09 sij 2013, 11:18
gold dust je napisao/la:mama courage je napisao/la:ne znam što u tvojoj psihoanalizi/psihoterapiji znači "rod se bira", znam što znači u onoj disciplini iz koje potiče ta "krilatica". i znam da ne znači ono što ti (tako sam barem zaključila na osnovu tvog pisanja) ti misliš da znači.
a što točno znači?
U njemu je ta možda najveća francuska intelektualka XX stoljeća postavila pitanje “Šta je žena?” i već u prvoj rečenici na njega odgovorila poznatim paradoksom: “Ženom se ne rađa, ženom se postaje”. Bio je to, u stvari, odgovor na famoznu Freudovu tvrdnju da je pitanje pola biološko pitanje, zbog čega je i sudbina žene biološki predeterminirana. Pa iako je i u tome kao i u mnogim drugim pitanjima Freudovo učenje prilično ambivalentno, s njegovom mišlju o biologiji kao sudbini muški svijet je lagodno umirio svoju savjest i s dnevnog reda skinuo pitanje ženske ravnopravnosti, koje su onako borbeno postavljale sufražetkinje početkom XX stoljeća i koje je 1929. esejistički smjelo elaborirala Virginia Woolf. Tek poslije Drugog svjetskog rata Simone de Beauvoir je ponovno uznemirila javnost na Zapadu, postavljajući to pitanje na nov način.
Po vlastitom priznanju, koje je dala u svom autobiografskom djelu La Force des Choses (1963), Simone de Beauvoir je u druženju sa svojim dugogodišnjim životnim saputnikom Jean-Paulom Sartreom počela razmišljati o razlici u poziciji onog ko se rodi kao žena i onog ko se rodi kao muškarac. A po njoj, i jedna i druga osoba se razvijaju u okolnostima koje određuju dato društvo i data kultura; u tim okolnostima žena zapravo postaje “žena”, tj. dobiva tzv. ženske atribute, s kojim nije rođena, već ih protiv svoje volje stiče u muškom svijetu: pasivnost, zavisnost od muškarca, prihvatanje svog inferiornog položaja itd. Pojam “žene”, dakle, određuju društvene norme, a njih propisuje muškarac:
Za muškarca, žena je pol – apsolutni pol, ništa manje. Ona se definira i diferencira u odnosu na muškarca, ali ne i on u odnosu na nju; ona je incidentalna, nesuštastvena u odnosu na suštastvo. On je Subjekt, on je Apsolut – ona je Drugo.
U analizi zašto su žene Druge, Bovoar je odbacila objašnjenje o ženskoj potčinjenosti, koju su nudile teorije biološkog determinizma. Budući da žene imaju reproduktivnu ulogu i ulogu podizanja/odgajanja, Bovoar je prihvatila da je ženama teško da budu slobodne. Ali ženu ne treba, tvrdila je, da definiše materica; za ženu je moguće da ima život i van njene reproduktivne funkcije.
Bovoar je vidjela "ženskost" žena kao nešto što podržava mušku vladavinu i insistirala je na tome da nema gotove esencije ženskosti - to je mit. Civilizacija je, a ne biologija, konstruisala ženskost. "Drugi pol" nije napad na muškarce, ali se može reći da je to knjiga o ženama kao društvenom konstruktu i da je glavna tema knjige ženska potčinjenost od najmanjeg uzrasta do ženske rodne uloge, i granice i breme koje ta uloga nosi u strukturama moći porodice koje su dominantno muške. Za Bovoar, ženskost je bukvalno oblikovana običajem, ona je nametnuta. Opisuje kako žena uči da prisvoji ženski rod i sumira svoje viđenje u jednoj rečenici, koja je verovatno njena najčuvenija i često citirana rečenica: "Ženom se ne rađa nego se postaje". ("The Second Sex", str. 295).
09 sij 2013, 11:22
09 sij 2013, 11:37
mama courage je napisao/la:moje mišljenje je da su sve druge pretpostavke koje također utiču na naš život također pod uticajem spolnog aspekta. pa na taj način (indirektno) utiču na nas.
kao da veliš da boja kože (crnaca) u americi nema nikakvog uticaja na njegovu sudbinu, nego ima uticaj njegova obitelj (a odgojila ga samohrana majka, što je kod njih jako česta pojava), mjesto gdje se rodio (harlem recimo) itd.
