Sada je: 13 kol 2026, 07:14.

Tikovi, prisilne radnje

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Tikovi, prisilne radnje

PostPostao/la Hajdi » 13 ožu 2006, 10:38

Nina već nekoliko tjedana ima jedan dosadni tik .. stalno pročišćava grlo, radi khm-khm, kh-kh ... jedno tri različita zvuka. Tik je izraženiji kad je umorna, znači popodne i navečer. Ne može prestati, kaže da je samo tijelo sili da to radi. To radi i dok jede, dok gleda tv, dok čitamo slikovnice. Što da radim, da ignoriram? Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

Re: Tikovi, prisilne radnje

PostPostao/la Bubidea » 13 ožu 2006, 12:08

Nina je vec veliko dijete, staro koliko i moje, evo sto bih ja napravila:<
>-pitala ga zasto to radi, da li ga nesto boli, smeta ili nesto slicno ili to radi bez veze<
>-ako je boli, smeta, otisla bih doktoru (nakon nekog vremena, recimo nakon 2-3 dana neprestanih takvih zvukova) da vidi o cemu se radi<
>-ako radi bez veze, iz neke navike, stalno bih ga opominjala da to prestane raditi ( tako ja svoga stalno opominjem da se prestane oblizivati, iako je to povezano sa suskanjem-skuplja mu se previse sline- koje smo upravo ovih dana rijesili kod logopeda, pa je tako i oblizivanje nestalo, iako ne u potpunosti, ostala je neka navika, pa ga i dalje tu i tamo moram opomenuti) <i></i>
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Hajdi » 13 ožu 2006, 12:27

Bubidea, opominjanjem sam samo pogoršala stvar. Ne boli je ništa. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la eli » 13 ožu 2006, 13:37

moja je puno mlađa, 3,5g i uspjela sam je preveslati. mjesecima je stalno vrtila kosu prstima ne obazirući se na opominjanja dok joj nisam rekla da će joj od toga otpasti kosa i onda se počela kontrolirati i u
zo izgubila ružnu naviku. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 13 ožu 2006, 13:40

da, tesko je ovak dati savjet, sve ovisi od djeteta do djeteta, ono sto pali kod moga, kod tvoje mozda nece <i></i>
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Hajdi » 13 ožu 2006, 13:45

Mislim da ću zasad ignorirati ali ću spomenuti alergologu kad budemo išli na kontrolu, možda je draži prašina ili pelud, već ima toga u zraku. Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 13 ožu 2006, 13:59

i moja je K to radila neko vrijeme, prestalo samo od sebe, islo mi je uuuuuuuzasno na zivce, u stvari mislim da sam joj rekla da cu ju vodit kod dr. <i></i>
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la kokakola » 13 ožu 2006, 16:29

Ja sam taman negdje u toj dobi imala ružnu naviku "kolutanja" očima. Onako jako bih otvorila oči i vrtila zjenicama. Ili sam čak rukom znala potegnuti donji kapak da veća površina oka bude na zraku. Kad su me pitali zašto to radim, rekla bih im kako "hladim oči".<
>Vodili su me na snimanje glave, na razgovore sa psiholozima, ja izmišljala sve i svašta, baš sam htjela da me proglase ludom . Valjda iz inata mami što je našla novog muža. Možda je imalo veze i s tim stresovima, privlačenje pažnje ili štatijaznam.<
><
>Što su me više opominjali, to sam ja više kolutala, znala sam se i skrivati u sobu i hladiti oči do mile volje <
><
>Prestalo je samo od sebe za godinu dvije, valjda kad je mama prestala o
aćati pažnju na to.<
><
>I danas kad se toga sjetim dođe mi da nategnem kapak. <
><
>Zato mislim da kad isključite neku fizičku smetnju, odnosno bolest, treba pustiti i ne o
aćati pažnju. Kod tako velikih curica više ne pale priče da će otpasti kosa, ispasti oči i sl. <
>Hana 03.08.04.<
><
><i></i>
Hana 03.08.04.
kokakola
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la wild apple » 13 ožu 2006, 17:31

Quote:mjesecima je stalno vrtila kosu prstima ne obazirući se na opominjanja dok joj nisam rekla da će joj od toga otpasti kosa i onda se počela kontrolirati i u
zo izgubila ružnu naviku. <
>malo <
>joj.ovo je moj tik ,počeo kad sam prestala pušiti<
>isto ga se pokušavam riješiti pa danima pazim na to i mislim neću više,i onda se opet uhvatim da to radim <
><
>eli,veliš da od toga otpada kosa? <i></i>
wild apple
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama courage » 13 ožu 2006, 17:34

- ovaj ti je smajlić baš do
o došao za opis tvog "hlađenje očiju". (sorry, ne zamjeri)<
><
> <
><i></i>
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Luantaro » 13 ožu 2006, 19:19

i L. je to radila par mjeseci - ona je tak kašljucala da sam ja mislila da ima neku dramatičnu bolest na plućima<
><
>i nikak nije prestajala<
><
>doktorica je rekla da nije ništa, sama od sebe je prestala L.97<
>A.00<i></i>
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jzksv » 13 ožu 2006, 22:28

