Sada je: 30 tra 2026, 03:01.

(Ne)radne navike

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

(Ne)radne navike

PostPostao/la Tania » 24 ožu 2012, 17:48

Voljela bih da mi se javi netko tko ima sličnu situaciju a da ju je riješio jer mi se čini da mi stvari izmiču kontroli i da ću za par godina imati velikih problema sa školom. Majka sam 8 godišnjaka, svojedobno na testovima dokazanih natprosječnih kognitivnih sposobnosti i blablabla (nebitno) jer mu je koncentracija i motivacija i odgovornost za školu na nuli. Kod kuće uopće ne radimo i ne vježbamo ništa i pravo je čudo da su ocjene dobre (između 4 i 5) jer nam čak i obično vježbanje množenja (npr. dok se vozimo u autu, izmišljam igre s bodovima da bude zabavno) završi tako da on odgovori na 4-5 pitanja i onda veli da mu se ne da više. Kad vidim djecu svojih prijateljica koja sama brinu o zadaći, školi, učenju, lektiri itd, te doma rješavaju desetine i stotine zadataka, čitaju knjige itd. dođe mi da vrištim od muke jer mojeg sina apsolutno ne zanima nikakvo čitanje (pretplatili ga na sve časopise, on pročita samo strip) a knjige, vježbanje matematike i učenje uopće ne dolazi u obzir.

Sve je to još relativno ok i to se ne kuži jer su mu ocjene ok, sve dok ne dođe na red pisanje lektire.

Trenutno sam u situaciji da imamo tu nesretnu lektiru u ponedjeljak i da ja već pomalo ludim. Imali smo prvo plan- dogovor dok je mlađi na rođendanu, mi ćemo pročitati i napisati lektiru pa onda idemo za nagradu na Bundek, no dogovor je neslavno propao jer je nakon 5 napisana retka za koje nam je trebalo sat vremena jednostavno počeo izvoditi gluposti, potezat se po kauču, zujat, blesirat se itd.
Onda sam rekla, ok sad idem po mlađeg a ti za to vrijeme napiši, u nadi da će se stiltat kad vidi da je vrag uzeo šalu i da vrijeme istječe.
Napisao je samo sporedne likove jedne priče (a ima za napisati 3 i još dvije pročitati)
Onda sam opet probala lijepo, dogovorom, da napiše dok ja kuham ručak. Napisao nije ništa, samo me izludio glupirajući se, čak ni uz moje vikanje, deranje na njega, kazne da ide u sobu. Lektira još uvijek nije napisana.

Vrijeme izmiče, on se pomaknuo nije....ne samo da mi pojede cijeli vikend s tim i što nas blokira da ne možemo nikud ići nego mi pojede i živce.
Pokušavam se skulirati, ostati pribrana, pa čak imam i faze kad velim da me baš briga za lektiru...i da ću ga odvest kod tate pa nek njih dvojica pišu....ne mogu da se ne osjećam izgubljeno, očajno i nesposobno kao roditelj.

U čemu je stvar? Da li je neka patologija koncentracije u pitanju? Lijenost? Moje pogrešne metode? U principu je pomanjkanje radnih navika bilo još vidljivo i u vrtiću jer nikad nije radio zadatke do kraja nego se glupirao i nasmijavao drugu djecu.
Što da još probam? Probala sam dogovor, zajednički rad uz moju pomoć, prepuštanje njemu da napravi sam, prijetnje, vikanje, rezignaciju...
Jednostavno ne znam kako na kraj s takvim djetetom....jer sam ja bila sasvim suprotno dijete, odgovorna od 1. razreda, uvijek sve radila sama bez da me itko trebao pitati da li mi je gotova zadaća...
ovo je užas....njega u principu boli briga kakve će ocjene imati, da li će stići na vrijeme u školu, da li ima zadaću, da li ima lektiru....boli ga briga...

sorry na dugom postu....u principu me najviše plaši kako će biti u višim razredima....jer bez radnih navika se neće moći izvlačiti do srednje škole na inteligenciju...bilo bi mi stoput lakše da je prosječno dijete a marljivo i odgovorno nego da mi na moje pitanje: koje su osobine glavnog lika veli: "ima dvije ruke, dvije noge, 9 zuba i 8 dlaka na glavi".

