Sada je: 30 tra 2026, 04:25.

Kaos oko cijepljenja!

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Kaos oko cijepljenja!

PostPostao/la skorpionka » 10 vel 2014, 15:40

za najmlađe dijete mi je prvo neuropedijatrica rekla da ne cijepim,a na prvoj kontroli i pedijatrica.

Ako je preporuka u pismenoj formi, odnosno i jedna i druga stoje iza te svoje preporuke, onda nemaš bojazni da će te netko ganjati :dunno
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la ronin » 10 vel 2014, 15:48

odgođeno je do daljnjega.posumnjali su na konvulzije po porodu,(bilo je ikrvarenje 2. stupnja) i iako je to na kraju ispala samo sumnja,(mali je super) uzevši u obzir sestrinu bolest , tako je kako je.s tim da mi je pedica odmah rekla da ne trebam imati bojazni oko prijave što se nje tiče.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la alexandra » 10 vel 2014, 16:14

ni jedan pedijatar neće pisati prijave ako dijete nije cijepljeno po kalendaru po preporuci neuropedijatra. :dunno u principu se djeca s bilo kakvim ustanovljenim krvarenjem cijepe s odgodom, kad ojačaju i kada imaju relativno dobar eeg (ne nužno savršen).
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Hajdi » 10 vel 2014, 16:14

Rečeno je na prvoj stranici i sva struka se slaže da neurorizična djeca imaju indikacije protiv cijepljenja ili za odgođeno cijepljenje. Ali to ne može biti argument za Baru i Maru koje ne bi cijepile obaveznim cjepivima jer su eto nešto načule na guglu. Neobavezna cjepiva su opet druga priča.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 10 vel 2014, 16:25

Denis je imao odgodu prvog cjepiva dok nije navraio prvu godinu. Kada nam je neuropedijatar dao zeleno svjetlo, cijepili smo ga. On je normalno cijepljen, a jos sam ga s 11 godina cijepila protiv vodenih kozica jer nikako nije se mogao zaraziti :lol a nismo mu u njegovom zivotu htjeli navuci jos i to u tezem obliku. To nam je preporucio i dr Kajic.
Moj stariji sin zbog bolezljivosti nije cijepljen komponentom za hripavac, pa ga je nazalast dobio i 6 mjeseci se lijecio, lezao u bolnici 2 tjedna, hrpa atb itd.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la TanjaMT » 10 vel 2014, 18:48

daklem, da rezimiram :mrgreen
dosli smo do slijedeceg:
-razlikujemo necijepljenje/odgodu cijepljenja neurorizicne djece sa svjesnom odlukom o necijepljenju djeteta koje ne spada u tu skupinu, rekla bih da je tema topica trebalo bit ovo drugo
-odvajamo obavezna od preporucenih cjepiva, prvenstveno za djecu
-kod necijepljenja bi me interesiralo, ako netko zeli odgovoriti: kategoricki ne cijepiti dijete ili cijepiti samo obaveznim cjepivima (kao npr. sto je nas slucaj).
i sto zapravo misle roditelji necijepljenje djece u kontekstu dijete-zajednica?
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la zara01 » 11 vel 2014, 08:48

Mislim da se svi informiramo prije nego odlucimo cijepiti/ne cijepiti dijete.
Prvo sam cijepila,nisam razmisljala uopce da ne,ali sad bome razmisljam....Do nedavno sam se cudila onima koji ne cijepe :oops: vise ne....
Moje prvo ima neurodermitis,astmu,gerb i dijabetes tip 1(bez genetske pozadine)i sve cesce se pitam jeli to prouzrokovano cjepivima....sve jos nekako,al dijabetes samo gotovo sigurna da je.
On kao redovno cijepljen je prebolio hripavac(dokazano serologijom).
U velikoj sam dilemi cijepiti bebu ili ne?I sve sam blize odluci da necu odmah i ne sa svim....
Zalosno je da smo prisiljeni cijepiti djecu,a ne da je to mogucnost izbora.....
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 11 vel 2014, 09:14

