Sada je: 30 srp 2026, 18:40.

Grijanje na toplanu sa ugrađenim razdjelnicima

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Grijanje na toplanu sa ugrađenim razdjelnicima

PostPostao/la medo14 » 16 lis 2015, 14:09

Zanimaju me vaša iskustva ako ste već ugradili razdjelnike za grijanje na toplanu.
Neka se buka i galama podigla oko toga, kao nema uštede nego su veći računi
zanima me ako ste već ugradili razdjelnike, kakva je situacija s računima?
naša zgrada je tek u početnoj fazi kad su nam stavili ventile po radijatorima.
Koliko vas je ta cijela priča oko ugradnje koštala, tj. cijena ugradnje po radijatoru?
:)
medo14
kraljica tablica

Re: Grijanje na toplanu sa ugrađenim razdjelnicima

PostPostao/la mrs. eastwood » 16 lis 2015, 14:46

500kn po radijatoru + jednom godišnje račun za održavanje oko 150kn.
podesila sam radijatore po uputama u brošuri izvođača. spavaca soba na 2, kupaonica 4-5, kuhinja na 3. dječja i boravak kako kad 3-5.

ušteda je vidljiva bila odmah. ovako smo bili na 50% manjoj potrošnji u odnosu na ostale stanove u zgradi.
jasno, hodamo u dugim rukavima po stanu. zračimo prostor tako da sve rastvorimo na kratko, a ne da je nešto stalno otvoreno - tipa odeš na posao i ostaviš otvoren balkon i upaljeno grijanje...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 16 lis 2015, 15:04

i meni je bilo ovako ko east u početku, prvih 6 mjeseci a onda su računi počeli ponovno letiti u nebesa tako da se stalno povećavao onaj tzv zajednički dio grijanja.
Uglavnom sad nakon godinu dana računi su opet kakvi su i bili samo ja i zvanično sada ne grijem sve sobe. Ma bezveze. Izbjegavati dokle god se može.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Barbi » 16 lis 2015, 15:09

Razdjelnici u stanu u kojem ne živimo (iznajmljen je) ugrađeni su prije godinu i pol. Cijena ugradnje je bila ova koju eastwoodica spominje čini mi se, ugradnja se mogla platiti na šest rata, tako nekako. Računi za grijanje su se smanjili, ne mogu baš reći koliko ali su niži nego prije, a tadašnja podstanarka sigurna sam da nije štedjela niti uopće obraćala pažnju na potrošnju (jer nije ni plaćala račune :zub).
Čitala sam članke o većim računima i uočila da se kod svih objavljenih na tu temu spominje neka druga firma za ugradnju razdjelnika, neka na V, ne sjećam se točno naziva ali sam samo zapamtila da je različita od firme koja je nama ugrađivala, ta se zove Brunata d.o.o.
Ne znam ima li i to neke veze u cijeloj priči.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la mrs. eastwood » 16 lis 2015, 15:11

moguće da su onda svi došli na taj režim. ja mogu reći da ću biti zadovoljna ako mi račun ne pređe 400 kn, što je bilo prošle godine.
u našem neboderu je dosta praznih stanova u kojima nisu instalirani razdjelnici - ti stanovi plaćaju paušal, a zgrada će koliko sam shvatila plaćati penale za te korisnike (to nisam ziher)

uglavnom, ne znam kad će se tih 500kn po radijatoru isplatiti. ali kad se mora - šta ćeš.

po meni ovi koji su dobili veće račune (a sezona grijanja je počela u zg 1.10 - tako da sad ovosezonski račun nemamo) - su oni koji jednostavno troše više. ako pretpostavimo da je ista toplina dovedena pred kotlovnicu.

