Sada je: 09 ruj 2026, 00:09.

Čavrljanje o dojenju (razna pitanja)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Cavrljanje o dojenju (razna pitanja)

PostPostao/la Nikky » 15 ruj 2013, 23:16

I mene su ubijala u pojam ta pitanja. Svekrva bi bila dala i obje ruke u vatru da ja nemam mlijeka jer je sin kao novorodence cesto sisao i svakih 20ak minuta. Vise puta sam cula:" zene su kao krave, neka daje puno a neka malo mlijeka a ti si ona koja daje malo". :lol
Na takve komentare se nemoj obazirati nego daj djetetu da doji kada trazi. Logicno je da ako je pelena suha, beba nije pospana, znas da joj nista ne smeta, onda je logicno da zeli dojiti. Da joj je sta drugo kmecala bi i nebi uzela sisu.
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 16 ruj 2013, 08:04

Da sam slusala moju majku (koja je troje dojila) ja ne bih dojila ni dana, ni jednog, ni drugog.

MM mi je bio stena podrske u dojenju. Svaki put kad bi me babe uspanicile, smirio bi me i rekao iskljucim mozak na njihove komentare. Bio je u pravu, ali da se i on pridruzio "horu" ne znam da li bih uspela.

Latice ja sam sa obojicom davala na svaki kme do kraja dojilackog staza. Svaki put kad bi se dojenje iznenada ucestalo ili poremetio ritam (koji su oni postepeno sami uvodili) postojao je razlog (zubi, prehlada, skok u rastu...) i taj razlog bi mi postao jasan nakon sto je sve proslo.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mrvica19 » 17 ruj 2013, 13:38

Meni je sasvim normalno da ako je prošlo dva sata bebi daš siku ako se namrštila,na kme ili bez..nema štete od toga..Kod nas je onaj razmak od tri sata ili čak dva bio misija za ostvarit..Sisali smo na svakih sat i pol pa nekad i sat..po noći kad se probudi,a prvu prospavanu noć sam valjda doživjela sa dvije njegove godine onako baš u komadu..Imali smo period kad smo čak uveli i bočicu upravo zbog ovakvih vrsta savjeta sa strane,no kad mi je došlo u glavu vrlo brzo smo se izborili protiv iste i shvatili da nam uopće ne treba ni tad ni nikad i nastavili isključivo dojiti.Na moj ponos dojili do dvije i pol godine..a ja mršava 49 kila jadno to moje dijete sa tako slabom majkom i još slabijim mlijekom!Poanta da ne trebaš slušati savjete ljudi koji nemaju pojma što pričaju pogotovo ako se dovoljno educiraš pa ih pobiješ u svim tim besmislenim tvrdnjama... :mrgreen (uživala sam pobijati sve :lol )..A neprospavane noći i cjelodnevno sisanje će proći i istina lakše je kad sam sebi stvoriš u glavi da to ne traje vječno..Bez dudice,čajeva i gluposti..zapravo je najlakše staviti dijete na siku i ono se umiri.. :luv
mrvica19
Ulizica sa slatkišima

PostPostao/la nevenera » 17 ruj 2013, 13:47

ja sam davala na svaki mig i pokret jer moji nisu tražili sami prvo vrijeme, da sam čekala njih da se oglase tko zna što bi bilo
imala sam istu scenu "kako znaš da je gladan" s prijateljicom. damjan se probudio i počeo mahat glavom okolo. ja sam ga stavila odmah na dojku. njoj nije bilo jasno zašto ne čekam da zaplače
što se reda tiče toga nismo nikad imali, nakon nekog vremena se stvorio neki red, no mijenjalo se ovisno o raznim stvarima, zubi, nespavanje, posao, šetnja.... jednostavnije mi je ponudit cicu i vidjet nego mislit kad je zadnji put npr jeo.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 17 ruj 2013, 15:47