Kako je dijabetes vezan uz cijepljenje? Uz koje cjepivo? Ozbiljno pitam, iz znatiželje, jer nikad tako nešto nisam čula.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la nadicab » 11 vel 2014, 09:29

na fb ima grupa "Treći element", odakle sam skinula ovo
Emisija o cijepljenju - odgovori na dodatna pitanja
6. veljača 2014 u 19:36
Drage gledateljice i gledatelji,

epizoda Trećeg elementa o cijepljenju izazvala je veliki interes već i prije samog emitiranja. S obzirom da emisiju u pravilu snimamo tjedan dana prije prikazivanja, nismo bili u mogućnosti postaviti našim gostima sva pitanja koja su vas zanimala. Emisiju smo radili s ciljem da pronađemo goste koji će konkretno i stručno odgovoriti na najvažnija pitanja koja vas zanimaju. Ako su neka vaša pitanja ostala neodgovorena, što sigurno jesu, htjeli bismo vam omogućiti da ih nakon gledanja emisije postavite u komentarima ispod ovog teksta. Mi ćemo, nakon toga, pokušati od naših gostiju, ali i drugih stručnjaka, dobiti relevantne odgovore, kao i druge korisne i važne informacije.

Lijepi pozdrav,
Ekipa Trećeg elementa

PS
Razumijemo da neki ljudi uz pitanje žele izraziti svoj stav, uvjerenje ili mišljenje - što apsolutno podržavamo čak i (naročito) onda kad se s njime ne slažemo. No takav vid postavljanja pitanja nam u većoj ili manjoj mjeri ipak otežava dobivanje adekvatnog odgovora. Zato vas molimo da postavljate što konkretnija pitanja jer ćemo tako brže dobiti odgovor. Hvala :)

PITANJA I ODGOVORI

S obzirom da mi je djete alergično na sastav cijepiva, točnije cijepivo pentarix, koji mu je srušio imunitet, jer bebe nemaju jaki ni razvijen imunitet i izazvao alergije na mljeko, mlječne tvari i jaja, i dalje imam problem sa lječnicima jer me prisiljavaju na cijepljene alergičnog djeteta. Naravno imam dokumentaciju koja to i dokazuje. zašto ne pogledaju sa medicinske strane da to djete ne smije biti cijepljeno nego me očekuje prijava i ne biraju sredstva s kojima mi prijete.

Cjepivo Pentaxim ne ruši imunitet - ono potiče specifični imunitet protiv pet bolesti (difterija, tetanus, hripavac, poliomijelitis i bolest koju izaziva bakterija hemofilus influence tip b).
Cjepivo Pentaxim, a i slična cjepiva, ne sadrži proteine kravljega mlijeka kao ni ovalbumin pa prema tome ne može potaknuti preosjetljivost (alergiju) na mlijeko i jaja.
Alergija nije stanje smanjene imunosti, već dapače, pojačane i krivo usmjerene imunosti iz čega se logičnim zaključivanjem može doći do spoznaje da "cjepivo koje smanjuje imunost" ne potiče alergiju.

Roditelji sami zaključe da dijete ne bi trebalo cijepiti, a liječnici se ne slažu. Što preporučiti tim roditeljima? (Je li moguće da nekad i liječnik pogriješi? Što u tom slučaju napraviti?)

Roditelji imaju negativan stav prema cijepljenju - dužnost liječnika je informirati ih o svim povoljnim učincima cijepljenja te mogućim nuspojavama cjepiva. Nikakve prisile ne može i ne smije biti. Istovremeno, pozitivni zakoni se moraju poštovati - ukoliko je moja zakonska dužnost kao liječnika prijaviti osobu koja ne želi cijepiti svoje dijete, ja ću to učiniti - daljnje postupanje u nadležnosti je zdravstvenih vlasti/državnih institucija.