Help...
Tania
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: (Ne)radne navike

PostPostao/la Rimaithor » 24 ožu 2012, 18:52

Tania, kao da sam ja pisala post :ajme
upravo pise lektiru, ja moram ko inspektor sjediti pored njega :ajme
mrzi citanje (ok, on ima problem s tim i ide logopedu), pisanje svake zadace/lektire zavrsi njegovim suzama i mojom/muzevom dernjavom :ajme
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la JiA » 24 ožu 2012, 21:22

Ooooo, lektira.
:ajme
I nama je vikend lektire. Nisu ju procitali, a moraju do utorka.
Maloprije sam ih natjerala da mi obecaju da ce procitati. Obecali su. Slazu li, dobiju li jedinicu, sami ce snositi posljedice.
4. su razred. Proslu lektiru nisu procitali ( Heidi ). Ja sam im je prepricala stranicu po stranicu. Prvi i zadnji put.
Nemam savjet. I sama ga trazim.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la beammama » 25 ožu 2012, 08:21

Evo još jedne u klubu x 2 (obojica su takvi) s tim da je Amadej bar što se zadaća tiče nešto redovitiji.
Nisu upalile ni kazne, ni nagrade, ni dogovori ni raspored kad će što. Jedino što bi palilo je da se kloniram i ne idem na posao nego da sjedim stalno s obojicom i ja s njima radim.
Ne pada mi na pamet da sjedim pored obojice za svaku zadaću, svako u čenje i da im čitam svaku lektiru. Jednostavno za to nemam dovoljno ni vremena ni energije, a neki efikasan način još nisam našla.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la mirnela » 25 ožu 2012, 10:47

imam nečaka koji ide u 5. razred... a upravo jučer mi je šogorica rekla da su sa L bili kod psihologa...

razloge koje je navela, uveliko sliče ponašanju iz prvog posta:
- L je od 1-4 razreda bio odlikaš, ali doma uopće nije ništa učio (barem je tako njoj izgledalo)... s obzirom da je gradivo bilo "relativno lako" za naučiti (u usporedbi sa gradivom sad iz 5. razreda), on je sve popamtio u školi...
- doma je pri pisanju zadaće/učenju uvjek nešto "izvodio" - ili je jednom rukom šuškao/gužvao neki papir koji mu je bio pri ruci, ili se njihao na stolici i sl (ona je mislila da to namjerno radi, jer mu se ne da učiti)... a o čitanju lektire, da ne govorim :ajme knjigu bi uspio pročitati tek na način da mu je rekla nek pročita jednu stranicu i nek dođe da joj prepriča što je pročitao... tek onda je bila sigurna da je razumio što je pročitao, pa je onda znao i napisati traženo...

na kraju je šogorica, koja je inače učitelj razredne nastave, zatražila odlazak k psihologu i nalazi su slijedeći:
- natprosječna inteligencija
- ADD (poremećaj pažnje i koncentracije)
-disleksija, disgrafija i disfonija...
uglavnom, rečeno im je da to što L prilikom učenja stalno nešto "izvodi" - šuška, gnječi... da je upravo to potrebno njegovom mozgu da se skoncentrira...

između ostalog, rekli su mu im da mu nabave loptu za sjedenje umjesto stolice na kojoj uči i da mu nabave onu malu lopticu koja se stišće u šaci i da prilikom učenja, ali i u školi za vrijeme nastave/pisanja testa/odgovaranja može "stiskat šakom da se može koncentrirati"

