Sada je: 27 srp 2026, 17:21.

Pocetak price o jednoj djevojcici

Moderator/ica: Diami

Pocetak price o jednoj djevojcici

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 21 stu 2011, 10:42

Znam da mnogi cekaju ovu pricu. Jednako kao sto znam da ce je mnogi citati iako ih vec odavno nema na Forumu, pa cak i oni koji nisu uopce registrovani.
Zato je ovo samo jedan kratki dio Sarine price koju dijelim sa 'citavim svijetom'.

Objavljujem je na ovom mjestu jer dugujem Pricu svojim virtualnim prijateljima, dugujem svojoj djevojcici i dugujem sebi.

Dan kada je rodjena Princeza / 05.01.2011. srijeda

Peto budjenje dana u novoj 2011. godini docekla sam sirom otvorenih ociju. Bila je to jos jedna noc bez sna.
Smijesno, ali da, nakon besanih noci, jutra sam docekivala umorna ali sretna. Osjecala sam se zasticenom u bjelini dana, od svega nepredvidivog sto moze da se desi tokom noci i izazove komplikacije.
Ustala sam iz kreveta i otisla u djecakovu sobu.
Spavao je, bezbrizan i sretan u svom svijetu snova. Nisam gubila vrijeme. Osjecala sam mozda bas "danas" bude poseban.
Otisla sam u kupatilo.
Voda, pa cak i samo njen zvuk, najbolji je relaksator, budilnik, poticaj zivota. Kao da sa mlazevima tople vode odlaze i sve postojece brige.
„Sta li nosi ovaj dan?“ razmisljam dok se posusujem.
„Sve ce biti dobro. Bitno je da je jutro.“ prolazi mi kroz glavu dok iz kupatila idem prema djecakovoj sobi.
Moj veliki djecak. Ljubim ga njezno u kosu.
Dok ga gledam sjecam se njega nekadasnjeg. Evociram uspomenu na vrijeme prije sedam godina dok smo zivjeli u Jeddi. Pustinja, miris mora, ljudi u galabijama i prekrasne plave oci.
Budi se, otvara oci i upucuje najljepsi osmjeh. Moj zivot- sve moje!!!
25. minuta koliko je ostalo do dolaska school bus-a koji ce ga odvesti u skoli provodimo u pripremama.
7,25 djecka izlazi iz kuce.

Jos uvijek je mrak. Dan polako pocinje da se budi. Trazim iglu, konac i kapicu u kojoj smo planirali da iznesemo bebu. To jos jedino nisam stigla da zavrsim od priprema za dolazak nase djevojcice. Sijem pet zrna bisera prljavoroze boje.
Moram i za princezu nesto orginalno skontati, kao sto sam prije osam godina za djecaka.
Doduse, to orginalno za djecaka bilo je kupljeno u KL- Malezija.
Bila sa smirena dok sam sila, cak sam uspjela formirati cvijet.
Provjerila sam torbe za bolnicu „ Danas cemo ih staviti u autu pa kad i ako zatrebaju neka stoje na pravom mjestu“.

Bolnica

Razdanilo se...
“Nista od snjezne idile i mojih januarskih ocekivanja“, razmisljam dok se vozimo u autu.
Bila je to zima bez snijega. Sa mm stizem u bolnicu smjestenoj na uzivsenju sa kojeg se pruza pogled na grad. Bolnica koja je pocetkom maja '92 bila jedna od prvih meta granatiranja. Djeca su se i dalje radjala ali na drugom mjestu, a bolnica na malom uzvisnju cekala je gotovo dvadeset godina da bude obnovljena.
„Danas cemo napokon sve znati. Odredicemo datum, vrijeme....agonija iscekivanja ce prestati.“ govorim muzu dok ulazimo u zgradu.
Na pregledu doktorica je kostatovala da sam otvorena 2-3 cm i da jos nije odlucila kada cemo raditi CR (s ozbirom da sam mjesec dana otvorena i sa jakim kontrkacijama), a termin je 11.01.2011. Odlucicemo dok vidi nalaze krvi, koji bi trebali biti gotovi tokom dana.
Svejedno mi je samo da bude po njenoj procjeni.
Salje me da zavrsim sa nalazima, pa cemo nakon toga kod nje u kancelariju da se dogovorimo i utvrdimo koji dan i u koliko sati.
Nakon ginekoloskog i uzv pregleda slijedi CTG bebinog srca, zatim EKG
Sve se odvijalo brzo i po planu dok nismo dosli do interniste. Starija zena, ozbiljnog pogleda prvi put mjeri pristisak, drugi pa treci. Ozbiljnim glasom objasnjava da mi je prtisak jakooo los, te da je ona par puta ponovo mjerila kako bi bila sigurna da je tako.
Komentarisem naglas „Vjerovatno je takav od uzbudjenja, do sada pa i jucer mi je pritisak bio dobar“
Nije nista rekla, ali na papiru vidim da je napisala „Hitna hospitalizacija“ (kasnije je doktorica koja me je porodila rekla kako nije problem bio sto je pritisak bio los, da nije takav kakav jeste imao utjecaja na otikucaje bebinog srca)
"Ipak je dobro sto sam torbe stavila u auto", govorim naglas, vise za sebe nego za mm, dok cekam na prijem kroz standardnu proceduru u bolnici.

