Sada je: 03 kol 2026, 01:36.

Generacija 2014. - 2. dio

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: Generacija 2014. - 2. dio

PostPostao/la MALA2006 » 04 stu 2015, 22:49

mrs. eastwood je napisao/la:prijavljujem da je moja odlučila prestat cicat :dunno
Nakon xy noćnih podoja, jutarnjeg, popodnevnog nakon posla i večernjeg za spavanje - jednostavno je rekla ne-ne. :shock

Ajme kako ti zavidim :nesvist
Moja je dobila 2 zuba u 2 dana a ja 2 neprospavane noći i izmaltretiranu cicu do kraja :zub
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la suncica77 » 04 stu 2015, 22:51

Ja bi htjela da ne doji po noći samo to
A preko dana NEK doji koliko hoće do škole :D
Samo NEK me pusti po noći jer mi ne spavamo 15 mj
:/
Budjenje i dalje i dalje jako često , sinoć npr plac vrištanje budjenje svakih 20 min samo cicu traži smrzla sam se dojeci
mama dva anđela ...slikaslika
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 04 stu 2015, 22:54

Suncica isto kod nas :znoj
Uz to je počela i po danu vrištati čim dodjem s posla visi na cicu svako malo. Doslovno visi. Čupa mu odjeću, otkopcava gumbe na košulji i gura ruku u grudnjak :znoj
MALA2006
katodiler

PostPostao/la morena » 05 stu 2015, 08:50

MALA2006 je napisao/la: Čupa mi odjeću, otkopcava gumbe na košulji i gura ruku u grudnjak :znoj

Jao što mrzim kad meni moj to počne raditi. :ajme
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 stu 2015, 09:24

da vas utješim, noćas se budila 1000 puta valjda. do sad bi se prištekala na cicu i to bi bilo uglavnom to.
a sad :lol
tješi, nunaj, nosi... :nesvist
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la MALA2006 » 05 stu 2015, 11:35

Toga se najviše bojim :zub
Jer sve mogu osim biti budna po noci :nesvist
MALA2006
katodiler

PostPostao/la suncica77 » 05 stu 2015, 12:48

Da li vaši mališani jedu sami na žlicu i od kada?
Ja svojoj ne dajem jer nemam vremena čistiti kuću 2 h nakon :/
Jesam zbog toga grozna mama?

Jel dajete mandarine bebama ? Ja svojoj još nisam , 15 mj ima
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la danijela81 » 05 stu 2015, 12:54

Mandarine dajem. On samo lizne i nw jede.
Kada sam jede, ne pojede apsolutno nista. A o neredu da ne govorim. Tak da sve i da nesto pojede, ja bih ga hranila. Eventualno da pojede bolje nego kad mu ja dajem, dala bih mu da mrlja.
U hranilici je nemoguce zadrzati ga. Izvuce se iz remencica i onda ustane u njoj. Za stolom sjedi samo meni u krilu, pod uvjetom da ima hrpu "igracaka" (zlica, zdjela, tanjura) pred sobom. I onda jedva uspijem ugurat nesto malo u njega.

Ne spavamo. Ne znam kako funkcioniram, sto od nespavanja, sto od ukocenosti jer na kraju uvijek zavrsi u nasem krevetu, nema sanse da bi se smirio drugacije, i onda me gura u neke meni neizdrzive polozaje. I smrznem se, i ukocim, i svega bude. Pocinjem sumnjati da nesto s njim nije u redu :ajme
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la suncica77 » 05 stu 2015, 13:15

Isto sam smrznuta i ukočena, vrat me boli , i vilica , i ledja sve od lošeg spavanja tj ležanja
Gospođica uzme cicu i cejfi po 40 min a mama se ukoci živa :(
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 05 stu 2015, 13:23

Danijela takvo spavanje je meni pod normalno :znoj

Moja jede sve i voće i povrće. Mandarine obožava i jede ih sama. Prije toga je tamanila grožđe. Cijelu brajdu je pojela :lol
Jede nama u krilu :mrgreen polako počinje sama npr krumpir ili povrće nabode vilicom i jede.