Moja Katja je isto jako sklona tim tikovima, svasta je ona radila, pa i to kasljucanje. To smo rijesili tako sto joj ja kazem da se napije vode, mora da joj je grlo suho ili joj ponudim bombonu za grlo (Ricola i sl.), prestala isto sama od sebe. A imala je jedan grozan tik kad je imala 5-7 godina - stalno si je stiskala nos, po dva puta. Za taj je kriva moja sveki, koja joj je rekla da ne smije kopati nos, jer ce se gadno rasiriti. Onda K u paniku i plac, a sveki joj prstima stisne nos i kaze sad je ok. Onda je K to pocela sama raditi i jedvaaaaaaaa smo se toga rijesili. <
>Najbolje sto mozes uraditi je da popricas s njom, pitas je zasto to radi, je li joj grlo suho, i objasnis joj da to nije bas ok i da smeta drugima i onda njoj pustis da sama odluci hoce li prestati to raditi. Nakon toga, probaj ignorirati, ja znam da to nije lako, ali to jedino daje rezultate <
><
>Katja 14/5/96<
>Stella 2/3/00<i></i>
Katja 14.5.96
Stella 2.3.00
jzksv
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krkica » 13 ožu 2006, 22:33

A, moj sin već mjesecima stalno govori da popravlja pišu, da mu je hladan i stalno mu je ruka u gaćama. <i></i>
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Webmama » 14 ožu 2006, 00:21

I Viktor mi se ugurao u ovu grupicu Bas sam jutros primjetila koliko su mu tikovi izrazeni <b>*Portal mameibebe.net *</b><i></i>
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SuzyQ » 15 ožu 2006, 02:24

Moj Petar će sad sedam god.a čini mi se da sve više ima tikova<
>Očima gleda u križ kad mu dođe,par puta za redom to napravi,<
>ponavlja neke riječi,bezveze,nemaju smisla i onda se sam sebi smije kako ne može prestati,ponekad se vrti u krug...ma svašta,samo se uglavnom smije i glupira dok se to događa(jer ga ja opominjem) pa ne znam jel iz dosade i iz zafrkancije to čini ili ?<
>A da ne spominjem kako je opterećen vremenom,satima,minutama... <
> mene zanima ima li tko sličnih problema? <i></i>
SuzyQ
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamaizsplita » 16 ožu 2006, 00:28

joj, ovo s prociscavanjem grla je radila nedavno i K, trajalo je nekoliko tjedana, al mi uopce nije palo napamet da bi moglo biti rijeci o tiku <
><
>kokakola, nemoj se pliz ljutiti, ali morala sam se malo nasmijati na tvoje hladnjenje oka, mislim, cega se sve djecji mozak ne dosjeti <i>Edited by: mamaizsplita at: 15/3/06 23:32<
></i>
mamaizsplita
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 18 ožu 2006, 02:08

Lucija grize nokte već nekoliko tjedana. Kupila sam gorki lak pa joj mažem .. kad je prvi put probala joj kako je pljuvala ... Nina (7.7.1999)<
>Lucija (21.6.2001)<
>Jakob (4.8.2005)<
><i></i>
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la sanjascibajlo » 22 ožu 2006, 17:36

Sve ove razlicite radnje koje ste naveli u svojih klinaca prisilne su i odraz psihicke napetosti, ili potisnute nervoze i nezadovoljstva, koje van izbija na takav nacin - grizenjem noktiju, kolutanjem ociju, itd. I moj sin je prije nekoliko godina kolutao ocima i grizao nokte, pa sam se malo raspitala o tome i ponesto procitala.... Ped je rekla da dijete ne smijem opominjati da to ne radi, jer si ne moze pomoci (a to sam i citala), niti ga pitati zasto to radi, jer ne zna - ne moze objasniti. Treba puno setati po vani, trcati, loptati se, opcenito mnogo fizicke aktivnosti; u mom slucaju - ne "pritiskati" toliko dijete i ne ocekivati od njega uvijek maksimum. Biti blag s djetetom i imati strpljenja. Tako mogu reagirati na prinovu u obitelji, polazak u skolu, ili bilo koju drugu dugootrajniju stresnu situaciju. strpljenja, blagosti, odvalcenja paznje na nesto drugo kada "radi" tik - i proci ce. cca 6 mj. max. - po mom iskustvu. iako, kada situacija (opet) postane stresna, i tik se vrati. kaj cemo, kad imamo male, osjetljive, osjecajne i bistre bubice <i></i>
sanjascibajlo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la hannan » 22 ožu 2006, 20:45

Quote:Najbolje sto mozes uraditi je da popricas s njom, pitas je zasto to radi, je li joj grlo suho, i objasnis joj da to nije bas ok i da smeta drugima i onda njoj pustis da sama odluci hoce li prestati to raditi. Nakon toga, probaj ignorirati, ja znam da to nije lako, ali to jedino daje rezultate<
><
>Nemoj ju opominjati jer ona sama toga nažalost vjerojatno nije ni svjesna. U tom slučaju teško da će to upaliti. Isto to je radio i moj
at dok je bio klinjo. I svima je išao na živce i svi su mu pričali da je to ružno i kaj ja znam kaj sve ne... a on si jednostavno nije mogao pomoći. Nakon svih mogućih liječnika našao se jedan pametan koji je rekao da mu je ozljeđeno grlo (vjerojatno prilikom vađenja mandula) i kako je rastao to mu je sve više smetalo i sve je više "kašljucao". Naravno... kako je došlo tako je sve i prošlo... istina trajalo je više godina... točnije nestalo mu je tek u pubertetu, ali barem ga više nitko nije psihički maltretirao kad su znali da si ne može pomoći. <i></i>
hannan
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.