Prijem i pripreme

Prizmelje zgrade. Prijemna ambulanta. Mlada doktorica ispituje i zapisuje. Bezbroj pitanja.... Slijedi vaganje, mjerenje itd
Vaga pokazuje tri kg vise od moje vage (kasnije su mi cimreke u sobi rekle da je i po njihovoj vagi ova bolnicka poakazala tacno tri kg vise )
Muz se pozdravlja sa mnom i odlazi na rucak van zgrade. Ako sta bude zvacu ga na telefon dogovorili smo se.
Dalje se ne sjecam detalja....kao kroz maglu. Nedostaje mi par dijelova. Jednostavno ne mogu da se sjetim.
Nakon sto sam se pozdravila sa muzem u spavacici i ogrtacu otisla sam na 7 ili osmi sprat sa glavnom med sestrom.
Ovaj dio mi fali....i evo dok sada evociram uspomene prvi put nakon pet mjeseci sjetila sam se nekih dijelova iz price koju vam pisem, a koji su nedostajali (nevjerovatno, ipak isplati se pisati :D )

Da, da ponovo su me stavili na CTG!!!! (sad se vec sjecam, samo ovaj drugi put bila sam u spavacici)
Koliko sam dana i noci pokusavala da se sjetim da li sam jednom ili dva puta bila na CTG tog jutra. Po onome sto je doktorica rekla za bebne otkucaje, morao je da bude i drugi put. Drugi put koji je bio izbrisan iz moga sjecanja.
Sve do sada. Sada sam se sjetila tog drugog puta.
Valjda je taj CTG bio kljucan za dalji tok zato sam toliko razmisljala da li se desio i kada???
Slijedilo je klistiranje i priprema za operaciju.
Prije nego sto cu otici da se tusiram, stavila sam da se puni gotovo prazna baterija na mobitelu.
Kasnijece se pokazati da iako se kratko punio, ovo je bio jako vazan potez u tom trenutku.
Kao i prisebnost da nazovem muza, a zatim i njegovog vozaca. Naime, dragi je u tim trenucima bio nedostupan. Uvijek je tako, kad nam neko ili nesto treba bude ga nemoguce naci, ili jednostavno bude nedostupno.
Srecom sjetila sam se njegovog vozaca. Nazvala sam ga i zamolila da nas hitno poveze.
„Izgleda da me pripremaju za carski. Pozuri neces stici“ rekla sam.
Nakon tusiranja, obukla sam bolnicku zelenu spavacicu, preko nje ogrtac.
Krenula sam u neizvjesnost.