Jedan dan je pojela sama pola komada torte. Baka je stavila starijoj na stolić a ova mala snimila i pojeo ženska :) bilo joj je toliko fino da nije bilo niti rasipano niti zmazano ništa oko nje :mrgreen
MALA2006
katodiler

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 stu 2015, 13:48

moja radi nered od prvog dana u hranilici, tako da je to iza nas. više nereda starija napravi :lol

u vrtiću ih hrane još. a doma sama, pa ju mi malo i tako...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la morena » 05 stu 2015, 14:04

D. jede zapravo sve. Nismo se nikad striktno držali nikakvih tablica, posebno kad je voće i povrće u pitanju. Tad da sve što mi doma jedemo, jede i on. Makar mislim da nije nigdje još probao baš mandarine (osim ako je kod moje mame jeo, pa ja ne znam). Ali probao je limun od kiselog voća, nije ga se baš dojmilo :lol (nije baš da sam mu dala ciljano limun, ali probao je kad sam ja cijedila u čaj. Njegova faca je bila neprocjenjiva).

I on je isto obožavatelj grožđa. Kad je kod mojih obrstio brajdu, onda je htio preko ceste k susjedu i njegovu potamaniti (jer je zapamtio da mu je susjed davao grožđe) :hahaha

Ja sam s njim od početka dohrane prakticirala neki polu-blw, tak da on uglavnom jede sam ono što bi mi jeli vilicom i nožem (prvo je jeo rukama, sad dobije i vilicu pa nabada koliko mu se da). Ono što mi jedemo na žlicu (juhe, variva, grisevi razni, žitarice) sam ga u početku hranila na žlicu, ali je jako brzo sam tražio da i on ima žlicu u rukama, tak da kad je raspoložen i sam pojede gušće varivo, gris, žgance - bez puno nereda, juhu s malo više nereda (tako od negdje godinu dana recimo? s vilicom još malo ranije.). Ali najčešće ipak prakticiramo da i on i ja (tj. moja mama dok sam ja na poslu) imamo žlicu, pa naizmjence. Kad jede žlicom onda mi sjedi u krilu jer bolje kontroliram potencijalno mahanje žlicom, a kad jede vilicom, onda sjedi u hranilici (hrana mu je zanimljiva i voli jesti tako da ne bježi iz hranilice dok se ne najede, a kad vidim da se počeo penjati van, onda ga pustim, to nam je znak da je obrok gotov). Nereda je bilo u početku dosta, ali tada je imao samo jedan obrok pa je bilo podnošljivo, a kako se povećavao broj obroka, tako je i sam postao spretniji. Ali da bude svega okolo, bude, hehe.

O (ne)spavanju neću pričati, mislim da živim jedino nekom snagom volje. I uz kavu :kavica
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la suncica77 » 07 stu 2015, 22:57

Uh bez kave se stvarno ne bi moglo
Kad su mi govorili da izbacim kavu da malena bolje spava rekla sam nema šanse ma kakvi sve ali kavu ne dam

Nego , perete li zubice svom djetetu i koja četkicu i koja pasta
Mi imamo sada 4 zubića još ne peremo u potrazi sam za cetkicom
Može savjet?

Imate li prijedlog za kakvu igračku za bebu od 15 mj homemade nešto adukativno
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la morena » 07 stu 2015, 23:26

Perem mu zube koliko mi dozvoli, inače je bio super, malo je prao on (grizao četkicu) malo sam mu ja prala. Sad mi ne da, mislim da ga boli jer mu izlaze neki zubi, pa koliko uspijemo. Imam neku četkicu za djecu iz DM-a, uzmem neku na kojoj je označeno od koje do koje dobi djeteta se koristi (neku malu i mekanu uglavnom). Pastu ne koristimo. Inače zna pljunuti, ali nisam sigurna da bi pljunuo u pravom trenutku, pa neću da mi guta te paste. Kad bude skužio pljuvanje onda ću mu uzeti neku dječju pastu. Ja uzmem bilo koju dječju, pa onda mijenjam ili kupujem istu, ovisni jel im se svidi okus.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la morena » 07 stu 2015, 23:34

A igračke, ja sam radila onu taktilne ploču, prišerafila sam gore prekidač za svjetlo, debelu žicu koju se može spigati i na nju navodila matice koje onda vozi po toj žici, i po ljepila svašta nešto gore, filc, spužvu za suđe, kutijice s kojih se poklopci mogu vaditi i stavljati, hrapavi papir, kopču od remena tak da se može kao remen zakopčati i druge ludosti... Bilo je zanimljivo dva dana :hahaha

Mogla bi mu ponovno to pokazati, možda bi se opet zainteresirao.