Tania, kada bi i ja uvidjela navedeni oblik ponašanja kod svog djeteta i kad bi bila zabrinuta kao što si i ti, i ja bih zatražila pomoć tj. pregled kod psihologa, bez obzira na to što drugi misle o tome...
Ako postoji neki problem, kao kod mog nećaka, taj će se problem rješiti jedino da se i takvo dijete i roditelji (ali i učitelji) upoznaju sa problemom i nauče živjeti (i raditi) na neki, možda poseban, način koji će nam/vam pokazati stručne osobe...
Ja se još danas zorno sjećam Cosby showa, gdje su prikazali kako je i njihov Theo imao disleksiju i da je, nakon posjeta psihologu, naučio kako se živi/uči/radi sa tim... Na kraju je ipak završio i fakultet - samo mu je trebalo biti pokazano na koji način mora učiti ;)
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tania » 25 ožu 2012, 11:44

Znači, nisam jedina s problemom lektire.
Ja sam skužila da njemu treba strašno puno pohvala, maltene za svaku riječ....ali ono, dokle???

mirnela, svakako vrijedi razmisliti i o nekom poremećaju koje si navela, premda, M. je bio kod 3 psihologa na testiranju do sada, valjda bi netko od njih primjetio nešto?
Prvi put je bio još u vrtiću kad su formirali ovu radionicu za nadarenu djecu, prije škole sam ga vodila u psihološki centar (ne kod Tanje Sever nego one druge psihologice), htjela sam se uvjeriti da sve radim dobro, budući da je M. dijete razvedenih roditelja i tamo je išao jedno vrijeme na radionice priprema za školu. Osim "naučene bespomoćnosti" sve ostalo je u mišljenju psihologa bilo super. Treći put je bio kod školskog psihologa kada su unutar razreda imali jedan konflikt s jednim dječakom koji se nije uklapao u društvo. Nekako si mislim da bi netko od njih vidio neka odstupanja.

Nisam previše informirana o ADHD, ali zar se on ne očituje u svim poljima jednako? Ono tipa, ne bi mogao odsjediti 2 sata i pogledati film a da se ne pomakne. Što se tiče škole, ni ja nisam taknula knjigu do 2. srednje, ali sam ja za razliku od njega imala taj urođeni strah od posljedica ako zakasnim u školu, ne napišem zadaću itd.
Imam sreću da on stvarno voli školu, rado ide, nikad se nije požalio (osim na engleski koji mu je dosadan).
U biti ne znam da li da ga prišarafim (do sad nije imalo nekog efekta) ili da ga pustim (npr da ga prestanem požurivati ujutro u školu) pa da vidi posljedice sam kad zakasni. :dunno

Btw. jučer je završio jednu priču (od 3) i stvarno je na kraju lijepo napisao i nacrtao. Odvezla ga kod tate i baš me zanima epilog priče kako će oni to danas sve iskemijati.

Ma ne znam, drugačije sam si zamišljala tu školu....da će on sam sjediti poslije škole, učiti unaprijed, čitati....igrati se škole doma kao što smo se mi igrali kao klinci.... kao što rekoh, najviše me plaše viši razredi....
Tania
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 25 ožu 2012, 12:15

- natprosječna inteligencija
- ADD (poremećaj pažnje i koncentracije)
-disleksija, disgrafija i disfonija...

X

md ima sve gore pobrojano.

svjesna sam ovog vec jako dugo pa se ne uznemiravam. tesko je uzasno je tesko, ali kad znas da niste jedini na svijetu onda sve lakse hendlas, pa i pisanje lektire. :ajme
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la lara72 » 25 ožu 2012, 14:33

