Stranica: 5/6.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 10:12
Postao/la Mirci
smrzni ih :)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 11:49
Postao/la Potica
[quote="medo14"
i mi imamo smokvi puno i onda izmišljam što ću s njima
osim likera radila sam i pekmez od smokvi, isto odlično
sad mi treba još idea što s njima dalje...[/quote]
a može donijet i s prijama podijeliti ;)
obožavam smokve :liza

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 11:57
Postao/la Adorabla
Poti ma ja imam problem i sa svkrvom. Svekrva obozava smokve ali ih se ne najede jer smokve toliko kratko traju da iako ja pazim uzasno kad ih pakiram (berem samo s peteljkom, nikada ne trgam, samo zrele ne načete od kukaca itd) na kraju opet više od pola propadne.
Sušit nemam volje ni vremena (a ni znanja), djem ne radim jer to nitko kod mene ne bi jeo i tak. Ovaj liker mislim da bi se popio a bio bi i dobar poklon, tak da ako napravim mozes me nagovoriti za taj liker da ti donesem :nata

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 12:08
Postao/la medo14
Poti, imam te zapisano u notes na popisu obožavatelja smokvi :zivili
Adorabla, baš sad razmišljam o tom transportu smokvi. Mi ih obično na dan povratka doma poberemo i u kašete stavimo i prežive tako. Razmišljam da ih možda prije transporta malo u zamrzivač staviti da se malo smrznu pa lakše prežive transport.

berem samo s peteljkom, nikada ne trgam, samo zrele ne načete od kukaca itd

a možda bi trebaslo brati one još malo tvrđe, pa će se vremenom smekšati?

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 12:25
Postao/la Hajdi
Nažalost smokve su dobre samo direktno ubrane s drveta. Ja sam razmažena i ne bi stavila u usta smokvu koju nisam ubrala svojom rukom. Znam grozno :ajme Jedini način za sačuvat ih je sušenje. Moji suše tradicionalno, slažu ih u kašetice pa na krovu od kuće i na terasi na suncu, pa sklanjaju od lošeg vremena, pa rukom okreću svaku posebno. Puno je to posla i dugo traje i jako ovisi od sezone. Sprema se u sanduk s lovorovim lišćem ili se već dobro osušene zamrzne.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 13:39
Postao/la Adorabla
Medo, ja ne mogu zelene jesti a kamoli brati plus da ne govorim da kada bereš zelene iz kojih mlijeko curi, ne možeš ih ubrati s peteljkom nego ih kidaš tak da je to po meni načeta voćka, oštećena.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 13:42
Postao/la Mirci
pa imas i onu sortu koje su zelene i kad su zrele :). Mi na otoku imamo i jedemo samo te, crne su njima dobre samo za ptice :lol

probajte ih smrznuti, stvarno. Odmrznute su super za kolače i rakije (ako vam ponestane usred godine ;))

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 13:44
Postao/la Adorabla
pa i moje su zelene kada su zrele, ali kada su zrele kako treba onda iz njih curi med, nabubrene su i mekane.
Naravno da ima i crnih, one su samo veće i mijenjaju boju kako dozrijevaju.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 13:46
Postao/la Mirci
medo, ne, nemoj ih voziti smrznute jer ti jos dodatno omeksaju kad se odmrznu (onako ko jagode). Mi ih uvijek transportima tako kako ti opisujes i oni koji vole i takve smokve uzivaju u njima. Ja sam od ovih razmazenih ko Hajdi pa i ja jedem smokve samo direkt sa stabla. No, za kolace i likere nisam tako izbirljiva :)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 14:14
Postao/la Adorabla
mene su učili da se transportiraju u lišću smokve da se kašeta ili kutija dobro oblože lišćem pa onda ide sloj smokava, jedan red, pa opet lišće pa drugi sloj smokava pa lišće itd.. I kada tako ultra pazim i lijepo slažem opet ne traju dulje od 3 dana (pod uvjetom da pobacam sve oštećene)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 15 srp 2015, 14:24
Postao/la Mirci
pa, da. Isto i mi pakiramo. One jednostavno ne mogu dulje trajati :dunno. Ak se ne koristi kemija.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 16 srp 2015, 00:38
Postao/la JednomCuPostatiMama
Medo, hvala puno!!! :5

Moram probati kad dodju smokve:)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 29 srp 2015, 10:12
Postao/la jopica
pozz,imama smokvu u dvorištu,pojedemo mi nešto njih al većina završi u kanti za smeće.što se može sve od njih.nisam na moru.volimo i sušene više nego friške.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 16 stu 2015, 23:53
Postao/la JednomCuPostatiMama
nikako ne stizem, ali eto sad da prijavim da 2 ture medinog likera od smokava i lavande :5 , a ostatak sam skuhala u aromaticni pekmez :mrgreen

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 07 srp 2017, 21:39
Postao/la mrava
Cure, ima li neka dobar recept za liker od kajsija?

