanja na lijevu i pri tom pravilno namjesti lijevu ruku i šaku.Gledaj kako se posjeda, pa ako ide asimetrično, tj više preko jedne noge, vježbaj i preko druge, isto vrijedi za iskorak. Plus sve one vježbe koje radiš za hvatanje.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la roka470 » 23 sij 2011, 20:21

Noemi, evo da još nadodam, pročitala sam zadnji post. Ne vježbati na krevetu, niti rotacije, to je premekana podloga i ona opet ne dobiva ispravnu informaciju o osloncu na ruke. A probaj ju malo i aktivirati, nemoj samo pasivno okretati, ona se pusti a ti vrtiš. Znam da ćeš to više teško dobiti jer ti je dijete motorički otišlo naprijed, ali da bi ispravno vježbala rotacije, ona mora biti na trbuhu, oslonjena na podlaktice, ti joj onda dodaješ u desnu ruku visoko igračku, ona se mora osloniti na lijevi lakat i okrenuti. Ili ju stavi na pod, i radi rotacije s trbuha na leđa, preko lijevog boka, polako, u času napraviš 20 okreta preko cijele sobe. Radi to koliko ide, bolje vježbaj visoke dohvate iz četveronožnog položaja. Na sredini sobe, ti joj dodaj, nemoj stavljati na stolac, jer će se onda dignuti. Nije greška, u pisanju, mora hvatati desnom rukom, da bi se oslanjala na lijevu. Kada je na lopti, isto bi trebala prebacivati težinu s jedne na drugu ruku. Probaj bolje na podu, staviti ju na ispružene ruke, namještati lijevu i prebacivati težinu.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la roka470 » 23 sij 2011, 20:38

Nevenera to je normalna faza, osim toga hodanje po prstima je i dobra vježba za svodove stopala. Mi imamo vježbu stajanja na prstima. I Jelena hoda na prstima, neki dan smo slušali neku klasiku, pa sam joj ja kao plesala balet na prstima. Sada ona kad čuje neku klasičnu glazbu , odma pleše na prstima i diže ruke.

Martina mama da, nažalost da bi nešto radila s djecom moraš imati školu za to. Tvoji savjeti su mi uvijek jako pomogli, uvijek si nekako napisala baš pravu stvar, koja bi me gurnula naprijed. Da li si razmišljala da se uključiš u neku udrugu, pa da na taj način pomogneš drugima.?
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 23 sij 2011, 21:35

Samo kratki komentar na postotke. Medicinari se dosta sluze statistikama i dosta se na njih oslanjaju. Rijetki su oni koji zele raditi kontra onoga sto statistike kazu. U nasem slucaju statistika nije bila na nasoj strani, ali smo nasli ljude koji su bili voljni raditi za 1% vjerojatnosti. I danas sam im zahvalna na tome. Strucnjaci koji danas vide martu, kazu da je ona bila lagan slucaj i to tvrde sve dok ne vide magnet. Ovo kazem jer zelim reci da se mrtvi broje na kraju. Na kraju je potpuno nevazno koja je vjerojatnost bila na vasoj strani, a koja protiv vas. Svejedno je je li vjetojatnost bila 1% ili 99% kad se klinicka slika formira. Povoljna statistika ostavlja samo prostora za rad uz manje stresa.
Roka, sto se tice mog angazmana, u splitu imam jedino udrugu cerebralaca. Ostalo su udruge kojima nikako ne pripadamo. Udruga Srce, to je ta koja okuplja cerebralce ima puno stariju populaciju. Da budem iskrena, ja bih pomazuci drugima zeljela pomoci i sebi, maknuti se iz svijeta telekomunikacija koji me vise apsolutno ne zanima. U zadnje dvije godine sam drzala neke radionice za roditelje cija djeca imaju poteskoce u ucenju. To me uciteljica angazirala. Sad pripremam radionicu o ucenju matematike za uciteljice. To mi je onako drago i izazovno. Ipak sam ja samo jedna mama sa iskustvom. Sada imam i malu bebu pa je sve to na lagano.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Djeni » 24 sij 2011, 09:38

Noemi mi smo poceli raditi, pa ako te volja javi se. Ja cu ovu sedmicu biti po bolnici jer mi se mama sutra operira, ako ti stogod treba javi se.
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 24 sij 2011, 09:59

uf Djeni, nadam se da nije jako teška operacija :hug
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la roka470 » 24 sij 2011, 15:52

[
martina mama je napisao/la:Povoljna statistika ostavlja samo prostora za rad uz manje stresa.