Carski

Prije nego sto smo usli u operacini blok zamolila sam sestru da obavim dva kratka tel poziva.
Nazvala sam mamu i sestru i rekla im da mi je baterija skoro prazna pa da ne brinu ako budu zvale sto ne javljam.
„Jos uvijek sam u bolnici, vadim nalaze. Pritisak mi je malo visok. Javicu vam se za 2-3 sata“
"Povjerovale su" odahnula sam.
Usla sam sa dvije kamere i mobitelom. Sve to sam spustila „negdje“, na neki krevet. Opet kao kroz maglu navire sjecanje i gubi mu se trag.
Stajala sam u hodniku izmedju soba u kojima su lezale porodilje. Jeza me je obuzimala gledjauci prema tim zenama. Ne ja necu izgledati ovako slabo, bespomocno, mrtvacki, mislila sam u sebi. Ovako izgledaju "druge zene"- hrabrila sam se.
Prije nego sam usla u salu, da, na svojim nogama, pitala sam za WC. Jedna mlada sestrica ili je mozda bila i doktorica pocela je da se dere na mene kako sam mogla da sidjem u svom ogrtacu u operacioni blok.
Ne znam sta da joj kazem. Nisam mogla polugola sa rastvorenom na ledjima, kratkom spavaciom proci citavu bolnicu, i kao takva sresti brojne posjetioce, lezece pacijente, majke, sestre, doktore....
Ona i dalje vristi. Kako sam uopce mogla da se „provucem“ sa ogrtacem u taj dio????
U tom trenutku pojavila se doktorica koja me je porodila. Bila je gruba prema sestri sto me je maltretirala neposustajuci u svom maltretiranju, dok sam ja poput djeteta gledala izgubljenja u nju.

Osjecala sam se kao "Alisa u zemlji cudesa"
Odjednom sam bila u nekom potpuno novom svijetu. Svijetu ljudi u zelenim manitilima i istim takvim kapama.
Ulazim u prostranu i velika operacinu salu. Moderna, nova, streilna i uzasno hladna. Ne znam je li mi hladno zbog zime ili uzbudjenja. Vjerovatno i zbog zime i zbog uzbudjenja. 2 u 1, bas kao sto smo i nas dvije jos uvijek 2 u 1. Oko mene bezbroj polumaskiranih ljudi u zelenom. Svi su u nekom poslu. Zure. Nervoza se osjeti u zraku. Samo sam ja mirna, ili bolje receno, cini mi se da jesam. Ustvari sam izgubljena. Nisam ni svjesna sta se desava, ili jesam ali ignoriram svijest???
Sjela sam na operacioni stol.
U cijelom tom haosu, ljudi koji zure, odjednom sam iza stakla u zelenom odijelu ugledala mm. Jedva sam ga prepoznala. U tim trenucima nisam se bila sjetila da je trebao doci, nisam se sjetila traziti ga pogledom....
Bio je tako daleko od mene fizicki, kao da nije ni bio tu. Ipak, stigao je!!!
Dvije doktorice anestiolozi krenule su sa davanjem spinalne u kicmu.
„Opusti se“ naredjivala je krupna doktorica. „Opusti ramena.“
Ljuti se na mene sto se ne opustam brzo kako je ona zamislila.
Nisam kod firzera pa cak i tamo se ne opustam potpuno, razmisljam dok osjecam ubod igled u kicmi.
Ova druga naredjuje da se sama „tako opustana“ sa opustenim ramenima, nabadam na iglu.
Trudim se maximalno, guram kicmu prema igli...osjecam je u prsljenu. Nemam jasno sjecanje ali mislim da sam vristala od bolova.
Ovako nije boljela injekcija u kicmu kada sam se poradjala sa Ibrahimom.
Agonija traje minutama.
"Sve za moju bebu" tjesim se pozitivnim mislima.
Doktorice sto pokusavaju da mi daju spinalnu su dosta vec nerovozne i prilicno grube u ophodjenju.
Hitan carski koji radi dirketorice ginekoloske klinike i koja je bas njih izabrala kao najbolje. Nije bilo jendostavno naci se na njihovom mjestu, ali ne, nema opravdanje....
„Uspavajte je“ cujem glas doktorice.
U tom trenutku htjela sam da ustanem. Bjezim.
Recicu im: „Neka hvala porodicu se kad bude sudjeno“
Ali poput robota poslusno pratim komandu i tjesim se, jer znam da cu vec narednog trenutka biti mama.
Hvala Bogu na „uspavljivanju“ u Istanbulu, naucilo me je da nase odustvo traje samo jednu stotinku i oslobodilo straha.
„Amina, koliko si visoka?“
„174-5“ odgovaram.
„Disi duboko“, govori krupna doktorica anesteziolog dok mi maskom pritisce usne i nos kao da ce me ugusiti.
„Pritiscete me, ne mogu disati“
Stisak je popustio. Dva-tri duboka uzdisaja i to je bilo to.
To je bio moj porodjaj!!!
Frustirajuce iskustvo, bez sjecanja i emocija.