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 09 srp 2017, 08:18
Postao/la mazilica
Jucer sam sa secerom na sunce stavila 4 tegle borovnica. Nisam dodavala alkohol, jer nisam imala vremena, spremala sam se za more.
Sad razmisljam, koji alkohol da stavim kad se vratim? Samo rakiju ili? Probala bi eksperimentirati sa rumom ili vinom, ali mi je zao borovnica ako to ne bude dobro.
Cekam ideje I iskustva

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 09 srp 2017, 08:22
Postao/la mazilica
Mrava ja sam prije par godina radila tako da sam odokativno stavljala red kajsija ociscenih ,red secera, zalila bijelim rumom I dodala par listica mente. Bilo je fino.
Mozes zaliti I votkom I dodat lavande

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 09 srp 2017, 09:20
Postao/la mrava
Hvala ti, mazilice, na ideji, slično sam radila. Nakon iscitavanja hrpe recepata na raznim kulinarskim stranicama radila sam ovako :
U veću staklenku sam stavljala red narezanih zrelih kajsija, 5-6 izlupanih koštica iz kajsija, red šećera i tako do vrha redom a na vrhu sam završila kajsijama. Prelila sam rakijom i zatvorila celofanom i stavila na sunce da stoji 3-4 tjedna

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 08 kol 2017, 12:52
Postao/la mrava
Prijavljujem odličan liker od kajsija

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 23 svi 2018, 11:16
Postao/la Potica
Evo dižem za Hajdi recepte za likere jer im je i tako sada vrijeme i dodajem recept za višnjevac. :)

1,5 kg višanja
75 dkg šećera
vanilija (može se dodati i cimet u kori, klinčići)
1 litra rakije
0,5 litre vode

Oprati višnje,očistiti od peteljki i složiti u teglu od 3 kg (ona velika za kiseljenje), višnje zasipati šećerom i dobro protresti da se pomiješa i zaliti rakijom i vodom. Staviti na sunce da odstoji 40 dana. Nakon 40 dana, dobro promješati ,procijediti kroz cijedilo i gazu, višnjevac natočiti u flašu a višnje presipati u manju teglicu i zaliti sa malo višnjevca da budu pokrivene. Servira se par višanja u svaku čašu kad se natoči, a možeš kao Dunja napraviti praline ili ih jednostavno pojesti kao ja. ;)


ovaj recepet mi se isto čini fin :liza
https://www.coolinarika.com/recept/liker-od-visanja-visnjevac/

a i Mirci mi je dala recept višnjevca sa crnim vinom ali to još nisam napravila.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 23 svi 2018, 13:34
Postao/la Hajdi
:drink hvala!

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 10 lip 2018, 21:17
Postao/la mrava
Stavila sam višnje u rakiju i šećer za visnjevac

Pravite li ove godine što?

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 10 lip 2018, 23:01
Postao/la Duga
Ja bih, po prvi puta, pravila višnjevac.
Mrava, gdje si rakiju nabavila?
Imaš recept po kojem praviš ili po inspiraciji?!

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 10 lip 2018, 23:34
Postao/la mrava
Rakiju imam slavonsku šljivovicu, domaću, mm je kupio od kolege.
Višnjevac pravim tako da stavim u staklenku red visanja, red šećera, red visanja, itd.sve do vrha a na vrhu završim redom šećera i zalijem rakijom. Tako ostavim na suncu mjesec dana, pokriveno poklopcem ili tanjuricem

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 11 lip 2018, 00:13
Postao/la Duga
Hvala.
Planiram praviti s lozom, ova koju imam mi se ne sviđa, ima neku notu u pozadini koja me smeta (zato sam pitala za rakiju).

Tako su i moji pravili (a i ja ću), sjetila sam se kako su nama, klincima, bile super te višnje iz rakije (baš se pitam zašto :lol ).

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 11 lip 2018, 08:05
Postao/la Potica
Duga je napisao/la:Planiram praviti s lozom,

ovo je i bolje jer se šljivovica zna osjetiti u likeru :dada a kako sam ja jedno vrijeme imala samo ličku šljive ja sam ju "razređivala" votkom. :lol

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 11 lip 2018, 08:30
Postao/la Duga
Taman mm-u šaljem poruku da pod hitno nabavi 6l fine loze. Koliko mi treba onih velikih tegli za kiseljenje i koliko kg višanja?!
Dobar ti ličko-ruski koktel :lol

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 11 lip 2018, 10:04
Postao/la TanjaMT
Bas sam htjela potpisati Poti, sljiva nije za likere. Ja ih doduse ne pravim, ali sam vjerni konzument istih :lol

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 11 lip 2018, 10:26
Postao/la Adorabla
Loza je definitivno najbolja
I mi muku mučimo s rakijom. Nemaš više nigdje rakije za kupiti tako da ove godine po prvi puta nećemo imati višnjevca

Re: Likeri (limoncello i dr.)

PostPostano: 11 lip 2018, 11:03
Postao/la Duga
TanjaMT je napisao/la:Bas sam htjela potpisati Poti, sljiva nije za likere. Ja ih doduse ne pravim, ali sam vjerni konzument istih :lol

To ti kod mene žene tamane, sad su mi popile više od 1,5l, ali sam, do sada, uvijek žicala višnjevac od juniorkinog dide :lol , sad mi neugodno obzirom koliko se potrošnja povećala pa sam odlučila praviti sama.
Treba samo naći dobru lozu, ovdje ljudi prodaju sve u Istru i Dalmaciju (za one njihove travarice).