Sada je: 11 kol 2026, 22:31.

Magnetna rezonanca...

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Mag rez

PostPostao/la tatjanakl » 12 ožu 2007, 16:07

Ja sam isla na mag. rez. jer su sumnjali da imam tumor na mozgu (tj. hipofizi), pa su mi dali kontrast u ruku i nakon minutu nastavili sa magnetskom. Skuzila sam da nesto ne stima jer su mi radili 11 sekvenci, a trebali su raditi samo 5. Srecom nije tumor vec moja hipofiza nije kao kod normalnih ljudi okrugla i nalazi se u tzv "turskom sedlu", nego izgleda kao palacinka i zaljepljena je za mozak ili tako nesto. To se zove empty sella syndrom. Kada se to otkrilo onda su shvatili zasto nisam pogla zatrudniti prirodnim putem, imam policisticne jajnike i nisam mogla dojiti jer mi se uopce nije stvaralo mlijeko.

Doktori nemaju pojima sta bi s tim, jer se nikako ne zna kada ce ta hipofiza "poluditi". Sada je malo panika jer sam opet trudna, pa ne znaju kaj bi sa mnom na porodu. Ali necu duljiti to nije tema za ovaj forum.
tatjanakl
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 12 ožu 2007, 17:23

Tatjana :hug
Kako si ti, kako napreduje trudnoća? Jel pišeš negdje o tome?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Magnetska

PostPostao/la tatjanakl » 13 ožu 2007, 16:29

Nadice! Ja sam dobro. Nigdje ne pisem o trudnoci jer sam jos nekak u panici. Htjela bih da prodje amnio i 3D UZV, pa da onda malo odahnem. Ja ipak imam 39 godina i svjesna sam rizika koje to nosi.
tatjanakl
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 13 ožu 2007, 19:56

to danas nije puno godina ni za 1. trudnoću a kamoli za drugu. Opusti se i uživaj u daru!
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Kornelija i Borna » 14 ožu 2007, 23:42

Eto mene i na ovoj temi...dakle, rečeno nam je da je potrebno što prije obaviti MR mozga. Budući da nemamo vremena čekati tri mjeseca, odlučili smo se za privatnu polikliniku Medikol.
Kako to izgleda? Što ću ja ili MM morati s Bornom u tu cijev? Ajme,...
Koliko traje postupak?
Borna, 19. 01. 2006.
Kornelija i Borna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ive3 » 15 ožu 2007, 08:53

prije 2 mjeseca smo mi to odradili s nasim (3.5 godine) i izgledalo je ovako: objasnio im sto mi treba za MR glave maloga i da me upisu kada bi bilo zgodno: dali mi jutarnji termin u 9 i da nista ne jede prije toga (radi narkoze), samo su pitali zasto to zelim raditi, ja objasnio.
Kad smo dosli to jutro u 9 onda nastala panika zasto nisam donio nikakvu uputnicu (ovo je privatna poliklinika Kalajzic u STu) a ja njima: pa niste mi rekli da ista donesem... ok, kada sam im objasnio sto i zasto su mu htjeli raditi CT u bolnici na firulama a ja odlucio platiti i odraditi MR kod njih onda su pristali, uzeli mi djecaka i odveli sa sobom, nije se ni snasao pa nije ni zaplakao, a mi ostali u cekaonici. Rekose vraticemo ga za pola sata. Zvali su nas nakon 45 minuta i onda smo cekali pola sata da se probudi i do kraja razbudi... radi narkoze mu je doslo povracati ali naravno nije imao sto. U medjuvremenu su bile gotove slike i nalaz:
sve ok osim da je cetvrta klijetka nesto voluminoznija.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama1969 » 15 ožu 2007, 09:31

