Sada je: 01 kol 2026, 21:56.

jasličari - kako ide adaptacija

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: jasličari - kako ide adaptacija

PostPostao/la mrs. eastwood » 06 ruj 2012, 11:26

Jullishka - nije ni to loše za tako malene, naravno ako imas vremena i sve.
mi smo prosle godine krenuli s 13mj i cijela adaptacija je trajala preko mjesec dana. doduse, samo prvih par dana smo i mi bili u sobi. kasnije smo je kupili pred rucak, pa na tjedan poslije rucka.
teta ju nikako nije htjela ostaviti na spavanju. u međuvremenu smo pokupili i neku virozi i vratili se korak nazad (do ručka :nesvist )
i sva sreca da smo imali nonu i baku na raspolaganju i nama vrtic bio bilizu posla - kuce.
tek je jedan petak (sjecam se ko sad) mm zakasnio 5 minuta uzeti je nakon rucka i teta mu je rekla - da je sad mora ostaviti spavati, jer su drugi svi vec u kreveticima.
i uredno je zaspala. a teta joj je sve te tjedne govorila gdje je njen krevetic i gdje ce ona spavati.
u pon je onda teta konacno proglasila malu adaptiranom!

danas imamo sretnu djevojcicu koja evo sretno ide i u drugi vrtic (pu pu).

danas smo na spavanju. grupa je ok, tek jedan uplakanko bio danas, ali vjerujem da ce i njega dorucak umiriti :mrgreen
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la danna » 06 ruj 2012, 11:31

evo da se i mi javimo - danas počeli s adaptacijom, mm je bio s malim pola sata, kaže da je prošlo sve super, bez straha, bez suza, pričao s tetama, tj. frfljao, odmah se uhvatio šarnih loptica i igrao, jedino je začuđeno gledao one koji su plakali, inače nas ima 19 u grupi, i 2 tete, sutra opet pola sata s mm-om, a dalje ćemo vidjeti s tetama, tete su oduševljene njegovom prvotnom reakcijom na vrtić za jednu 15-nu bebu :joy , pitale su da li je već negdje išao u vrtić, da je na prvi pogled vrlo društven..e sad, bumo vidjeli kako će reagirati sutra i idući tjedan kad bude duže ostajao sam bez nas..znam da neki imaju zakašnjelu reakciju na novo stanje..nadam se samo da neće plakati čitavo vrijeme dok ga ne pokupimo.

svi klinci u grupi su novi, ne znam j el to prednost ili ne..vidjet ćemo.
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama njonji » 06 ruj 2012, 12:58

danas je mm pokupio nakon ručka u 12h, veli teta da je bila odlična
al je mali problem nastao kad je tata došao po nju - htjela je ostat spavat :shock
naime, već su im bili složili krevetiće i svi su se spremali na spavanac, osim nje i jedne curice, očigledno je mm stigao 5 min kasnije (ili su ručali malo ranije) pa je ona sve to vidjela i htjela i ona ostat
uglavnom, plakala mu je na putu do bake da zašto svi smiju spavat u vrtiću a ona ne :ajme
jel netko od vas ima ovakvo dijete? da je čim prije htjelo sve što i ostatak grupe?
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 06 ruj 2012, 13:00

Moja manja je bila takva, al vjeruj mi prošlo ju je brzo :mrgreen
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mama njonji » 06 ruj 2012, 13:06

tog se i bojim :ajme
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama njonji » 06 ruj 2012, 13:07

eh, da - a za ručak je rekla da je ostavila nešto i za sutra :lol
(čitaj: probrljala po zdjelici)
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 06 ruj 2012, 13:08

ja sam neki dan jednog vrticanca cula kako tati govori - "ali nemoj danas opet onako rano doci po mene" :lol
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la kalea » 06 ruj 2012, 13:11

moja starija je isto bila takva, već nakon par dana je ostala na spavanju, nije bilo baš nikakvih, ni zakašnjelih, negativnih reakcija na vrtić :)
mlađa je druga priča, ali ajde, danas treći dan, druga teta i dobro je bilo, nije plakala i veselo je išla doma :)
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrs. eastwood » 06 ruj 2012, 13:18

mislim da ako im se pravilno pristupi i ako okolina ima pozitivan stav prema vrticu - da djeca tamo uistinu mogu uživati i biti sretna.

istina je - osam + sati je teško izdržati i nama na poslu, pa tako i njima u vrtiću. na kraju budu umorni i razdražljivi. ali generalno zašto bi nas čudilo da je djeci tamo dobro kad je tamo sve prilagođeno baš njima.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la mama njonji » 06 ruj 2012, 13:34

ja sam čula (ne od teta, ni od stručnog osoblja) jednu groznu - da ako je djeci tako laka adaptacija i da im ide super u vrtiću, da to znači da im je doma koma :(
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kalea » 06 ruj 2012, 13:39

mama njonji, ma to je totalna glupost.
adaptacija ovisi o tipu djeteta, o tome kakve su tete i kako mu pristupaju, o okolini i grupi djece u koju dolazi, ma o hrpi stvari, ali sigurno je da prilagodljivo, veselo dijete ne ukazuje na loš dom.
to su sigurno izjavile neke ljubomorne babe s teško prilagodljivom djecom :lol.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama njonji » 06 ruj 2012, 13:44

kalea je napisao/la:mama njonji, ma to je totalna glupost.

ma, da, znam... samo me malo štrecnuo takav komentar jedne mame, ma nebitno... :whew
uglavnom, ja u prilagodbu moje temperamentne, brbljave gospojice uopće nisam sumnjala, samo se nadam da će u ovom revijalnom tonu i nastaviti
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 06 ruj 2012, 13:53

Glupost :whew
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 06 ruj 2012, 14:36

ja bih rekla bas suprotno. da baš nesređena sitacija doma moze uzrokovati tesku adaptaciju.

inace, moja vec kašlje i šmcrca. spavanje prošlo super! rekla mi je "cuta ope vutić" ilitga sutra opet u vrtić :luv
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 06 ruj 2012, 20:16

evo i nas sa novim dojmovima :drink

naime, ja svoju djecu uopće nisam dobro procjenila :basnecu

za starijeg malca, povučenog emotivca, koji je već bio u jaslicama u drugom vrtiću i nikad se nije potpuno prilagodio, sam mislila da će novi polazak biti užasno stresan i da će biti drame samo takve, kad ono :shock evo već 4 dana prošla, danas ostao i na ručku, suzice niti jedne, čak nije ni tužan, igrao se, pričao s tetama, lijepo je sve pojeo (a nije izjelica) i dočekao me radostan sa zagrljajem, pozdravio tete na izlasku i rekao da se vide opet sutra :joy tete presretne... totalno preobraćenje u ponašanju :zivili izgleda da je moje dijete ipak bilo prošle godine nesretno zbog okoline, a toliko samog sebe i svoje povezanosti sa mnom

a pak, mlađi malac (14 mjeseci), za kojeg sam bila ziher da će se dobro snaći jer je dosad ostajao kod bake bez ikakve drame, inače je dosta nestašno i razigrano dijete, sam se malo neugodno iznenadila... on je cijelo vrijeme ostanka (a trenutno smo još na sat vremena) tulio ko kišna godina, nakratko bi se smirio i onda opet :/ svaki dan mu treba desetak minuta da dođe k sebi u mom naručju i da prestanu jecaji, natečen, crven u licu ko paprika, uf... nisu tete krive, ne mogu reći, nego su svi maleni u grupi i skoro svi plaču, u grupi vlada baš kaos... a tete jadne nosaju koliko mogu, tješe, nude dude, slabo to sve pomaže :|

idemo dalje :mrgreen
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la snowwhite » 06 ruj 2012, 20:36

Mi danas ostali i na spavanju. Veli teta sve auper ni suzicu nije pustio. Od 10 su bili samo njih 3 koji su samo mijenjali grupu. Veli teta da su uzivali njih 3 i 2 tete. E kad bi tako bilo uvijek. Ma da ih je 10 na 2 tete.
No bit ce ih 23 :ajme

Ovo s adaptacijom i odnosom doma sam bas ja pitala frendicu djecjeg psihologa jer moj prvi malac je plakao samo prvi dan kad sam ja izasla na pola sata i poslije vise nikad. A drugi je plakao par dana al sve po minutu dvije. Pa sam rekla ovi moji mamu uopce ne fermaju. Pa ona kaze da ima tu puno parametara ali kad steknu povjerenje i sigurnost da ce mama doci po njih smire se, opuste i uzivaju. Jer njima zaista JE lijepo u vrticu. Kao sto mrs e kaze sve je u porpunosti prilagodjeno njima. I tete i sve aktivnosti su 100% posvecene njima.
I ja sam jako voljela vrtic i u lijepom mi je sjecanju pa valjda i oni osjecaju moju smirenost i pozitivu.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la newmom » 06 ruj 2012, 21:19

kod nas je danas bilo plakanja...no razlog je ponajviše jer nije bilo njihove tete, nego zamjena :(
rekao mi je da je danas "plakala i nije papala"-on za sebe priča u ženskom rodu :mrgreen zbog seke
a nije ni "spavala"...mm ga je zatekao kako plače :place navodno je cijela skupina plakala cijeli dan zbog zamjene
jer njihova je teta stvarno divna, ne znam zašto je danas nije bilo
a i ova druga teta je super, al im je nova

edit: dakle, mm kaže da ipak jest spavao, samo nije htio jesti niti piti :(

jutros kad sam ga dovela, ostao je bez problema, no problemi su počeli kad je nova teta ostala sama s njima
(od 10 do 12 budu obje tete, a ujutro je bila jedna od njegovih teta)
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la newmom » 07 ruj 2012, 08:51

jutros je prvi put plakao pri ostanku :place
sve je bilo ok, radovao se vrtiću dok nismo ušli i dok nije skužio da je tamo zamjenska teta od jučer :(
onda se privio uz mene i kad sam rekla da ću ostati, počeo je plakati...i nastavio
dogovorili smo se da ako bude i dalje plakao da mm ode po njega(ja ne mogu jer radim u dr. gradu)
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la danna » 07 ruj 2012, 11:40

evo i nas, danas opet sve super prošlo , kad mogu očekivati prolom oblaka prvi? kad ga ostavimo samog na kratko bez nas??
slikaslika
danna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 ruj 2012, 12:35

danna - u principu dok god ste vi tamo, to nije službeno adaptacija. adaptacija počinje kad on ostane sam.

