Stranica: 3/3.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 13 vel 2016, 14:03
Postao/la Mirci
Nego, zanima me, pitanje za one koji podgrijavaju bez obzira na upute stručnjaka što se smije podgrijavati, a što imate li vi ili vasi ukućani zelucanih ili probavnog smetnji (od gastritisa, čira, iritabilnog kolona, do zatvora)?
Pitam zato što sam ja imala gadne gastritise u dvadesetina dok sam živjela kod roditelja i jela hranu skuhanu dan ranije, a kad sam doselila i prešla samo na svježe sve je nestalo kao rukom odneseno :dunno

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 13 vel 2016, 14:06
Postao/la april
ovo mi je odlična tema i kad mi je potrebno kuhati dan ranije kuham kao što je već spomenuto na početku.
za dan poslije kuham mesne juhe, pa se samo zakuha tjestenina, razne točeve, mesne i bezmesne, variva s raznim kombinacaijama žitarica i povrća, lazanje, rižote od piletine, teletine, pohane pileće ili pureće šnicele... što mislim da se može podgrijati.

Mirci je napisao/la:To ti isto ovisi, mi svi nešto normalno pojedemo tijekom radnog dana i ne natrpavamo se ničim prije tog svježe kuhanog obroka u 17-18h :).

i mene zanima što djeca jedu prije tog kuhanog obroka u 18 sati?
moj školarac mora nešto pojesti nakon dolaska iz škole, jer popodne uvijek ima trening, razne dodatne i izvananstavne aktivnosti. i jednostavno ga ne mogu ostaviti bez pravog ručka. meni je taj ručak jako važan obrok u danu, i ne želim da jede sendviče, niti kupovna peciva, ili neke gluposti.
kao što mu je i doručak obavezan jer mislim da ne bi mogao dobro funkcionirati do marende, do velikog odmora koji je nakon 3. sata u školi.
njemu je škola uvijek ujutro, a onima kojima je i popodne je sigurno kompliciranije organizirati i jesti neki dobar obrok tek nakon nastave u 18, 19 ili kasnije sati.
kuham ja nekad i večeru koja bude u 18 sati (nekad je malo ranije ili kasnije), pa tada imamo i 2 kuhana obroka.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 13 vel 2016, 14:08
Postao/la april
sad vidim da je ručak u školi :)
kod nas ga nema

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 13 vel 2016, 14:17
Postao/la Mirci
Rekla sam već - jedan jede mali ručak u školi, drugi pojede nešto sitno - od salata do sendviča ili voca, do tog obroka.
Obojica imaju svakodnevne treninge, ali tek navečer iza 19.00.

Al ja i radim do 16, doma sam u 16.30, nekad 17.00, pa i podgrijano od dana ranije često ne bi ni oni ni ja jeli prije 17.15 :lol

A kad kuham - kuham brzo, ne radim ništa sto traje duze od pol sata, a indukcijska ploča mi je ubrzala kuhanje za, ne pretjerujem 50%. Koristim cesto i express lonac.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 13 vel 2016, 14:20
Postao/la VIPmama
Pih morci to su onda dva rucka :lol
Mi ne bismo zajedno jeli ni u 6 uvijek

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 13 vel 2016, 14:23
Postao/la april
nisam primjetila neke zdravstvene teškoće.
možda je i razlog što nije uvijek tako, podgrijano, baš svaki dan, nego kad je neophodno.

čitam sad ova 2 linka s prethodne stranice, ima li netko još nekih provjerenih linkova?

znači, i mrkva je opasna. to me baš čudi.
krumpir ionako ne podgrijavam.
špinat nisam nikad podgrijavala, njega uvijek svježeg jedemo. kao i ribu, nju čim kupim pripremim i jedemo, i ništa ne ostane.
ciklu jedemo na salatu, hladnu.
gljive ne jedemo, pa ni ne podgrijavam.
juhu zakuhavam bistru, pa je to valjda ok.
za piletinu piše da je problem za 2,3 dana. ili grijati drugačije.
i preporuka za rižu je da se potroši u roku jednog dana.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 13 vel 2016, 14:30
Postao/la Mirci
Vipka, :lol, vidiš ti to - dva rucka dnevno, a oba svježe skuhana :lol. I još radim :lol.
Ma, daj, to u školi njemu dodje ko uzina, to je stvarno mali obrok :), to mu jR taman da izdrži do pravog ručka :)

