Sada je: 30 tra 2026, 04:30.

"Doručak kojem vjerujem"

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: "Doručak kojem vjerujem"

PostPostao/la melita » 04 lis 2011, 13:48

I kod nas se žganci tamane. S jogurtom. A u školi je doručak u 8 i 45.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 04 lis 2011, 13:56

mirbi je napisao/la:
ZacKa je napisao/la:
mirbi je napisao/la:Jesam li ja jedina koja izlazi iz kuće prije nego se dite ustane? Mislim, ja izlazim u 7, ona se ustaje kasnije. Čak i da sam ja tako superorganizirana majka i pripremim joj doručak ranije, ona ga neće pojest ako ja nisam tamo. :dunno

Moj mora :D

Ne mora. Može bacit u smeće i reć da je pojela. Mora kad sam ja tu. Jer, lako je pričati kad imate djecu izjelice, oni koji ne jedu ni kad smo svi za stolom, sigurno neće kad su sami.

zasto bi to dijete napravilo? Napravit ce jedino ako mu prijetis kaznom kad ne pojede dorucak. Ja osobno nisam bila izjelica i nikada nisam preskocila dorucak ako bi mi bio serviran. Ako ne bi, onda je to vec nesto drugo. Tvoje cure dorucak ce vjerojatno preskociti ako se prekasno dizu za skolu. Onda nece stici jesti, ali sumnjam da nece pojesti ako imaju vremena i ako im je servirano.

ivana7997 je napisao/la:a ako ti dijete kaze da nije gladno i da ne zeli jesti? kazes mu jesi, ipak jesi, ja bolje znam?

ja osobno znam vrlo malo djece koja imaju vremena za jelo i koja to ne govore. Vecina djece koju ja poznajem kaze da ne zeli jesti. Zato ja svoje dijete nikada ne pitam da li zeli jesti nego napravim dorucak i serviram. One se uvijek pridruze.

Melita, ja ne znam tko ne zivi tako kako si ti opisala. Naravno da se sve svodi na trku i utrkivanje s vremenom. Valjda je stvar kako si slozis stvari i prioritete u glavi. Meni su djeca isto isla u vrtic, dolazila su u vrijeme dorucka ali mene iskreno to nikada nije sprecavalo da im napravim dorucak doma :dunno Prvo bi jele doma, a onda ako hoce slobodno nek drmnu i u vrticu. Vjerujem da je u drustvu lijepo jesti.
Sto se pak treninga tice ja sam uvijek nosila banane, jabuke ili mandarine. Isto tako nemam bas nista protiv toga da nakon treninga ili prije treninga klepnu vaflu ili nesto slatkog. To bi im na kratko vratilo energiju, taman da stignemo doma na veceru.

Ma nebitno. Hocu reci da svatko sebi napravi kako mu pase. Medjutim nije fer one koji djecu hrane cokoladnim kuglicama proglasavati neukim bezveznjacima. Jer vrlo cesto ima nesto kad se zagrebe ispod toga. Svatko ima svoje prioritete u zivotu.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Beppa Joseph » 04 lis 2011, 14:01

Adorabla, ja sam uredno bacala hranu koja mi se nije jela kad sam bila sama doma. Brzo sam skužila da je bolje u WC nego u smeće.

Znala sam i punih ustiju bježati u kupaonicu i bacati iza vrata (zadnji zalogaj). To je tek bio šou kad se otkrilo. :lol
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la mirbi » 04 lis 2011, 14:03

Adorabla, par puta sam svoju S uhvatila u prekršaju, bacila je ručak u WC školjku. Ili je ponila marendu u školu, pojela par zalogaja, pa je to (šta god to bilo, osim slatkiša) nakon par tjedana počelo smrdit iz torbe. Tako da sigurno znam da ne mogu garantirati da će pojesti, tim prije što kat iznad stanuje moja mama. Njoj S jednostavno kaže da neće jest i točka.

Par petit beurre keksića je najdalje što sam dospila s time. I bila kava. I, ne, ne ustaje se kasno, dapače.

P.S. Sad vidim šta je napisala Beppa, dakle, nisam izmislila.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la mirbi » 04 lis 2011, 14:06

I, ne mogu se čudit svojoj S niti se pravit da to ne postoji, jer sam i sama jako loše jela sve tamo do 23 godine života. Samo što je moja mama bila doma i vazda je za mnom hodala sa hranom.

Kad smo bile dica, pamtim, mamin brat je stanovao s nama. Bio je mlad i provodio dosta vremena s nama. Sestra i ja smo vozile biciklu kroz hodnik i vraćale se po zalogaj. Obrok je znao trajati satima.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Adorabla » 04 lis 2011, 14:07

hranu opcenito ili dorucak :mrgreen
Ja sam bacala kroz prozor u zahod, u sudoper, ostavljala mackama ispred zgrade...
Ali sad bih se skoro pa dala kladiti da djeca to ne bi radila kada ne bi dobila kaznu od roditelja. I odmah drugo pitanje odnosno dilema. Obzirom da si ti bila ista kategorija kao i ja. Da li mislis da bi tvoji roditelji pristali i na mlijeko i cokoladne pahuljice i smatrali ih dobrim doruckom ako ti to ne bi zafrkarila u zahod? :mrgreen
Stvar prioriteta, stvar prioriteta :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la mirbi » 04 lis 2011, 14:12

Ne znam koga si pitala, ali evo. Kad imaš dijete koje loše jede, dao bi mu bilo šta. Ipak, ja to nisam radila. Jer sam imala sriću da moje mršave cure jedu meso i povrće. Kruh gotovo uopće ne, nešto tjestenine i riže, malo krumpira.

Pa kako znam da to što pojedu je uglavnom zdravo, ne pravim problem ako se negdi preskoči. S jede u školi u 10.25. S tim da je doma na kuhanom ručku u 12.30 ili 13.

R je jako mršava. Ali jede sasvim ok i jede kvalitetno. Pa ako ponekad nema volje, ne guram joj na silu. Ali znam da mene moja mama nije silila, sasušila bi se. Jer nije bilo tog jela koje bi ja poželila.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la melita » 04 lis 2011, 14:14

Melita, ja ne znam tko ne zivi tako kako si ti opisala. Naravno da se sve svodi na trku i utrkivanje s vremenom. Valjda je stvar kako si slozis stvari i prioritete u glavi. Meni su djeca isto isla u vrtic, dolazila su u vrijeme dorucka ali mene iskreno to nikada nije sprecavalo da im napravim dorucak doma :dunno Prvo bi jele doma, a onda ako hoce slobodno nek drmnu i u vrticu. Vjerujem da je u drustvu lijepo jesti.
Sto se pak treninga tice ja sam uvijek nosila banane, jabuke ili mandarine. Isto tako nemam bas nista protiv toga da nakon treninga ili prije treninga klepnu vaflu ili nesto slatkog. To bi im na kratko vratilo energiju, taman da stignemo doma na veceru.

Ma nebitno. Hocu reci da svatko sebi napravi kako mu pase. Medjutim nije fer one koji djecu hrane cokoladnim kuglicama proglasavati neukim bezveznjacima. Jer vrlo cesto ima nesto kad se zagrebe ispod toga. Svatko ima svoje prioritete u zivotu.

Oprosti, molim, ali nisam ja prozvala osobe koje hrane svoju djecu čokoladnim kuglicama neukim bezveznjacima. Gdje si to pročitala? Ovu sam temu pokrenula zato što držim da na većinu ljudi (neovisno o tome jesu li učeni ili neuki) reklame imaju veliki utjecaj i da bi zbog toga trebalo postojati odgovorno tijelo u državi koje će zabraniti proizvođačima da objavljuju reklame pomoću kojih ljudima prodaju fino upakirane laži. Na to su se javile cure koje tvrde da ako imaš malo soli u glavi nećeš se obazirati na ono što u reklamama govore. Smatram to potpuno pogrešnim pristupom i omalovažavanjem moći i utjecaja koji marketing ima na ljude.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 04 lis 2011, 14:16

Ja sam prolijevala mlijeko u sudoper. :mrgreen Mrzila sam mlijeko cijeli život, želudac mi se dizao od njega a stalno su me silili da ga pijem. :bidan Dozvali su se pameti kad sam jednom, za večerom, sjedili smo za stolom mama, tata, brat i ja, prisilno popila par gutljaja mlijeka i izbljuvala se posred stola... nastao je muk. :mrgreen :lol Nikad me više nisu sili da pijem mlijeko i nikad ga više nisam pila osim u kavi.
Općenito, ja sam bila grozno dijete koje pola hrane nije voljelo i nije htjelo jesti, nikad nisam mogla pojesti cijeli ručak i uvijek su me gnjavili "daj još ta tri zalogaja" :roll

Zbog vlastitih trauma ja jednostavno nemam snage ni volje maltretirati djecu da jedu/ piju ono što ne vole i da pojedu do kraja, da jedu kad ja mislim da trebaju jesti... nastavi niz. Da moji ne žele doručkovati ujutro ja ih ne bi silila jer ionako doručkuju u 8 u vrtiću odnosno u 9 u školi. Od gladi neće umrijeti.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la danni » 04 lis 2011, 14:18

oooooooooooooo hvala bogu
ja isto, istraumatizirana svojim sikustvom sa svojom mamom,
ne pada mi na pamet siliti njih dovjicu da jedu na silu, ako ne mogu/ ne vole/ you name it.
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 04 lis 2011, 14:18

Mirbi mi se ubacila - vidiš, ja sam totalno suprotnog stava, ja ne vjerujem da se djeca izgladnjuju namjerno (osim u iznimnim situacijama kad je riječ o bolesti) i ne vjerujem da će ijedno dijete kojem je hrana dostupna umrijeti od gladi.
I mene su silili da jedem i tako mi zgadili svu hranu. Kad su me pustili na miru počela sam polako i izbirljivo ali sve raznovrsnije jesti tako da sad blizu četrdesete mogu ponosno reći da skoro sve jedem :mrgreen i hranim se prilično zdravo.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Adorabla » 04 lis 2011, 14:26

mirbi je napisao/la:Adorabla, par puta sam svoju S uhvatila u prekršaju, bacila je ručak u WC školjku. Ili je ponila marendu u školu, pojela par zalogaja, pa je to (šta god to bilo, osim slatkiša) nakon par tjedana počelo smrdit iz torbe. Tako da sigurno znam da ne mogu garantirati da će pojesti, tim prije što kat iznad stanuje moja mama. Njoj S jednostavno kaže da neće jest i točka.

Par petit beurre keksića je najdalje što sam dospila s time. I bila kava. I, ne, ne ustaje se kasno, dapače.

P.S. Sad vidim šta je napisala Beppa, dakle, nisam izmislila.

Rucak je druga kategorija. Koje dijete voli varivo?
Drugo vidis da je jela par petit beurre keksica. Jela ih je. Nije ih bacila. I sama kazes osim slatkisa :mrgreen To joj se svidjelo. Znaci da ne postoji dijete koje ne zeli jesti. Postoje djeca koja zele jesti samo i iskljucivo ono sto njima taj tren pase. :mrgreen

Samo što je moja mama bila doma i vazda je za mnom hodala sa hranom.

Kad smo bile dica, pamtim, mamin brat je stanovao s nama. Bio je mlad i provodio dosta vremena s nama. Sestra i ja smo vozile biciklu kroz hodnik i vraćale se po zalogaj. Obrok je znao trajati satima.

ista stvar kao i kod mene doma. plus kada sam dovoljno narasla mogla sam roditeljle i ucjenjivati hranom. Smatram da im je to bio najveci i najgori promasaj u odgoju koji sam ja samoj sebi obecala da nikada necu napraviti. Nikada nisam djecu tjerala da ista jedu, nikada nisam prijetila ruckom (aj jesam u ranim danima kad mi je mama jos sjedila za vratom opsjednuta da moja starija cer ne jede dovoljno) i pustila sam im da jedu sto zele i koliko zele.
Medjutim to sam ja. Ja ne smatram da postoji dobra i losa hrana. Ja ne smatram da dijete moze umrijeti od gladi (pogotovo ako ja nisam umrla od gladi) i smatram da je ok djetetu dati i seitan i poli. Ali to sam ja. Meni to nije vazno :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 04 lis 2011, 14:28

drugim rijecima od slova do slova potpisujem Barbi :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la mamashnita od noje » 04 lis 2011, 14:28

Koje dijete voli varivo?

moje :1
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mirbi » 04 lis 2011, 14:28

Barbi, ne silim ja svoju djecu, bar ne sad kad su veliki, krivo si me shvatila.

Razlika kod mene i njih je golema, one imaju jela koja vole jesti, ja nisam. Nije bilo toga šta bi ja poželila, u bilo koje doba dana ili noći. A osim toga, onda nije bilo ni čokoladnih pahuljica ni ostalih pomoćnih rješenja.

Ne bih poželila nikome to što sam ja prolazila, imala sam neviđenu averziju prema hrani. Zato danas kažem da više vollim imati 10 kg viška, nego 48 kg i biti vazda gladna. :/
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la mirbi » 04 lis 2011, 14:30

Ovo je ko gluhog telefona.

Moja dica obožavaju variva, toćeve, gulaše, kuhani kupus, fažol i slično. S time nemam problema. Bilo bi zgodno kad se ne bi sve mjerilo svojim aršinima. ;)
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la danni » 04 lis 2011, 14:32

i moja vole variva.
ali i nutelu i paštetu i hrenovke i pomfri isto vole.
i sve im to dajem :nokti
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 04 lis 2011, 14:32

Bilo bi zgodno kad se ne bi sve mjerilo svojim aršinima.

pa adorabla to i tupi, kad smo vec kod gluhog telefona :lol
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mirbi » 04 lis 2011, 14:34

Osim što sam nemajka i ditetu ne serviram doručak, očito ni ne kužim baš najbolje. ;)
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la mamashnita od noje » 04 lis 2011, 14:35

ja sam svom davno prestala servirati dorucak (radila sam to godinu dana i vise) i super sam majka :)
zasto bi bila nemajka zbog toga?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Barbi » 04 lis 2011, 14:37

Koje dijete voli varivo?

Moji oboje. :dada

Mirbi, nisam se ja direktno na tebe referirala nego općenito na taj stav da ima djece koju treba siliti da jede.
Ne misliš li da je tvoja averzija i otpor prema hrani nastao upravo zbog pristupa tvojih roditelja? Ja sam uvjerena da je tako.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la mirbi » 04 lis 2011, 14:38

zasto bi to dijete napravilo? Napravit ce jedino ako mu prijetis kaznom kad ne pojede dorucak. Ja osobno nisam bila izjelica i nikada nisam preskocila dorucak ako bi mi bio serviran. Ako ne bi, onda je to vec nesto drugo. Tvoje cure dorucak ce vjerojatno preskociti ako se prekasno dizu za skolu. Onda nece stici jesti, ali sumnjam da nece pojesti ako imaju vremena i ako im je servirano.

Zapravo, nebitno skroz.

Ne misliš li da je tvoja averzija i otpor prema hrani nastao upravo zbog pristupa tvojih roditelja? Ja sam uvjerena da je tako.

Barbi, ne. Ako sam jednako loše jela sa 20 kao i sa 3, onda je nešto drugo bilo u pitanju. Šta, ne znam. Znam samo da sam se preporodila onog trenutka kad mi se otvorio apetit.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la ZacKa » 04 lis 2011, 14:41

Barbi je napisao/la:I mene su silili da jedem i tako mi zgadili svu hranu.

Ja imam baš suprotno iskustvo kao i moja djeca, ne mogu reći da su me
roditelji silili da jedem, nego red je bio kad svi jedemo onda svi jedemo. Nema
ja bih sad ovo ja bih sad ono.
Sjela sam za stol, nisam voljela tu neku hranu, uglavnom kao i večina djece danas, zeleno se mrzi, pojela par žlica i vidi, vidi za večeru me opet dočekalo to isto. S vremenom sam shvatila da je to to i nema druge.
Ja sam zavoljela svu hranu i već u pubertetu sam jela sve, ono sve. :dunno

Tako i ja sa svojima. Ne govorim im ajde još jednu, pa još jednu, nego par
žlica moraju a ak su još gladni nakon sat vremena ponovo se grije to isto...

I naravno da dozvoljavam da nešto ne vole....i ne jedu...
Zadnja izmjena: ZacKa; 04 lis 2011, 14:49; ukupno mijenjano 4 put/a.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 04 lis 2011, 14:41

mamashnita od noje je napisao/la:
Koje dijete voli varivo?

moje :1

i moji :zivili
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Crazy Daisy » 04 lis 2011, 14:43

mirbi ja djeci ne serviram doručak, ne trčim sa žlicom po stanu za njima, dam im čak i dreck jesti, a prehrana mi je profesija i uopće me ne peče savijest zbog toga - šta misliš u koju kategoriju ja spadam, übernemajka? :mrgreen

i jedu sve, od kelja do nestle pahuljica. :dada
naša djeca naša odgovornost, a ne bojane gregorić ili nestlea.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la † Sanika » 04 lis 2011, 14:46

Ajme od Bojane i pahuljica ovo je otišlo do toga ko je kakva majka vs. nemajka :lol

Moji klinci, pogotovo P., izrazito ne vole jesti.
U zadnje vrijeme P. bi tu i tamo pojela nešto slatko na svoju inicijativu. Prije nije htjela niti to.
Da je pustim, bila bi gladna do valjda pred večer, nisam probala, ali tada bi je pretpostavljam satrla glad :lol

Kod djece nejelica problem je i dužina trajanja obroka. I tu se javlja problem s doručkom prije škole.