Možda je problem djelomično u tvojim očekivanjima. Što bi se dogodilo da ne napiše lektiru? Jel bi ga to trgnulo? Naša učiteljica daje jedinice za ne odrađenu lektiru. Mojem F. je jedinica nešto najstrašnije što se može dogoditi. :lol
Nisam pobornik da se dijete zatrpava hrpom radnih listića koje će dodatno riješavati kod kuće. Čak mislim da će takvo dijete jednom "puknuti" i efekt će biti drukčiji od onoga što bi roditelji htjeli. Mi za sada prakticiramo ponavljanje gradiva isključivo prije testova. Kad krene zahtjevnije gradivo uvesti ćemo i svakodnevno kratko ponavljanje. F. je u početku pružao otpor (što će učiti kad sve zna), no sad već i sam traži da ga npr. prirodu ispitam. Što se čitanja tiče zanima me jel Mark oduvijek bio nezainteresiran za knjige? Čita li nešto drugo osim lektire?
Mi sa čitanjem nemamo problema jer je F. zaljubljenik u knjige. Čita sve što mu dodje pod ruku a trenutno guta Harry Pottera. :dada
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivana7997 » 25 ožu 2012, 16:07

ne bih se brinula za radne navike klinca u drugom razredu. njima je posebno tesko kod kuce nesto za skolu raditi ako idu u boravak i ako sve uglavnom rjesavaju u skoli. a u boravku je to obicno rjesavanje zadace na brzinu, tko ce prije, samo da se sto prije idu igrati. kod kuce ima sve vrijeme svijeta... pa ga onda cijelo i potrati na pisanje lektire :lol

za lektiru obicno imaju mjesec dana vremena pa se to moze raspodijeliti u nekoliko vikenda.

ako ima problem s rasporedjivanjem vremena, pomogla bih mu u tome. u kratkom vremenu bih mu zadala neki kratki zadatak. na pocetku s njim porazgovarala o tome sto ce napisati, pa ga pustila da napise. bez ometanja, u kratkom vremenu. pa bih ga kad to napravi pitala je li mu dosta, ako nije, dala bih sljedeci zadatak. i opet bih pazila da to rjesava bez ometanja i bez odvlacenja paznje. ako vidim da mu se ne da, prekinula bih i to bi za jedan dan bilo mozda dovoljno.

sto se pouke tice, moji hvala bogu ne moraju pisati pouku price, no moja necakinjica mora. pa je ona za neku pricu napisala da je pouka da treba biti dobar. mama joj je to pogledala pa pitala hm, a nisi li naucila nesto drugo, npr da se ne smije u prirodu bacati smece? (tema je price, naime, bila neka ekoloska) a mala ko iz topa kaze: ne, to sam vec znala :lol
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Stefanova_mama » 25 ožu 2012, 17:37

Natprosecna inteligencija nije uvek plus i olaksavajuci faktor. Mi imamo problem sto skola ni ne pokusava da mu ponudi nesto vise.

Pojedini zadaci zu zaista mozgootupljujuci za njega, jer ih je davno prevazisao, a nedavno je vratio test o navikama zeka nazad bez icega ispisanog. I kaze mama to su pitanja za bebe (nisu znanstvena, vec ugodno drustveno simpaticna povlaka roze). Razumem i njega, razumem i uciteljicu, ali kosta mojih nerava poprilicno da oni shvate jedno drugo, jos imamo srecu da ova i hoce da pokusa da ga razume.

Njega npr. zanima kako nase oko sintetizuje boje i je li sve crno-belo, pa nase oko doda boje ili boje postoje same po sebi (razlika izmedju subjektivnog i objektivnog) i zasto je prazan prostor u svemiru crn, sta je uzrok crne boje, a za lektiru dobije knjigu slikovnicu o kravi koja ide na odmor.

Sta da ti kazem razumem te i :hug , ne nije lako.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la lara72 » 25 ožu 2012, 18:12

Stefanova mama jako me zanima kako ste riješili problem vraćenog teksta kojeg nije ispunio?
F. su lektire dosadne, do sada valjda sve odreda osim Poštarske bajke. No, zna da to mora napisati i da je to njegova obveza. Nije se do sada nikada dogodilo da nešto ne želi napraviti. Također testovi iz prirode su za vrtićance i smiješni, no bez pogovora ih rješava. Ono što ga najviše zanima je sve vezano za geografiju, postanak svijeta, svemir... u školi za sada ne može zadovoljiti svoju znatiželju i dobiti odgovore na sva pitanja. I to prihvaća i ne odbija ništa vezano za nastavni program u školi. Vjerujem da ti nije uvijek lako sa S., i zanima me kako riješavaš krizne situacije. :mah
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 25 ožu 2012, 20:12