mi dobijemo razne statistike o raspodijeli tih impulsa, koliko je koji radijator potrošio... svašta nešto. Naša je firma Proen i na 12 rata se moglo.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 16 lis 2015, 15:11

kod nas sada, prije ugradnje razdjelnika je grijanje jako dobro, čak i prevruće u stanu pa moramo hladiti otvaranjem prozora, izolacija stana je super, računi ok, ne preveliki čak niti po najvećoj zimi, plaća se po kvadratu stana

ja se bojim samo da će nam na kraju, nakon ugradnje razdjelnika računi za grijanje biti isti kao i sada, ali uz manju temperaturu u stanu i hodanja po stanu u dugim rukavima. to se onda ne bi moglo nazvati uštedom na grijanju.

bilo bi ustvari usporedivo da se u stanu ostvari ista temepratura kao prije ugradnje razdjelnika i onda vidi koliki je račun za grijanje.
mi sad po stanu hodamo u kratkim rukavima, kao da je ljeto.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la mrs. eastwood » 16 lis 2015, 15:15

medo, temperatura ti može biti ista ako odfrljiš grijanje na max, kako je do sada bilo - pretpostavljam.
Toplana dovodi toplu vodu pred naše kotlovnice. domar (ili tko već) podešava ulaznu i izlaznu temperaturu iz sustava. Tu se svakako može uštedjeti. ali ako pretpostavimo da je to isto kao i prijašnjih godina.
ako ne budeš hladila otvaranjem prozora, nego podešavanjem temperature - račun bi trebao biti manji
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 16 lis 2015, 22:38

zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la IINA » 16 lis 2015, 23:16

Hm, nema uštede po mom.
Moji starci imaju u istoj zgradi identičan stan kao ja.
M tata je zimogrozan i nastavio se grijati kao i do tada, svi radijatori na najjače.
Ja svoje držim otprilike kao east.
Četiri su radijatora, u dnevnoj oko 4-5, u jednoj dječjoj je na 3-4 u drugoj u kojoj postoje icijevi koje ionako griju je na dva do tri, u spavačoj sobi je isključen, jer su također cijevi, a tamo samo spavamo pa je to savim dovoljno.
Dakle m tata ima gotovo pedeset posto veči račun nego ranije (a grije se kao i prije), ja imam račun mooožda dvadesetak kuna manji nego prije.
Ne vidim neku uštedu nikako.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 17 lis 2015, 08:31

preletjela sam članak. razdjelnici su zakonska obveza, to što je kome prezentirano kao ušteda ili nešto drugo nije uopće bitno.

I ovo što IINA kaže mi smo na 4 katu od 17, cijevi vertikala su ful debele i u malim sobama je to kao da imaš radijator. to sigurno ulazi u računicu.
INNA mi još imamo one stare radijatore s metalnim kućištem.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 17 lis 2015, 09:13

mrs. eastwood je napisao/la:preletjela sam članak. razdjelnici su zakonska obveza, to što je kome prezentirano kao ušteda ili nešto drugo nije uopće bitno.

Kako mislis nije bitno. Pa to je bio prvi i osnovni argument kad se to prezentiralo stanarima
to bolje zvuci nego da se reklo da je to zakonska obaveza prema EU
I cini mi se da je ugradnja razdjelnika usteda, ali usteda toplinske energije a ne kuna
a bilo bi logicno da ako ustedis toplinsku energiju da bi nastavno tome trebali biti manji racuni

meni se cini da ce se cijela prica svesti na ovo sto IINA pise, usporedujuci svoj stan u kojem ima smanjeno grijanje i susjedni stan u kojem se grije kao onda prije kad se placalo po m2 tj prije ugradnje razdjelnika.
gdje je nestala razlika u novcima? Manje trosi energije a rezuje su skoro pa iste?

naravno izuzetno vaznu ulogu u svemu ima toplinska izoliranost stana, tako da i ovo podesavanje ventila na 2, 3, 4,5 ovisi kakav je polozaj stana, stolarija, toplinska izolacija...
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la lastavica » 17 lis 2015, 09:27