Zašto se djeca već u rodilištu cijepe protiv hepatitisa B, kada se zna je to najčešći put zaraze spolnim kontaktom

Hepatitisom B se osoba može zaraziti u bilo koje doba života jer se ne prenosi isključivo spolnim putem, a ne mora se uopće zaraziti. Osim spolnim puteem, hepatitis B se prenosi krvlju i takozvanim bliskim nespolnim kontaktom. U Hrvatskoj je oko 25.000 ljudi zaraženo hepatitisom B, a velik dio njih ne zna da su zaraženi i imaju povećan rizik od razvoja ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma i prtedstavljaju izvor infekcije za druge osobe.
Slažem se da nije nužno cijepiti svu djecu u rodilištu ako se pravilno provode mjere za sprečavanje hospitalnih infekcija, rano otkrivaju vironoše u populaciji i adekvatno štite njihovi bliski kontakti. Međutim, unatoč svim tim mjerama smo prije uvođenja cijepljenja imali svake godine novootkrivene slučajeve hepatitisa B kod djece.

Ako je cjepivo toliko dobro da pruža dugotrajnu zaštitu, zašto se docjepljuje sa 3 doze u 6. razredu?

U šestom se razredu ne docjepljuje tri puta, nego se cijepe djeca koja nisu ranije cijeplja. Kad u šesti razred dođe generacija djece koja je procijepljena u dojenačkoj dobi, ukinut će se cijepljenje u šestom razredu.

Gdje je granica između omjera koristi i štetnosti od cjepiva.. da li je to povećavanje mogućnosti oboljenja od neke teške i neizlječive bolesti za 3%, 30% ili 300%?

O tome gdje bi bila granica između omjera koristi i štetnosti cijepljenja do sada nije trebalo razmišljati jer su sva cjepiva koja su u rutinskoj upotrebi u Hrvatskoj, vrlo sigurna. Rizik od štetnosti cijepljenja je u tolikoj mjeri manji od koristi koja se postiže cijepljenjem da i svaki mogući izračun ide u prilog cijepljenju.

Molio bih da se gospoda izjasne o broju prijavljenih nuspojava. Naime prema statistikama drugih zemalja ispada da ista cjepiva imaju 2-40 puta manje nuspojava u Hrvatskoj nego u drugim zemljama. Kako je to moguće osim da se nuspojave ne prijavljuju?

Broj prijavljenih nuspojava se kreće od 150 do 700 prijava godišnje. To ne znači da ima samo toliko nuspojava i dobro znamo da je stvarna učestalost nuspojava znanto viša. Međutim, ni jedan sustav pasivnog prikupljanja nuspojava nema bitno bolju osjetljivost od našeg i nema ni jedne zemlje koja ima 40 puta više prijava nuspojava na broj primijenjenih doza cjepiva od Hrvatske. Neke zemlje mogu imati nešto višu stopu prijava, ali većina zemalja ima znanto nižu stopu prijava nego mi. Za stvarnu učestalost nuspojava koristimo preglede literature i vlastita istraživanja u populaciji te možemo konstatirati da je stvarna učestalost nuspojava kod nas jednaka kao i u drugim zemljma. Nitko ozbiljan, tko se razumije u taj posao neće reći da je broj prijavljenih nuspojava jednak broju stvarno nastalih nuspojava cijepljenja. Isto tako nitko tko se razumije u tu tematiku ne očekuje da svaka nuspojava bude prijavljena. Ono što je bitno je da sustav praćenja nuspojava omogućava identificiranje "signala" - sumnje da postoji povećani broj neke posebne nuspojave, grupiranje nuspojave na nekom mjestu, grupiranje nuspojava uz određenu seriju cjepiva, ili javljanje neke neobične nuspojave. Ti signali su poticaj za provedbu istraživanja radi razjašnjavanja pojave.

U emisiji je spomenuto da razvijene zemlje koje nemaju sustav obveznog cijepljenja imaju epidemije bolesti protiv kojih se cijepimo. Postoje li neki statistički podaci o broju djece oboljele od tih bolesti u npr. Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj i sl?

U izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) može se vidjeti incidencija bolesti protiv kojih se cijepi u europskim zemljama. Iz tih se izvješća vidi da u zemljama sa niskim cjepnim obuhvatima imaju znatno višu incidenciju ospica, rubele, mumpsa i hripavca nego mi.
Na primjer, u Hrvatskoj je u zadnje dvije godine prijavljeno samo dvoje-troje oboljelih od ospica (u svim sučajevima, radi se o uvezenim infekcijama iz inozemstva), a u Njemačkoj 1938 slučajeva. S obzirom da Njemačka ima 20 puta više stanovika od Hrvatske i 700 puta više oboljelih, vidi se da je incidencija ospica u Njemačkoj 35 puta viša nego u Hrvatskoj (Švedska ima deset puta višu, a Norveška tri puta višu incidenciju ospica nego Hrvatska u tom razdoblju).
Isto tako, u zadnje dvije godine je u Norveškoj bilo prijavljeno 4247 oboljelih od hripavca, a u Hrvatskoj 149. S obzirom da Norveška ima 15% više stanovnika a 29 puta više oboljelih od hripavca nego Hrvatska, vidi se da je kod njih incidencija hripavca 25 puta viša nego u Hrvatskoj. (za Njemačku nema podataka o hripavcu jer uopće nemaju sustav praćenja ove bolesti, a Švedska ima incidenciju sličnu našoj).
Svi su ti podaci javno dostupni na stranicama SZO i ECDC.

Koji su argumenti za kažnjavanje necijepljenja i zašto mislim da bi bilo opasno da ljudi mogu odabrati žele li ili ne žele cijepiti djecu?

Sloboda izbora nije opasna, već je poželjna. Opasno je neometano i pravno neregulirano širenje dezinformacija o cijepljenju od strane šarlatana, koji neopravdano plaše roditelje neistinama o cijepljenju.

Nije li protiv pravila struke da se u ovakve emisije ne pozove i stručnjake koji imaju suprotno mišljenje (poput npr. dr. Lidije Gajski ili dr. Lucije Tomljenović)?

Nije to protiv pravila struke. Jer pravilo je struke da o stručnoj temi trebaju raspravljati kompetentne osobe. Lidija Gajski i Lucija Tomljenović nisu kompetentne za raspravljanje o epidemiološkim aspektima cijepljenja niti o kliničkim aspektima cijepljenja.

Ako liječnici cijepljenjem garantiraju zaštitu od bolesti, zašto ne garantiraju sigurnost cijepiva, vec se ogradjuju nuspojavama?

Ne mogu liječnici garantirati zaštitu kod svake pojedine cijepljene osobe, jer niti jedno cjepivo ne postiže zaštitu kod 100% cijepljenih osoba. Isto tako, liječnici ne mogu nekome 100% garantirati da da neće imati nuspojavu cijepljenja jer ne postoji ni jedan lijek ni cjepivo koje na izaziva nuspojave. Međutim, svaki liječnik može garantirati da je korist od cijepljenja u smislu smanjenja rizika od bolesti i od mogućih komplikacija bolesti znatno viša od potencijalne štete zbog nuspojava cijepljenja.

[Dodatak na prethodno pitanje o sigurnosti cjepiva.] Tvrdnja da su ljudi različiti i da je testiranje vršeno na određenom broju ispitanika ne znači puno roditeljima čija djeca su imala i imat će reakcije na neke od sastojaka cijepiva. Ako su ljudi različiti, zašto se i cjepivo ne prilagodi prilagoditi tim različitim organizmima? Zašto proizvodjač cijepiva ne preuzme troškove liječenja te djece?