Tesko, pricamo sa njim, sa uciteljicom, pa zajedno i tako u krug.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la medo14 » 25 ožu 2012, 22:28

da, zanimljiva tema
računaj da ste sad 2. razred i imate vremena ispravljati krivine, do 5. svakako će se svaki problem pokazati, jer će onda zbilja biti teško hvatati gradivo i istovremeno se boriti s recimo neodgovornim odnosom
jel problem samo u lektiri ili je tako i za druge predmete?
pretpostavljam da je sad u boravku pa se za ostale predmet problem još nije pokazao jer odrade u boravku
čitanje tj. ljubav prema čitanju se može popravljati, i sama se trenutno s time bavim
pokušaj mu u biblioteci potražiti knjige koje bi ga zainteresirale
možda osim što ne voli čitati mu i predstavlja problem da pohvata što piše u knjizi,
što se tiče lektire nemojte ostavljati za zadnji vikend, jer onda proradi nervoza
raspodijelite to čitanje po danima i definirajte pisanje lektire vikend prije, da ima vremena, bez nervoze
svakako odrediti neki tajming čitanja i pisanja i toga se držite čvrsto
ja samo svom školarcu odredila svaki dan neki radni listić, ne toliko zbog savladavanja znanja koliko zbog vježbanja odnosa prema školi i vježbanja radnih navika, neka djeca to sama usvoje i ponašaju se odgovorna a neka moraju trenirati
da kad dobije listić, koji traži recimo 5-10 min da ga odradi bez zezanja
moj ne ide u boravak, ali ako tvoj ide onda možda za vikend tako staviti par listića, sve kratko samo da trenirate taj rad kod kuće
sjedni, napravi i idi se igrati
eto, imam jedno dijete koje je ultra savjesno, kao ti kako si bila, a zbog ravnoteže u svemiru :mrgreen
imam i ovo drugo, koje mora trenirati radne navike
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la mirnela » 25 ožu 2012, 23:52

Tania je napisao/la:Nisam previše informirana o ADHD, ali zar se on ne očituje u svim poljima jednako? Ono tipa, ne bi mogao odsjediti 2 sata i pogledati film a da se ne pomakne...

moj nećak ima ADD - "samo" poremećaj pažnje i koncentracije...
dok je ADHD poremećaj pažnje i koncentracije uz hiperaktivnost i impulzivno ponašanje...
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la corazon » 26 ožu 2012, 08:55

slažem se sa svime što je medo rekla :dada
kako će dijete steći radne navike? samo tako da mu zadajemo zadatke, da li se radi o učenju ili pomaganju u kućanstvu...
ne treba to biti stotine zadataka, ali jedan listić dnevno dobro dođe (mojim curama baš treba, toliko da mlađa sama traži da joj zadam zadatke)
super savjeta ovdje ima što se pisanja lektire tiče, pokušajte
ja bih ga pustila da dobije i jedan (prije nego mu čitala lektiru) ali onda bi snosio posljedice
ali bih prije toga pokušala na sve druge načine da ipak napiše tu lektiru (pretpostavljam da je pisanje veći problem nego čitanje)

moja drugašica ima problem što kad sama čita teško razumije, tako da lektiru još uvijek čita kad sam kraj nje (ja ispravim krivo pročitanu riječ, objasnim nepoznatu riječ...)
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Tinica » 26 ožu 2012, 09:03

