Sada je: 29 tra 2026, 11:33.

maslinovo ulje

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: maslinovo ulje

PostPostao/la eli73 » 13 ruj 2006, 10:22

što se cijene domaćeg ulja tiče, ona ovisi o ukupnoj količini ulja te godine, odnosno rodnosti. kod maslina je u pravilu jedna godina super, druga slaba (stablo odmara). moji su imali dvije super godine pa će ova biti slaba. moji prodaju po cijeni po kojoj i lokalna uljara. mogli bi i skuplje, ali ovako sve riješe u par mjeseci.<
>jia, prošlogodišnja berba na poreštini je išla prosječno za 80kn pa po tome je tvoj susjed jako skup. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mirci » 13 ruj 2006, 10:34

eli, <
>na dalmatinskim otocima uljare primaju masline i bez papira. No, tamo se i ionako sve zna, i tko koliko ima, i gdje, i sve ostalo pa su mozda zato lezerniji .<
>I da, svake godine ima sve vise novih, suvremenih uljara . <
><
>I jos samo ovo <
><
>Eto već je lito dana, i skoro će zima<
>Prigiba se zemlji grana, a dice još nima<
>Zaplakali škoji bili i sunce već blidi<
>Makina ka vitar cvili, a suza se cidi<
><
>Za navik je pape zaspa<
>Samo želja još je budna<
>Budit ću ih prije zore<
>Željo moja uzaludna<
><
>Maslina je neo
ana<
>Nima koga da je bere<
>Prigiba se teška grana<
>Slomit će se od nevere Jezek, travanj 2000.<
>Vovo, srpanj 2002.<i></i>
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la † nina i nika » 13 ruj 2006, 10:44

eli, <
>Quote:što se cijene domaćeg ulja tiče, ona ovisi o ukupnoj količini ulja te godine, odnosno rodnosti.<
><
>vise ni u ovo nisam sigurna. Prosle godine sam jedno s Korcule placala 70kn. Za to isto ulje (ostala sam bez pa sam zvala opet) su trazili 100kn. A jos k tome kazu da je bila rodna godina. Meni se cini da ipak oni gledaju cijenu u ducanima. Cinjenica je da je ulje u ducanima skuplje od prosle godine. Zasto, ne znam. Znam samo da sam Mrinsko jos prosle godine u ducanu placala 70kn, a sad je preko 90kn. Najjeftinije (hrvatsko) u ducanu (konkretno Mercatoneu) je +-65kn (mali skoj od tretona). Naravno da onda nitko svoje (pravo domace) nece prodavati za manje od 70kn, bez obzira na godinu. <i></i>
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la eli73 » 13 ruj 2006, 10:55

mirci, baš lijepa pjesma.<
><
>naravno da proizvođač može prodavati po cijeni kojoj želi. manje od 70kn je sumnjiva cijena. mislila sam na napuhane cijene za koje sam čula (150kn za litru nagrađivanog ekstra djevičanskog sa certifikatom).<
>lokalne uljare i oni koji imaju puno ulja (bar 300l) drže se tog principa da im se ne desi da ga ne uspiju prodati. osobno ne bi nikad dala za litru više od 20kn nego što se može kupiti mlado ulje u nekoj od uljara, a uljare do nove godine uvijek imaju ulja. također ne bi kupovala nakon par mjeseci od privatnika za kojeg nisam sigurna da ga drži na tamnom i hladnom jer maslinovo
zo može izgubiti na kvaliteti. mnogima smeta što se stvara talog ako kupe mlado ulje pa ga moraju procjeđivati, ali bolje tako nego kupiti neko koje je procijeđeno, ali nisi siguran pod kakvim je uvjetima odležalo.<
><
>kvaliteta najviše ovisi o tipu prerade, ali i o području. bio je prošle godine neki prilog na tv-u. što je maslina sjevernije, ulje je kvalitetnije. tako je ulje iz toskane kvalitetnije nego grčko, a da je najkvalitetnije slovensko maslinovo, no njega ima na kapaljku. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 13 ruj 2006, 13:08

Quote:manje od 70kn je sumnjiva cijena<
>ja sam plaćala po 60kn ulje od prijatelja, dakle, po prijateljskoj, a ne tržišnoj cijeni Mara 02.10.02.<
><
>Ema 30.10.05.<i></i>
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la corazon » 13 ruj 2006, 16:29

Quote:corason, nije dovoljno posaditi maslinu. trebaš biti blizu za ih njegovati<
><
>Eli nisam mislila da ih samo posadimo, planiramo živjeti tamo (mm je iz Pule), sređujemo si stan na imanju kraj Pule gdje imamo podosta zemlje, vinograd... samo maslinik fali. Ali treba to i naučiti... S. 09.2001.<
>R. 05.2003.<i></i>
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la suzica » 13 ruj 2006, 22:37

Od kada sam probala maslinovo iz jedne istarske uljare skuzila sam da pravo, kvalitetno ulje do tada nisam ni probala, sve su bila neka domaca, intenzivnog mirisa, dakle, blago uzegla. Frendica mi zna dati svoje, domace s Hvara ali kvaliteta varira. Mislim da to niti ne ovisi o njoj vec tko je sve i kakve masline donio u uljaru na preradu pa maslinovo ispadne svakakvo.<
>Uglavnom, sada mi proizvodac nije primaran kod izbora maslinovog ulja vec deklaracija da je to extra djevicansko ulje. Od ovih domacih, djevicanskih i rafiniranih mi se cesto ajvi gastritis a od extra djevicanskog nista. Kupujem ga u vecoj kolicini kada naletim na neku akciju i to su uglavnom talijanska, grcka ili spanjolska ulja, nasa extra djevicanska su mi preskupa(iako sam jednom nasla Orgulu na akciji i nije ni ona losa) <i></i>
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mirci » 13 ruj 2006, 23:18