Izmedju sjecanja

...............

Ljuta sam jer su mi uskratili sjecanje, ali i svjesna dvije stvari.
Prvo zahvaljujuci tim okolnostima (totalna anestezija) „prezivjela sam prvi susret“
Drugo, Sari je bilo sudjeno da dodje u moj zagrljaj 06.01. (dan poslije) ma koliko sam svim srcem zeljela jedino da izbjegnem taj datum.
06.01. sedamanaest godina prije, zadnji put sam zagrlila i poljubila svog oca. I danas se jasno sjecam tog zagrljaja i poljubca.
Bila sam jos uvijek u krevetu, spavala...cujem otac odlazi, ustajem i bukvalno teturajuci idem prema njemu, jer nisam zeljela propustiti da ga poljubim. Snena u tetkinoj spavacici do koljena protezem se na prste i ljubim ga. Posljednji put.
Sedamnaest godina poslije u svoje narucje primam novi zivot. Djevojcicu cije ime u prijevodu ima isto znacenje kao i ime mog oca (sreca). Cije ime ima isti broj slova, i pocinje istim slovom kao sto je ime mog oca.
Prije sedamanaest godina sreca je izasla iz mog zivota. Danas je "Sreca" ponovo sa mnom!

Budjenje

„Amina, Amina nemoj spavati“ cujem zenski glas.
Necu spavati, trudim se ali ipak.....
Sljedece cega se sjecam je bol prilikom prebcivanja na krevet, drhtavice, glasa kojeg nemam i strasnog umoraaaaa.
Zedna sam. Dodaju mi gazu.
Odjednom iznad moje glave stoji mm.
U zelenoj doktorskoj odori. Smijesi se. Znam da bih trebala da pitam sva ona pitanja koja sam sa nestrpljenjem zeljela da znam, ali ne nemam snage, interesa i zelje.
Hladno mi je. Pokrivaju me novim dekama.
Izraz lica mm govori da je sretan. Znaci da je sve dobro proslo. Ostalo me ne zanima. Sutim, ne pitam. Ipak, osjecam tjeskobu, (iako mi je svejedno, bar sam mislila tako) zasto ne govori, kako je beba??
„Kako si?“ pita.
Okrecem glavu na lijevu stranu da sakrijem suze.
On pokazuje prve bebine slike. Neosjecam euforiju, kao da ja nisam ja. Ljuta sam na sebe jer nemam snage da budem sretna.
„Prelijepa je“
Iz tamnih ociju izbija nevjerovatno plavetnilo. Prelijepa je, ali znala sam da ce biti.
On pita da obavjestimo moju mamu, sestru i njegove.
„Nemoj moram povratiti snagu.“
Totalno sam promukla, grlo me boli....prepasce se ako me cuju.
Nakon par minuta slijedi okretanje telefonskih brojeva.
Mama cim je vidjela da zove mm skontala je pa mu je od uzbudjenja spustila slusalicu.
Sestra se bila uplasila jer je glas od mm bio ozbiljan i tih (s ozbirom da je zvao iz sobe intenzivne njege).
Drago mi je da sam ih postedila sekiracije. One jesu dobro pretpostavljale da im necu reci pravi datum kada, ali su skontale da cu im reci kako su me ostavili za pon, a carski ce se raditi u petak. Medjutim, Sara je rodjena dva dana prije petka, i cetiri dana prije ponedjeljka.

Zao mi je sto ne mogu sudjelovati jednakog ushicenja kao i mm. Osjecala sam se slabom za slusati, gledati, disati....
"Obecao sam sebi, nikada vise necu reci da sam ih ja rodio. Ni u sali. Bilo je strasno. Sve sam snimio" govori mm.
Nakon toga odlazi sa intenzive, dijeliti srecu sa ostatkom svijeta.
Ostala sam sama u hladnoj bolnickoj sobi sa tri jednako ranjive zene.

...........................
Zadnja izmjena: moj(a) djeca(k); 21 stu 2011, 11:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

Re: Pocetak price o jednoj djevojcici

PostPostao/la Kaya071 » 21 stu 2011, 10:59

Predivno, predivno, predivno :le . Prelijepo pises, milina citati.