Uff Tania :hug
Neznam što ti pametno reći jer još nisam bila u toj situaciji (i nadam se da neću). ;)
Meni je užasno žao kad vidim da se ti danima unaprijed psihički pripremaš kad znaš da ima lektira za vikend. :hug
S druge strane znam da daješ uvijek sve od sebe da bi svojim dečkima omuogučila bezbrižno i veselo djetinjstvo i naravno da se pitaš gdje griješiš kad ti se ovo vrati ko bumerang u glavu :hug
ja samo svom školarcu odredila svaki dan neki radni listić, ne toliko zbog savladavanja znanja koliko zbog vježbanja odnosa prema školi i vježbanja radnih navika,
:5
E to je nama rekla učiteljica na roditeljskom i ja ti se toga držim ko pijan plota. Istina, ne dajem mu svaki dan listiće ali prije ispita on sam osjeća potrebu da ga se ispita valjda i na taj način valjda dobiva sigurnost na testu ;) prije ispita nije mu problem primjerice iz matematike riješiti stotinjak zadataka.
Što se tiće škole on je zbilja super, savjestan je do bola, nikad nikakvih problema sa njim ali u zadnje vrijeme sve više imam filing da me malac onak pošteno odrađuje a da toga nisam ni svjesna ;) Neznam jel kužite što želim reći :lol mi imamo jedan dogovor ODGOVORNOST - POSLJEDICE a to je da on zna da mu škola mora biti na prvom mjestu i da su i tenis i sve ostale aktivnosti iza škole i zna da je meni važno da je on dobar i na taj način si kupuje mir. Kužite??? Moje dijete je nevjerojatno proračunato :hahaha i ne bi si on dozvolio da si jedan dan uništi sa cmoljenjem i prenemaganjem nad knjigom kad zna da to može riješiti u pola sata i ostaje mu više vremena za igru nego da sjedi satima u sobi, kuka nad zadacima i vuče se ko krepana mačka po stanu :lol A vani je ekipa
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 26 ožu 2012, 09:42

Hm ,mislim da je Ivana dala dobre savjete, i :hug nije ti lako.

Moja je slična, ali imamo olakotnu okolnost
Moje dijete je nevjerojatno proračunato i ne bi si on dozvolio da si jedan dan uništi sa cmoljenjem i prenemaganjem nad knjigom kad zna da to može riješiti u pola sata i ostaje mu više vremena za igru nego da sjedi satima u sobi, kuka nad zadacima i vuče se ko krepana mačka po stanu A vani je ekipa
da piše zadaću dok mene nema doma pa se nema kome prenemagati i sve napiše samo da je poslije slobodna.
Par puta se dogodilo da nije napisala pa poslije nije mogla van kad su prijatelji došli po nju i t je bilo dosta da je zadaća gotova dok ja dodjem doma. poslije pregledam i ispravimo ak je nešto krivo i većinom i nad tim kuka.
Kad je škola popodne niti ne vidim zadaću prije škole.

Inače ne uči ništa, (osim njemačkog ,i to ne uči sama nego s tatom ,a i tu se prenemaže)ne čita ništa osim lektire :ajme jednostavno ju ne zanima, eventualno neki strip, šta sam joj god posudila ,kupila stoji neotvoreno ,jako joj se dopala Poštarska bajka i nju je doslovno progutala.I to je to.
Ocjene su petice ,tu i tam koja četvorka ,nema problema s razumijevanjem teksta, s čitanjem ,jednostavno joj se ne da.
Za sad joj ide tak i bez učenja ,ali vidim da ne zna učiti i kad tad će nam se to obiti o glavu ,a ne vidim rješenje u printanju hrpe zadataka kad joj ustvari ne trebaju jer gradivo zna i razumije. :dunno

Ustvari mi je žao što nije zainteresirana ,ne da joj se ,pogotovo kad treba misliti, najvažnije joj je društvo i igra. No opet tek je drugi razred i kad će ako ne sad?
Pa plivamo kako znamo.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la teutonija » 26 ožu 2012, 09:45

Još bi dodala da lektiru nikad ne ostavlja za vikend jer se isto par puta opekla da je ostalo zadaće ,lektira ...pa nije mogla van ,sad sve napravi u tjednu.
No moja nije u boravku i velim vrijeme koje je doma dok mene nema mi je neprocjenjivo.