A moja sestra je radila domaći plastelin. Super se s tim igrao, ali bude nereda i probao ga je pojesti. A odvratno je.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la SonjaV » 09 stu 2015, 18:33

Mi kombiniramo što se hranjenja tiče. U biti je hranim ja ali ispred sebe ima svoj tanjurić/zdjelicu pa kao i sama jede iako nebi ništa pojela da skroz sama jede.
Bude nereda naravno, i pod njom i na njoj i obavezno je nakon presvlačim jer nema šanse da ima podbradnjak na sebi (skida ga krvnički kad joj stavim).
Ali mene to ne smeta, mora napraviti nered, kako da inače nauči ;)

Zube peremo svaku večer za sad i to jako voli. Čim spomenem spavanje ona viče "bube pati!".
Više grize četkicu i jako mi malo dozvoli da ja četkam ali bar stvara naviku...mislim da je sad na osam zubića, jedinice, dvice i četvorke.
Imamo četkicu iz dm-a i Alverde pastu za zube.

Mandarine je jela jer imamo svoje, limun isto iako nije oduševljena ni jednim ni drugim.
Sad smo brali masline pa je i njih probala :lol

Što se igračka tiče edukativne joj nisu baš nešto zanimljive...hit su slikovnice, bebe sa kojima se baš dugo i lijepo zaigra, priča im, stavlja spavati, vozi...ko prava mama.
I plastične životinje (od starijih) koje stalno slaže u kolone, ili po stolu i kako ih ima puno to traje...i sve ih na imenovati :luv
Lego joj se isto jako svišđa ali tu traži žrtvu pa ide od jednog do drugog i povlači za noge i govori "ići kokice lagati" :lol
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la morena » 10 stu 2015, 11:16

D. ima novu omiljenu igračku. Kupila sam mu bebu, malu ćelavicu :lol Nosi ju po kući, grli, ljubi, šnjofa joj noge i govori "blje". I gladi ju po glavi, pa onda pokazuje na svoju kosu i gestikulira kako beba nema kosu :p

I jučer je izgovorio prvu konkretnu riječ (da nije neka njegova kineska verzija) tj. čak složio dvije riječi - traktor Tom :hahaha (jest da zvuči kao tatoj Tom, ali majka je ponosna). Možda progovori i prije navršene dvije godine. Ako da, onda sam u gabuli, taj se isto neće gasiti kao brat mu.
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la suncica77 » 11 stu 2015, 22:39

Posto ne mogu pohvatiti koliko si vam bebe točno stare , izgleda moja najmlađa ( 15 mj )
Sonja koliko tvoja ima?
Mi kupili četkicu curakid, ne koristimo pastu ,
Moja najviše voli knjige
A i bebe :)

Moja često kad se malo udari ili padne tuče to mjesto ili stvar rukom , tako je baka naučila kao tući ćemo mi npr stolicu ako je zapela za nju ,i onda prestane plakati , da li to vodi ka nasilnom ponašanju , čitala sam negdje sličan tekst da tako dijecu ne treba odgajati da svoju ljutnju tako iskazuju
Zanima me taj odgoj, htjela bi da činim kako treba ali često mislim da radim velike greške
Sta mislite o tome ?
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 12 stu 2015, 07:45

suncica77 je napisao/la:Zanima me taj odgoj, htjela bi da činim kako treba ali često mislim da radim velike greške
Sta mislite o tome ?

čim si postavljaš ovakvo pitanje, znači da dobro radiš :luv
Inače bih preporučila knjigu dr.William i Martha Sears: Disciplina. Možeš ju čitati napreskokce kako ti koje poglavlje bude aktualno. Aktualna je do negdje 4 godine.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la morena » 12 stu 2015, 16:34

Da, slažem se, svatko tko propituje svoje postupke (u odgoju), znači da je spreman i učiti i napredovati, i ispravljati ono što zaključi da je mogao bolje.

