Stranica: 1/1.

Božić 2017.

PostPostano: 13 pro 2017, 13:45
Postao/la latica
Mislim da je krajnje vrijeme :p

šta pravite i šta planirate pravit?

ja sam imala svakakvih planova, ali kako vrijeme ide, a ja ništa od toga nisam počela, sad se već premišljam i oko božićnog ručka. Mi smo za BOžić doma jer ja ne mogu svekrvinu suhu pečenu svinjetinu na Božić žvakat, radije ću sama dva dana kuhat pa jest fino :lol svekiji će doći na ručak k nama.

mislila sam počet s klasikom - juha s kendlicama, kuhano meso i paradajz sos, onda neko pečenje i tu sad ne znam šta bi. mislila samo pet radit puricu wellington od Jamie Olivera, pa njegov umak od pečenja i prilog - korjenasto povrće iz rerne i pire krumpir, salate i na kraju neki cheescake...
pravila bi inekšto tipa ovog https://www.jamieoliver.com/recipes/cheese-recipes/gluten-free-spinach-ricotta-roulade/ dan ranije da imamo za večeru drugi dan ili međuobrok ako netko ogladni.


od kolačića ćemo obavezno ponovit medenjake, čoko raspucance, neke bezglutenske kiflice od badema i ne znam šta dalje... nećemo puno suhih, možda još neki čokoladni pred sam Božić...

ajde da čujem vas šta planirate!

Re: Božić 2017.

PostPostano: 13 pro 2017, 14:48
Postao/la Adorabla
ovaj Jamieov recept za roladu ti je jos bolji ako napravis cloud bread.
Ja radim roladu sa šampinjonima i to će biti naravno na meniju za badnjak.
Za Božić nemam nikada meni nego za Badnjak :nata i to svake godine izaberem neku drugu zemlju sta oni jedu za Badnjak.
Obzirom da mi prosle godine Svedska nije uspjela jer nisam napravila lutefisk ideja ostaje da i ove godine bude švedska ali s okruglicama od ribe.

Re: Božić 2017.

PostPostano: 13 pro 2017, 15:13
Postao/la latica
meni je badnjak bolna točka jer nitko osim mene u ovom slavonskom dijelu familije ne jede bakalar, a meni je to previše posla za samu sebe. da ne kažem da moja djeca jedu ribu, najradije onako iz rerne bez priloga i to je to, tak da mi se stavrno ne isplati radit ništa drugo osim nećeg što i inače petkom jedemo.
napravit ću zbog sebe i neku salatu s muzgavcima ili s kozicama što sam nedavno našla recept, ali to je meni za dušu :lol

Re: Božić 2017.

PostPostano: 13 pro 2017, 16:35
Postao/la malamaja
stvarno je krajnje vrijeme :p mene već svrbe prsti ...znači, nekoliko rundi...medenjaka, raspuklića, oblatne sa kremom od jaja i vanilije, medenu pitu, čoko-malina žele tortu i nešto od badema...i husarske kuglice, šape i paprenjake. dopuniti ću popis :mrgreen

na badnjak radim bakalar, koji nosim familiji koja će ove godine spremiti ribu :lol morsku. ako ne bude bure doći će friška s cresa :mrgreen ako vjetar pokvari ribičiju rezervna varijanta je spremanje hobotnice pod pekom i s puno kapara i luka i sušenih rajčica (onak, sve imam u domaćoj varijanti), to barem svi jedu.

na božič je purica z mlinci, juha, umak od brusnica i naranči, chutney od šljiva...francuska po želji...zapravo, nisam još definirala jer ne znam koliko će nas biti na ručku, pa ću onda prilagoditi prema ukusima ...

Re: Božić 2017.

PostPostano: 14 pro 2017, 13:47
Postao/la Adorabla
da i ove godine bude švedska ali s okruglicama od ribe.

sad razmisljam da manim svedsku i da napravim smrznuti bakalar s klementinama.
Ma ima vremena, odlucit cu do sljedeceg tjedna

Re: Božić 2017.

PostPostano: 14 pro 2017, 14:52
Postao/la malamaja
meni je otkriće usoljeni bakalar. mislim da ga je bilo za kupiti prošle i predprošle godine u lidlu. ove još nisam vidjela...istina, nisam niti tražila...pa ak netko ima info, neka podijeli :mrgreen

Re: Božić 2017.

PostPostano: 15 pro 2017, 08:48
Postao/la Duga
Plan više manje isti kao i svake godine :) .

Badnjak: krećemo s medenom rakijom :lol za Adama i Evu, svježa riba (smuđ i šaran), salate (krumpirova, grah i salata od blitve i brokule).

