Sada je: 02 kol 2026, 17:40.

zuti zubi

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: zuti zubi

PostPostao/la Liv Tyler » 31 svi 2013, 09:57

U biti htjela sam još priupitat, a možda i još nekog zanima, od koje dobi može ići zubna pasta s flourom?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la pulse » 31 svi 2013, 10:10

Moja starija koja ima 7 godina, ima na trajnim gornjim jedinicama bijele flekice poput oblačića. Ima oko godinu ili malo više da su joj se promijenila ta dva zuba i od samog početka imaju te flekice, tj. izrasli su zajedno s njima a ne da su se pojavili naknadno. Sa mliječnim zubićima nismo imali problema, zubi se redovno peru od najranijih dana do danas. Voljela bih da znam otkud te flekice na novim zubima (koji su inače i nešto žućkastiji od mliječnih koji su joj bijeli). Da li to ostaje ili postoji način da se skinu?
pulse
atletičarka

PostPostao/la danijela81 » 31 svi 2013, 10:24

sad škicam Vjeranove zube :mrgreen

Ne dozvoli mi uvijek da mu ja perem, to su šize jer je on "veeeeliki i već znaaaa", pa ga češće pustim onako poluopranih zubi :zub
Ima četkicu na baterije i pastu bez fluora, ponekad opere i s onom dječjom s fluorom (kad smo na putu, a to je često, pa imam sve duplo već spakirano da ne moram svaki put pakirat).

Zubići su bijeli, ali su prema zubnom mesu više žućkasti. Dobro sam pogledala, ne izgleda to kao naslage, više kao boja zuba :dunno
tak da ste i mene isprepadale za taj karijes :ajme

Zubarka je na kontroli rekla da je sve ok. Imao je jednu smećkastu točkicu na jednom kutnjaku. Rekla nam je malo jače trljati taj zubić, i ništa više nije spominjala. Ta točkica je u međuvremenu prerasla u svjetlosmeđu mrlju, onako više šarenu nego jednoličnu. Što bi to moglo bit? Jel da ga vodim što prije, ili da čekamo kontrolu u 7. mjesecu?
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Masha » 31 svi 2013, 12:06

pulse je napisao/la:Moja starija koja ima 7 godina, ima na trajnim gornjim jedinicama bijele flekice poput oblačića. Ima oko godinu ili malo više da su joj se promijenila ta dva zuba i od samog početka imaju te flekice, tj. izrasli su zajedno s njima a ne da su se pojavili naknadno. Sa mliječnim zubićima nismo imali problema, zubi se redovno peru od najranijih dana do danas. Voljela bih da znam otkud te flekice na novim zubima (koji su inače i nešto žućkastiji od mliječnih koji su joj bijeli). Da li to ostaje ili postoji način da se skinu?

i moj isto ovo ima :( i uz sav trud oko zubića od samog početka, nijednog karijesa u životu, eto tih mrlja. negdje sam pročitala da je to trajno :(
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la danni » 31 svi 2013, 12:40

i moj ima bijele flekice po prvim jedinicama.
neki kažu da je genetski (naša zubarica) a neki kažu da je to od nedostatka kalcija.
kod nas je moguće oboje, jer i mm i dan danas imate te bijele fleke po zubima,
a L nikad nije volio puno piti mlijeko. Niti bocu nije dugo pio.

žao mi je samo da su žutkasti, nisu sad žuti, ali su mu mliječni bili izrazito bijeli naprama ovima. :/
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Masha » 31 svi 2013, 12:43

danni, i mome su mliječni bili sniježno bijeli naspram ovih trajnih.