nevenera i stefanova mama odlični postovi.
baš je u tome poanta: da su to bića koja imaju svoje probleme i potrebe im se mijenjaju kako rastu ili oni ili zubu ili temperature...
dojka je najprirodniji način da se dijete umiri, poveže sa sobom i sa mamom

dok got ćemo to morati opravdavati i objašnjavati javnosti i okolini, neće biti ddojenje od svih prihvaćeno.
jednom kad se stvori klima u društvu koja opravdava dojenje jer je apsolutno najnormalnije i nema veze sa razmaživanjem, dohranom, spavanjem u roditeljskom krevetu i obješenim sisama, tada će i sva djeca biti dojena a mame sigurnije u svoja tijela.

ja još nikome nisam uspjela pobiti njegove stavove (neinformirane) o dojenju. samo ih je moj primjer pokolebao. do tada su mi govorili: to je tvoj stav, ali ima žena koje nemaju mlijeko, ima žena koje nemaju dosta evo moja ta i ta...
a onda hop i vele..e viš kod tebe se to čini tako normalno
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la nevenera » 17 ruj 2013, 20:02

meni su par puta znali prigovoriti zašto dojim vani, to me najviše smetalo. ili bi pitali što nisam nahranila dijete prije.
s tinom sam se ustručavala, no s damjanom više nisam. jednom sam rekla da vadim cicu ako bih izvadila i bocu. ako ne bih da ne dojim vadila bocu onda nije mjesto ni za cicu.
sad je tu drugi moment, ima skoro 18 mj, čemu dojenje, samo te navlači, to ništa ne znači i tome slično :whew
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la latica » 17 ruj 2013, 21:27

Moji su svi bili skepticni da cu ja dojit. Sina nisam dojila velikim dijelom bas zbog tih sumnji koje su nssle plodno tlo u mom neznanju i nesigurnosti.
Sad sam se drugacije postavila i puno se bolje pripremila. Isto su svi kukali da ne znam koliko je pojela, jel ima dosta, zasto place i onako - nitko nije rekao nemoj dojit, nego su svi rekli - ne znam hoces li ti to moci, jel imas mlijeka, pa trudila si se, ali kad ne ide i tak. Posebno kad ona nije na vaganju imala neki veliki dobitak.
Sad su promijenili misljenje. Mmama sad kaze - kak se mala izborila za svoju cicu :srca

Meni nekad bude preko glave dojenja kad budem umirna, a ona isto a nikako zaspat. Ali s druge strane uopce mi nije zao nijedne minute koju smo zajedno provele dojeci, bilo danju, bilo nocu. A kad ona onako jede pa otvori jedno oko i pogleda me, pa se otkaci i okrene prema meni s osmjehom od uhs do uha i onda se opet ko pirana baci na cicu i zadovoljno uzdahne - nema rijeci za opisat taj osjecaj, srce mi je puuuuuno ko kuca :srca
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la penny » 17 ruj 2013, 22:22

obozavam vidjeti koliko vas ima hrabrih i ustrajanih :luv

i ja sam se sa prvim ustrucavala hraniti vani, a sad vadim sisu neovisno o mjestu gdje se nalazim, samo se potrudim da nam bude udobno.cak sam ljetos izasla iz auta i dojila stojecki naslonjena na ogradi od parkiralista jer je bilo prevruce :)

jos nisam naisla na neodobravanje i lose komentare, a pripremila sam se za njih raznim argumentima. iznenadilo me koliko sam odobravanja zapravo dozivjela.