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 07:59
Postao/la mrs. eastwood
ja se isto smatram dosta brzom u pripremi. ali što mi to vrijedi kad imam dva gladna aligatorića sa sobom :lol
Mi nakon vrtića ostajemo u parku još barem 45 minuta - sat vremena i dok smo doma... Ja nemam nikakav gablec na poslu, pa bih prvenstveno za sebe da imam neki konkretan obrok. a za cure mi je bitno da jedemo svi skupa za stolom.

nisam stigla na ona dva linka, ali za mrkvu znam isto da nije sjajna kad se podgrijava i juhu uvijek procijedim skoro pa odmah. Za rižu - JBP kaže da može stajati i do pet dana u frižideru, ona govori o integralnoj. jasno, gubi joj se hranjiva vrijednost svakim danom.
No, slažem se da podgrijavanje nije neka sreća, ali je prihvatljivo u ovim nekim granicama u kojima smo mi.

dakle, osim pohanog mesa - koje mogu ujutro napanirati i popodne frknuti u pećnicu,
mogu ujutro i spremiti polpete, faširance - opet ih sirove vratiti u fižider i popodne na tavu? Bi moglo izdržati tako meso u frižideru , sati obzirom da je i jedno jaje u smjesi?

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 10:17
Postao/la Adorabla
Mirci a kaj ti decki nemaju skolu popodne? Moja kad ima skolu popodne vraca se doma oko 9 navecer. Ne vidim to kao opciju nikako da ne pojede nis konkretno do 9 navecer pa se onda napuca.
A druga totalna enimga mi je kad bismo mi vecerali i kako ako ja radim do pol 5 i tek sam u pol sest doma, dok se presvucem itcd vec je sest a da ne kazem da imaju treninge od 7 nadalje. To znaci da bi se natrpale i onda jurile na trening.

Probleme s gastritisom i podgrijavanjem nisam imala (iako cijeli zivot imam problewma s zelucem ali to je radi drugih problema) ali kao sto sam vec rekla kod nas se najcesce kuha ujutro. Ako se kuha dan ranije onda stoji u frizideru i onda podgrijavamo :lol ali svatko za sebe u tečici na štednjaku. Nema nikada zajedničkog podgrijavanja sve hrane. Strogo zabranjeno :nata

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 10:43
Postao/la latica
ja isto mislim da hrana sigurno gubi na kvaliteti podgrijavanjem, ali ja ne volim hladno. odnosno, više ga ljeti podnosim, ai zimi si volim malo podgrijat. ako ne jedemo skupa, svakome se posebno grije, ne grijemo sve skupa sto puta. nisamo nikad imali problema s probavom zbog toga, zaista. ali mi zapravo većinom kuhamo ujutro ili čak poslije posla (s tim da sve onda pripremim ujutro). ja jedem na poslu - nešto si ponesem ili si nešto uzmem (pecivo i neki namaz i sl., voće), a klinci ručaju u vrtiću i još imaju užinu prije nego ih pokupim. tak da mi možemo pričekat pol sata kad dođemo da jedemo. a stvarno ako sve napravim ujutro, samo bacam u lonac ili tavu i bude za pol sata gotovo.

od jeseni imamo prvašića, ali sam ja na porodiljnom taman. ali on će i kad bude u boravku imat tamo ručak popodne. kasnije ćemo vidjet, ali evo ja sam sad tražila da ga upišemo u školu koja ima do 8. razreda samo jutarnju smjenu, tako da si unaprijed neke stvari olakašam :p

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 11:18
Postao/la teutonija
Ne smeta nam podgrijavanje.
Možda ti je smetalo jer se hrana drugačije kuhala i začinjavala. Prije su bile jako moderne teške zaprške, vegete i sl. dodaci jelima pa moguće da ti je to smetalo, a ne zato što je bilo podgrijano.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 11:24
Postao/la Mirci
Adorabla, sorry, al bar sam dvaput napisala kako sam riješila popodnevni turnus i stvarno mi se ne da opet :lol
Teutonija, da, to si sigurno u pravu, ja sad kuham totalno drugacije :)

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 12:40
Postao/la Beppa Joseph
Iako ja radim od kuće, često podgrijavamo i jedemo dan kasnije. Tj. mm nosi ručak od dana prije na posao jer je takav ručak ipak bolji od sendviča ili pizze Itd.