Upravo sam Noemi zato to i napisala, da ju malo oslobodimo stresa. Što ne znači da ne treba vježbati. Ona ipak spada u onih par posto slučajeva, kod njenog stupnja oštećenja, koje zahtjeva vježbanje, da bi se izbjegao MCD, jer bi to bila greška, a ne nesreća.
Ma super za tečaj učiteljicama, ti si puna energije, vjerujem da ćeš sigurno i svojim sugrađanima podijeliti stečeno iskustvo i znanje.Kao i nama na forumu.
A što se tiče postotaka, kada bilo djetetu ili odraslom, prijeti i 100% invaliditet, uvijek treba vježbati, jer će se uvijek doći do boljeg stanja. Kroz moju bolnicu prolazi puno " besperspektivnih" sa slomljenim vratovima , amputiranim udovima, moždanim udarima... pa se " dižu" iz te "besperspektivnosti" i nastavljaju život dalje. Tako da kad netko za malu bebu kaže , pa makar imala obostrano 4 st. hemoragije i PVL, ništa od nje, je budala.
Jednom davno na nekom tečaju, svi smo bili sretni i suzdržavali suze- doveli su djete od 5 godina, teška mentalna i motorna retardacija-ono što ružno nazivamo biljkom. Teško je do tog mozga bilo doprijeti na bilo koji način, o nekoj velikoj terapiji osim pasivnog razgibavanja ekstremiteta nije niti bilo govora. Radni i fizo terapeuti, voditelji tečaja, izveli su " predstavu", raširili smo veliko šareno platno, tanko kao svila, dijete polegli na strunjaču i lagano iznad nje mahali s tim, uz zvuke neke umirujuće glazbe. Dijete se nasmijalo, na kamenom licu koje se niti majci ne smješi, jer ju ne prepoznaje, zaboravi ju vjerojatno svaki put kada se makne od nje-dijete se nasmijalo, onako kako male bebe počinju s osmjehom. I nećete vjerovati koliko je ta majka bila sretna. Eto uvijek se isplati nešto raditi.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Fantasy » 24 sij 2011, 16:34

Roka ti kužiš to sve, ali stvarno bi doktore trebalo malo naučiti taktu, jer ih je i previše koji su spremni reći čim se dijete rodi prerano da ne bude "ništ od njega". Imam prijateljicu, čiji je maleni uranio dvaipol mjeseca, brat blizanac nije preživio, a on je imao 4 stupanj i to kaj veliš, odmah su ga doktori otpisali. Sad navršava 3 i on je pred prohodavanjem, a do godinu i pol je bio skoro nepomičan, bez rotiranja, puzanja, ičeg. Mentalno malo kasni, ali ipak nešt priča i može se s njim raditi, a uz to ima i slab vid i epi. Ona se sad ne može načuditi koliko je on uspio napredovati,a doktori kad vide nalaze i dijete, jednostavno ne vjeruju da su papiri njegovi.
Zato barem ne bi trebali trčati pred rudo s izjavama koje bi svakog bacile u očaj.
A Martinamama bi mogla biti odlična asistentica u nastavi meni se čini (kad već nema drugih opcija) :)
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 24 sij 2011, 17:39

"mama je dobro, a od bebe ne bu nis!", cesto se cuje iz lijecnickih usta. Ja ovo nisam cula, ali sam cula fraze tipa da ce nam polovina samo dignut novce, a da cudo necemo vidjeti. Sta da kazem na takve fraze. Na ovom forumu je puno djece koja su demantirala pocetne prognoze. Ma, koje dijete nije demantiralo?!
Fantasy, kad se asistenti budu bar priblizno placali koliko iznosi moja najniza inzenjerska placa, onda o tome mogu razmisljati. Do tada, ipak zivimo od ovog sto svaki mjesec uprihodimo na racun. Ma, mozda bolje da se ja oslonim na muza i njegove sposobnosti, a ne na drzavu. Muz mi se i do sada pokazao kao dobra potpora. Racunam na njega.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tanja77 » 24 sij 2011, 18:27