Nije moguće provesti kliničko ispitivanje na svakom pojedincu da se obuhvati sva genetska različitost ljudskog roda. Klinička se ispitivanja provode na reprezentativnom uzorku populacije koji je dovoljno velik da pruži informaciju o djelotvornosti cjepiva u stanovništvu sa svim bitnim različitostima među pojedincima i omogući uočavanje većine nuspojava. Inaće, koliko god organizmi pojedinaca različiti u nijansama, mehanizam imunološkog odgovora organizma na cijepljenje je svima zajednički. Ako netko ima bolest koja bitno mijenja imunološki odgovor organizma na cijepljenje, ta bolest može biti relativna ili apsolutna kontraindikacija za cijepljenje. Pitanje zašto proizvođač ne preuzme troškove liječenja treba uzputiti proizvođačima.

Mnogi govore o tome da cjepivo može izazvati autizam. Je li to točno?

Apsolutno netočno. Nije potrebno uložiti puno truda i vremena da se dođe do informacija o kvalitetno provedenim istraživanjima koja opovrgavaju hipotezu o uzročno-posljedičnoj povezanosti cijepljenja i autizma. Ovdje je link na jedan sustavni pregled literature u kojem se može pročitati zaključak o toj hipotetskoj povezanosti i vidjeti literatura na kojoj se taj zaključak temelji: http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=13164
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la zara01 » 11 vel 2014, 10:08

Krumpirić je napisao/la:Kako je dijabetes vezan uz cijepljenje? Uz koje cjepivo? Ozbiljno pitam, iz znatiželje, jer nikad tako nešto nisam čula.

Zguglaj nuspojave cijepljenja,kao i sve druge bolestine spominje se i dijabetes.I sami dr.spominju da ima imaju u zadnjih par godina doslovno epidemiju djece s diajbetesom tip 1 bez genetske pozadine.
Kod nas su promjene nastale nakon mo pa ru cjepiva prije upisa u 1.razred,svi su me uvjeravali da nije,no na kraju se ipak ispostavilo da je.....
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zara01 » 11 vel 2014, 10:09

zara01 je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:Kako je dijabetes vezan uz cijepljenje? Uz koje cjepivo? Ozbiljno pitam, iz znatiželje, jer nikad tako nešto nisam čula.

Zguglaj nuspojave cijepljenja,kao i sve druge bolestine spominje se i dijabetes.I sami dr.spominju da ima imaju u zadnjih par godina doslovno epidemiju djece s diajbetesom tip 1 bez genetske pozadine.
Kod nas su promjene nastale nakon mo pa ru cjepiva prije upisa u 1.razred,svi su me uvjeravali da nije,no na kraju se ipak ispostavilo da je.....

Nisam sigurna niti mogu sto posto tvrditi da je cjepivo bilo okidac,ali imam veliku sumnju u bas to....
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 11 vel 2014, 10:14

Badava nadice. :whew
Google je nabolji stručnjak.
Za sve za što nemamo odgovore okriviti ćemo cijepljenje.
A na pitanje odnosa necijepljeno dijtete-zajednica suvislog odgovora nećete dobiti.
Žao mi je što tema nije na VT, imala bi još štošta za napisati.
Ovako ću sjediti na prstima.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 11 vel 2014, 10:24

IINA, ja sam skeptik u svim poljima, ne vjerujem u gotovo ništa što nije znanstveno dokazano.
Ali dozvoli da postoje i znanstveni stavovi o cijepljenju koji su različiti od onih koji su norma u RH.
Kao što kaže škorpi, nema države koja je primjer, jer sve imaju različiti odnos prema cjepivima.

Svakako gugl nije stručnjak, to je istina. Sveopće neznanje je pomiješalo odnos između znanja i informacije.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la IINA » 11 vel 2014, 10:47

Je, postoje različiti službeni stavovi država i politika koju u tom smislu provode (a treba imati na umu da nije svaka politika za svako društvo prikladna). To ne znači da propagiraju necijepljenje ili da negiraju cijepljenje kao izuzetno medicinsko postignuće.
Ako pričamo o benefitima cijepljenja, tu ne vidim mjesta stavovima.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la zara01 » 11 vel 2014, 10:49

IINA je napisao/la:Badava nadice. :whew
Google je nabolji stručnjak.
Za sve za što nemamo odgovore okriviti ćemo cijepljenje.
A na pitanje odnosa necijepljeno dijtete-zajednica suvislog odgovora nećete dobiti.
Žao mi je što tema nije na VT, imala bi još štošta za napisati.
Ovako ću sjediti na prstima.

