O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: RIBE

09 ožu 2006, 23:08

do
a vilo, ima i ga i kod nas. <
>ja znam za naziv pesce spada, a kod guglanja sam došla i do hrvatskog naziva - iglun. <i></i>

Re: RIBE

09 ožu 2006, 23:11

Eli - ne znam bas...vidi amo o
ati paznju na lat. nazive..)...Jes da je sve to riba.... <
><
>parangal.pondi.hr/Ribe%20Jadrana.htm<
><
>pa onda amo:<
><
>www.ambiente
asil.com.
composer.php3?base=./agua/salgada/index.html&conteudo=./agua/salgada/peixes/peixe_espada.html<
><
><
>Edit: sad kad bolje razmislim mozda one mijenjaju familije ak im u jednoj nije do
o - one hopa u drugu... <
> <
>Sara Alexandra 1.1.2004.<
><
><i>Edited by: Do
a vila at: 9/3/06 22:16<
></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 00:26

ne mjenjaju familiju, to je sigurno. bit će da je pesce spada bilo među tadašnjim majkama popularno ime pa ga dodjeljuju djeci u mnogim porodicama. <i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 00:28

Dajte recepata!<
><
>Moram stat u o
anu svoje omiljene r'betine Jegulje. Ona nema kostiju izuzev kraljeznice, koja se lako odstrani iz ribe.<
><
>Meni je najbolja na raznju, da se sto vise masnoce iscjedi iz nje tijekom pecenja. Jako je masna i silovita i ne preporucam je djeci. <
>Sprema se i na
udet, al o tome ne mogu govorit jer
udet ne volim jesti. <i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 00:57

tanja i ina <
> Ana 08.02.2004. Marko 21.06.2002.<
><
><i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 07:38

Tanja presretna sam sto si napravila popis. <
>Ovdje u Koreji kovac je jako jeftin(a jako fin), pred nama ga izfiletiraju i prodaju ga za 60 kn/kg <
>Grdobina kosta oko 30kn/kg<
>Bar uzivamo u ribama, kad vec nismo doma... Luka26.9.2004. <
><i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 13:11

Ni ja ne vidim ništa sporno u popisu. Do
onamjeran je i informativan. <
><
>Naš maleni isto voli ribu, ja sam započela oslićem, i dan danas ga mali rado jede. Orade su uglavnom iz uzgoja pa ih rijetko kupujem (osim možda onih velikih primjeraka koje nahrane dvoje ljudi). Od plave ribe tu i tamo kupim odrezak lososa ili tune, a mali recimo obožava srdele na žaru. Skinem kožu i maknem kralježnicu nakon pečenja, lako se čiste, uopće nije problem. <
>Jegulju ne bi dala djetetu jer je jako teška i masna.<
><
>Moderatorice za popis. <
><i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 13:41

Quote:Grdobina kosta oko 30kn/kg<
>Ne mogu vjerovati, ovdje je grdobina 190kn/kg. Kada mi je prodavac rekao da komad grdobine koji je stavio na vagu kosta 197 kn rekla sam da ziher moje dijete to ne voli <
> 27.07.2003.<i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 14:26

sandram - 190kn za grdobinu <
>tebi bi se isplatilo poći do Splita i kupiti par kila grdobine pa zamrznuti <
><i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 14:35

zadnji put sam je platila po 80kn. izdržljivo skupo. ina, pošto je u st? <i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 15:18

na ribarnici su60-80 kn veće, a ove male po 30<
>u ribara s moje plaže je 80 i u njega mi je najdraže uzeti jer doslovno gledam kako ju vadi iz mriže <
><i></i>