Božić: domaća goveđa juha, sarma, pečenka iz krušne peći s francuskom salatom (ovdje nema Božića bez pečenke i francuske, sarma je tu tek da se jede koji dan kasnije jer je se nitko ni ne sjeti, a juha za okrijepu, ne isplati se servirati i sos i kuhano jer svi navale na pečenku).
Od slatkog Soleini francuski keksići (juniorka pravi), čokoladna mokra torta by Hope (želja mm-a) i naručeno :nata još kg domaćih miješanih kolača (da se ima za goste kad dođu iza Božića :lol).
Sve se zalijeva finim bijelim vinom :zivili .

Re: Božić 2017.

PostPostano: 15 pro 2017, 09:40
Postao/la Mala Bornica
čokoladna mokra torta by Hope


mmmm, nisam naletila na taj recept.... moze link?

Re: Božić 2017.

PostPostano: 15 pro 2017, 10:02
Postao/la latica
ma ja se i dalje premišljam oko meija. jučer sam pravila popis kolačića, uno sam si zadala, a nemam kad šravit jer ovaj vikend nažalost radim, a preko tjedna još imamo sto aktivnosti dječjih za odradit. vidim već da ću sljedeći vikend cijeli peć i kuhat...

kupovne suhe kolače zapravo ne volim, nisma ni inače ljubitelj suhih kolača, ali kad djec ai ja pečemo, onda mi ipak budu dragi :luv

htjela sam možda nešto jednostavnije ispeč od te purice wellington, ali ne znam ni sama šta. misliila sam neku teleću roladu s blitvom i mrkvom i svime, ali onda sam se sjetila da mi je žao tih telića i nekak nemam srca. nisam normalna jednostavno.

Re: Božić 2017.

PostPostano: 15 pro 2017, 10:16
Postao/la Duga
Mala Bornica je napisao/la:
čokoladna mokra torta by Hope


mmmm, nisam naletila na taj recept.... moze link?


:) držim se recepta:
https://www.coolinarika.com/recept/coko ... biskvitom/

Ovdje smo malo o njoj:
viewtopic.php?f=63&t=79756


kupovne suhe kolače zapravo ne volim, nisma ni inače ljubitelj suhih kolača

Lato,pa imate tu Eva domaći kolači (trgovina/slastičarna), a ne po trgovačkim centrima kupovati...ona ima i suhe i kremaste i miješane...

Re: Božić 2017.

PostPostano: 15 pro 2017, 10:24
Postao/la Adorabla
htjela sam možda nešto jednostavnije ispeč od te purice wellington, ali ne znam ni sama šta.

a da napraviš onu piletinu slično kao wellingoton?
Ovo: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/9708/my-old-mans-surperb-chicken
To je stvarno jednostavno a ukusno. Samo povećaj gljive.
Prilog ne treba osim povrća i salate. Jedino kaj je piletina. Možda probati s puretinom ali da budu jako maleni komadi.

Ni mi ne volimo suhe kolače pa ćemo kokos kuglice, čokoladnu roladu i ako bude volje medenjake. To ćemo sigurno pojesti :nata

Re: Božić 2017.

PostPostano: 15 pro 2017, 10:51
Postao/la Duga
Vidi, Lato, rješenje ti pod nosom ako ti je frka s vremenom (a meni je), serviraš svekijima kilu ovih miješanih :nata , a s klincima u miru praviš keksiće :luv.

slika
slika

MM kaže da su super, a on je fina g*za (sjetila sam se kakav je topic :nata) navikla na domaće kolače, a ja ih ne jedem :lol.





ali onda sam se sjetila da mi je žao tih telića i nekak nemam srca.

jao, ovo mi promaklo
oprosti :lol

Re: Božić 2017.

PostPostano: 17 pro 2017, 13:26
Postao/la TanjaMT
Ako danas napravim raspucance i ne dam nikome da ih pipne :lol, je li realno da budu jestivi za Bozic?

Re: Božić 2017.

PostPostano: 17 pro 2017, 15:58
Postao/la mrava
Na Badnjak tradicionalno kitimo jelku, jedemo ribu, kuham sarmu, francusku salatu, a od ove godine prvi puta smo naručili pecenku.
Od kolača planiram išlere, cokoladne raspucance, jaffu i vanil krancle. Njih ću početi praviti krajem tjedna.
Nakon Božić smo uvijek išli na ručak kod muzevih roditelja a sutradan kod mojih. Ove godine nismo to još dogovorili

Re: Božić 2017.

PostPostano: 17 pro 2017, 21:31
Postao/la Solea
Ako danas napravim raspucance i ne dam nikome da ih pipne :lol, je li realno da budu jestivi za Bozic?

ja raspucance pravim zadnje ;)
oni nisu poput medenjaka, bolji kad odstoje, nego baš naprotiv, najbolji su friški.

