Pozdrav svima!
Na ovaj sam se forum registrirala pročitavši Nedin3kids uvodni post na ovoj temi nakon što već mjesec dana pretražujem internet u potrazi za odgovorima na svoja pitanja.
Imam bebu dečkića starog šest i pol mjeseci koji ima poteškoće u neuromotornom razvoju.
Neda3kids je napisao/la:
Ono što nisam primjetila jest da je lijeva strana malo zatomljena u odnosu na desnu. Trebale bi biti simetrične - a nisu. U pokretima, prihvaćanju, lijeva ručica se zna češće zgrčiti u šaku - a to je jasno vidljivo u protestu.
Svijati se ne bi smjela, i isto tako morala bi držati ramena i ruke prema naprijed, dakle blago svinute prema trbuščiću - a ne kao da se stalno od nečeg brani.
Moramo malo češće i intenzivnije vježbati rolanje na stranu, puzanje i sjedenje. Definitvno je jako bitno i važno da imamo sling maramu u kojoj možemo prakticirati ispravan "baby hendling", vježbamo s loptom, i na podu. I to je to.
Čitajući Nedine riječi zapitala sam se govori li ona o mom djetetu.
Malo detaljnije:
Sa četiri mjeseca dijagnosticirana je hipotonija. Dva mjeseca kasnije, drugi fizijatar govori o hipertoniji, a neuropedijatar o fluktuirajućem tonusu uz objašnjenje da se beba u početku odupire pokretu, a zatim popusti.
Povremeno prisutan Moorov refleks.
Glavicu drži čvrsto od navršenih šest mjeseci.
U prva dva mjeseca slabo je pratio očima, sa tri je to u potpunosti savladao. Još uvijek se dogodi da mu se pri naglom pokretu glavice oči zakolutaju, a tek zatim fiksira pogled. Inače “glatko” prati pogledom.
Pedmet koji mu se nalazi ispred lica pokušava dohvatiti naglim pokretom i bez obzira uhvati li ga ili ne, ručicu prinosi ustima. Ručice sve češće drži zajedno.
Navedenom moram dodati povremeni kratkotrajni glasni plač u snu. Dva tri tužna “kmeee” koja prestanu čim ga uhvatim za ručicu ili podragam po glavici.
Od prošlog tjedna svakodnevno vježbamo s novom fizioterapeuticom. Sljedeći tjedan idemo na EEG i UZV mozga pa ćemo vidjeti što će ti pregledi pokazati. Javila sam se na Goljak gdje su mi rekli da će me primiti čim pribavim uputnice i odobrenje liječničkog povjerenstva, ali sad već skoro dva tjedna prolazim proceduru potrebnu za to odobrenje.
Zabrinuta sam za razvoj svoje bebe. Voljela bih da mi se jave oni čija su djeca imala slične poteškoće i kažu što su sve poduzeli kako bi od svoje djece izvukli maksimum. Nemam vremena za čitanje svih postova pa vas molim da me uputite što bih još mogla pronaći na stranicama ovog foruma.
Unaprijed zahvaljujem!