A sad, ja sam nakon silnog proučavanja literature - ovi stručnjaci, oni stručnjaci, prve tri su najvažnije, pa prvih šest, pa tradicionalan pristup, pa razvojni pristup, povezujuće roditeljstvo, moderno roditeljstvo, prirodno roditeljstvo :p ... došla do grandioznog zaključka da se djecom treba baviti, posvetiti im pažnju i odgovarati na potrebe unutar svojih mogućnosti. A načini su manje bitni. Ako ju to da udari pod nakon što padne smiri da prestane plakati, pa nek se tako smiruje. I ja sam čitala da to nije dobar način, pa sam zaključila da je svaki takav zaključak pretjeran. Ionako će to prerasti i kad bude sposobna shvatit će da joj nije kriv pod pa neće tako više raditi ;)
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la suncica77 » 13 stu 2015, 21:49

Meni je ovo prvo dijete
Sve me strah da negdje ne griješim ,
Ona sad ima neke fraze da se bas često ljuti i vice galami , ako joj nešto kažeš odmah vice ne ne ne ,
Ne znam di mi je nestala ona draga nježna curica :D
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mrs. eastwood » 14 stu 2015, 14:00

suncica77 je napisao/la:Ne znam di mi je nestala ona draga nježna curica :D

vratit će ti se kad napuni tri godine ;) tad će biti brižna i obzirna prema svojim roditeljima i okolini. Sad je u fazi terrible two i vjeruj kada krenu ti tantrumi - gore je njoj nego tebi. Ona proživljavanja valove emocija koje ne može kontrolirati...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la suncica77 » 15 stu 2015, 18:31

Znaci normalno :d
suncica77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la morena » 16 stu 2015, 09:10

Sve je to normalno. Kod neke djece je izraženije, a neki prođu tu fazu da niti ne skužiš. J. je bio jako tvrdoglav i dosta zahtjevan u to doba, ali ni blizu nekim ispadima bijesa i klasičnim tantrumima. Za D. ćemo vidjeti, on isto već sad na svaki Ne mora nešto baciti da pokaže nezadovoljstvo. Ako bude svakakvih ispada, i ako bude situacija u kojima nećeš znati kako se postaviti (a uvijek ih bude, uh :znoj ) ja sam se trudila da se nikad ne koncentriram na dijete i da ne karakteriziram njega osobno - u smislu dijete je nepristojno, tvrdoglavo, neposlušno - već je takvo njegovo ponašanje u tom trenutku, koje on ne može kontrolirati i na čemu budemo radili da drugi put bude bolje (nadajmo se) ;)
slika slika
morena
nemam door

PostPostao/la snowwhite » 17 stu 2015, 19:49

Dobrodošlica friškim jednogodišnjacima :zivili :kiss

Tulip
IINA
Supernova
nevenera

i sretan prvi rođendan!! :rodj
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la nevenera » 17 stu 2015, 20:37

da se predstavimo kao najmlađi ovdje
danas je nikša napunio točno godinu. stvarno ne znam kud prije
od svih mi je najbebastiji. najmanje priča. ne govori ni mama. ali zato zna reći tita (cica) i tete (keksi) :roll uz još neke sitne riječi
hoda uz namještaj već mjesecima no dalje od toga ne ide, gura tabure po stanu, ili gura guralicu.
iznimno je veselo i milo dijete. lijepo jede, makar ga više mi hranimo nešto što jede sam :lebdi
voli plesati i ići vani
ne voli kolica niti kad netko ide van a on ne :lol

od sve trojice je noću najgori. budi se svako malo, prosjek 5-6x.
spava u krevetiću, sa mnom u sobi, otkako je propuzao (do tad je bio sa mnom u krevetu).

proslava će biti petak i subotu. naručila sam svim dečkima kravatice i leptirke s motivom brkova.
torte ću raditi sama
ovaj mi se tjedan sve zakompliciralo ali valjda ću stići sve
inače radim 2 dana u tjednu tj na pola radnog vremena (puna plaća), u školi, zbog damjana, koji je dijete s teškoćama u razvoju (poremećaj iz spektra autizma)
tin najstariji je predškolac

veselim se druženju sa svima :kavica
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrs. eastwood » 17 stu 2015, 22:53

Neve, baš - kako je proletjelo :nesvist

dobrodošle cure :zivili
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Ivy » 18 stu 2015, 09:47

Dobro došle cure i bebači :kiss
I have a life and it only goes in one direction- forward.

slika
Ivy
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la morena » 18 stu 2015, 10:00

Dobrodošle!
I sretni prvi rođendani! :kiss
slika slika
morena
nemam door