Googla se oko svega,pa ne vidim zasto ne i oko cjepiva,pogotovo jer to nije iz ciste dosade ,kao ajd sve vise ljudi ne cijepi,pa necu ni ja :whew
I ja bi imala jos svasta za reci,ali ionako nema smisla.Jedni su za ,drugi protiv,treci zbunjeni izmedu te dvije skupine,a nekoga uvjeravati u nesto u sto sam ne vjeruje mi je oduvijek bilo besmisleno bilo to cijepljenje ili bilo sta drugo.
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 11 vel 2014, 11:00

E pa o tome se i radi.
Preveliki je ulog da bi se prepustila odluka google edukaciji.
Google izbacuje pametnih stvari ali i hrpetine idiotarija.
Bojim se da ljudi nisu svjesni što se može dogoditi ako se postigne kritična masa necijepljenih ljudi.
Ne razumijem kako je cijepljenje stvar uvjerenja?
IINA
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 11 vel 2014, 11:04

Krumpirić je napisao/la:IINA, ja sam skeptik u svim poljima, ne vjerujem u gotovo ništa što nije znanstveno dokazano.
Ali dozvoli da postoje i znanstveni stavovi o cijepljenju koji su različiti od onih koji su norma u RH.
Kao što kaže škorpi, nema države koja je primjer, jer sve imaju različiti odnos prema cjepivima.

Svakako gugl nije stručnjak, to je istina. Sveopće neznanje je pomiješalo odnos između znanja i informacije.

Različita je regulativa, ali je odnos vrlo sličan, svi potiču cijepljenje.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nadicab » 11 vel 2014, 11:36

u SAD se traži da dijete bude cijepljeno prije upisa u školu.
Australija daje financijsku nagradu za cijepljenje (129 $). Đaci koji nisu cijepljeni se isključuju s nastave u slučaju bolesti.
SLovenija ima najrigorozniju poitiku cijepjenja.
Belgija ima obavezno cijepljenje

Eto, to su neke činjenice iz onih članaka koje sam navela da se prouči ako se želi kvalitetno informirati.
Sve zemlje potiču cijepljenje jer se ustanovilo kroz dugogodišnju praksu koliki je to benefit za narod u cjelini. Za sada je visoki stupanj procjepljenosti i to je razlog dobre zaštite. Ali, to se može lako i obrnuti kao što pokazuju primjeri nekih zemalja.
i ovo je popis obaveznog cjepiva u RH
Novorođenčad: BCG vakcinacija + hepatitis Ba) Ako su rođena u rodilištima cijepit će se BCG cjepivom i protiv hepatitisa B odmah u rodilištu.b) Ukoliko nisu rođena u rodilištu cijepit će se BCG cjepivom do navršena dva mjeseca starosti, a protiv hepatitisa B u prvom mjesecu životac) Sva djeca koja nisu cijepljena u rodilištu odnosno do dva mjeseca starosti moraju se cijepiti BCG cjepivom do navršene prve godine života.

Novorođenčad HBsAg-pozitivnih majki (sve trudnice se obvezno testiraju):hepatitis B imunizacija uz primjenu imunoglobulina, u rodilištu odmah po rođenju (NN 164/04), prema postekspozicijskoj shemi.