Evo i nas nismo se dugo javljali, vidim da ste se dosta raspisali. Roka baš lijepa priča, ja se isto slažem da ti postoci i prognoze ništa ne znače, sve ovisi o radu, energiji i volji za uspjehom. Puno je njih unatoč statistikama uspjelo napraviti čudo. Mi smo jako dosta kasno i saznali za našu dijagnozu i već sam to pisala prvo smo radili CT i slike su ukazivale na shizencefaliju tj. kako su mi tada objasnili ta strana mozga uopće se nije razvila i u tom području je šupljina, sve dok nismo napravili magnet mislili smo da je to naša dijagnoza i kad je magnet pokazao da se ipak radi o infarktu meni se to tada činila sitnica prema ovoj prvotnoj dijagnozi tako da tada nisam ni bila svjesna da to ipak nije baš tako malo oštećenje. Danas svi kažu da je on dosta dobar s obzirom na oštećenje, ja te slike magneta nisam nikad ni vidila, kako smo to radili u bolnici to se smatra bolničkim inventarom a mi smo dobili samo opis u otpusnom pismu, naša neuropedijatrica kaže da mi možemo zatražiti pismenim putem da nam se te slike daju do sad mi to nije bilo toliko bitno a sad kad bolje razmislim ipak bi trebala imati te slike.
Martinamama a što je s Anđelima? Ja sam se mislila raspitat i uključit se možda kog njih. Čula sam da imaju dosta dobre terapeute, prostorije za vježbanje, organiziraju i bazen, samo ne znam bi li bi nas tamo primili jer znam da su tamo ipak teži slučajevi ali ću se raspitat pa vidit.
Pozdrav ostalima!
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 24 sij 2011, 19:57

"mama je dobro,a od bebe ne bu nis!"

to smo i mi bili :mrgreen pa eto nas sad.
sreća da sam pri toj izjavi još bila u intenzivnoj zdroksana od anestezije i analgetika pa sam samo mahnula rukom, pitala jel će ostat živa i rekla dobro je. da sam bila pri punoj svijesti vjerojatno bi se katapultirala nekamo. dok sam nadošla k sebi, već je mm uzeo stvar u svoje ruke pa više nisu davali ovlašne informacije. :whew
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 24 sij 2011, 21:10

mmama, baš me je MR u ovom članku http://hpps.kbsplit.hr/hpps-2007/pdf/dok36.pdf podsjetio na Martin (vidi stranu 184)
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la martina mama » 25 sij 2011, 08:58

Pa ovako otprilike i izgleda martin magnet iako ovo nije njen osobni. Hvala Bogu, klinicki je puno bolje od magneta. Uza sav rad imali smo puno puno srece. Toga sam svakim danom sve svjesnija. Kod marte su osim rada igrali i ti, medicini jos nepoznati faktori. Po magnetu ona je trebala imati tesku hemiparezu, mentalnu retardaciju i jos niz groznih manifestacija.
Sandra, da, ovo he citat iz vase anamneze. Grozno kako to netko uopce moze izreci. Lako nam je svima s ove distance govoriti, ali ti prvi dani i godine su na svakome od nas ostavile neizbrisiv trag.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 25 sij 2011, 09:16

Tanja, u Andjelima sam bila jednom kad smo prezentirali terapijske pse. Imaju lijepo uredjene prostore i svasta. Populacija koju okupljaju su uglavnom djeca s teskim ostecenjima i u teskim stanjima. Mi tu nemamo sto traziti. Nismo u tim vodama.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 25 sij 2011, 12:23