Najviše mi je žao što ne voli čitati i ne znam kak ju zainteresirati. :|
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la lastavica » 26 ožu 2012, 09:53

Prva dva razreda je jedino lektiru pisala doma. Uz moju navigaciju bi to raspodijelili tako da ne ostane za zadnji čas nego bi ju pisala u par navrata po malo.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Tinica » 26 ožu 2012, 10:01

Još bi dodala da lektiru nikad ne ostavlja za vikend
a moj pak uvijek čeka zadnji vikend prije onog tjedna kad je treba predati. I to me ne brine jer ja znam da će on to0 napraviti kvalitetno i samostalno i bi njemu valjda najgora stvar na svijetu bila da ga učiteljica opomene da nešto nije napravio što je trebao odraditi. Ova učiteljica u njemu izaziva strahovito stahopoštovanje i meni je to super :liza... imam osječaj da se boji da je ne razočara ne ispunivši njezina oečkivanja :hahaha Ali sav važan posudi knjigu isti tren kad učiteljica spomene kad je slijedeća lektira i pročita je isti dan :lol ali prije lektire je čita još jednom. To je do sada bilo zbilja lako štivo...više tipa slikovnica..evo jučer je imao General Kiro Miš...ma mislim da mu nije trebalo više od 10 minuta da je cijelu pročita. Što se tiće čitanja... čita samo ono što ga zanima... Duricu je doslovce progutao a trenutno kad nezna kud bi sa sobom onda si uzme Guinnessovu knjigu rekorda i samo čita one zanimljivosti... tipa najduži nokti na svijetu :ajme etc...Ali to su rijetki petki jer on nikada ne bi vrijeme koje može provesti vani sa društvom proveo čitajući knjigu koja mu nije obavetno štivo.
Slijedeće godine više nema boravka ali iskreno ni toga me nije strah jer je on radne navike u principu stekao...nikada se nije dogodilo da je otišao u školu nespreman, ili da primjerice nije napisao domaću zadaću iz engleskog...i to je pravilo koje on poštuje od samog početka. Čim dođe sa engleskog radi zadaću i mislim da će mu to jako dobro doći druge godine kad neće biti boravka i kad će sve morati raditi isključivo doma i isključivo sam ;)
Preko tjedna ne ući ama baš ništa (osim popodne prije testa) a ponekad mu dođe susjeda koja je profesorica njemačkog pa proradi s njim gradivo. ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 26 ožu 2012, 10:05

dobro, tinice, ne kopaj joj po rani :ajme
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Tinica » 26 ožu 2012, 10:15

Aaaaaaaaaaaaaaaa otišao mi veliki post... ma zna Tania dobro što ja mislim ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 26 ožu 2012, 10:15

lastavica je napisao/la:Prva dva razreda je jedino lektiru pisala doma. Uz moju navigaciju bi to raspodijelili tako da ne ostane za zadnji čas nego bi ju pisala u par navrata po malo.

ovo u par navrata ne mora biti povezano s par dana, nego i u par navrata tokom vikend dana ;)
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la † Sanika » 26 ožu 2012, 10:16

Tania oooo kako te razumijem :hug Paula je ista!
I nemam što pametno za napisati.
Nekako se nadam da će s vremenom postati odgovornija. Imam primjer sina od kolegice koji se trgnuo nakon 5. razreda.
A ne bi ja sad tu dijagnoze neke nabacivala...netko je jednostavno odgovorniji netko nije.

