Postao/la swenova mama » 29 ožu 2003, 01:15
ha cuj, u neko doba sam se za
inula sto sw prilicno ne da kaska, vec zaista kasni s razvojem govora. Trenutno sad, s 26 mjeseci, korektivno s 24, gotovo ne govori bas nista. Vokabular mu se sastoji od "zec", "lak" (vlak), ma-ma - ma (mama), deo (pas deo), ijaouou (mijau- macka), vau vau (pas), daaa (da) i daaaaj (daj), ne ne ne ne ne ne ne (ne). to bi otprilike bilo to, a sloziti dvije rijeci nema sanse nikakve. Daklem, prije cca. 5 mjeseci sam, vidjevsi da do
ano kasni, nasla vezu (inace se kao na Ljubesicku ceka) i drugi dan se spakirala zajedno s mm i sw, pa smo posli gore.<
>Medjutim, od svih mojih nadanja koje su se sastojale u tome da ce mi reci nesto pametno, neku dijagnozu, a onda usput i pomoci (tipa nekakvih logopedskih vjezbi, sto ti ja znam), dobili smo dva sata maltretiranja djeteta u kojemu se od njega zahtijevalo da radi stvari koje on ne zna. Primjerice, ispred njega je stavljena lutka bez kose, i trazeno je od njega da ga poceslja i da joj opere zubice. Sw lutku, a ni zahtjev nije fermao ni pol posto. Nije zato sto to on ne zna, on se zna sam pocesljati, i sam oprati zubice, vec zato sto su ga tada iskljucivo zanimale dvije igracke- autici i legice. Oni su tamo ipak zakljucili da ih on ne razumije. Potom, bilo je trazeno od njega da dodaje predmete na zahtjev (izvadili su sest predmeta na stol). Sw je dosao s drugog kraja sobe, uzeo autic i otisao svojim putem Onda su zakljucili da on nema razumijevanje rijeci, vec da ima tzv. situaciono razumijevanje, i da sve moje tvrdnje kako ce se on snaci i u stranom prostoru baciti smece nemaju veze, jer on kuzi da ja nesto zelim, ali ne po govoru, vec po kretnjama. Kad sam ih pitala a kako je moguce da on sam uzme iz kantice smece i nosi ga na bocarskom, nakon sto usputno kazem mm da trebamo izbaciti smece, premda ne zna di je kanta, onda su jos uvijek tvrdili da to nije razumijevanje govora. Ovo je sve trajalo nekih dva sata, sw je sve bilo novo i igrao se nekim kockicama, nije bio raspolozen za suradnju, a na kraju smo culi da on nema imitativnu sposobnost (jer nije htio povuci ravnu crtu olovkom, nakon sto ju je ona povukla), i da se s njim razgovaramo prekomplicirano, trebali bismo razgovarati jednostavnije, u slogovima. Kad sam rekla da sam drukcije citala, da s djetetom treba razgovarati normalno, da prihvati melodiku jezika, rekla je da to nije tocno, ali mi nije objasnila zasto nije tocno. Usto, pokusala sam saznati je li tocno da se deckima tolerira usporen razvoj govora, potom da su centri fine motorike (koje ima jako do
o razvijenu) i govora jednaki (onda nema zapreke za govor, ne?), i je li tocno da dijete moze kasniti u jednom podrucju, a u drugom biti jako napredno (sw se s 18 mjeseci sam penjao na tobogane na bocarskom, one najvise), rekla je da to sve nema veze (jer on mora biti unutar tablica). O tome da je on ipak, ma kako se do
o izvukao, nedonosce, nije slusala, nije uzimala u obzir korekciju (koja ipak postoji, pa k vragu, valjda tih pet tjedana u maternici ipak nesto znace, ne?), itd. <
>Uglavnom, otisli smo od tamo s osjecajem da smo pogubili vrijeme i s bombonom koji je sw dobio "za put" iako sam izrijekom naglasila da on ne jede bombone, jos uvijek (srecom, nije ga znao otvoriti). <
>Receno nam je da nazovemo za sest mjeseci da ga opet vide ( iako ne razumijem zasto, kad nist nisu ni rekli!, a jos manje dali neke upute sto bismo trebali raditi, osim onih koje sam i sama procitala- pricajte s njim sto vise, i vjerojatno ce trebati pomoc logopeda... ) Mislim, to smo znali, zato smo i dosli, ne?<
>nakon njih, odlucila sam jos malo pricekati, sto pod tim da ne znam kamo bih krenula, sto pod tim da sam se cula s jednom psihologinjom koja me uspjela primiriti, tipa pricekajte jos neko vrijeme, postoji mogucnost da pocne govoriti u recenicama itd. On za sad komunicira gestama, pa sam odlucila da cu mu davati krive stvari (kad pokaze prsticem, dodajem mu krive stvari sa stola), ali to najcesce zavrsi nezadovoljnim vristanjem. E da, rekla nam je da je on nesiguran, i da zbog toga kasni. (Do
o jutro, kolumbo, amerika je tvoja ) To sam isto znala, jer sw nikad nije nista ucinio a da nije znao da moze (uvijek na zadnjim granicnim vrijednostima, ali se nikad nije pokusavao ustati, samo je ustao, nikad nije pokusavao sjesti samoje sjeo, isto s puzanjem, ma sa svim). <
>Razmisljala sam i o igraonicama, medjutim, nikako da se odlucim na neku, nesto sam zvala waldorfsku, kod Britanca, ali bas nisam presretna prijamom zene s kojom sam razgovarala. Ne znam.. kad smislim nesto pametno, javim, i ti javi <
>btw, kad su me zvali iz te ankete, pa kad sam im rekla da mi se cini boljom solucijom da dodju na teren i promotre dijete u njegovoj okolini (a ne sat dva u stranoj), to je odmah bilo nemoguce jer nema novca itd. (psihologinja o kojoj sam pricala gore, bez naknade dodje vidjeti dijete, recimo, jer voli svoj posao, a ne placu) Onda su mi rekli da to kompenziraju time sto roditelje pitaju, a kad sam pitala kako su sugurni da sam ja kao roditelj objektivna, ostali su bez teksta.. pa da, tipicno. I jos su mina kraju rekli da oni ne vode racuna o tome kad mi trebamo sljedeci put doci, nego se moramo najaviti (mozes mislit, ne znam zasto bih opet isla )<
>No, da, oduzila sam, al to mi je bilo bljak sve skupa. Kad navsi tri godine ici cemo u Suvag (to mi je isto bilo cudno, oni uopce niosu provjerili cuje li on do
o, niti ima li, recimo, fizioloski problem prekratke spone pod jezikom koja moze usporavati razvoj govora)... sto mislim da u Suvagu odmah provjere. <i>Edited by: swenova mama at: 3/28/03 11:20:29 pm<
></i>
drzavni neprijatelj No.1