ni ja ne cekam plakanje,jednostavno znam i prije da je vrijeme za hranjenje...mazenje...utjehu... jedino mi place kad je nervozna jer bi spavala; i to je jedino kaad nevolim davat siku,al najcesce dam

sad me jedino strah grickanja, vec sad sa 4 i pol mj ima dva zubica i bojim se kako cemo kad dobije i gornje, ovako me 2 3 puta ugrizla al nije ponavljala, nadam se da ni nece... ako je i sinak bez problema sikijo sa zubekima do 1.5god
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 17 ruj 2013, 22:34

latice bravo! nije lako uz stalne komentare bliskih ljudi, ali kao što su žene već rekle najvažniija je podrška muža

evo ja sad na plaži i stariju podojim ali nema mnogo ljudi, da i ima, moj stav :belji bi ih ionako odbio, jednostavno nedam na sebe.
mislim, ako oni mogu jesti tople sendviče, može i moje dijete koje ima, zamislite, čak 2 godine, malo se pomaziti
najvažnije je da smo mi ok sa tim pogledima. da nas to ne obeshrabri
i komentarima
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mrs. eastwood » 18 ruj 2013, 06:50

sad ispada da nas je na svakom koraku. ali nije na žalost tako. u glavi si između ostalog razdvojimo to - da hranimo svoje dijete, a ne da se razgolicujemo.
ja recimo u ovim šoping centrima bi sjela na prvu klupu i podojila dijete, dok je vecina mama oduševljeno udobnom foteljom u sobicku bez prozora. ja se prije opustim gledajući svijet oko sebe...

žao mi je što recimo marame kao Leonardin bebučino nije zaživio. mislim da je takav (dizajnerski ;) ) komad vrlo zgodan i fora. ali ne - tek ih to obilježava, jer će tek tad svi skontati sa 100 metara da doje. ili slingovi kojima se isto može fino pokriti.

dok sam bila trudna sam govorila mm da ja sigurno se neću moći opustiti doma dojiti dok su mi gosti u drugoj sobi !? mislm da sam s privim toplim danom kad sam skontala da mogu dijete nahraniti i na grani - sve prošlo :lol
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la latica » 18 ruj 2013, 11:00

penny je napisao/la:jos nisam naisla na neodobravanje i lose komentare, a pripremila sam se za njih raznim argumentima. iznenadilo me koliko sam odobravanja zapravo dozivjela.

ovo moram potpisat. mislim da je u početku najveća kočnica bila meni u glavi, okolina je zapravo uvijek Ok reagirala ;)
i mi isto sad dojimo posvuda, pta da radimo. ja se ako smo u dućanu malo maknem kraj mirnijih polica - najviše zbog nje da i ona bude malo mirnija, a zaprvo i da se ja tako malo opustim. a kad se prišteka kak treba, samo je malo pokrijem laganom dekicom i furamo dalje. nedavno mi prijatlejica koja je bila u babinju prije ljeta kaže: ma ja si nešto mislim - jesi ti ono kad smo mi bili dojila pred majstorom? :lol a ja si mislim - to je tek najmanji problem, on došao nešto pogledat, a ja dojim, pa šta - neću valjda dijete prekidat dok on svoje ne završi. to mi je najprirodnije na svijetu. drugo je kad poštaru umalo ne otvorim vrata u grudnjaku jer sam se zaboravila obuć :lol

ja sam kupila tu maramu za dojenje i koristila sam je ravno jednom :mrgreen a lijepo mi je pčelica rekla da mi to neće trebat ;) ali nosim je uvijek u kolicima za slučajeve da moram podojit dijete, a sretnem npr. šefa i tako to :lol
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la mrs. eastwood » 18 ruj 2013, 11:08

ta će ti marama super doći kasnije kad bebu počme interesirati svijet okolo, pa ju fino pokriješ i mir unutra ;)

mi je nismo korisitili, moju zvjer nije ništa moglo dekoncentrirati :lol
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 20 ruj 2013, 13:06

Moji bi micali maramu jer nisu vidjeli od nje... :lol
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la nevenera » 20 ruj 2013, 13:16