Sjecanja iz raznih perioda mog zivota naviru. Od 1992., granatiranja porodilista, Dr. Dinarevic-Mesihovic, cijelog rata, pa do mog carskog reza.

Hvala ti :kiss .
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la anlan » 21 stu 2011, 11:07

md :luv
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 21 stu 2011, 11:26

kaya, ovo je samo jedan mali dio Sarine price, dosta reduciran ali ipak dovoljan da djelomicno docara dan kada je rodjena mala Princeza.
svojevremeno na istom ovom mjestu bila je objavljena prica Moj djecak (Pocetak price o jednom djecaku), pa zato.

:mah
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la sj » 21 stu 2011, 11:54

:luv :luv :luv
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la Stefanova_mama » 21 stu 2011, 11:59

MD nek je ona vama dosla, vasa sreca! :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la tamara1981 » 21 stu 2011, 12:53

MD,0b0žavam te čitati :luv
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaiv » 21 stu 2011, 12:56

Prekrasna prica,i moram reci jako slicna mojoj,M. se rodio 3.1.,termin bio 15.1.,carski bio zbog istog razloga
i nitko u Hr. nije znao sta se desava.....prekrasno pises :luv
2006
2008
ivanaiv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 21 stu 2011, 13:06

MD uh... :hug
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 21 stu 2011, 13:25

Baš me potresla vaša priča (a sjećam se i kako se rodio dječak).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la pamparam » 21 stu 2011, 13:47

MD, jako lijepo napisano, iznenadilo me u kolikoj mjeri sam se u tvojim rijecima i sama pronasla :luv
pamparam
Nude Beach Inspector

PostPostao/la olja » 21 stu 2011, 19:49

:luv
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Arkana10 » 21 stu 2011, 22:40

etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la nora28 » 22 stu 2011, 00:54

MD, prekrasno napisano, kao i sve drugo sto pises. Citala sam pricu o djecaku, trazila pricu o djevojcici i mislila da ne mogu naci. kad ono prica s malo zakasnjenja je tu :luv
veliki pozdrav :mah
E. 2001.
L. 2012.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ciklama24 » 22 stu 2011, 08:58

MD kraljica :hug
i :kiss princezi
slika
ciklama24
iš iš iš FP

PostPostao/la nevenera » 22 stu 2011, 09:43

predivno napisano
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la † Sanika » 22 stu 2011, 10:28

:luv :le
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la servuz » 22 stu 2011, 11:25

lepa mi je i dirljiva tvoja prica.

znas,rasplakala sam se.malo sam i u takvom emotivnom stanju.

zelim vam svu srecu.
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zira » 22 stu 2011, 15:23

MD , tražim riječi... prekrasna priča :luv
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 23 stu 2011, 12:47

2. dio

S moje desne strane lezala je Jasmina. Carski su joj radili sa spinalnom, drugo dijete, druga djevojcica, Mona.
Prekoputa mene je zena koju nisam vidjela prvih dvanaest sati. Marijana. Drugo dijete, drugi put decko, Karlo. Carski radjen spinalnom.
Do nje je Sajma, drugo dijete, sin (prva je curica), carski radjen sa totalnom.
Ona je cijelo vrijeme prespavala i dok nismo izasli iz intenzivne nije znala sta je rodila.
Tek nekad ujutro su joj rekli da pogleda trakicu oko ruke.

Nisam spavala....nikako. Nisam smjela! Znam da zvuci blesavo, bolesno i svakako...ali znam zbog cega je bilo tako.
U glavi mi je cijelu noc odzvanjao glas koji me je probudi "iz sna" nakon porodjaja:
„Amina, ne spavaj....probudi se“
Mislila sam odmarati navece (bila sam preumorna, i 100% sigurna da cu spavati "poput bebe"), ali od uzbudjenja ni tada nisam "oka sklopila"

Prvo ustajanje iz kreveta, ono samo da stanes na noge bez kretanja bilo je prebolno.
Strasnoooo
Kada su nam narednog jutra skinuli prvo infuziju a zatim i kateter bila sam presretna, ali ni dalje nisam mogla mrdnuti.
Samo horizontala i bol.
Sestre su nas tjerala da se potrudimo jer necemo vidjeti bebu ako ne ustanemo iz kreveta. Dovoljno jako razlog za truditi se.

