Stranica: 1/9.

Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 14:52
Postao/la olja
Pronalazim samo staru ovakvu temu u arhivi - ako je međutim ipak ima negdje, molim moderatorice da me brišu ili spoje ili štaveć :buket

Elem, tražim recept za povrtne lazanje.
Barbi je prije jedno sto godina stavila tu negdje neki fini recept koji sam ja jednom isprobala, ali ga, naravno, nisam zapisala.
I sad više nemam pojma kako je glasio niti šta je sve išlo u te fine lazanje.

Molim i hvala :)

Re: Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 14:54
Postao/la JiA
Barbine lazanje sa tikvicama :dada

Re: Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 14:56
Postao/la Dulcineja
Eh, Olja, i ja sam u istoj potrazi.
Ima li netko recept za neku finu kukuruznu bazlamaču iliti zljevanku?
Mi bismo to rado jeli :mrgreen
Hvala

Re: Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 14:58
Postao/la Rimaithor
LAZANJE S TIKVICAMA (Barbi)
- paket Barilla lazanja koje se ne kuhaju
- jedno 5, 6 tikvica (oprati dobro, ne treba guliti, narezati na tanke kolutove)
- vrećica Sirela naribanog sira za pizzu
- litra mlijeka, pola maslaca, brašno, sol, papar, parmezan (ovo je za bešamel umak)
- maslinovo ulje

Zagrije se maslinovo ulje i na njemu se prodinstaju narezane tikvice, dok skroz ne omekšaju, sve skupa se posoli.
Bešamel: u posudi se rastopi pola maslaca (125g), kad se rastopljeni maslac zagrije umiješa se nekoliko velikih žlica brašna (da bude skroz gusto), proprži minutu otprilike i onda polako ulijeva mlijeko uz stalno miješanje. Doda se sol, papar i miješa dok se ne počne lagano zgušnjavati. Može se (ali ni ne mora) dodati pola vrećice parmezana.

U tepsiju se po dnu razlije malo bešamela, pa se složi red lazanja. Na složene lazanje se rasporede tikvice i zaliju bešamelom. Pa opet red lazanja na koji se stavi obilno naribani sir i zalije bešamelom. Pa opet lazanje pa red tikvica, bešamel, red lazanja i sir, bešamel... i tako do vrha tepsije. Na kraju se stave lazanje i samo zaliju bešamelom.
Budući da se te lazanje ne kuhaju ranije već se direktno iz kutije slažu u tepsiju dobro je pričekati jedno pola sata da se bešamel malo upije i onda staviti peći. Peče se jedno 45 minuta na 180 stupnjeva, dok fino ne zamiriše

Re: Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 15:03
Postao/la olja
Riiiiiiima, sunce moje milo :joy
Hvala :buket
Jedva čekam, jedva čekam da ih napravim.
I pojedem :lol

Dulcineja, evo ovdje par recepata za zlevanku:
viewtopic.php?f=64&t=57595&hilit=tra%C5%BEim#p2272810

Re: Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 15:12
Postao/la Rimaithor
olja, mislim da bi ti se svidio i Mircin recept :mrgreen

Zapečena tjestenina s povrćem

250g sitnije tjestenine
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
1 poriluk
1 tikvica
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 mali pelat ili 3 rajčice
maslinovo ulje
šaka sjeckanog peršina
oko 50g ribanog parmezana
100-150g sira feta

1/2l mlijeka
5g maslaca
5g brašna

Skuhajte tjesteninu.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Na maslinovom ulju propirjati luk i češnjak. Dodati ostalo sitno nasjeckano povrće i peršin. Kad malo omekša, dodati nasjeckani pelat ili oguljene rajčice, posoliti i popapriti i jos malo propirjati.
Od 500 ml mlijeka oduzeti malo i u tu malu količinu dodati brašno. Dobro promiješati. Ostatak mlijeka staviti na vatru i dodati mu maslac. Kad se maslac otopi dodati brašno pomiješano s mlijekom i pjenjačom miješati dok se umak ne zgusne. Posoliti i popapriti.
Izmiješati tjesteninu s povrćem i bešamelom te sve istresti u namašćenu vatrostalnu posudu. Namrviti fetu i posipati ju po vrhu.
Peći 30-40 minuta.
slika

Re: Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 15:26
Postao/la Dulcineja
Super, hvala Olja. Bacam se uskoro na posao.