Re: RIBE

10 ožu 2006, 22:15

Koja nepravda <
> 27.07.2003.<i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 00:28

sorry ljudi al ja se tu moram oglasiti<
>mannerica ja nit sam etablirana clanica nit sam tu bog zna kak dugo, ali stvarno me smeta ovo sto si rekla. osim na VT koje se cesto pretvore u sveopcu svadju, NIGDJE na forumu se to sto si rekla ne dogadja. to ti mogu garantirati i po vlastitom iskustvu jer sam ja, kao novopecena clanica, par puta protuslovila i moderatorima i clanicama koje su tu prakticki otpocetka, i NITKO mi nije ni rijec rekao. dapace, neke druge clanice su se slozile sa mnom, diskusiju smo okoncali i nikom nis.<
>cure su si dale truda da naprave popis za nove clanove/mame koje ne znaju sto bi, kada i kako dale djeci i to ne samo da je hvale vrijedan pothvat, nego ce ovdje ostati za jos tko zna koliko generacija i pomoci masi ljudi. ti se mozes s necim ne slagati, reci nam sto i zasto, al ne razumijem zasto si sad tu nasla uzburkavati vode oko usluge koju su ina i tanja ucinile drugim clanicama. u krajnjoj liniji, ako ti se ne svidja, nemoj ga citati i nemoj ga uvaziti, ali imaj respekta prema curama koje em znaju puno toga o dohrani, em imaju iskustva, em imaju volje pomoci drugima. isto to bi mogla i ti uciniti ako imas znanja i/ili iskustva, i vjeruj mi, svi bi to cijenili.<
>ljudi, ovo za grdobinu je strasno <
>tanja (ina?), vjerojatno nisi vidjela da sam te pitala: sto tvoj muz i ti mislite o nasim silnim bakalarima? <
><i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 00:33

Pitat cu ga kad dodje, na putu je . <
><
><i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 00:55

ok, cekam <
><i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 01:46

ja ti mogu samo reći da ja obožavam bakalar bjanko (od suhog bakalara) <
>svježi (smrznuti) sam jela samo jednom, došla jedna pošiljka bogtepita otkud i više se ni ne sjećam kakvog je okusa <
><i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 16:21

Tanjabb, Ina, super vas je citati. Jos da u detalje objasnite kako prepoznati svjezu ribu i prodavaca koji laze da riba nije iz uzgoja... <i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 16:42

mz, gore na topicu linkovi bas ima jedan gdje objasnjavaju kako prepoznati svjezu ribu, pisu cak i o smrznutoj: kakvu birati. <
><i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 16:58

ja bi tu pitala tanju, inu, kaj vele za palamidu. naime, ja znam naletit na njih u ribarnici i kupim par odrezaka pa hitim na grill.. i sad me kopka ima li ta ribet'na kakih votever otrova, stojbi zbog toga-i-toga... <
><
>od palamida (glava, ak zemem cijelu), i raznog povrca + kojesta morskoga, ja si skuvam temeljac pa zamrznem u vracice za led, koje hicem ko zacin u rizoto od skampi, lignjica, sipica... <
><
>pa sam sad malko za
inuta <
><
><
> ema 29.10.1999.<
>dina 29.11.2002.<i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 19:13

Quote:kako prepoznati svjezu ribu i prodavaca koji laze da riba nije iz uzgoja... <
>dal je svježa vidi se na prvi pogled, a da li je iz uzgoja jako je teško prepoznati u trenu kad je jedeš, a na oko gotovo nemoguće. ovako se to radi "oprositite, je li sigurno divlja i od noćas? znate, treba mi za malu bebu." na do
o izgovorenu malu laž, dobit ćeš sigurno istinit odgovor. (osim ako ne naletiš na zadnje smeće od čovjeka.) <i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 20:11

potpisujem eli <
>e sad, ona svježa bi trebala imati tamnocrvene škrge (čim su svjetlije, nije više friška riba), meso na dodir/pogled čvrsto. <
>ribu iz uzgoja obično prepoznaš po tome što je puna sala no to vidiš tek kad je čistiš. ja sam primjenjivala istu tehniku ko eli - došla bi s bebom ili bi rekla da je za bebu i bilo je onih koji bi mi rekli da onda ne uzimam <
><i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 20:48