Intenzivna

Bila sam ponovo majka. Ostvarila sam san koji sam sanjala osam punih godina. Ipak u prvim trenucima nakon budjenja i porodjaja nisam osjecala "nista". Nisam imala snage za osjecati, osim strasne hladnoce, drhtavice tijela i beskrajanog umora. Bojala sam se spavati iako mi se nikada u zivotu nije spavalo kao u tim trenucima, sto od umora i iscrpljenosti sto od anestezije.

San, sjecanje ili halucinacija???
Zatvorim oci tonem, gubim se....Ne, nije to gubitak u svijetu snova, vec totalni gubitak svijesti.
Rekli su da je normalno sto drhtim i sto mi je hladno. Pokrili su me dekama. Osjecala sam se bespomocnom i bez snage da bilo sto kazem. A i kod pokusaja da odgovorim na pitanja koja mi je postavljaju nema glasnica, samo neki hrapavi tonovi.
Uskoro je dosla i glavna sestra, sa mobitelom ( eto zasto je bilo dobro sto sam ga stavila na punjenje par minuta dok sam se tusirala, prije odlaska u operacionu salu)
Vrijeme "cekanja" bilo je ispunjeno citanjem poruka, telefosnkim razgovorima i cavrljanjem sa cimerkama.
Mobitel sam posudila i zenama koje su lezale sa mnom u sobi. U tim trenucima moj stari i ruzni telefon izgledao je poput binga na lutriji.

28. Sati koliko smo provele u sobi intenzivne njege, gledjauci u plafon on je bio jedini dodir sa vanjskim svijetom, dok 06.01. nije prestao da radi.
Zvali su i slali poruke iz cijelog svijeta Norveske, Amerika, Dubai, Zagreb, Jedda, Malezija.....
Predvece ponovo nas je posjetila glavna medicnska sestra. Kaze da su sretni ocevi vec dolazili da vide bebe, a kako je za neke cak kombi posjetilaca stigao i gleda prema meni.
Kasnije sam cula da su bili mm, njegov brat sa zenom i djecom, svekrva, moja mama, sestra i moj Ibrahim.
Rekli su mi tada da beba lici na mene.

Prelazak na poluintenzivnu

Jutro sam docekla budna.
"Danas cu prvi put vidjeti svoju djevojcicu"- razmisljala sam dok sam nepomicna lezala na krevetu, ocijih uprtih prema nebu. To je u tim trenucima bio sav moj svijet.
Kroz stakla prozora iznad moje glave nisam vidjela nista osim neba. Bljestavo plavog neba. Dan je bio perfektan. U hladnim decembarskim nocima iscekujuci susret sa malom princezom, bila sam ubjedjena da ce "dana kada se Sara rodit" sigurno padati snijeg.
U svojim razmisljanjima cak sam i vidjela krupne bijele pahulje koje padaju.
06.01. po svemu se razlikovao od istog datuma 17. godina prije.

Jedva sam cekala da nas prebace sa intenzivne na poluintenzivnu njegu.

Krenulo me je sa tretmanima tih dana. Zahvaljujuci cinjenici da sam primila dvije anestezije, imala sam poseban tretman. Naime posto su mi dali spinalnu, nisam mogla ustati brzo kao sto ustaju zene sa totalnom, a s druge strane posto sam dobila i totalnu nisam mogla jesti kada jedu zene sa spinalnom, vec kasnije kakav je tretman sa nama koje smo dobile totalnu.
A jelo, kakvo jelo??? Prva 24. sata dozvolili su mi samo da gazom kvasim usne.
Naredno jutro molila sam bespomecno samo jedan gutljaj vode.
Tog jutra u viziti jedna doktorica je onako bahato primjetila da sam nasminkana.
"Vi ste to stavili karmin?"
Pogledala sam je ljutito....Mislim da sam je mogla pogledom ubiti.
Ne sjecam se teza 24 sata u zivotu, bez icega sa sobom i na sebi (osim tog mobitela), bez dodira sa vanjskim svijetom, potpuno odsjecene....bolesne i nemocen, pa kako da dodjem do karmina i sminke???
Usne su mi bile jarko crvene od blago povisene temperature i strasne zedji koju sam osjecala.
Poslijepodne 06.01. prebacili su me na odjel poluintenzive njege.
Tamo sam napokon dobila solju caja.
Dva dana nista nisam okusila.
Cetiri dana poslije porodjaja mogla sam jesti supu. Uglavnom gladovala sam i jos u bolnici vratila sam se na staru kilazu, prije trudnoce.