Ive3 i mi planiramo to uraditi tako da nam je tvoj opis vrlo dragocen :mah
Pomalo me je strah jer frendica mi kaže da je primetila da se njena malecka (3 godine) nekako razvojno vratila unazad, i da su (posle narkoze) ponovo morali učiti ono što su već naučili... To je bilo poražavajuće ...ali što se mora, mora se :|
slika
mama1969
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 15 ožu 2007, 10:53

to prvi put cujem da narkoza ima ikakve takve posljedice ???
ajde samo pisite ... mi jos cekamo, mi cemo prek ljeta a kako stvari stoje cini se da cemo i mi privatno... koliko ste platili i hoce li vam hzzo vratiti novac? ili dio novca? sad bi to mozda i moglo s obzirom na onaj zakon da u roku mj dana ti moraju omoguciti pretragu ili placaju privatno? :dunno
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ive3 » 15 ožu 2007, 13:54

nikakvih problema nismo uocili nakon MR, ovo hodanje po doktorima koje je imao tokom sijecnja (a pogotovo vadjenje krvi - 8 epruveta) ga je (moja ocjena) ojacalo tako da se konacno navikao na doktore, jer u kontaktu sa svojom pedijatricom nije mogao ni stici se priviknuti na doktore posto je kod nje samo na cijepljenjima.

povrata novca nemam od koga traziti jer MR nije bilo neophodno raditi :-)
a posto je zracenje i postupak slican onda sam isao na ono sto ce nam dati precizniju sliku.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama1969 » 15 ožu 2007, 15:13

ive3 je napisao/la:
medjuvremenu su bile gotove slike i nalaz:
sve ok osim da je cetvrta klijetka nesto voluminoznija.

Drago mi je da je sve u redu, a jesu li vam pričali nešto u voluminoznosti u toj regiji? Šta to znači?

"to prvi put cujem da narkoza ima ikakve takve posljedice ??? "

Da, ali je i slučaj curice specifičan (veliki problemi u razvoju) a mišljenje majke je da nisu dobro pogodili narkozu....Uglavnom, ne brini, zaista se to retko dešava, uglavnom je sve ok. :mah
slika
mama1969
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 15 ožu 2007, 20:36

moj kum je dobio povrat novca - treba samo tražiti, pa ti lokalna komisija odbije, pa pišeš na direkciju i oni ti nakon duuuuuuuuuugo vremena vrate novac.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 17 ožu 2007, 18:46

evo mi bili u utorak na MRu..cekamo nalaze..i isli smo prek uputnice ambulantno po preporuci neuropedijatra tak da nismo nis platili..i bili smo vec par puta tak da za nas to nije nis heheh..osim kaj je mama sad sva na iglama kaj budu nalazi rekli..anyway..to izgleda ovak..otisli smo na neuropedijatriju na 4.kat na Rebru..dobio phenobarbiton u guzu za smirenje..pa dolje u podrum na pregled..trebalo j e jos dosta vremen ada zaspi tak da su tam vec poludili s nama iscekivajuci al sta im ja mogu..mi smo dosli na vrijeme al mu ssestra nije htjela dat sedaciju jer veli da je prerano..na kraju je ispalo da mu je dala prekasno..i tak..uspavala sam ga..stavila na onaj lezaj u toj cijevi jelte..stavili su mu cepice u usi i slusalice..pokrili ga dekicom i snimali..a ja sam bila s njim u toj sobici i stajala jedno sat vremena i cekala...e da..i skoro sam ga uspavala kad su se sjetili da mu treba braunila pa smo opet isli gore na 4.kat na pikanje...eto...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kornelija i Borna » 17 ožu 2007, 23:08

eto, mi smo jučer bili...
došli gladni i žedni (čitaj - izuzetno nervozni), mama i nije bila omiljena osoba pa je tata ušao u kabinu...Borna primio anesteziju, u cijevi bio u majčici i šerenim štramplicama i izgledao tako bespomoćno...najgore je bilo kada se polako počeo buditi, zbunjenost, smušenost, plač...
no, rezultate smo primili odmah, još se nije niti pošteno razbudio kada smo saznali da je sve OK.
papao cca 1.5 sati po primanju anestezije, bez ikakvih mučnina, kao da nije prošao pregled.
Borna, 19. 01. 2006.
Kornelija i Borna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la zeljka35 » 17 ožu 2007, 23:43