Tek sad ugledah postove u odnosu na ono visesatno vjezbanje.
Znaci i mi smo pobornici visesatnog vjezbanje jer smo ga i prakticirali pune 4 godine. Mi smo jako kasno poceli.
E sad tu je sve individualno. Znaci pratim svu djecu na forumu koja imaju ostecenja gore dole i bukvalno sva su razlicita i pored toga sto neka imaju istu dijagnozu.
Moje djete sada ima skoro 9 godina (za nepuna 2 mjeseca). Dijagnoza dipareza.
Sta smo postigli? On hoda prilicno dobro (kada je raspolozen i kada se skoncentrise). Kada nije skoncentiran zastopuje desnu nogu i onda se vidi kao da krivi na desnoj nozi. Kad je jako umoran potklekne u kolenima kada hoda. Primetljivo je. Jos uvek ima robotski stav u hodanju mada je daleko poopusteniji. Primer samo kad mu kazem skoncentrisi se za hod, on kaze noge ne slusaju i caos prijatno.
A moze i zna bolje da hoda. I onda ja kazem sinko u glavi je nije u nogama. Ako glava kaze nogama one mogu bolje.
Naucio je da se penje na stepenice i silazi. Jos uvjek pri penjanju i spustanju dize ruke. Ne moze potrcat. Nema odraz.
Zasto ovo sve pricam da znate da na kraju ipak nije sve idealno. Al je eto fina motorika odlicna sto se tice pisanja. Ima jako lep rukopis. A za crtanje je truba.
Al pise ko da veze bas cu da vam skeniram njegovu svesku da vidite kako to izgleda. Ima odlicnu memoriju zato je iz okolisa najbolji i pravi najbolje testove. Matematika mu ide dobro. Nemamo potrebu za bilo kakvim dopunskim pomagalima. Racuna,zbraja i oduzima do 100. Sada je pocelo drugo polugodiste i od jucer poceli mnozenje i vidim da konta.
Megjutim jako je plasljiv i pretpazljiv da mi to ide na zivce. Problem socijalizacija nas poceo malo popustat.
Ono sto ja mogu preporucit mama koje sada vjezbaju svoju djecu po ovom visesatnom programu, ako je ikako moguce (jer znam koliko vremena oduzima sve to i da se nema vremana za nista drugo) pokusaju da sto vise idu na rodjendane ( mi smo to izbegavali, jer sta bi on radio tamo kad ne hoda) megjutim navikavanje na buku, na ljude , na djecu i uopste da ih ne izolirate. Trudite se koliko je moguce da komunicirate za ljudima iz vase blize okoline i da se djete osjeca prihvaceno u sredini. Ako imate djecu blize rodbine neka dolaze da se igraju primer za vikend. Mi smo vikendom najmanje vjezbali nekako smo si obicno dali oduska jer i oboje radimo i subotom. I eto verovali ili ne ja sam dok sam vjezbala sa djetetom radila srecom samo popodne pa samo uspevali tako da popunimo cjeli dan vjezbom. Ja ujutro, tata popodne.
I samo da znate moze da bude bolje od vjezbanja gore ne moze biti.
Potrebna je jedna minuta da donesete odluku koja moze da vam promeni ostatak zivota, ali potreban je celi zivot da otkrijete dali je ta odluka bila pravi izbor.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 25 sij 2011, 19:29

Molim cure da pogledaju snimku moje malene, bolesna je pa zadnje dane ne vjezbam ali pazim ruke, koliko mogu... što vam se čini, neznam da li je snimka reprezentativna, da li prikazuje njezino izvijanje ruka, nepravilno uzimanje, ja se trudim pazit na to.. PS. Kakav vam se čini iskorak, jako je nestabilna na nogama, užas...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 25 sij 2011, 22:28

Preslatka je malena. Zavidim ti na tim buckastim nogicama i rukicama, nama će vjerojatno trebati čitava godina da dođemo do Noemine sadašnje kilaže.

Ti se stvarno previše brineš. Tvoje dijete je zdravo. Ta ruka uopće nije loša, lijepo hvata ,dobri su pokreti u ručnom zglobu, ja tu unutrašnju rotaciju u ramenu vidim zaista uz puno mašte. Niti jednom tokom snimke nisam vidjela palac u šaci, to što ona tako malo ponekad drži taj palac pod dlanom, to je takva sitnica. Isto i kod puzanja tek malo naznačenija unutrašnja rotacija lijevo nego desno, beznačajno. Jelena je isto kod puzanja ponekad znala malo savinuti palac i kažiprst.Ništa zabrinjavajuće. Pokret trljanja oka, najnormalniji pokret kako dijeca trljaju oči, nikakvo izvijanje ili atetoidni pokret.Lijepo sjedi s ravnim leđima.

Mene je jedino tvoj mm namučio sa snimanjem jer sam stalno morala vrtiti laptop da vidim ravno snimku :mrgreen . Tako da se baš nije vidio iskorak. Pazi da stopalo stoji ravno. Gledaj kod klečanja, da li je baza dobra, tj da nije preširoka, koljena moraju biti podjednako široka kao ramena. Nemoj ju kada stoji zvati da dođe k tebi. Kad se osjeti sigurnom sama će početi raditi korake, bočno uz namještaj.Teško je skužiti kako joj stoje stopala, no u toj fazi svi stoje na unutrašnjem rubu, što je normalno za početak. Pusti rotacije, popravi kod puzanja malo ruku, radi one visoke hvatove iz četveronožnog, kako sam ti opisala. Vježbaj to na lopti , kako ti je pokazano, i te vježbice koje radiš za ruku.