Oporavak nakon normalno porodjaja i carskog je neuporediv. Ne, drage, nisam zaboravila, sjecam se svakog detalja, jednako kao sto se sjecam da nakon carskog danima nisam mogla pomaci bez osjetila strasnog bola.
Ali vrijedilo je....vrijedilo je i vise nego sto znam iskazati rijecima....vrijedilo je svih osam godina cekanja.

Uskoro su mi donijeli i bebu. Ne znam opisati osjecanja. Sve je tako smuseno.
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la † Sanika » 23 stu 2011, 12:58

Uh, kako onda netko dobrovoljno ide na carski??

Ne kuzim jedno, zasto ti nisu bar pokazali bebu??
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 23 stu 2011, 13:08

3. dio

Prvi susret

Evo pokusavam se sjetiti kako je izgledao nas prvi susret....
Nekako vec jeste.
Zbog silnih emocija koje su me preplavile vise se ne sjecam detalja, osim da je bila ista kao na slici....i jos ljepsa!
Napucene crvene usnice, prekrasan ten, izvajane tamne obrve, jakoooo dugacke trepavice i debeljuskasti obrazi....ali najvise su me se doimali prsitici na rukama.
Izgledali su poput deset lijepo izvajanih iglica....nestvarno lijepo.
Imala je dugu crnu kosu, duge nokte na prstima (tek tada mi je postalo jasno zbog cega sam toliko patila od zgaravice u trudnoci) i oci tamne iz kojih je izbijalo plavetnilo mora. Nikada nisam vidjela takvu boju ociju....a sto je najinteresantnije iz profila ili sa strane kada se gleda boja je skroz svijetloplava, navece u mraku vide se zjenice i svjetla boja, a po danu zjenice se opce ne vide.
Najljepse od svega bile su trepavice i ruke! Moja beba....Moj dugo sanjani san.

slika

Dok je tako lezala u kreveticu pored mene okrenula sam broj da raspitam da li su maticne stanice spasene? Odgovor je bio pozitivan, a konacni odgovor ce stici tek za dan-dva iz Birsela. Obecavaju da ce me obavijestiti.
Obecanje su ispunili. Mjesec dana poslije dobili smo i certifikat.

Kasalj

Zanimljivo je cijelo vrijeme brovaka u bonici Sari sam se obracala u muskom rodu (i kasnije po izlasku), tako da su sestrice i doktori mislili da je djecak.
Tu noc osjecala sam olaksanje, u dusi i tijelu.
Zatvorila sam oci, prepustajuci se snu....
15. min poslije oko mene bili su doktori, dezurna sestra....citava svita.
Kasljala sam kao da cu se ugusiti. Nisam mogla zaustaviti kasalj, iako mi je svaki udisaj bio poput zabadanja noza u ranu (cak i smijanje je bolno nakon porodjaja carskim). Ustajanje nakon carskog se uci i ko je proso kroz to zna da je potrebno gotovo mjesec dana vjezbe da tijelo bude „sposobno“ funkcinisati kao prije operacije.
24. sata nakon carskog desio se potres cijelog organizma.
Kada sam pocela kasljati, zena koja je bila sa mnom u sobi, iako tek operisana i sa bolnim ranama, ustala je iz kreveta i otrcala kao da je najzdravija, da zove doktore.
Cuvsi i vidjevsi sta se desava sa mnom, od straha je zaboravila na svoju bol.
Sreca za mene, jer dezurni doktor i sestra su se brzo stvorili pored kreveta!
Znate kako kazu kada nesto boli „vidjela sam zvijezde“, e taj put zaista jesam, bila okruzena zvijezdama i stravicnim bolovima.
Pregledali su mi ranu. Iako niko ne smije otvarati zavoje osim doktora koji je radio operaciju (u mom slucaju situaacija je bila jos komplikovanija jer je oeprater bila direktorica Centra), intervencija je morala biti uradjena bez cekanja i na licu mejsta. Najveca sreca u svom tom bolu je da rana nije popucala!, ponovo su je zavili i onda pokusali da me „nauce“ kako da kasljem. Treba se drzati cvrsto za ranu.
Vise nisam smjela oka sklopiti!!! Koja noc po redu???????
Sjedila sam uspravno na krevetu bojeci se spavati i bojeci se da bi se to slucajno moglo desiti u sjedecem polozaju „naredila“ sam mozgu da odmah reaguje kako bi ublazio kasalj, sto disanjem, sto drzanjem za bolnu ranu.
Ovi incidenti desavali su se vise puta, i isto toliko okupljali doktore oko mog kreveta...anestizioleoge, operatore, pulmologe...
Isti dan dobila sam i sirup za kasalj (koji nije puno pomogao) i rekla svojima do kupe crnu rodakvu koja je u kombinaciji sa medom odlican lijek za kasalj.