Kod drugog recepta pod 10 žlica palente, palenta se misli na kukuruzno brašno ili krupicu?

Re: Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 16:09
Postao/la Rimaithor
Ja ovaj Barbikin bazni recept nekad malo i modificiram pa stavim patliđane i tikvice (posoljene i ocijeđene ispečem na gril tavi) paradajz (svježi) i mozzarelu (a parmezan u bešamel). isto je jako fino.

Re: Tražim recept

PostPostano: 10 srp 2013, 16:11
Postao/la olja
Zvuči dobro i ovaj Mircin :dada
Ali Barbin je taj koji tražim :up

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 10:06
Postao/la iris
ja odlučila napraviti ćufte s bulgurom.
pa sam sad u dilemi da li da ga samo namočim ili skuham.

sole? :nata

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 10:11
Postao/la Rimaithor
pa jel radiš ćufte s kuhanom rižom? :p

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 10:17
Postao/la Ina66
Rimaithor je napisao/la:pa jel radiš ćufte s kuhanom rižom? :p

:hahaha

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 13:14
Postao/la Lena
ja bi ga napola skuhala.

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 13:26
Postao/la Ina66
Lena, nema potrebe
ja sam radila polpete (ćufte mi nikad nisu ušle u uho) s bulgurom i stvarno nema potrebe za prethodnim kuhanjem, ali ja ih ne kuham odmah već najprije smjesa odleži cca pola sata u frižideru pa se nakon oblikovanja prže i tek onda idu u umak

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 13:47
Postao/la ivana7997
Ina66 je napisao/la: (ćufte mi nikad nisu ušle u uho)


haha, ni meni. probat cu s polpetama ;)

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 14:14
Postao/la mrs. eastwood
stanite malo - čufte i polpete nisu isto :basnecu

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 14:18
Postao/la Rimaithor
n da, meni su ćufte isto jelo kao i filana paprika al bez paprike (dakle faširano i riža), polpete su faširano s kruhom i prezlama, poprženo na ulju pa kuhano u paradajz sosu a faširanci kao polpete ali prženi u ulju, bez paradajza (zapravo stavim žlicu kecapa u smjesu da budu socni) :nata

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 14:30
Postao/la Potica
Rimaithor je napisao/la:n da, meni su ćufte isto jelo kao i filana paprika al bez paprike (dakle faširano i riža), polpete su faširano s kruhom i prezlama, poprženo na ulju pa kuhano u paradajz sosu a faširanci kao polpete ali prženi u ulju, bez paradajza (zapravo stavim žlicu kecapa u smjesu da budu socni) :nata

X :dada


a riječ ćufte moja djeca obožavaju :mrgreen jer ako ju ispravno kažeš sigurno ćeš zapljvati pol stola. :ajme :lol

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 14:34
Postao/la mrs. eastwood
meni nikada neće sjesti ta očita iznimka od pravila po kojem su ćufte i ćevapi završili s ovim ć

meni su doduše polpete ovo što su Rimi faširanci, a ćufte ili kufte su kuglice od mljevenog mesa s lukom koji se sjecka u blenderu, za razliku od polpeta gdje se lulk reže na nož i može biti krupnijih komada. mogu se i špikati i kuhaju se u toću od pomadora.

faširance ne odbijam kad me ponude, ali mi taj naziv ne koristimo :liza

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 14:36
Postao/la olja
Ne želim se izjašnjavati po pitanju terminologije :basnecu

Bulgur bih stavila samo namočen - njemu ionako treba malo vremena da bude gotov :dunno