Koliko sam skužila, s podgrijavanjem krumpira je zapravo slična stvar kao sa kuhanjem na maslinovom ulju. Unatoč studijama i znanstvenoj potvrdi da ne šteti, ljudi i dalje to ne vole činiti. A zapravo samo gubi na hranjivosti.
Njoke ili kroketi se zapravo nužno ponovo kuhaju, a to je svima normalno.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 12:59
Postao/la Barbi
Probleme s gastritisom i podgrijavanjem nisam imala (iako cijeli zivot imam problewma s zelucem

Ovako i ja.
Naravno da je najbolje jesti svježe skuhan obrok, ali kad se to ne može radije jedemo ranije skuhano i podgrijano nego sendvič npr.
Ja uopće ne razmišljam o tome što podgrijavati a što ne, sve što ostane od jučer ili sve što je skuhano dan ranije za taj dan podgrijava se.
East, ja uobičajeno napravim polpete ili ispaniram meso pa vratim sirovo u frižider. Kakve veze ima što je jaje u tome, pa neće mu ništa biti, ionako jaja stoje danima u frižideru.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 13:04
Postao/la dunja
sve isto kao kod barbi
nikad nikome ništa nije bilo niti smo imali zdravstvenih problema
ja bih isto rekla da je to više bilo do sastojaka u jelu tipa zaprške, ovog onog nego zbog podgrijavanja

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 13:14
Postao/la gold dust
kako podgrijavate pohane šnicle? kod nas se to uvijek jede hladno ako ostane za kasnije, eventualno u kombinaciji s toplom podgrijanom šalšom. nikad ih ne pravim za sutradan. ali bez problema ih ostavim ispanirane po nekoliko sati u frižideru prije prženja.

rižote znamo podgrijati (i to isti dan - jer dan ranije samo skuham meso u umaku), ali to mi onda nije to :dunno

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 13:31
Postao/la Mirci
pa ako netko ima problema sa zelucem ili probavnim sustavom (bez obzira kojih) mozda bi trebao razmisliti da nije to ipak nekako povezano sa toksinima koji se stvaraju u hrani koja se podgrijava :)
nije mi to samo tako olako za odbaciti :), toksini su toksini i dokazano je da su prisutni. A i netko je osjetlljivi, netko otporniji :). Ja sam ocito osjetljivija :).

btw. moja mama je kuhala sa zaprškom, ali samo par jela, kod nas je uvijek bilo puno lešada i maslinovog ulja i laganijih jela, ipak je dalmatinka. Naši jelovnici su bili daleko od onih kako su kuhale mame mojih prijateljica, al i bez obzira na to ja danas kuham dosta drugacije :).

Pohano ne podgrijavam.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 14:00
Postao/la Barbi
Pohano podgrijavam u mikrovalnoj. Sve podgrijavam.
Moji želučani problemi se manifestiraju u težem podnošenju neke hrane (nema veze je li topla, hladna ili podgrijana :)) i sklonosti crijevnim virozama i povraćanju.
Jednakih problema imam cijeli život, a u djetinjstvu nisam gotovo nikad jela podgrijano jer je mamino radno vrijeme omogućavalo svaki dan svježi ručak.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 14:06
Postao/la Crazy Daisy
Barbi je napisao/la:Kakve veze ima što je jaje u tome, pa neće mu ništa biti, ionako jaja stoje danima u frižideru.


:dada

za usporedbu domaća koka ne nese jaja zimi. prije dok nije bilo nesilica jaja su se skupljala cijelu godinu za zimu i jela do proljeća dok koka ponovo ne krene sa manufakturom. a ovdje je problem par dana u hladnjaku :gace


ima stvari koje baš ne volim podgrijano jer promijeni okus, prije svega piletina. opet ima stvari koje su mi puno bolje kad prenoće: grah, sarma, punjena paprika, bolonjez, pa to ciljano radim danas za sutra jer mi je tako finije.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 15:01
Postao/la dunja
Od viška bolonjeza napravim lazanje recimo.