Diami je napisao/la:Moji bi micali maramu jer nisu vidjeli od nje... :lol
i kod mene ovako
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 20 ruj 2013, 16:40

ja ne vjerujem u maramu :lol :lol
mislim, šta da se krije to što je lijepo i prirodno, možda malo pomaknem robu da mi baš cica ne ispadne i da se ne vidi.
ev ako nemam dojenje-frendli majcu onda stavim pelenu dok se ne namjestimo ali onda maknem da vidim i da oni vide mene
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Zwerka » 27 ruj 2013, 19:23

Panicarim opet...
Vec sve tu znadete nasu pricu o dojenju + 3x60 ml AD nakon podoja tokom 24 h.
Poceli smo s kasicama,pa sam mu jednu dozu AD maknula.
Kad je popio drugu bocu AD, bljuckao je stalno,pa smo i nju ukinuli.
Ostavili smo samo 1 bocicu od 60 ml nakon dojenja prije spavanja.
Bili smo jucer na cijepljenju- u 2 mj je dobio 750 g ( premalo ili??? ), narastao je 6.5 cm...
I muci me sto od kad sam maknula tu drugu bocu AD,pelena nije bas popisana.
Jest mokra,al ne kao dok je dobivao i tu bocicu AD..

Glupo pitanjd,al koliko bi beba od 6 mj trebala piskiti?? Da napomenem da je nocna peleba uvijek puna.
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la latica » 27 ruj 2013, 20:15

zwerka meni se čini da je to dobar prirast za tu dob, a i narastao je!
a za to popišano - pa nemam pojma?! jel kaka normalno? jel pije vode poslije dohrane? mislim da se sa dohranom neke stvari ipak poremete u odnosu na onaj period prije dok su samo na mlijeku, ja bi rekla da se nemaš šta brinut :dunno
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Zwerka » 27 ruj 2013, 20:48

Latice,nije udvostrucio porodjajnu,fali mu 200 g.
Pedica nije dramila,ona je zadovoljna jer kaze da ide u duzinu,al ja sam ocekivala da ce imati barem 8 kg,a on ima 7600.

Poslije kasice popije vodice 3-4 male zlicice.A i kasice su nam jos uhodavanje.Uvijek poslije kasice trazi sisati za min.30 min..

Stolicu ima svaki 2-3 dana,isto kao i prije kasice..
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diana001 » 27 ruj 2013, 20:52

zwerka naši su dečki tu negdi i mogu ti reći da se ne tribaš brinuti uopće. I Karlu se isto zna dogoditi koja "laganija" pelena, tj. skoro svaki dan me zna iznenaditi neka laganija, al mislim da je to sasvim normalno jer neki obrok će pojesti malo manje, nekad će tražiti samo utjehu u cici....bitno da on papa kašice, da pije vodu nakon obroka i da doji naravno
I slažem se s laticom, kad krene dohrana sve se to pomalo poremeti. Što se tiče prirasta to je sasvim ok, znaš da oni sad manje dobivaju, pogotovo kad krenu kašice i kad su manje na mm

A ti se opusti i uživaj. Šaljemo vam puno :kiss i :hug
slika slika
Diana001
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diana001 » 27 ruj 2013, 20:55

Pisale smo u isto vrijeme. Mislim da to uopće nije problem što nije udvostručio porođajnu, pogotovo što je to samo 200 g. A i sama si rekla da je puno išao u dužinu, sljedeći mj će možda malo više dobiti.
Al kad sagledaš cijelu situaciju i koje ste sve probleme imali ja mislim da je to sasvim dobar prirast
slika slika
Diana001
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 28 ruj 2013, 11:34

Ja sam mojima na pocecima dohrane nudila da sisaju odmah nakon kasice i dopune koliko im fali do sitosti. Kad im vise to nije trebalo sami su odbili (okrenuli bi glavicu ili bi ignorisali ponudjeno).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la sany » 29 ruj 2013, 12:55

Stefanova_mama je napisao/la:Ja sam mojima na pocecima dohrane nudila da sisaju odmah nakon kasice i dopune koliko im fali do sitosti. Kad im vise to nije trebalo sami su odbili (okrenuli bi glavicu ili bi ignorisali ponudjeno).