Mi smo radili MR mozga prije 9 mjeseci zbog nerazvijenog govora. Adrian je tada bio koji mjesec mladji od 3 godine. Bili smo naruceni za 3 tjedna (za odrasle je cekanje 5-6 mjeseci), ali za djecu daju brzi termin. Ponedjeljkom imaju anesteziologa i tada su na redu sama djeca. Bili smo naruceni u 9,00, a na red dosli u 13,00 h. Sva sreca da to dijete inace zivi od zraka pa mu gladovanje nije tesko palo.
Kad smo usli unutra, mene su odmah izgurali van, malog uspavali. Pretraga traje 45 minuta. Uveli su me ponovno unutra kad se budio iz narkoze. Tko je to prosao zna kako izgleda. Trgao se i bacao u mojim rukama, nadljudskim naporima sam izdrzala da mi ne padne na pod. Onda su me s takvim djetetom na rukama (ipak to nije vise beba) uputili da pjesice odem do pedijatrije koja je udaljena 200.tinjak metara i popnem se s njim na 3. kat. Tamo smo dobili praznu sobu i kinderbet s ogradicom u kojem se trebao buditi iz narkoze. Medjutim on je do tada vec pomalo dosao k sebi i samo cvilio i drzao se za mene. Nisu mi dali stolicu pa sam tamo stajala s njim na rukama narednih sat vremena.
Nije imao nikakve posljedice od narkoze pa su nas u 19 h pustili kuci.

Nalaz je bio da ima atrofiju prednjeg lijevog ceonog reznja, a ovo drugo je bilo manje-vise u granicama normale (ali ne sasvim). Mene je mucila ova atrofija pa sam nosila nalaz kod dva djecja neurologa i jednog neurologa za odrasle. Skoro da su svi rekli razlicito misljenje. Ovaj za odrasle je rekao da odmah s djetetom idem u inozemstvo na daljnje pretrage jer da mu se to cini dosta alarmantno i nije za odlaganje.
Jedan djecji neurolog je rekao da to u principu mozda nesto znaci, a mozda i ne i da je mozak neistrazen tako da taj nalaz njima strucnjacima ne govori nista. A drugi djecji neurolog (koja je ujedno i nasa pedijatrica) je rekla da je to normalan nalaz jer se djecji mozak jos razvija, svaki na drugaciji nacin. I da nema dva covjeka na svijetu s istim mozgom.
Eto! Uskoro je poceo pomalo razvijati govor pa sam odlucila da se ne zamaram vise s tim. U stvari, sad mi je zao sto sam ga uopce mrcvarila jer vidim da nakon toga znam jos manje nego prije. :dunno
zeljka35
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ive3 » 19 ožu 2007, 09:00

mama1969 je napisao/la:
Drago mi je da je sve u redu, a jesu li vam pričali nešto u voluminoznosti u toj regiji? Šta to znači?

da li mozemo odnijeti ove slike MR nekom drugom doktoru (moze i privatno) da nam da svoju ocjenu?
citajuci http://blago.blog381.com/2005/03/ i http://blago.blog.hr/arhiva-2005-11.html vidim da to ne bi bilo ludo?
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 ožu 2007, 15:34

dakle nitko nije isao unutra s djetetom? kornelija koliko ste platili i dal cete traziti povrat love?
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la lulamae » 21 ožu 2007, 01:11

pa velim..ja sam isla nutra s malim..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 21 ožu 2007, 09:46