Kod mog buraza su nesto takvo radili, ne znam tocno jel to ali znam da ih je prvi par mjeseci zivkao jer nije bilo nikakve logike. Nekakav koeficijent su uvijek mijenjali pa se na racunima nikakva usteda nije osjetila, ak si manje trosio koeficijent je bio veci.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mrs. eastwood » 17 lis 2015, 10:21

medo14 je napisao/la:Kako mislis nije bitno. Pa to je bio prvi i osnovni argument kad se to prezentiralo stanarima
to bolje zvuci nego da se reklo da je to zakonska obaveza prema EU

a čuj. što je tu je.
plus na računu je i iznos za toplu vodu, koji se dijeli na broj stanara - to je isto dio računice.
a kad smo kod toga mene zanima kako će nam vodu odvojiti.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 17 lis 2015, 15:03

Pitala sam ja za cijevi, east. plača se paušal na te sobe gdje prolaze, s tim da je za sve isti, što opet I nije fer, jer ja sam na 13. katu ikod mene su cijevi barem rrečinu manjeg promjera nego kod mojih staraca koji su na šestom katu.
Al kad na sustav koji je tak bedasto rađen kreneš stavljat modern điđe ne može se očekivati savršenstvo.
Mirci, prezentirali su tak ko uštedu valjda da to prođe sa što manje buke, jer ionako se mora, prema obvezi, pa da si olakšaju.
Kad spominjete vodu, to je ono što će stanarima velikih zgrada donijeti znatnu uštedu. Ugradnja vodomjera...čekam to ko ozebli sunce. Imam preko 600 kuna račun za vodu, ko da imam autopraonicu. :gaah
Nije da se sad ne mogu ugraditi, al je procedura tolika da ti oduzme volju da kreneš to raditi.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 17 lis 2015, 17:41

ha, za vodu samo moj stan ima pet vertikala, što znači pet vodomjera :ajme
Ali generalno, gdje god da sam stanovala i ma koliko nas bilo, oko sto kuna po glavi kako god da okreneš je bilo.

IINA je napisao/la:Pitala sam ja za cijevi, east. plača se paušal na te sobe gdje prolaze,

ja sam bila skontala da se to razmazuje razmjerno kvadraturi :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la grozni » 19 lis 2015, 13:46

mrs. eastwood je napisao/la:ha, za vodu samo moj stan ima pet vertikala, što znači pet vodomjera :ajme

pet vodomjera = pet naknada za očitanje (mjesečno) :shock
grozni
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 19 lis 2015, 15:02

mrs. eastwood je napisao/la:
IINA je napisao/la:Pitala sam ja za cijevi, east. plača se paušal na te sobe gdje prolaze,

ja sam bila skontala da se to razmazuje razmjerno kvadraturi :dunno

DA, ali kvadraturi stana, a ne prostora koji te cijevi griju.
Moj je 73 kvadrata tvoj oko 64 je l?
Obje imamo cijevi u kuhinji i još jednoj sobi, no moj stan je veći...pa plačam za deset kvadrata više, mada su nam kuhinje identične veličine. Za ovu drugu sobu ne znam, mislim čak ako je to kod tebe uspavačoj, da je onda moja soba sa cijevima manja i to dosta.
Ono što tjedoh još reći je da cijevi definitivno jače griju na nižim katovima, nego na višim, jer su večeg promjera, no to setakođer ne uzima u obzir.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 19 lis 2015, 15:52

da, tako sam ja skontala. I jasno, mene cijevi također griju i to značajno :dada

ali sam htjela napisati da za stanove iste kvadrature račun može biti različit i ovisno o tome je li se suši roba na radijatorima, kakvi su prozori, vrata... :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 19 lis 2015, 16:19

kako kad mjeri toplinu radijatora?
Kod mene ne može biti.
I mi imamo ugrađene razdjelnike Brunata :whew ali nema veze taj zajednicki dio racuna s razdjelnicima.
Adorabla
Medena

PostPostao/la mrs. eastwood » 19 lis 2015, 16:32

radijator će se i ohladiti u nekom momentu ako je postignuta željena temperatura u sobi.
mrs. eastwood
Sveta krava

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.