S navršena dva mjeseca života: Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib + hepatitis B

Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib

Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib + hepatitis B

2. godina života:- po navršenih 12 mjeseci života OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MO-PA-RU) - Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib (6-12 mjeseci nakon treće dpze DTaP-IPV-Hib)

6. godina života: DI-TE-PER acelularno

I. razred osnovne škole :OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MO-PA-RU) (ili prilikom upisa)DI-TE pro adultis + POLIO (IPV)

VI. razred osnovne škole: HEPATITIS B: 2 puta s razmakom od mjesec dana i treći puta pet mjeseci nakon druge doze

VIII razred osnovne škole: DI-TE pro adultis + POLIO (IPV)

Završni razred srednjih škola: DI-TE pro adultis(19. godina života)

Nakon navršenih 60 godina života: ANA-TE
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Hajdi » 11 vel 2014, 11:44

Kao zanimljivost navodim da u Slo više nema besežiranja novorođenčadi od 2004, tako da moji dečki nisu primili to cjepivo. Majka u rodilištu potpisuje izjavu da ne dolazi s ugroženog područja (tipa Afganistan) i dijete se ne cijepi.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 11 vel 2014, 12:37

ovdje su stručnjaci odgovarali na pitanja o štetnosti cijepljenja
http://portal.connect.znanost.org/2013/10/kako-nastaju-mitovi-o-stetnosti-cijepljenja/
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la nadicab » 11 vel 2014, 12:40

Slovenia has one of the world’s most aggressive and comprehensive vaccination programs. Its program is mandatory for nine designated diseases. Within the first three months of life, infants must be vaccinated for tuberculosis, tetanus, polio, pertussis, and Haemophilus influenza type B. Within 18 months, vaccines are required for measles, mumps and rubella, and finally, before a child starts school, the child must be vaccinated for hepatitis B.

While a medical exemption request can be submitted to a committee, such an application for reasons of religion or conscience wouldn’t be acceptable, and isn’t allowed, says Alenka Kraigher, head of the communicable diseases and environmental health center at Slovenia’s National Institute of Public Health.

Failure to comply results in a fine and compliance rates top 95%, Kraigher says, adding that for nonmandatory vaccines, such as the one for human papilloma virus, coverage is below 50%.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Crazy Daisy » 11 vel 2014, 12:55

cijepila sam djecu kalendarski poštivajući zakon i struku.

grozim se nepoštivanja struke, bilo koje. pročitati par trivijalnih članaka o nečemu ne može parirati nečijem cijeloživotnom školovanju.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la zara01 » 11 vel 2014, 14:56

Crazy Daisy je napisao/la:cijepila sam djecu kalendarski poštivajući zakon i struku.

grozim se nepoštivanja struke, bilo koje. pročitati par trivijalnih članaka o nečemu ne može parirati nečijem cijeloživotnom školovanju.

A sto kazes kad ta ista struka radi kao pedijatar u susjednoj zemlji i svoje unuke ne cijepi cjepivima kojima ti cjepis svoju djecu??????????Vec donosi za njih neka druga......bolja.
I ovo nije google info.,nego ona koju ti druga baka isprica :dada
Ja nisam protiv cijepljenja u potpunosti,ali ne 3.dan zivota i ne svime sto nam daju,a mi prihvacamo bez pogovora ni ne znajuci sto ta cjepiva sadrze.....
Rekla sam da necu vise....
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 11 vel 2014, 15:37

Ti koji daju "štabilo" treći dan života su liječnici koji ako nedajbože zatreba spašavaju živote djeci.
Nisu neki tamo šamani.
Je l da tako propitkujem kad dovedem dijete sa 40 temeraturom u zaraznu? Onda isto treba tražiti kemijski sastav lijeka koli će dobiti? Ne kužim zbilja ne kužim logiku.
Jasno mi je da ima ljudi kojima je životni moto izbjegavanje kemije i to poštujem. Ne cjepi, ne liječi nego octom i zeljem (malo karikiram al point je jasan), jedi makrobiotičku hranu, ne jedi industrijske prerađevine i OK. Svaka čast.
Ai sve ovo između ne kontam. Zato jer nema smisla niti logike.
Je l vi dajete antipiretike kad dijete zakuri i dajete li antibiotik koji vam se prepiše kad imaju recimo upalu uha? Jer ako pročitate upute o lijeku ima nuspojava boli glava.
Pa onda ako dajete koja je razlika?