09 sij 2013, 11:40
Nincka je napisao/la:Meni veći dio tog seksualnog odgoja uopće nije sporan (više ga smatram u ovakvom obliku ne baš potrebnim). Djeca trebaju učiti o tome da ih nitko ne smije dirati (ali ja o tome sasvim SIGURNO ne bih s djecom pričala nakon što su s prijateljima iz razreda radili one vježbe koje svi poznajemo i sasvim sigurno ne mislim da je dobro da se tim normalnim fizičkim kontaktima pridaje moguća seksualna konotacija), trebaju učiti o kontracepciji, trebaju učiti o ulogama muškarca i žene koje su nekad bila takve-i-takve, a danas se mijenjaju.... I uglavnom, većinu toga se slažem da trebaju učiti
i nisam sigurna da ce ista od toga shvatiti
09 sij 2013, 11:52
sany je napisao/la:ali nakon sto smo tek sada dobili na uvid kako ce izgledati sat i tko ce ga provoditi (govorim o vjezbama za 3 r.), samo zamisljam nasu uciteljicu kako ih reseta pitanjima nakon vjezbi i nisam sigurna da ce ista od toga shvatiti
), ali našu itekako mogu jer je smatram kompetentnom i doraslom onome što bi trebala obraditi s djecom
09 sij 2013, 11:53
09 sij 2013, 11:54
gold dust je napisao/la:pa nema crna boja kože utjecaj sama po sebi, već indirektno (kao što si rekla i za spol), ako osoba živi negdje gdje su crnci diskriminirani. u africi, sredini gdje su svi crnci, kakav utjecaj može imati?
a o tome na koje sve načine i u kolikoj mjeri spolni aspekt u praksi zaista definira naše živote, slažem se, dalo bi se diskutirati, priznajem da tu nisam kompetentna ni načitana pa mi je teže sagledati potpunu sliku.
09 sij 2013, 12:02
Nincka je napisao/la:Ali se opet vraćam na biološko. Za koje su, da, i Freud i dalje psihoanalitičari smatrali da je važno i određuje dobar dio onoga što jesmo. Pogotovo uz današnji razvoj znanosti (biologije, medicine) ne znam kako bismo se toj ideji uopće mogli suprostaviti. Problem koji se češće danas javlja je tendencija da skoro sve pripisuje biološkom, a zanemariv dio psihološkom (barem je u medicini tako).
Ali htjela sam reći nešto drugo.
Zanimljiv mi je ovaj selektivni pristup: znači kao, ženu ženom čini društvo (tj. muškarac (mislim, ja se nikako ne slažem, ali ok)), nema tu puno biologije. E, ali kad pričamo o homoseksualnosti, naglašava se upravo biološka komponenta (pronalaze se geni). Hm. Koje je onda? Biologija ili okolina? Nature od nurture? Jer ako ćemo reći da se i homoseksualac postaje pod utjecajem društva, onda to nosi jako puno posljedica za sobom.
Moje je mišljenje, kao i obično kad postoje tako suprostavljene teorije da su u igri isprepleteni faktori i vjerojatno se to razlikuje od osobe do osobe što u kojem slučaju prevladava.
09 sij 2013, 12:11
Ali se opet vraćam na biološko. Za koje su, da, i Freud i dalje psihoanalitičari smatrali da je važno i određuje dobar dio onoga što jesmo. Pogotovo uz današnji razvoj znanosti (biologije, medicine) ne znam kako bismo se toj ideji uopće mogli suprostaviti. Problem koji se češće danas javlja je tendencija da skoro sve pripisuje biološkom, a zanemariv dio psihološkom (barem je u medicini tako).

Nincka je napisao/la:Zanimljiv mi je ovaj selektivni pristup: znači kao, ženu ženom čini društvo (tj. muškarac (mislim, ja se nikako ne slažem, ali ok)), nema tu puno biologije.

E, ali kad pričamo o homoseksualnosti, naglašava se upravo biološka komponenta (pronalaze se geni). Hm. Koje je onda? Biologija ili okolina? Nature od nurture? Jer ako ćemo reći da se i homoseksualac postaje pod utjecajem društva, onda to nosi jako puno posljedica za sobom.
09 sij 2013, 12:16
Nincka je napisao/la:Zanimljiv mi je ovaj selektivni pristup: znači kao, ženu ženom čini društvo (tj. muškarac (mislim, ja se nikako ne slažem, ali ok)), nema tu puno biologije. E, ali kad pričamo o homoseksualnosti, naglašava se upravo biološka komponenta (pronalaze se geni). Hm. Koje je onda? Biologija ili okolina? Nature od nurture? Jer ako ćemo reći da se i homoseksualac postaje pod utjecajem društva, onda to nosi jako puno posljedica za sobom.
09 sij 2013, 12:19
09 sij 2013, 12:35
Čini mi se da je osobnost čovjeka satkana od toliko različitih niti da ju niti jedan teorija ne može sasvim obuhvatiti.
09 sij 2013, 12:45
mama courage je napisao/la:mislim da usporedba nije korektna.
što nas čini heteroseksualnim tj. homoseksualnim. a ne što nas čini ženom i homoseksualnim.
ako je okolina, otkud onda uopće homoseksualci?
09 sij 2013, 12:48
09 sij 2013, 12:51
09 sij 2013, 12:52
09 sij 2013, 12:53
Nincka je napisao/la:Zanimljiv mi je ovaj selektivni pristup: znači kao, ženu ženom čini društvo (tj. muškarac (mislim, ja se nikako ne slažem, ali ok)), nema tu puno biologije. E, ali kad pričamo o homoseksualnosti, naglašava se upravo biološka komponenta (pronalaze se geni). Hm. Koje je onda? Biologija ili okolina? Nature od nurture? Jer ako ćemo reći da se i homoseksualac postaje pod utjecajem društva, onda to nosi jako puno posljedica za sobom.
.
09 sij 2013, 12:55
Ina66 je napisao/la:Ipak, ono što me smeta ne toliko u kurikulumu (jer se to tamo to tako jasno ne spominje, iako ima naznaka) nego više u argumentacijama u raspravama je potpuno relativiziranje muške i ženske uloge.
Ovaj citat i komentar su mi čisto dobar primjer:
(spol) ne definira sudbinu, ali je stavlja u neke okvire određene čisto fizičkim karakteristikama koje dolaze u paketu sa spolom. npr. osoba koja se rodila kao muškarac ne može roditi dijete, ma koliko to željela.
objasniti ovo bi zahtjevalo da odem u gadan offtopic, pa ću se sudržati.
Ne, nije mi to prihvatljivo razmišljanje i smatram da je sasvim pogrešno.
Jedno je slaganje oko toga da se u mnogim stvarima muškarci i žene mogu/trebaju izjednačiti, a drugo mi je potpuno brisanje tih granica i ideja koju sam više puta čula da se sa spolom osoba rađa, a rod bira.
Ne biramo mi u životu puno manje određujuće stvari, a kamoli rod (rod/spol terminologija mi je prilično ne-draga, ali očito se uvriježila).
s ovim se slažem
09 sij 2013, 12:57
pa ne znamo ni jesu li rezultati dobri09 sij 2013, 13:01
pčelica_maja_23 je napisao/la:Ja smatram da zasigurno postoji biološka komponenta u nekim slučajevima homoseksualizma ali da je uvelike određena ekspresija svega u nama (genotipskog) okolinom (fenotipom).
pčelica_maja_23 je napisao/la:U potpunosti mogu kimati i potvrditi svaku rečenicu koju nincka kaže, jer sam i sama bliža području biologije i vrlo mi je značajna ta predodređenost koju ima biologija.
09 sij 2013, 13:03
09 sij 2013, 13:04
žena je žena rodila se ona u Hrvatskoj ili Saudijskoj Arabiji, ali ženu u SA takvom kakva je čini njena okolina i njen odgoj - ona je odgojena da joj je normalno da njenim životom upravlja muškarac, da ne smije voziti, da joj muškarci ne smiju vidjeti lice, da ne smije voziti, da općenito baš i nema nekakvih prava koja ja smatram da bi trebala imati - ali da ja to smatram jer sam JA tako odgojena i da tako odgajam i nju (kćer) i da to što će netko smatrati normalnim poprilično ovisi o društvu u kojem se rodio/rodila
09 sij 2013, 13:05
Beppa Joseph je napisao/la:Zanimljivo mi je ovo o predstavnicima Durexa.
1. to je lobiranje za jednu tvrtku (ima i drugih proizvođača), to mi je kao i Nestle u dječjoj prehrani.
09 sij 2013, 13:06

09 sij 2013, 13:07
09 sij 2013, 13:08
09 sij 2013, 13:09
09 sij 2013, 13:09
09 sij 2013, 13:11
Beppa Joseph je napisao/la:Koliko znam od muža agronoma, kod njih je tako, fenotip je ono uvjetovano okolinom kad je riječ o biljnim kulturama.
09 sij 2013, 13:11
mirbi je napisao/la:Ne znam, Beppa, kad je čovik školovan, bez obzira podržavao ti njegovo mišljenje ili ne, očekuješ od njega da vodi argumentiranu raspravu. Ovo sa pederima, lezbama, štulhoferima... to mi je na razini nekoga tko nije ni osnovnu završio.