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 14:47
Postao/la iris
hvala hvala

da odgovorim na rimino pitanje - ja ustvari skoro nikad i ne pravim ćufte :lol
a da ih i pravim ne bi ih pravila s rižom.
al ja imam neki kompulzivni poriv odupirati se receptima svaki put

kod nas su ćufte ovo, ko punjene paprike bez paprike
mljeveno pa pečeno su faširane šnicle
a polpete je neka strana riječ, to ne jedemo :p

inače smo evo već i pojeli dok sam se sjetila da sam postavila pitanje ovdje pa i došla po odgovor.
bulgur nisam stigla namočiti pa sam ga samo prokuhala u mikrovalnoj 2 minute al kušači nisu imali primjedbi.
i isto ovako kao ina, zapržila sam ih prvo pa skuhala u umaku.

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 15:34
Postao/la ivana7997
hm, meni su cufte fasiranci s dodanom vrijednoscu ;) odnosno smjesa je ista, samo se za cufte naprave manje kuglice, poprze pa u umak, a fasiranci se peku dok ne potamne i ne idu ni u kakav umak.


a fasiranci i polpete su razliciti nazivi za istu stvar. nisam imala pojma o rezanju luka, o kruhu ili mrvicama, ma nista. :ajme

Re: Tražim recept

PostPostano: 11 srp 2013, 15:46
Postao/la Mirci
Evo, ja ću potpisati Ivanu :)

A polpete ni mi ne jedemo :mrgreen, al zato jedemo popečke raznih vrsta (od blitve, spinata, kelja pa do patišona) :mrgreen

Re: Tražim recept

PostPostano: 12 srp 2013, 09:18
Postao/la Bellina
Kod mene je ovako:
- ćufte su kuglice mljevenog mesa, bez riže ili s njom, koje se poprže pa se kuhaju u šugu od pomidora
- polpete su isto od mljevenog mesa, bez riže, koje se samo poprže, a kad vidim da netko sprema faširance onda smatram da radi polpete samo ih zove faširanci :mrgreen

Re: Tražim recept

PostPostano: 12 srp 2013, 09:24
Postao/la Ina66
vidiš kako isto jelo ima drugi naziv - nama su sve polpete, i u šugu i samo frigane ;)
jedino što u ovu drugu varijantu idu samo krušne mrvice

Re: Tražim recept

PostPostano: 15 srp 2013, 12:57
Postao/la teutonija
Polpete ne jedemo, :mrgreen jedemo ćufte (mljeveno meso, riža, jaje, sol, papar i narezani luk pa kuhano u paradajz umaku isto tak radim i filanu pariku samo tu smjesu stavim u paprike i uvijek radim zajedno i ćufte i paprike jer mi paprika da the okus) i faširance (mljeveno meso, sol papar, namočeni kruh i sitno sjeckani luk i peršin pa pečeno na tavi, ja to na malo ulja, ne pržim u ulju).

Re: Tražim recept

PostPostano: 15 srp 2013, 13:08
Postao/la mirbi
Ina66 je napisao/la:vidiš kako isto jelo ima drugi naziv - nama su sve polpete, i u šugu i samo frigane ;)
jedino što u ovu drugu varijantu idu samo krušne mrvice


X

Ili zobene pahuljice, one sitne.

Re: Tražim recept

PostPostano: 15 srp 2013, 13:19
Postao/la Rimaithor
Ja sam jučer skuhala ćufte (zapravo, stavila sam i dvije paprike :lol ), al sam zaboravila da smo MM i ja sami i da nam ne treba 70 dag mesa :hahaha sad ću dio smrznuti :plavusa

Re: Tražim recept

PostPostano: 23 tra 2014, 14:28
Postao/la dunja
tražim recept za esterhazy tortu :)

Re: Tražim recept

PostPostano: 23 tra 2014, 14:32
Postao/la mamainana
ako može čekati do sutra :)