O čemu sve razmišljate, što vas brine, što vas zanima, ne u tehničkom smilslu, nego u onom iskustvenom, osobnom ...
Ja imam dečka od skoro 6 godina, u školu će sljedeće jeseni, dakle s punih 7. Neki njegovi vršnjaci iz vrtića kreću ove godine, kad ih gledam, nisu po mojoj procjeni ništa spremniji od mog sina, ali okolnosti su im drugačije - hvataju istu smjenu s generacijom starije braće i sestara i sl.
Neki su pak stariji od njega, roditelji su tražili odgodu, pa kreću godinu kasnije ...
Ok, indivudalne razlike su takve da dob naravno nije jedino mjerilo kada treba krenuti u školu. Kolegica iz škole mi kaže da to ima i drugu stranu - u istom razredu budu djeca u dobi od 6 do čak 8 godina, urednog razvoja, dakle nije riječ o prilagođenim programima i sl. Razlike među njima su i u pogledu fizičkog razvoja dosta velike, kako na početku, tako i kasnije. Godina-dvije s ulaskom u pubertet može značiti jako puno.
Onda sam malo čitala o tome - navodno je u svijetu dosta prisutan trend odgađanja polaska u školu, posebno u SAD-u. Istraživanja pokazuju da to i nije uvijek najbolje rješenje. Oni zreliji, često i stariji, u početku imaju određenu prednost, spremniji su, lakše savladavaju gradivo i u tome smislu imaju dobar start, a to je jako važno. S druge strane oni mlađi u početku se moraju više boriti da savladaju osnove, više se truditi i malo im je teže. Međutim, ono što je zanimljivo je da dugoročno upravo takva djeca imaju prednost jer su se morali više truditi, stvorili su možda bolje navike i strategije učenja, te na kraju imaju bolje rezultate u školovanju, u odnosu na djecu koja su startala spremnija, ali im je svojevrsna lakoća s kojom su u početku savladavali gradivo donjela osjećaj da se ne trebaju toliko truditi, da se mogu više "opustiti" te su u kasnijoj fazi zapravo bili nespremni za nove izazove.
Kakva su vaša iskustva?

i teta u vrtiću mi baš govori da je on ne samo jako bistar već i dosta zrel i da se njoj čini puno previše da toliko čeka (u mješovitoj je grupi i već sad puno toga rješava zajedno s predškolcima na svoju vlastitu inicijativu i teta kaže da im itekako može parirati (a tek ima četiri godine) i po njoj će itekako biti spreman za prvi razred sa šest ipo)...
a ja se već i opasno raspitujem za škole i učiteljice

al baš to šta je rođen u travnju (šta bi rekli na amo ni tamo) mi daje za misliti...

(moja je rođena na samom kraju ožujka)... dvoumili smo se do zadnjeg trenutka i to isključivo zato što joj emocionalna zrelost i socijalne vještine u toj dobi nisu bile na zavidnoj razini, za razliku od intelektualne zrelosti. Na kraju smo je ipak dali u školu sa 6, jer je bila školski obveznik (iako je većina ekipe ostala u vrtiću) i nismo pogriješili. Doduše, u razredu nije bilo nikog poznatog iz vrtića i trebalo joj je cijelo prvo polugodište da nađe svoje mjesto, ali baš kao što je netko rekao, izborila se i od onda sve štima od odličnih ocjena do ekipe u razredu (sad je peti razred).