Stranica: 4/8.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 24 tra 2019, 12:31
Postao/la mrava
Za oporavak želuca sam skuhala krem juhu od hrpe povrća

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 26 tra 2019, 11:40
Postao/la mrava
Juha, sporo pečeno carsko meso, krumpiri, zelena salata

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 26 tra 2019, 11:52
Postao/la Hajdi
Za subotu planiram lazanju od špinata, još se moram odlučiti hoću li LCHF ili običnu :klopa

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 27 tra 2019, 11:46
Postao/la MalaSirena
Danas će biti varivo od graha, bez mesa. Desert - golema zdjela voćne salate koja će biti i sutra.

Sutra - sporo pečena vratina, a kao prilog će biti dinstane mahune s krumpirom i šampinjonima te salata.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 27 tra 2019, 12:16
Postao/la mrava
Domaća pizza

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 28 tra 2019, 08:54
Postao/la Hajdi
Lazanja je odlično uspjela, a za večeru smo jeli divlje šparoge s jajima :yess

Za danas sam iz dubokog izvadila pileće ražnjiće, uz to ćemo još neku salatu.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 28 tra 2019, 10:10
Postao/la Ina66
Jučer artičoke s bobom i bižima, danas meso i povrće iz pećnice.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 28 tra 2019, 10:32
Postao/la mrava
Goveđa juha s taranom, kuhano meso , vratni krmenadli spikani sa slaninom, pečeno povrće, zelena salata

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 28 tra 2019, 13:05
Postao/la malamaja
Ina66 je napisao/la:Jučer artičoke s bobom i bižima, danas meso i povrće iz pećnice.


:liza mljac artičoke. posijala sam par komada, nakon što su mi se prije par godina smrznule na vrtu....ove godine u teglu i zimi u zaštićeno. obožavam ih. i bob. moj na vrtu tek cvate. morat ću na trešnjevački :lol

danas je gulaš, riža i salata. sutra punjene tikvice...danas salenjaci za desert

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 29 tra 2019, 07:25
Postao/la mrava
Grah sa šunkom, mladi luk

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 02 svi 2019, 06:40
Postao/la mrava
Jučer ajngemaht juha, roštilj, mladi luk, zelena salata

Danas ostaci

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 04 svi 2019, 10:52
Postao/la Ina66
varivo od slanutka, mrkve i blitve

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 04 svi 2019, 11:39
Postao/la malamaja
vratina s povrćem, pileća juha, salata, mladi luk i šparoge. bit će i za sutra. napravila sam od domaćih pilećih jetrica paštetu.mljac. :liza

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 04 svi 2019, 12:29
Postao/la Adorabla
Ina66 je napisao/la:varivo od slanutka, mrkve i blitve

interesantno. Si dodala i konšerve?
Mogla bih i ja tako nešto iskemijati sljedeći tjedan :zivili

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 04 svi 2019, 16:32
Postao/la Ina66
Ne. Na maslinjak sam bacila narezanu ljutiku, malo sjemenki kima i korijandra pa komade pečene mrkve i narezanu tikvicu. Nakon par minuta sam dodala kuhani slanutak i narezanu blitvu, dolila vode da ogrezne, posolila, popaprila i dodala crvene paprike pa kuhala cca pola sata.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 04 svi 2019, 21:53
Postao/la Nana1971
Blitva u varivo? Zanimljiva ideja, nikad mi ne bi pala na pamet. I bude fino? Iskosas ju prije?

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 04 svi 2019, 22:44
Postao/la malamaja
ja blitvu uopće više ne kuham. bacim ju isjeckanu na ulje i češnjak, posolim, provozam dok pusti vodu i onda dodam slanutak, popaprim i kao prilog uz ribu, meso ….moram se i pohvaliti da sam pol vrta opskrbila blitvom ovaj tjedan, uključujući ekipu "odoli" :mrgreen :lol ...svima je blitva nestala, osušila ili štoveć samo meni Zagorki raste ko drač ;) pustila sam ju da si sama bira mjesto i količinu :mrgreen eto, šta ću ju kultivirat kad ona sama raste :lol

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 04 svi 2019, 23:26
Postao/la Ina66
Nana1971 je napisao/la:Blitva u varivo? Zanimljiva ideja, nikad mi ne bi pala na pamet. I bude fino? Iskosas ju prije?

Da, i odlična je kombinacija. Ubuduće ću izbaciti korijandar zbog ukućana, kim može ostati.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 04 svi 2019, 23:27
Postao/la Ina66
I bob s blitvom radim tako.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 05 svi 2019, 13:02
Postao/la mrava
Jučer pizza, a danas pileća juha, pohana piletina, fasirano, pire krumpir, zelena salata, sladoled

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 05 svi 2019, 14:50
Postao/la Hajdi
Prvi maj - piknik, meso na žaru, francuska i druge salate.
Drugi maj - na zlatnom piru u Prekmurju, seoski turizam, hranaaaa :drink
Petak - ostaci mesa, palenta sa šparogama, salata od rikule.
Subota - gratinirane tortilje s mesom i povrćem, zelena salata.
Nedjelja - goveđa juha, basmati riža u pari, svinjska rebra u pećnici, zelena salata.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 07 svi 2019, 09:41
Postao/la Adorabla
prošli tjedan sam bila na moru pa sam si nabrala lišća loze i radila uz nedjelju sarmice za dva dana. Onako kao japrak tako da sam s vrhnjem na kraju zalila, ali samo sebi, jer moji to ne vole. Ubila sam se. Što ja to volim.

Danas imamo slanutak s chorizom, a sutra ću mislim cezar salatu nabrzaka.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 07 svi 2019, 09:57
Postao/la latica
Ina66 je napisao/la:Jučer artičoke s bobom i bižima, danas meso i povrće iz pećnice.

ovo nisam nikad jela, a svake godinemislim kak ću to naprvit, možda si ove godine napokon jednom ugodim i nagradim samu sebe :liza

mi ovih dana standardno brzinske provjerene ručkove... nikako da do tržnice odem da se natovarim s divotama za sljedeće dane :lol

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 07 svi 2019, 12:39
Postao/la mrava
Mi smo jučer knedle sa šljivama, a danas pečenu vratinu sa zapecenim povrcem i zelenom salatom

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 07 svi 2019, 17:12
Postao/la folne
latica je napisao/la:
Ina66 je napisao/la:Jučer artičoke s bobom i bižima, danas meso i povrće iz pećnice.

ovo nisam nikad jela, a svake godinemislim kak ću to naprvit, možda si ove godine napokon jednom ugodim i nagradim samu sebe :liza


A ja bi to isto jaaaako rado probala, ali od nekog tko to zna napraviti i zna kakvog okusa i izgleda treba biti. Onda lako spremam ja, kad znam sta trebam dobiti.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 07 svi 2019, 20:16
Postao/la Ina66
nema tu neke velike filozofije, u biti je vrlo jednostavno jelo, a meni spada u kategoriju soul food ili comfort food :luv
artičoke biram manje do srednje (MM, na primjer, kupuje one velike talijanske koje se meni ne sviđaju pa ih ni ne jedem) i njih skoro da cijele mogu jesti
čiste se tako da im se odreže stapka tako da dno bude ravno i, eventualno, najdonji red listova. ako je stapka dulja, ogulim je i narežem na komadiće pa skupa s artičokama ostavim malo u vodi zakiseljenoj limunovim sokom da otplahne bube, ako ih ima :mrgreen
dok se one namaču, napravim smjesu za punjenje - nasjeckam češnjak i petrusimul (sitno!) pa ga pomiješam sa soli, paprom, prezlom i maslinovim uljem
artičokama malo raširim latice, iz sredine, i "punim" ih smjesom žlicom ili rukom pa ih slažem uspravno u teću (padelu, lonac). kad sve napunim i složim, oko artičoka dodam bob i biže i ako je ostalo nadjeva. po potrebi dolijem malo vode i maslinovog ulja, otprilike do 2/3 visine artičoka, još malo posolim i popaprim i kuham dok se ne skuhaju bob i biži
količine ne pišem jer to sve ovisi o tome koliko i kolikih artičoka imam - nekidan sam imala 11 malih i 4 srednje i još uz to par pupova koji su bili najslađi i za to mi je trebala bogata vezica petrusimula i 7-8 češnjeva češnjaka, prezle i maslinovog ulja da bude kompaktna smjesa - ne pregustu, a ne ni prerijetko
je l' se vidi da obožavam ovo jelo!?

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 07 svi 2019, 20:27
Postao/la Mirci
I ja :le
Prava soul food. Al ja ih ne kuham, meni ih mama skuha :D

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 08 svi 2019, 06:07
Postao/la MalaSirena
Nikad nisam jela artičoke na takav način (a i općenito sam ih vrlo, vrlo rijetko jela) i čini mi se da bi mi se moglo svidjeti., makar si uopće ne mogu zamisliti okus.
Biži su grašak?
A što s onom vlaknastom sredinom iz artičoka, to se čisti prije pripremanja?
Koliko artičoka, boba i graška je dostatno za troje ljudi (od kojih će barem dvojica biti jako sumnjičavi i pojest će jako malo :roll :mrgreen )?
Kako treba izgledati to jelo, puno tekućine ili samo malo umaka na kraju?

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 08 svi 2019, 06:34
Postao/la Ina66
Redom: biži su grašak,; sredina artičoke je najbolji dio - mekan i sočan - a tvrđi mogu biti vanjski listovi; jede se tako da se uzima latica po latica i zubima postruže donji, mekši dio; za tri osobe, početnike, bih uzela tri po glavi i po pola kg boba i biži - obavezno skuhaj još nešto uz to ako im se ne svidi ;)
Ne smije biti jušno, prije je za jesti s viljuškom nego žlicom.

Edit: ovo je najbliže mom načinu pripreme, naravno, bez vegete
https://www.coolinarika.com/recept/arti ... li-bizima/

Zaboravila sam gore napisati - oguljene stabljike se isto ubace u lonac i kuhaju zajedno.

Re: Proljetna kuharica

PostPostano: 08 svi 2019, 07:20
Postao/la Hajdi
Adorabla, dala si mi ideju s ovim slanutkom, nisam imala chorizo ali sam imala dobre domaće suhe kobasice. Polizali smo lonac :klopa