Ja ću se samo pridružiti svima ostalima koji su rekli da tvoje dijete nema većih problema.Nemaš razloga za toliku paniku, opušteno vježbaj. Više je to neka igra s djetetom. Nemoj, ali stvarno se nemoj više toliko brinuti. :mah
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 25 sij 2011, 23:29

Jako se trudim ispravljat to izvrtanje ruke koje ona ima, na ovoj snimci se to fakat slabo vidi, znaš ono nekad ima lošije nekad bolje momente, ali fakat joj zna se ta ruka izvrtat neznam jesi skontala na početku ono uzme igračku i izvrće ruku prema van? Ubiti da li je to normalno? Ja joj to branim? Snimit ću još koju snimku, moram je ulovit, a MM nezna snimat na svoj novi uređaj i nije uopće snimio iskorak a još sam mu nabrojala šta sve da snima...uffff
On je danas uploadirao ovaj video nisam ga prije vidila.. Hvala Roka što si odma pogledala, svakako sutra baci pogleda, snimit ću detalje, valjda če bit zainteresirana, na ovom videu ima febru jadnica pa nema baš volje..
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noemi2010 » 25 sij 2011, 23:41

Roka nisam dodala oko ruke, kad joj dopustim da tako izvrće odnosno uzima igračke da nije fino pravilno, i sl. bude joj ruka više kriva ma baš onako kako sam prije slikala da ima pincetni hvat, sada kad to dosta vježbam onako uzmem ručicu i pomažem joj pravilno hvatat i pincetni se popravlja...
Što se tiče zvanja malene, ma inače ona nekad pravi neke korake koji meni iso izgledaju čudni zato sam je zvala da to vidite..

Roka što se tiče kilaže, ja iskreno mislim da je ona predebela beba, a to je sve od nasisavanja, inače nejede baš puno, ali voli i kekse i kruh tako da ono nabija kila s time ja mislim... ali zato od dojenja sam se ja osušila smršavila sam ekspresno 30 kg koje sam nabila u trudnoći plus još dodatnih 5...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tanja77 » 26 sij 2011, 00:42

Ja sam isto pogledala snimku, doduše nisam baš mogla dobro viditi jer je sve snimljeno naopako a ja nemam laptop da mogu okrećati ali ono što sam vidila i meni djeluje skroz o.k. ja isto nisam primjetila to izvrćanje ruku. Stvarno nemaš razloga za toliku zabrinutost, to su stvarno sitnice koje će se sve vježbom ispraviti. Moj uopće nemože ispraviti kažiprst i palac kad hvata neki predmet nego hvata šakom a ta dva prsta su mu zgrčena. Baš danas je pokušavao uhvatiti igračkicu što mu je bila s lijeve strane i ja mu kažem ispravi taj kažiprst a on mene pita a kako mama i onda drugom rukom ga je uzeo i ispravlja ga. Imam snimku još od ovog ljeta kako skuplja kockice u kutiju ali nikako da je stavim pa da je vidite. Morat ću se potruditi oko toga.
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la martina mama » 26 sij 2011, 09:22

Ne kuzim di je snimka stavljena. Prosvijetlite me.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fantasy » 26 sij 2011, 13:42

Martinamama imaš pp s podacima za snimku.
Noemi, mala ti je predivna, a meni izgleda ko savršeno normalno i zdravo dijete. Ok, možda ste trebali malo bolje snimiti, recimo da puže prema kameri i onda snimati u njenoj razini da se vidi kako stoje ručice. I kod iskoraka da snimate nogice i stopala iza nje,a ne sa strane i možda radije da ima bose noge. Makar, roka ti je dala amen i rekla stručno mišljenje, nemaš razloga sumnjati u to. Rukice po meni odlično koristi, ne zatvara šaku dok ima u drugoj predmet, a mojoj se to još uvijek često događa.
Sve u svemu, odahni malo i igrajte se i dalje, ali s puno manje stresa i nerviranja s tvoje strane. :mah
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 26 sij 2011, 13:53

noemi- predivna je mala. i meni se čini ok. ali poznavajući nas, nećemo nikad bit mirne.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la noemi2010 » 27 sij 2011, 00:47

Fantasy i ona je to radila do nedavno, i ono sama je prestala, ta ja mislim asocirana reakcija, baš sam to spominjala MM da nemogu vjerovat da je to počela radit, ali ja na svoju ruku njoj cijeli dan nešto radim s rukama, listamo slikovnice, jednom drzi drugom lista, slažemo one kolutove ma stvarno umjesto da vježbam i upirem otvorenom rukom od pod na razne načine ja se trudim da ona ruke koristi... Ubiti sama nekako tragam šta mi više pomaže... Probat ću uhvatit makar slikom kako to izgleda kad iskrivi ruku baš onako kao interna rotacija, tada je palac unutra podvijen pod šaku, kako dosta koristimo ruke u igri manje ima vremena tako stiskat, ja i dok je nosam držim je ra ruku, dok je dojim stalno je mazim po ruci da je drži fino raširenu i stalno tako... ono pomalo opsesivno gledam ruke...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.