je, moguće je da je i genetika, mm isto ima na jednom zubu tu fleku bijelu, ali ne na jedinici. što se tiče kalcija, mislim da kod moga ne bi trebalo faliti.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la danni » 31 svi 2013, 12:44

ni mi nemamo, tj nismo imali karijesa.
prošlo ljeto smo zalili šestice i :yess
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rucho » 31 svi 2013, 14:50

nije bas da smo redoviti s pranjem... najcesce gazda pozeli ujutro malo prozvakat cetkicu..... s malo plidentine paste za djecu one od sumskog voca...... malo mu i ja protrljam kolko dopusti najvise one krajnje.... i ne vidim da su bas naslagani svim i svacim.... mozda malkice kamenca il kako bi to vec opisala... zbog nase lipe tvrde vode..... ugh...... i normalne su ne bas skroz bijele vec zuckaste al posto ja dolazim iz obitelji sa zutim zubima (ne nismo kinezi vec eto potrefilo se....) ne brinem se..... zubaru jos nijesmo udostojili otic..... a evo vec godinu dana ima ih sve..... (ima 2ipo op.a.)......
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la april » 02 lip 2013, 17:18

danni je napisao/la:žao mi je samo da su žutkasti, nisu sad žuti, ali su mu mliječni bili izrazito bijeli naprama ovima. :/

stomatolog (na predavanjima za trudnice) je rekao da su trajni zubi prirodno žući, tj. baš kako si primjetila, ne mogu biti snježno bijeli kao ovi prvi zubići.
ta se razlika najbolje vidi kad jedan ispadne, a drugi, trajni izraste pokraj mliječnog zuba.

kad svom jednoipogodišnjaku perem zube, ja mu najprije dam četkicu da se on sam malo poigra, a onda ja dovršim, tj. dobro ih iščetkam. ne baš jako, nego mi je važno da svaki zub dohvatim.
tako nam je i stomatologica rekla, da je kod pranja najvažnije dobro četkati. za pastu kaže da nije važno koja je marka, nego da je prilagođena dobi.
školarac i kokolo
april
ja bih za njega skinula zvijezde s neba

PostPostao/la Helena71 » 03 lip 2013, 00:59

Kad pasta s fluorom? S godinu dana dječja pasta s Na-fluoridom (dječje imaju 500 ppma za dj. do 6 god, za djecu stariju od 6 imaju 1000ppma, a za odrasle 1500ppma NaF). Budući da se Na-fluorid može prepisivati i za endogenu fluoridaciju, dakle u tabletama ili fluoridiranjem vode za piće, mislim da malo paste što dijete proguta ne može imati štetan učinak.
Djeci koja ne znaju ispljunuti pastu za zube ne bih preporučila Elmex pastu jer ona ima drugi oblik fluora - aminfluorid, koji je isključivo za primjenu izvana na zube i mora se ispljunuti.
Karijes izgleda poput smeđih mrlja, tako da provjerite kod stomatologa što je u pitanju. Naslage će otići čišćenjem.
Trajni zubi su žućkaste boje, a mliječni mliječnobijele, to je normala.
Bijele okruglaste fleke na tek izniklim zubima su zone slabije mineralizirane cakline, takozvana hipoplazija cakline. Stomatolog treba pregledati pa će vam dati upute.
Pranje zuba ide minimalno 1x dnevno. Najvažnije pranje je večernje prije spavanja, to mora biti beskompromisno :pila ali budite zabavni, neka vide vas kako perete pa da sami požele :wink Zubni konac je nužan za čišćenje između zuba, inače nastane karijes na bočnim plohama zuba. Kad nikne šestica, koncem treba čistiti između nje i mliječne petice. Između mliječnih zuba najčešće postoje razmaci, ali ako su zbijeni, isto će nastati karijes između zuba ako se ne koristi konac. Kasnije kad dijete dobije ostale trajne zube, obavezno je svakodnevno čišćenje koncem, što naravno vrijedi i za odrasle. Navečer prvo sve proći koncem pa onda oprati da se međuzubni prostori isperu pastom.
U slatkišima se može bez posljedica uživati upravo poslije večere, moje to zovu desert :liza, jer ubrzo se ionako peru zubi - vukovi siti, a zubi cijeli :p
Nastanak karijesa uvjetovan je s nekoliko čimbenika - domaćinom (kvaliteta zuba i sline, prehrambene navike), vremenom (vrijeme djelovanja naslaga), supstratom (hrana koja ostaje na zubima) i bakterijama.
Djetetu koje pije vodu i ne jede slatkiše može biti dovoljno pranje zuba 1x dnevno pastom s fluorom da zubi budu čisti i zdravi :bis (uz zubni konac u veće djece i pečaćenje jamica ukoliko su strme i duboke da se iz njih ne može iščetkati hrana).
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 03 lip 2013, 07:38

Helena skidam kapu na objasnjenju. :klanja
I potpisujem cure kako bi vodila svoje tebi da si mi blizu i uz pretpostavku kad bi uopce znala di si

Ako dijejte ima duboke jamice na mljecnim zubicima znaci li to nuzno da ce tako biti i na trajnima kad se izmjene?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la mirbi » 03 lip 2013, 08:12

A ako su zubi prirodno žuti? Mislim, moji su samo prednji bijeli, ostali su u svim bojama. :ajme Pušila nisam nikad, zubni konac nosim u torbi sa sobom. Jednostavno su takvi. A vidim da i R ima sličnu nijansu.

No, ako kod dice sumnjam da ih nisu dobro oprali, ja sigurno jesam. :dunno
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la mamashnita od noje » 03 lip 2013, 08:41

helena, hvala :)

nakon tvog prvog posta pocela sam mu prati zubice pastom s fluorom i zubi su puuuuuno manje zuti :joy
danas kupujem novu cetkicu jer je ovu vec izvakao pa nije bas najbolja.
i cetkam k'o luda :lol

sa starijim nismo imali takve probleme.
Zadnja izmjena: mamashnita od noje; 03 lip 2013, 10:44; ukupno mijenjano 1 put/a.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Diami » 03 lip 2013, 10:23

I Maji nekad ostanu te naslage uz rub zubnog mesa. Do sad prali bez fluorida jer ne zna još ispljunuti. Budem sad prešla na neku ovu s najmanje fluorida.

Kad bi me jako naljutilo, znala sam gazicu namočiti s malo vode i prijeći preko zubića, otišle bi i žute naslage. To je možda jednom u mjesec ili dva.

Karlo ima te bijele flekice po zubima, navodno to puno djece iz našeg kvarta tu ima, da je povezano i s vodom? :dunno Mada mi pijemo gradsku vodu. Ali se popravilo od kad koristi pastu s fluorom.

Znači sad još potrošim elmex njegov i onda im kupim zajedno neku s Na-fluoridom.

Zakaj na stranici od elmexa piše da nije problem ak se ne ispljune?! Dobro da znam za tu razliku sad s fluoridima.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la danni » 03 lip 2013, 10:37

Helena71 je napisao/la:Bijele okruglaste fleke na tek izniklim zubima su zone slabije mineralizirane cakline, takozvana hipoplazija cakline. Stomatolog treba pregledati pa će vam dati upute.

što ovo točno znači?
jer meni su dva stomatologa pogledali njegove zube (ima bijele fleke na gornjim jedinicama) i nisu ništa rekli.
samo : Ništa to. :conf
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Masha » 03 lip 2013, 14:02

Helena hvala na odgovoru, ali imam još jedno pitanje: mogu li se ikako te mrlje eliminirati?
koga god znam s tim mrljama, kažu da su im tu oduvijek i da ništa ne mogu učiniti :dunno
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la † Sanika » 03 lip 2013, 18:38

Masha mogu se umanjiti onim pastama GC TOOTH MOUSSE ZA REMINERALIZACIJU zuba.
Ima dosta po netu o tome.

http://www.shop-ponuda.com/product.php?id_product=392
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Masha » 04 lip 2013, 10:35

Hvala Sanika!
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Dudley » 05 lip 2013, 11:02

Helena, hvala :proljece

Ok, znači Elmex je dobar ili nije bas? :oops:
Mi stalno saramo s onim djecjim raznoraznih proizvodjaca, to ok?
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la silki » 05 lip 2013, 11:17

helice, moj duboki naklon na strpljenju i objašnjenju :kiss

moja zubarka kaže da je elmex odličan za ovog od 4,5.
najmanjem ova dva prerem samo četkom i vodom.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

Prethodna

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.