Kod orade i
ancina nemres fulat. Cijela kaseta riba je iste velicine I cijena je manja (bar kod nas). TJ. kad dodje divlja, ta je ful skuplja. Meni ovi nasi iskreno vele. <
><
><
><
><i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 21:06

da, i ove iz uzgoja gotovo nikad nisu malene. ne isplati im se vadit ribu od 200g komad. <i></i>

Re: RIBE

11 ožu 2006, 21:41

Meni se cini da cu ja sljedecu subotu Eli pod ruku, platit joj kavu blizu ribarnice i trk na edukaciju. <i></i>

Re: RIBE

12 ožu 2006, 02:50

tu sam. <i></i>

Re: RIBE

12 ožu 2006, 22:14

<
>tanjabb :-)<
><
>aj se, molim te, raspitaj u muža ti o ribi ovčici.<
>ja sam jednom kupila ribu pod tim nazivom, bila je fenomenalna.<
>ne znam postoje li još kakvi nazivi, pa tako ni krije li se možda i na tvojem popisu.<
><
>isto tako, jednom smo na visu jeli kokota. ono, vrcani med po okusu.<
><
>ps: barem iz mojeg iskustva, nije istina da je ponuda u npr. porečkoj ribarnici bolja od one u zagrebu. navodno, najbolji bokuni završe u restoranima i - baš u zagrebu.<
>nigdje nisam vidjela toliko smrznute ribe i ribe iz uzgoja kao u poreču. <i></i>

Re: RIBE

12 ožu 2006, 22:20

poreč nema baš do
u ponudu, no prema unutrašnjosti ide riba za koju nisu sigurni da će je prodati bliže. pula ima ok ponudu i pristojne cijene. čula sam da su cijene južnije još bolje zbog većeg ulova. u restorane ide riba koja je ljepša za vidjeti - veći komadi. restorani na taj način uzimaju od poznatih i zaleđuju pa odleđuju. veličina ribe ne garantira kvalitetu. u restoranima lako nađeš orade od 1kg komad, a u moru je takvih jako malo, znači iz uzgoja su. <i></i>

Re: RIBE

13 ožu 2006, 11:16

republiko dana,<
><
>ovčicu smo zaboravili spomenuti, a po mom laičkom mišljenju/znanju je do
a riba i išla bi u gornji dio spiska <
>kokota sam ja spomenula na jednom drugom topicu (Morski pas) i slažem se da je ukusan i, ne manje bitno, lagan za čistiti <
><i></i>

Re: RIBE

13 ožu 2006, 15:26

Istina, kokot je lagan za cistit, jako fina bijela riba, bila meni na vjencanju , povremeno ju vidjam u ribarnici. <
><
>Ovčica je meni u rangu s picem, fratrom... na zalost ju ja ovdje u ribarnici bas ne nalazim, bude ponekada skupa s onim ribicama koje koca povuce ali jedva pedalj duga.<
><
>Palamida... ha cuj, mi nismo neki obozavatelji, po meni je to plava riba srednje kvalitete, to smo znali jesti na Korculi kad smo zakasnili na "smrdelice" (kako od milja zovemo srdelice), skuhali, ocistili pa u tjesteninu. <
><
>Za bakalar i druge ribe iz hladnih mora.... Kaze MM da su ribe iz hladnijih mora opcenito slabijeg okusa nego ove iz Jadrana. To bi trebao biti rezultat manje raznolikosti planktona u hladnijim morima. Po njemu je bakalar kao nas oslic, govorimo o okusu. Njihovu nutricionisticku vrijednost ne zna. <
><
> <
><
><i></i>

Re: RIBE

13 ožu 2006, 17:29

tanja, hvala na odgovoru (i hvala tvom muzu). donekle bih se slozila s njim: ne bih bas rekla da su mi na razini oslica, ali imaju slabiji okus nego neke nase ribe, no meni opcenito ribe iz oceana nekak nisu ko nase jadranske (mozda me samo nostalgija lupa, ) <
><i></i>
Odgovori