Postavite si neki cilj, npr. ako napiše zadaću svaki dan odmah iza škole, ako napiše lektiru tjedan dana prije zadnjeg roka, dobiva nagradu.
Motivacija u vidu nagrada pomaže kod moje P. Znaaam da to nije baš mega pedagoški, ali ako pomaže ... Ionako je za sve u životu potrebna neka motivacija :mah
Drži se! :hug
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tinica » 26 ožu 2012, 10:25

:gaah Nikako da naučim zadnjih 10 godina da si kopiram post prije nego stisnem send :gaah
Uglavnom, za početak ja bi krenula ovako... kao prvo vikend prije lektire velikodušno bi ga predala tati i dala mu (im) zadatak da lektiru mora napisati. Ukoliko bi se on ponašao indolentno prema toj obvezi naučivši već sa godinama da ti uvijek izvučeš deblji kraj, ispravljaš krive drine, i da on služi samo za igru ali ne i za učenje ostavila bi mu izbor. Ili će napisati lektiru kako spada ili će doći u školu nespreman svjestan posljedica koje slijede...jedinice, opomene, kazna... Ili ćeš čekati da se vrati sa (pre)divnog vikenda kod tate koji je proveo u igri, igricama...koji ga nije tjerao na obaveze, opminjao ga da uči, čita, kod kojeg je sve išlo linijom manjeg otpora, živcirati se ti (ne on) radi nenapisane lektire, proživljavati stres na sam spomen lektire, imati grčeve u želucu znajući što te čeka a za uzvrat dobivati kontre, odbijanja i na jedva jedvite jade dobiti ga da ju konačno napiše i tako riješite agoniju... :hug
Ma znam da sve ovo izgleda sad spetljano ali nadam se da kužiš kaj sam htijela reći... ti bi se trebala isto postaviti inertno kao i on pa će onda vidjeti da je vrag odnio šalu, da tebi nije stalo da on to napravi jer ti si svoju školu odavno završila i nije ti potrebno da normalnom devetogodišnjem djetetu čitaš lektiru, statiraš pored njega i da osječaš olakšanje i zahvalnost svaki put kad napiše jednu rečenicu. Ma znaš dobro da malac manipulira i sa tobom i sa tatom i da zna kod koga koliko može...a ti očigledno nisi od samog početka postavila granice do kud može :hug
UPAMTI - ODGOVORNOST - POSLJEDICE
Zadnja izmjena: Tinica; 26 ožu 2012, 10:27; ukupno mijenjano 2 put/a.
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Tinica » 26 ožu 2012, 10:44

Što se to dešava sa serverom??? :conf
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 26 ožu 2012, 10:56

Tania je napisao/la:ovo je užas....njega u principu boli briga kakve će ocjene imati, da li će stići na vrijeme u školu, da li ima zadaću, da li ima lektiru....boli ga briga...

imas takve djece.
pa onda ovo tvoje, tinice, pada u vodu.

iako, moze se i desiti da se tanii samo cini da njega boli briga za skolu, moze ga bolit briga sve dok zna da mamu ne boli briga.
vrijedi probati. ako mozes. ja, priznajem, ne bih mogla. poklekla bih korak do cilja.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Tinica » 26 ožu 2012, 11:08

Upravo tako Bubi :up u tom grmu leži zec ;) jer je Tania osoba koju ne boli briga i ona se užasno živcira oko njegovog indolentnog ponašanja prema školi i intertnog pristupa prema školskim obavezama. :hug Ja je u potpunosti razumijem i mogu zamisliti kako se bespomoćno osjeća kad dobiva feedback onakav kakav nikad ne očekuješ :hug
I zato sam rekla totalno bi promijenila pristup jer i sama vidi da ovako više ne ide... mislim ide ali dokada??? Jer što je stariji to će biti teže na nešto ga tjerati...a gradivo će se samo gomilati. Ne bi voljela da se dovede u situaciju da umjesto orbit kauguma u torbici nosi peptorane i gastale kad se sjeti da joj sin ima test u školi i da joj predstoji pakleno popodne :hug
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Tinica » 26 ožu 2012, 11:25

:gaah :gaah :gaah :gaah Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator, webmaster@mameibebe.biz.hr and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la † Sanika » 26 ožu 2012, 11:37

Tinica je napisao/la:Upravo tako Bubi :up u tom grmu leži zec ;) jer je Tania osoba koju ne boli briga i ona se užasno živcira oko njegovog indolentnog ponašanja prema školi i intertnog pristupa prema školskim obavezama.

X
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.