isto tako, to mi je bilo pravilo
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la neila88 » 27 lis 2013, 09:04

Imam ja jedno pitanje. Ja sam nova u dojenju i borimo se vec tjedan dana, ali nemogu prokuzit neke stvari. Sinoc mi je sisala sat vremena i odjednom se razbjesnila,necf sisu nece nista,cujem ja za koji minut kako puni pelenu. :) ja joj promjenim pelenu,sredim sve,a ona za koji minut vristanje.. i ja opet na sisu i opet sat vremena. Jel to normalno za dijete od 14 dana? Ili ima kakve veze s tim sto ju nisam odmah dojila zbog problema sa upaljenim grudima pa je bila na dohrani?
neila88
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 27 lis 2013, 10:01

Sasvim je normalno da u prvih par meseci nema nikakvog reda ni u duzini podoja, ni u rasporedu podoja. Daj joj da sisa na svako kme, onoliko cesto i dugo koliko zeli.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la neila88 » 27 lis 2013, 11:13

Ja sam vec pomislila da je negdje drugdje problem.. nadam se da ce se to sve promjenit kad se ufuramo i kad si navuce dovoljno mlijeka..
neila88
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MatiMokoš » 03 vel 2014, 22:44

Ima već par mjeseci da sam prestala dojiti i povremeno me nekako čudno zabole prsa-ne kao kad su prepuna mlijeka, nego nešto oštrija, ali kratkotrajna bol. Nije ono da me luđački boli, ali nije ni najugodniji doživljaj. Na dodir je sve meko pa mi nije jasno otkud sad ta neugoda. Je li imala koja sličnih iskustava nakon prestanka dojenja ili je ovo nešto sasvim deseto?
slika
MatiMokoš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la penny » 04 vel 2014, 16:48

meni se događalo slicno nakon prvog prestanka dojenja, ali se ista bol pojavljivala i za vrijeme dojenja. nekako bi mi sjevnulo, od unutrašnjosti prema bradavici-neznam kako bi bolje opisala, kao da sitna iglica prođe

nije bilo cesto pa se nisam brinula, nisam nikad shvatila uzrok, samo sam nakon nekog vremena, otisla na prvi pregled dojki
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 05 vel 2014, 20:43

mene i sad jako probada a dojim već 2,5 god kontinuirano.
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Mariachi » 05 vel 2014, 21:02

meni se javio taj osjećaj u lijevoj dojci ovih dana - naime, mali mi se razbolio, dobio je bronhiolitis i kroz tri dana je jako slabo sisao. I onda kad smo ga malo skrpali u dnevnoj bolnici s inhalacijama, on navalio sisati, a količina mlijeka se smanjila, i onda je onako halapljivo vukao na prazno i cijelu večer me tako propikavalo u lijevoj cici, baš jako ružan osjećaj. Međutim, do jutra se valjda povećala količina mlijeka i sad mi je ok. Ja sam to masirala i čak mi je malo se zacrvenila koža, ali ipak nije bila upala nego od masiranja.
P - 2003, ME - 2006, K - 2007, B - 2011, IP - 2013, J - 2017
O:) P - 2010

slika
Mariachi
ay, ay, ay, ay, canta y no llores

PostPostao/la Janja » 21 tra 2014, 18:29

Pozdrav, ja sam nova u dojenju i muci me jedan problem.
Ponekad dok ne dojim imam u dojkama osjecaj pa mogu rec i nekakva bol kao da prolaze trnci ili igle. Sve je ovako uredu, nemam mastitis, temperaturu, mali nema soor, dojke mi nisu tvrde ili da imam neke kvrzice. Malo je nezgodan osjecaj, ali ja mislim da je to punjenje dojki mlijekom.
slikaslikaslika
Janja
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.