Pohano ne podgrijavam ni ja, jedemo takvo kakvo je.
Ali često ispaniram meso danas za sutra, to sam i jučer napravila.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 15:38
Postao/la Nana1971
ne kužim kako od viška bolonjeza uspiješ napraviti lazanje!? koje količine ti moraju ostati da bi bilo dovoljno za napraviti lazanje? obratno bih shvatila, al ovako ne :lol

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 21:02
Postao/la snowwhite
Pohano jedemo i hladno ako ostane ali rijetko ga radim. Treba ispanirati mesa za nas pet :mrgreen a to mi je bas tlaka.
I nikad ne upaniram dan ranije. To si kao i fasirance oatavljam za vikend. U tjednu samo meso na naglo ili saftovi i variva.

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 21:03
Postao/la snowwhite
Bolonjeza namjerno radim duplu kolicinu pa od preostalog napravim lazanje. To je taj visak

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 15 vel 2016, 23:08
Postao/la malamaja
Nana1971 je napisao/la:ne kužim kako od viška bolonjeza uspiješ napraviti lazanje!? koje količine ti moraju ostati da bi bilo dovoljno za napraviti lazanje? obratno bih shvatila, al ovako ne :lol


:lol dobro pitanje....kod nas nikako i nikada nemre ostati viška bolonjeza :mrgreen
za lazanje se radi nanovo i ciljano. nema ostataka od bolonjeza ma koliko ga se napravilo. on se jede i drugi dan. kao bolonjez :mrgreen

ja sam želučane probleme tipa gastritisi, čirevi i ostalo imala od kave i cigareta :nata ima već više od dvadeset godina kako nemam tih problema.
mislim da je podgrijavanje hrane stvar navika i ukusa.
nekome paše, a nekome ne :dunno

kad slušam moju baku kako su jeli poslije rata.....moram priznati da smo jako razmaženi :lol sviskupa
pričala mi je da je moj tata (koji je bio jako mali) pojeo ucrvanu šunku :mrgreen ...nije bilo druge ...a i tako je jadan bio gladan i željan da mu nisu crvi smetali. eh, da ...iživ je i zdrav... prešao 70.

pohano uredno ispaniram i stavim u friđ. ako ostane pohanog podgrijem u mikrovalnoj ak mi se ne jede hladno. hladno pohano jedem samo u sendviču. :mrgreen

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 16 vel 2016, 00:16
Postao/la dunja
baš tako, ciljano ga napravim više

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 16 vel 2016, 18:54
Postao/la pčelica_maja_23
snowwhite je napisao/la:Bolonjeza namjerno radim duplu kolicinu pa od preostalog napravim lazanje. To je taj visak

I ja tako

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 16 vel 2016, 23:06
Postao/la mrs. eastwood
bi li mogla i dalmatinske šnicle složiti ujutro i onda ih staviti kuhati popodne? :plavusa

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 17 vel 2016, 10:45
Postao/la Nana1971
mora da spremate neke mini lazanje jer meni treba više od kile mljevenog mesa za našu dozu. nema šanse da bi toliko ostalo "viška" od neke druge klope :lol

Re: Najbolja jela koja kuhate (dan) ranije

PostPostano: 17 vel 2016, 10:51
Postao/la latica
east pa zašto ne! ja sve više prelazim na taj ujutro priprema/popodne kuhanje modus :lol
planiram si tako za sutra složit punjene tikvice i kad moji dođu doma nek ih stave u rernu, ja dođem malo kasnije i onda jedemo...

ja napravim bolonjez od kilu junetine i puno povrća. imamo za lazanje - onaj jedan manji protvan (to nam je i ručak i večera), imamo za jednom s tijestom i još jednu malu porciju za zamrznut :p ali nas je 4, djeca jedu ko grlice (recimo jednu veliku žlicu umaka na tijesto - ja pravim malo gušće, ali opet), tak da nama stvarno bude "viška" bolonjeza :mrgreen