Obzirom da sam za zdravu hranu, mućkala sam im dugo vremena voće sa žitaricama, voće sa svježim sirom, voće sa medom i sl...izluđivala i sebe i njih.
Sad sam se malo opustila. Bude i toga zdravoga, prevladava, ali bome bude i monte i sl. smeće za doručak. Zavisno od količine živaca sa kojima raspolažem ujutro. To ne može razumjeti netko čije dijete iole voli jesti...

A ova reklama je ko i svaka reklama, pretjerano poluistinito hvalisanje...i to svi znamo ..valjda :mrgreen
No big deal.
Iako je i moj prvi doživljaj bio, šta je Bojani to trebalo…
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 04 lis 2011, 14:49

ma nebitno je varivo :lol i moja djeca ga vole, ja ga ne volim :lol traume iz djetinjstva. Samo sam htjela reci da je nekim ljudima zdravo da djeca odu u skolu s pahuljicama i mlijekom a nije im zdravo da djeca idu praznog zeluca u skolu :lol I htjela sam reci da je ionako sve u parama i da je krasno vjerovati u ideale samo je pitanje koliko ih se mozemo drzati svakodnevno :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la mamashnita od noje » 04 lis 2011, 14:53

elem, obozava variva i opcenito - sve na zlicu.
i ja sam takva.
i njemu i meni najgori moguci obrok je komad mesa i za prilog krumpir ili riza.
daj nam kuhanog povrca na zlicu i bog te veseli.
suhomesnato ne jede, ne zato sto mu branim vec zato sto ne voli (jede samo prsut, kobasicu i pancetu).
pastete i hrenovke nije probao nikada, ne jedemo ih niti mi pa nema ni priliku. tezak je za probati nove i nepoznate stvari tako da ne vjerujem da ce pasteta ili hrenovke doci na red tako skoro.
ali... on obozava tjesteninu u svim mogucim oblicima i jede je, naravno.
obozava slatkise. po mom misljenju, jede i previse.
sirovo povrce (niti jedno!) nije okusio u zivotu i kad ce - ne znam.
ali ono na cemu inzistiram je da svaki dan mora pojesti minimalno jednu svjezu vocku, a pojede ih i nekoliko.
kada je gladan mete pred sobom k'o mecava.
kada nije gladan, ili ako brlja jer mu nesto nije fino - os nes banglades! nikada ga ne silim i uopce ne brinem jede li ili ne, jer znam da ce jesti kad je gladan.
ne nudim ga junkom i ne serviram mu ga samoinicijativno, ali kad zatrazi secernu vunu ili neko takvo smece kupim mu bez problema.
da pozeli probati te bojanine kuglice - kupila bih mu ih. ali mu ih ne bi ponudila. i reklama me beskrajno zivcira, ponavljam :mrgreen
ne zbog bojane koja me sama po sebi ne zivcira, vec zbog te njene uloge unicef ambasadorice. eto, ne mogu si pomoci, meni je to ljigavo i neprincipijelno, premda je nekome mozda smijesno i banalno :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la ZacKa » 04 lis 2011, 15:04

Točno tak, ja obožavam hrenovke pa ih jedemo svi, što god netko rekao ili
mislio :mrgreen brige me.
Dok eto netko jede slatkiše, ja to npr. doziram vrlo elegantno, znači
kad jedemo nešto već junk drugo pokušavam smanjiti.
Vjerujem, ne, uvjerena sam da tako svi. Samo neki jedne a drugi druge junk proizvode.

A ovdje je ipak ustvari riječ o tome da nam lažu preko malih ekrana,
jer ja sam svjesna da kuglice nisu najzdravije i najbolji početak dana,
a neke mame će stvarno mislit da je.

Ali uvijek su nam lagali u reklamama ne vidim razlog zašto bi sad prestali.
Zadnja izmjena: ZacKa; 04 lis 2011, 15:05; ukupno mijenjano 1 put/a.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 04 lis 2011, 15:05

naša djeca naša odgovornost, a ne bojane gregorić ili nestlea.

Daisy, može li se znati na koji je način tvoja profesija povezana s prehranom? Ako nije zadiranje u intimu. Naime, zanima me zbog toga što dosta ležerno komentiraš činjenicu da proizvođači redovito svojim reklamama i deklaracijama dovode potrošače u zabludu. Nije li to čak i protuzakonito? Ne znam, ja sam u drugoj profesiji ali ako uređujem i prodajem časopis na kojem piše da je za djecu pa unutra ubacim, onako ispod žita, mrvicu pornografskog sadržaja očekujem burne reakcije roditelja, pogotovo na ovom forumu. :dunno
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.