Re: Božić 2017.

PostPostano: 19 pro 2017, 00:38
Postao/la malamaja
moji se pojedu, dok dođe fešta...onda brzinski napravim još jednu rundu. ove godine me krenuli macaroni....treća runda (ne brojim neuspješnu s čokoladom između) savršeni, sa đinđerom u prahu i čoko ganache kremom s malo naranče....oblatne s običnom kuhanom kremom od jaja i putra i vanilije, puno vanilije...tri runde husarskih kuglica čekaju žele od ribizla, tijesto za krancle spremno (to ću sutra) ...ne stignem očistit orahe za paprenjake, ali dat ću si truda :znoj ...do kraja tjedna pečem kore za medenu pitu...,ne znam, kak me krenulo svaki dan bih pekla kolač :lol

Re: Božić 2017.

PostPostano: 19 pro 2017, 08:59
Postao/la Ina66
malamaja, daj mi napiši svoj recept za husarske kuglice, ne mogu naći moju tekicu s receptima. to mi je tekica još iz djetinjstva

Re: Božić 2017.

PostPostano: 19 pro 2017, 11:06
Postao/la latica
mi smo u nedjelju napravili jedne bezglutenske vanili kiflice i jedne raspucance. to s raspucancima mije je zaprvo uvijek lutrija jer imam dojam da ili mi predugo budu u hladnjaku pa se previše stvrdnu i dlanovi me bole dok napravim kuglice ili mi prekratko budu u hladnjaku pa mi se kod pečenja raspuze :znoj a kako uvijek imam nekog tko mi se mota pod nogama i sto stvari istovremeno radim, nikad da u miru odstoje koliko treba...
napravila sam u nedjelju navečer i smjesu za linzere, ali ih još nisam uspjela ispeč jer od silnih obaveza i aktivnosti nismo ni bili doma jučer. to ću danas popodne ispeći, u tijesto ide kuhani žumanjak tak da mislim da nije bed ako stoji dan duže u hladnjaku.

čekaju nas onda krajem tjedna medenjaci, florenticni Ane Ugarković i još neki s modlicama jer moji klinci moraju modlicama nešto rezbarit i ukrašavat i to je onda to od suhih.

neću kupovat te miješane kupovne jer tamo bude vrsta koje stvarno nitko od nas ne voli, ovo će bit ok za sada.

i na Badnjak još moram cheesecake napravit za Božić, ali to nije teško. Pravit ću po svom starom provjerenom receptu ;)

Re: Božić 2017.

PostPostano: 19 pro 2017, 19:17
Postao/la malamaja
Ina, iz njemačke kuharice prevedene kod nas u izdanju mozaik knjige
Husaren-Krapferl :mrgreen
200 g putra
100g šećera
2 žutanjka
vanilin štapić
malo soli (međuprstna mjera :mrgreen )
300 g brašna
80 g mljevenih tostiranih lješnjaka
* šećer prahu za posipanje i marmelada od ribizla

Putar, šećer, jaja vanilija, sol umiješati, u to dodati lješnjake i brašno i napraviti tijesto. ostaviti ga barem 2 sata u friđu (moje ostalo preko noći). napraviti kuglicu i drškom od kuhače (isprobano, najbolje ) napraviti rupicu u sredini. peći 15-20 min na 200C. (ovisno o pećnici).
Lješnjake prije tostiram u pečnici....budu puno ukusniji u kolaču.

Re: Božić 2017.

PostPostano: 19 pro 2017, 19:40
Postao/la Ina66
Hvala!

Re: Božić 2017.

PostPostano: 20 pro 2017, 06:53
Postao/la MalaSirena
Pratim jer nemam volje ništa raditi. Danas klinac ima neki domjenak u klubu pa ću napraviti čokoladne hrskavce i obične slane kiflice, a planiram peći vanilin kiflice od oraha i lješnjaka, medvjeđe šape i.... nemam pojma dalje hoće li biti išta ili ništa.

Re: Božić 2017.

PostPostano: 09 sij 2018, 19:32
Postao/la Duga
Po onoj, ako nije objavljeno - k'o da nismo ni pekle :lol , evo moje torte i klinkinih keksića, oni kupovni su ostali po strani, a čizkejk nisam stigla fotkati.

čokoladna mokra torta (Hope)
slika

Soleini francuski keksići
slika

Re: Božić 2017.

PostPostano: 09 sij 2018, 21:07
Postao/la Mirci
Super su i torta i keksici :1

Re: Božić 2017.

PostPostano: 10 sij 2018, 23:30
Postao/la Solea
Duga :le :le