.........

Ovo su samo kratki dijelovi Price koju pisem vec mjesecima. Price o djevojcici plavih ociju.
Djevojcici koja me je ucinila sretnom. Djevojcici koja je vratila osmijeh na moje lice.
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la sj » 23 stu 2011, 13:15

Ah MD :luv :luv
Da je djevojčica bila dječak, da li bi joj dala ime svoga oca?
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 23 stu 2011, 17:06

sj, odluka o imenu nase kcerke nema nikakve veze sa mojim ocem (nismo tako odlucili zbog tate i podudarnosti datuma).
ime je izbrano da bude 'u skladu' sa djecakovim. nisam cak ni razmisljala o tome da cu roditi/vidjeti prvi put svoju kcerku na dan kada je moj otac poginuo. ako se sjecas price o danu kada je rodjen moj djecak, onda ti je jasno koliko je ova trudnoca u svemu bila razlicita od prve.
dosta kasnije pred sami porod nasli smo poveznicu izmedju sarinog imena i imena mog oca.
'slucajno' se poklopilo, kao i jos mnogo drugih zanimljivih detalja vezanih upravo za odabri njenog imena.
da je bio djecak, zvao bi se imenom dugo ocekivanog sina sare i njenog supruga (osvrt na pricu iz svete knjige)

moj rodjak je dao ime sinu da se zove imenom mog oca, a njegovog amidze (nasi ocevi su braca). djecak od rodjaka nosi identicno ime i prezime kao moj tata.
taj djecak je mladji od mog pet mjeseci i njih dvojica su od prvog dana najbolji prijatelji, rodjaci....sve.

Sanika, nakon carskog reza, ako se radi sa totalnom, majke tek naredni dan vide svoje bebe (tako je bar kod nas :dunno)
zao mi je sto nije uspjela spinalan samo zbog roga. htjela sam 'dozivjeti trenutak' kao sto sam svojevremeno sa djecakom, ali nije bilo sudjeno....ili, sve ima svoje razloge.
napisala sam u prvom postu, sta mislim koji su to razlozi u ovoj Prici.

hvala cure. :mah :mah :mah
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la Nana1971 » 23 stu 2011, 17:26

Amina :hug znam da je vrijedilo svega, al bas si propatila :hug
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Stefanova_mama » 23 stu 2011, 21:40

Nana1971 je napisao/la:Amina :hug znam da je vrijedilo svega, al bas si propatila :hug

I ja to pomislih. :hug
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la danijela81 » 23 stu 2011, 22:14

i meni je vratilo sjećanja na carski, dok sam čitala o kašljanju, skoro sam osjetila tu bol, grozno :/
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la sj » 24 stu 2011, 10:47

Znam da ime djevojčice nema veze s tvojim ocem, nego sam mislila da se rodio drugi dječk u obitelji, da li bi dala ime svog oca. Sada znam koje bi ime imao dječak :dada
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 24 stu 2011, 22:17

mislim da je ovo ovdje napisano samo lijepi, ma najljepsi dio price, ako se izuzme sve ono sto joj je prethodilo, zatim trudnoca ali i ono sto se desavalo prvih mjeseci nakon porodjaja.

u svakom slucaju, slazem se sa vama, isplatilo se, hdB. :kiss :kiss :kiss :kiss
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

PostPostao/la titirlica » 24 stu 2011, 22:40

:luv :luv divna priča :luv
titirlica
Ovisna sam