O razlikama u kvaliteti cjepiva se nekako i slažem sa zarom. Nisu sva ista. I cijela ova eskapada u HR je čini mi se i nastala zbog cjepiva koje je bilo lošije (u smislu pojavnosti popratnih pojava, ne kvalitete zaštite) od drugih cjepiva na tržištu. Ali to je sasvim druga priča i apsolutno nema veze sa ovom temom.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 11 vel 2014, 15:52

Koliko je MoPaRu lošiji od Priorixa, koliko i što je proizvođač jednog i drugog...to je već vruća tema :nata

Kako prepoznaješ one koji su "krajnosti", tako mi je ok i da prepoznaješ one između.
Vjerojatno ti se čini nenormalnim da ti pedijatar za svaki kašljuc dijeli ATB i to ti ne bi palo na pamet, a ima i takvih pedijatara i roditelja. Kao da se ne sjećaš kako je kad su naša velika djeca bila mala bilo umijeće izbjeći ATB, a sada baš i ne dijele šakom i kapom.
Nije skepsa nastala ničim izazvana, ne propitkuju ljudi izbore jer sve fercera po PSu.

Ja iznad svega cijenim nečiju struku i znanje, iziritirana sam i kad meni razni gugl-majstori (pa i neki znanstvenici i to vrlo popularni :p ;) ) tvrde da je neistina ono što znanost smatra činjenicom, jednako vruća tema. Ali ne mogu reći da je priča o cjepivima egzaktna skroz i transparentna skroz.

Time uopće ne promoviram necijepljenje, samo mi je, eto, jasno, zašto netko misli. Negdje na početku sam napisala da bez velike količine informacija ne preporučujem samostalne odluke o cijepljenju. I dalje tako mislim. Zato sam samo odgodila ono što smatram da bi se trebalo i zato ne želim to neobavezno HPV cjepivo.
Ne mogu biti sigurna jel to stoposto dobra odluka, ali, na kraju krajeva, sav teret te odluke(te konkretne, ne drugih gdje je presudna razina procijepljenosti) je na meni (i mojoj djeci).

da dodam, zbog toga što ne znam dovoljno (a dovoljno znači nemam medicinsko, farmaceutrsko ni bio obrazovanje), ne bi odbijala cjepiva u kojima je bitna razina procijepljenosti-zbog djece koja se ne mogu cijepiti.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la fancy » 11 vel 2014, 16:02

Nismo u Hr, nego u komsiluku :) Neka me razapnu ako zele, ne dam i ne zelim vakcine za svoje dijete. Odluku nisam donijela tek tako, razgovarala sam sa ljudima pametnijim od mene.
I won't put my hands up and surrender...
There will be no white flag above my door...
fancy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mirbi » 11 vel 2014, 16:05

Nikad mi nije palo napamet odbiti cjepivo, vjerujem da netko kome je to zanimanje i životni poziv o tome vodi računa. I sasvim sigurno zna o tome više od mene. Obje su cijepljene kasnije od kalendara, kao neurorizične i onda kada je pedijatar dao zeleno svjetlo.

Što se cjepiva tiče, mislim da smo za S kupovali Priorix. Opet po savjetu liječnika.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la tanjabb » 11 vel 2014, 16:09

S kim si razgovarala Fancy? S ljecnikom epidemiologom?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la IINA » 11 vel 2014, 16:15

Krumpi, ti dobro znaš da pikiram na tvoje guglanje i informiranje i propitkivanje.
Ciljam na veliku večinu prosječnih RMD-ejki, koje progutaju svašta, uvjere se da je to neko mišljenje i neki argumenti i ...eto nevolja.
Velikih.
Za sve nas.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la † Sanika » 11 vel 2014, 16:27

Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži