Recept za frite, onako kako ih radi moja mama
Postano: 24 lis 2020, 20:23
Recept za frite, onako kako ih radi moja mama
Ovo je recept koji mi nikako nije htio uspjeti da frite budu baš onakve kao mamine. Prije sam imala stakleno-keramičku ploču na štednjaku i mislim da je to bio jedan od razloga da ulje nije moglo zadržati dovoljno visoku temperaturu za pečenje. Sad imam indukciju i uspjelo je. Moja mama ih uvijek radi na plinu.
Nadam se da će uspjeti i vama!
Pribor:
• visoki lonac za juhu
• velika drvena kuhača
• posuda za mlijeko
• posuda za kvasac
• manja posuda u kojoj ćemo peći frite u dubokom ulju, promjer 15 cm
• lopatica s rupicama za vađenje frita iz ulja
• posuda za frite
• malo cjedilo za fini šećer
• moja mama ima štednjak na plin, meni je uspjelo na indukciji
Sastojci:
• 500 g glatkog brašna za dizano tijesto
• 6 dl mlijeka
• 20 g svježeg kvasca
• 1 žlica maslaca
• 6 žlica šećera
• 1 čašica ruma
• vanilin šećer
• rum šećer
• limun šećer
• 1 jaje
• 1 l ulja
• šećer u prahu
Postupak:
1. U lonac za juhu prosijemo brašno. Uključimo ploču na štednjaku na najmanju jakost i stavimo posudu s brašnom na štednjak da se grije.
2. U drugoj posudi grijemo mlijeko da bude vruće, ali ne do vrenja.
3. Dok je mlijeko još mlačno uzmemo 1 dl mlijeka za kvasac.
4. Pripremimo kvasac tako da u 1 dl mlačnog mlijeka stavimo kvasac, 1 žlicu šećera i 1 žlicu brašna.
5. Počekamo da se kvasac visoko digne. Za to vrijeme brašno je na mlačnoj ploči a mlijeko je vruće.
6. U vruće mlijeko stavimo 1 žlicu maslaca, 1 malu kavenu žličicu soli, 5 žlica šećera, vanilin, rum šećer i limun šećer, te rum.
7. Vrućom mliječnom smjesom poparimo brašno.
8. U smjesu koja ne smije više biti vruća umiješamo jedno cijelo jaje.
9. Na kraju u mlačnu smjesu dodamo dignuti kvasac.
10. Lonac sa tijestom uzmemo u naručje i kuhačom tučemo (ulupavamo) zrak u tijesto, dok ne se počnu raditi mjehuri, od 10 do 15 minuta.
11. Posudu s ulupanim tijestom postavimo na mlaku ploču na štednjaku, pokrijemo krpom i pustimo od 45 minuta do 1 sata da se diže.
12. Tijesto se mora visoko dignuti (ovisno od širine posude).
13. U posudu za pečenje ulijemo od 6 dl do 1 l ulja. Ulje zagrijemo. Ulje mora biti tako vruće da se oko drške drvene kuhače počnu raditi mjehurići.
14. Pripremimo posudu za pečene frite, šećer u prahu, žličicu i cjedilo.
15. Žlicom srednje veličine grabimo tijesto i stavljamo ga u ulje tako da ga od žlice odvojimo prstom i pustimo da padne u ulje. Poželjno je da su frite glatke i bez »repića«. Ovisno od veličine posude istovremeno se peče 6-8 frita.
16. Malo smanjimo jakost na ploči da nam frite ne bi izgorile, ali još uvijek moraju lijepo potamniti a unutra biti pečene. Svaki štednjak je malo drukčiji.
17. Radimo brzo. Frite u ulju okrećemo lopaticom, nakon par minuta kad su pečene sa svih strana vadimo ih, ocijedimo od ulja i stavljamo u posudu. Odmah ih pošećerimo finim šećerom.
18. Žlicu za vađenje frita možemo stavljati u hladno ulje da nam se tijesto ne lijepi na žlicu. Ima i drugih tehnika, npr. istiskivanje tijesta između palca i kažiprsta, ali ja se držim žlice.
19. Frite poslužimo tople, a dobre su i hladne. Možemo ih jesti same, uz čokoladni namaz ili pekmez. Dobar tek!
Ovo je recept koji mi nikako nije htio uspjeti da frite budu baš onakve kao mamine. Prije sam imala stakleno-keramičku ploču na štednjaku i mislim da je to bio jedan od razloga da ulje nije moglo zadržati dovoljno visoku temperaturu za pečenje. Sad imam indukciju i uspjelo je. Moja mama ih uvijek radi na plinu.
Nadam se da će uspjeti i vama!
Pribor:
• visoki lonac za juhu
• velika drvena kuhača
• posuda za mlijeko
• posuda za kvasac
• manja posuda u kojoj ćemo peći frite u dubokom ulju, promjer 15 cm
• lopatica s rupicama za vađenje frita iz ulja
• posuda za frite
• malo cjedilo za fini šećer
• moja mama ima štednjak na plin, meni je uspjelo na indukciji
Sastojci:
• 500 g glatkog brašna za dizano tijesto
• 6 dl mlijeka
• 20 g svježeg kvasca
• 1 žlica maslaca
• 6 žlica šećera
• 1 čašica ruma
• vanilin šećer
• rum šećer
• limun šećer
• 1 jaje
• 1 l ulja
• šećer u prahu
Postupak:
1. U lonac za juhu prosijemo brašno. Uključimo ploču na štednjaku na najmanju jakost i stavimo posudu s brašnom na štednjak da se grije.
2. U drugoj posudi grijemo mlijeko da bude vruće, ali ne do vrenja.
3. Dok je mlijeko još mlačno uzmemo 1 dl mlijeka za kvasac.
4. Pripremimo kvasac tako da u 1 dl mlačnog mlijeka stavimo kvasac, 1 žlicu šećera i 1 žlicu brašna.
5. Počekamo da se kvasac visoko digne. Za to vrijeme brašno je na mlačnoj ploči a mlijeko je vruće.
6. U vruće mlijeko stavimo 1 žlicu maslaca, 1 malu kavenu žličicu soli, 5 žlica šećera, vanilin, rum šećer i limun šećer, te rum.
7. Vrućom mliječnom smjesom poparimo brašno.
8. U smjesu koja ne smije više biti vruća umiješamo jedno cijelo jaje.
9. Na kraju u mlačnu smjesu dodamo dignuti kvasac.
10. Lonac sa tijestom uzmemo u naručje i kuhačom tučemo (ulupavamo) zrak u tijesto, dok ne se počnu raditi mjehuri, od 10 do 15 minuta.
11. Posudu s ulupanim tijestom postavimo na mlaku ploču na štednjaku, pokrijemo krpom i pustimo od 45 minuta do 1 sata da se diže.
12. Tijesto se mora visoko dignuti (ovisno od širine posude).
13. U posudu za pečenje ulijemo od 6 dl do 1 l ulja. Ulje zagrijemo. Ulje mora biti tako vruće da se oko drške drvene kuhače počnu raditi mjehurići.
14. Pripremimo posudu za pečene frite, šećer u prahu, žličicu i cjedilo.
15. Žlicom srednje veličine grabimo tijesto i stavljamo ga u ulje tako da ga od žlice odvojimo prstom i pustimo da padne u ulje. Poželjno je da su frite glatke i bez »repića«. Ovisno od veličine posude istovremeno se peče 6-8 frita.
16. Malo smanjimo jakost na ploči da nam frite ne bi izgorile, ali još uvijek moraju lijepo potamniti a unutra biti pečene. Svaki štednjak je malo drukčiji.
17. Radimo brzo. Frite u ulju okrećemo lopaticom, nakon par minuta kad su pečene sa svih strana vadimo ih, ocijedimo od ulja i stavljamo u posudu. Odmah ih pošećerimo finim šećerom.
18. Žlicu za vađenje frita možemo stavljati u hladno ulje da nam se tijesto ne lijepi na žlicu. Ima i drugih tehnika, npr. istiskivanje tijesta između palca i kažiprsta, ali ja se držim žlice.
19. Frite poslužimo tople, a dobre su i hladne. Možemo ih jesti same, uz čokoladni namaz ili pekmez. Dobar tek!