prvo cete biti s njim pa otici, a vec sljedeci put nema vas više unutra - kako ih ne bismo bunili i da ne bi brkali tko je gdje ili ocekivali da cete vi biti u vrticu.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Jullishka » 07 ruj 2012, 12:39

od sledece nedelje, kad bude bio sam :)
mislim, znam sta i mene ceka :ajme
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Novamama » 07 ruj 2012, 12:39

moja je jučer plakala kad sam ju predala tetama, ali se kasnije smirila.
a danas je zaplakala već doma, kratko ali je uspjela u suzama reći ''mama čuvati'', pa je zaplakala dok je oblačila papuče u vrtiću, i kad sam ju predala teti je baš urlala. ali kako su u prizemlju, i vidi se iz vana (a i čuje jer su otvorena vrata), malo sam prisluškivala i smirila se praktički odmah. ostala je do ručka, i to smo ju zatekli kako sjedi za stolom i sama jede. pojela je cijeli ručak! bili su i vani i tete kažu da se super snalazi.
u ponedjeljak ponovno!
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 ruj 2012, 13:18

a sad molim vas puno maženja preko vikenda. puuuno :kiss
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la newmom » 07 ruj 2012, 19:56

nama je danas bio najgori dan dosad :place
prvo je ostao u suzama, nastavio bez prestanka plakati sve do ručka kad su zvali da dođe mm po njega
skroz je promukao od plača :(

mrs. eastwood je napisao/la:a sad molim vas puno maženja preko vikenda.

x
mi smo već počeli, evo mi sjedi na krilu i sad
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la Diami » 07 ruj 2012, 20:17

Nama je danas bilo mrvicu bolje nego jučer. Jučer je proplakala cijelo vrijeme, te je u suzama zaspala na vratima plačući i stoječki... :place odspavala pola sata i dočekala me opet plačući.

Jutros Ostala je uz krikove očaja, srce mi se slomilo, tak da sam se ja u autu prvo isplakala pošteno. :ajme dosta je plakala, ali su onda išli van, pa se smirila, i inače jako voli biti vani. :luv Onda se opet rasplakala, pa si je i malo odspavala. Ne znam je li što pojela, ali su onda izvukli krevetiće pa se opet rasplakala, jer ipak se ona već naspavala, pa su mi je iznjeli van.

Ponedjeljak moram na posao, ali veli teta da dođem odmah poslije posla, odn. Da nazovem da vidim da slučajno ne spava (radim do 13h). Muka mi od pomisli pa sam čvrsto odlučila ne misliti na to cijeli vikend.

Jučer je bila totalno u šoku i nakon što smo došli doma je još pola sata trebala da dođe k sebi. Danas mi se ipak već u autu sramežljivo nasmiješila i doma je odmah bila relativno ok volje. Naravno, sad je još veća maza nego inače. :hug
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrs. eastwood » 10 ruj 2012, 08:56

evo nas i mi oplakali (konacno). ponedeljni blues! sigurna sam da se odmah smirila jer su vec skoro svi bili u grupi dosli, a i dorucak je cekao!

sad sam nekako i mirnija da je i ona provalila tu reakciju.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Jullishka » 10 ruj 2012, 09:20

kako sam i ocekivala, tako je i bilo. nesto je malo kmecila, ali danas je ipak bila prvi put sama, sat vremena. jela je,to mi je jedna od bitnih stavki,igrala se, kad sam dosla po nju, bila je onako sretna sto me vidi.
ipak je danas prvi dan. bice tu suza, znam :ajme
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la snowwhite » 10 ruj 2012, 10:03

Mi smo danas dosli ranije jer sam morala s malenim na cijepljenje. Iako sam najavila dolazak u 8 teta jos nije bilo pa sam ga furala u sobu dezurstva. Tu mu je bio frendic i nije ni okom trepnuo nego ravno k njemu :)
Jedino sto je nosic vec proradio :/
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la mama njonji » 10 ruj 2012, 10:16

moja se jutros sva prepala i prvi put da je sva u strahu ušla u grupu :/
jedan dečko je u tantrumu proveo vrijeme u svlačionici, nikako nije htio unutra, bacao se, lupao glavom u pod... miš mali, muka mi ga je bila gledat :place
moja se kad je to vidjela sva stisla, držala me za nogu... srećom teta je nekako smirila strasti al bilo je grda atmosfera prije ulaska...
nego, jutros mi je bilo čudno - svega 3 djece je bilo u grupi a bilo je nešto manje od 9h, u to doba prošli tjedan ih je bilo više od 20. Sve se bojim da već nije krenula kakva bolešćina :dunno
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 10 ruj 2012, 11:13

M standardno ostala vrišteći... :(

Nama nos proradio od petka navečer na žalost...
Diami
ne stignem sanjati

PrethodnaSljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.