Quote:Mislim da to niti ne ovisi o njoj vec tko je sve i kakve masline donio u uljaru na preradu pa maslinovo ispadne svakakvo.<
><
>da, u pravu si, kvaliteta ovisi o mnogocemu. O sorti masline, o
izi oko stabla masline, o nacinu i vremenu
anja, jako ovisi o nacinu cuvanja i trajanju tog cuvanja prije o
ade. U ovom zadnjem najvise grijese dalmatinci jer mnogi jos uvijek masline danima, dok sve ne oberu, cuvaju ili u morskoj ili obicnoj, slanoj vodi, pa koriste stare, prastare drvene ili kamene posude koje se ne mogu oprati. Rezultat toga je lose ulje preintenzivnog, gotovo uzeglog mirisa. <
>Zato ja koristim samo svoje . <
><
>I slazem se sa eli da mjerilo kvalitete nije visoka cijena, vec deklaracija. Jezek, travanj 2000.<
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la pamparam » 13 ruj 2006, 23:34

ja se zaljubila u domace, nijedno kupovno mi nije tako fino, bez obzira na deklaraciju i cijenu. <
>kad kazem domace, mislim na masline koje smo sami
ali. nije ni s glavotoka ni kosljuna, ali je tocno negdje izmedju, pa tako mora biti do
o! .<
> koliko sam uspjela nauciti, istina je sve sto ste rekle o vremenu i nacinu
anja i skladistenja. navodno je velika razlika i u tome da li masline samo prenoce. ali sve to ne vrijedi puno, ako uljara za odlicne masline iscijedi ulje od tudjih, odstajalih maslina. a uljare, navodno, tek za kolicinu od 200 kg ili vise presaju vlastite masline. <i></i>
pamparam
Nude Beach Inspector

PostPostao/la eli73 » 13 ruj 2006, 23:43

ina, nisam mislila na prijateljske, već regularne cijene.<
><
>corazon, znači, bit ćemo susjede.<
><
>što se tiče čuvanja maslina, one se najkasnije sutradan voze na preradu. nekada se čekalo i redovito ih okretalo, miješalo pa nisu bile užegle, ali kvaliteta takvog ulja isto bude loša. ne znam da li itko danas čeka sa preradom. također nisam čula da netko da unutra masline i ne stoji sa strane čekajući baš svoje ulje. <
>iskusan berač, ako je lijepo vrijeme i rodna godina (čitaj guste masline), sa "češljevima" ubere i do 150 kg dnevno bez da ošteti stablo. tako da nije problem doći do količine koju možeš nositi na o
adu. ja ne uspijem u
ati ni pola od toga. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mirci » 13 ruj 2006, 23:45

eli, napisala sam ti gdje cekaju sa o
adom Jezek, travanj 2000.<
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la eli73 » 13 ruj 2006, 23:49

sorry, prešla sam preko toga. najteže je sa starim ljudima, takvima je nemoguće dokazati da način na koji su oni radili nekad nije najbolji. moj pokojni nono je prihvatio dnevno nošenje maslina na preradu, ali je njrgao oko
anja grabljicama u strahu da ne uništimo stabla. <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la † RLmama » 14 ruj 2006, 08:02

Quote:ovom zadnjem najvise grijese dalmatinci jer mnogi jos uvijek masline danima, dok sve ne oberu, cuvaju ili u morskoj ili obicnoj, slanoj vodi<
>Točno tako. Mi imamo maslinik na Šolti i stvarno ih se spremamo početi o
ađivati jer trošimo litru maslinovog ulja- tjedno. U planu je kupovina vlastite preše baš da izbjegnemo ovakvo skladištenje maslina kad one stvarno gube na vrijednosti... Ro '96. Lu '97. Jo '02. Fr '03. <
>stari s bafima, <
>stara s ogromnom trajnom <
>
at i ja,<
>cili umazani slajom<
>i sve je daleko...<i></i>
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la eli73 » 14 ruj 2006, 08:27

RL mama, zašto vlastita preša? one starinske ne daju kvalitetno ulje, a moderne su ogormna investicija koja se isplati samo onima koji se time bave na veliko za tržište.<
> <i></i>
eli73
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Alfa » 14 ruj 2006, 09:19

Quote:ako uljara za odlicne masline iscijedi ulje od tudjih, odstajalih maslina. a uljare, navodno, tek za kolicinu od 200 kg ili vise presaju vlastite masline<
>kod nas se (za neke uljare znam) presati moze i mala kolicina, mislim 100 kg, s tim da platis 1 presu koja je kapaciteta oko 200 kg, tako da se nekima ne isplati presati malo, samo onima koji jako
inu o svojim maslinama i zele upravo to ulje. Takvi ce platiti vise da dobiju sto zele.<
>A to sto netko prije tebe nosi lose masline na preradu ne bi trebalo biti vazno, jer se nakon svakog korisnika presa ispere, pa nemas njegove eventualno uzegle ostatke.<
>Mozda je u nekim starim uljarama drugacija praksa. To ti onda dodje kao cuvanje ulja u kamenici. <i></i>
Garfild
Maza

Nikad ne reci nikad
Alfa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.