DA, ne pratiš na satu
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dobri andjeo » 21 ožu 2007, 12:36

pa rekla si da si bila u sobici ne u cijevi ???
a ja sam bila s njim u toj sobici

daj pojasni jesi bila u aparatu ili sobici? razlika je ogromna :dunno nije isto biti u aparatu i pored aparata stajat :nana
u sobicu pored aparata bih inzistirala da idem al u aparat bas i ne bih isla :dunno
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la lulamae » 22 ožu 2007, 00:02

pa naravno da se ne ide s djetetom u cijev....pa kak bi to islo? onda bi i tebe ozracili :mrgreen: tam ima mjesta sam za jednu osobu koja se legne na lezaj i onda povuku taj lezaj u cijev i to je to..mozes sam stajat sa strane..i to samo jedan roditelj
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 22 ožu 2007, 00:44

ja sam išla u cijev s Denisom. Viš mogla sam tražiti i nalaz za sebe kada su me već zračili :mrgreen:
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la lulamae » 23 ožu 2007, 02:17

pa kako je to moguce?molim te objasni mi jer sam ja zapanjena..pa u onu cijev ne stane dvoje po mom misljenju..i zasto si isla i ti s denisom? ne kuzim..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

MR

PostPostao/la tinag » 23 ožu 2007, 09:58

Pratim ovu temu jer cu i ja za kcer trebati vjerojatno MR.
Samo kao info, u Rijeci postoji nekakav otvoreni MR - moj tata je isao u njega jer je kalustorofobican i kaze da ju super. Mislim da onda nema cijevi već samo par stvarčica sa strane.
Mozda i u ZG netko privatno ima isti aparat.
tinag
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 ožu 2007, 12:29

eto ti sad lulame :lol i tebi nadice :p
jel vidis da ja pratim na satu a vi ne :lol ;)
je je lulame nadica je svaki put isla nutra :lol
to ti je mene brinulo jer mi se neide bas u cijev ;)
nego mr ne zraci inace ;) tak su bar meni rekli ili ako zraci zraci najmanje od svih aparata :1

moj tata je isao u njega jer je kalustorofobican i kaze da ju super. Mislim da onda nema cijevi već samo par stvarčica sa strane.
Mozda i u ZG netko privatno ima isti aparat.
da to nije bio mozda ct? ct tako izgleda? :dunno
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Kornelija i Borna » 23 ožu 2007, 12:36

Dobri andjeo je napisao/la:dakle nitko nije isao unutra s djetetom? kornelija koliko ste platili i dal cete traziti povrat love?

Platili smo 2500 kn (1600 kn sam pregled, 900 kn anestezija)...
Pa zar je moguće tražiti povrat sredstava budući da smo mogli pregled obaviti i u bolnici? Uopće nisam upućena u te stvari...
Borna, 19. 01. 2006.
Kornelija i Borna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 ožu 2007, 12:44

navodno da.... nemas kaj izgubiti , prilozi racun, dokumentaciju i trazi da ti vrate ;) nas czsr ovog kraja bi mozda i mogao :) meni prolaze ort.cipele po novom pravilniku iako vise nemamo pravo na njih :1 :nana
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 ožu 2007, 12:45

mozes i prodduljeni porodiljni ak ti pase traziti + onaj dodatak od centra ...kod nas to sve odobravaju ;)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 ožu 2007, 12:47

za korisnike koji ostvaruju pravo prema članku 22. Zakona o doplatku za djecu (za djecu s težim oštećenjem zdravlja) svota doplatka nije se promijenila i iznosi 831,50 kn.
OVO MOZES TRAZITI...
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Kornelija i Borna » 23 ožu 2007, 12:54

hvala na informacijama, totalno sam neupućena...
hm, mi uopće ne primamo dječji doplatak...
Borna, 19. 01. 2006.
Kornelija i Borna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 23 ožu 2007, 13:35

cccc, opet netko ne prati na satu - na vrhu su vam stickana sva prava.
Kako je moja visokopoštovana i ogromna guza stala s Denisom u cijev? Prvo Denis, ja ispod njegovih nogu i držim ga za ramena. Nisam se usudila pomaknuti i sva sam ukočena izašla nakon 40 min
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.