Sada je: 12 kol 2026, 07:07.

Mama, što je vjera? Što je Bog?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

PostPostao/la An » 23 stu 2006, 15:14

Jest!
Ali, vjera i znanost NISU u konfliktu. A to je pretpostavka od koje se nazalost polazi, pogotovo ako se ostane na razini vjere koja je dosegnuta u srednjoj... Onda se ljudi obicno razumom vinu dalje, napreduju, rastu.. informiraju se, dok vjerski, duhovni dio ostavljaju na vegetaciji. Sto nije dobro. Vjera trazi razum. srednjovjekovni konflikt vjere i znanosti do danas je prilicno u strucnim krugovima prevladan.... Vjera i znanost idu uz bok jedna drugoj. Ali znam. Tko danas od vjernika cita enciklike, tko prati strucne znanstvene studije u kojima se udruzuje teologija i fizika... nemaju ljudi za to vremena. Nazalost. Ali svejedno to ne moze biti razlogom da se u drustvu vecinom razgovara na nacin proslog stoljeca, ili pretproslog.....
Pa moram i ja malo oftopicariti :mrgreen:
samo sam htjela reci da krivo mislite ako razdvajate vjeru i znanost. A s druge strane, svatko nesto ocekuje i trazi od vjerovanja, u konacnici od Boga. Pa onda to prenosi i na djecu. Nekome je sasvim dovoljna jednostavna svijest o sigurnosti. Ne zeli komplicirati. Voli pravila, dovoljno mu je da zna da je nesto "grijeh" i on to ne cini. Druge to nece zadovoljiti. Pa ce se neprestano svadjati s Bogom, traziti odgovore i razloge. Sve nijekati... pa uroniti u zahvalnost.. ili ne.
Meni je to kao prica o glinenim posudama koje su svaka trebale toliko koliko su bile velike....... A svaka je bila posebna i razlicita i bilo ih je bespredmetno usporedjivati....
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la gold dust » 23 stu 2006, 16:18

An - pliz, moze malo vise o tom paralelnom hodu znanosti i vjere, na primjer koji linkic s necim recentnijim - i ne preopsirnim :mrgreen: na tu temu :)

ja mozda stvarno po svojim pogledima na vjeru obitavam u nekom od proteklih stoljeca, ali iskreno, jedan od novijih pokusaja objedinjavanja (katolicke) teologije i fizike, za kojeg znam, nije mi bas 'sjeo' :dunno
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la An » 24 stu 2006, 00:59

Ah draga, sve ti je to vrlo opsirno :mrgreen:
A kaj ti se nije svidjelo? Bas me zanima. Moze i na pp ;-)
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TinaL » 24 stu 2006, 08:51

Pa nemojte na pp. I mene zanimaju takve teme :mah Ako je offtopic mozda da se ovo preseli u posebni topic :roll:
TinaL
sretnica s krilima

PostPostao/la mamaiAM » 25 stu 2006, 03:40

An, uživam čitajući tvoja tumačenja. :3srca Hvala ti što mi pomažeš.

Solea, hvala na ponudi, eto baš smo se sad na Interliberu snabdijeli sa svim tim knjigama. :) Imaš pravo, doista su primjerene za ovakve malene.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Twins Twice » 01 pro 2006, 23:37

Uživala sam čitati vas kako raspravljate.. :mah .to su vječna i važna pitanja i jasno da se "zapalimo" oko njih...
Moji su klinci još daleko od škole, ali pitanje prenošenja vjere djeci nije vezano samo uz vjeronauk. Zato prebaciti lopticu vjeroučitelju i nije najbolje rješenje - ako želimo odgajati dijete u vjeri, to činimo prvenstveno kod kuće, a vjeronauk bi trebao biti samo nadopuna. Tako ja mislim.
Onda, kako se čini, se sve svodi na pitanje želimo li djeci prenijeti vjeru ili ih poučiti o vjeri? Ako je ovo drugo, onda je teško odgovarati na njihova pitanja (iako, moram priznati, An i Neda su izvrsne u tome!) :bye . No ako je ovo prvo, onda smo prije svega pozvani svjedočiti životom. I u tom se smislu slažem s vrabecom - svakodnevna molitva, prisustvovanje Sv.misi i opraštanje jednih drugima nužnost su za katolike. No da ne mislite da ja to uspjevam - samo to je ono čemu težim. Bit će i meni teško i sve teže, pošto je mm agnostik. :cry:
Eto, jesam off topic ali nisam mogla a da ne prokomentiram... :dunno
slikaslika

slikaslika
Twins Twice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la vrabec te dal » 06 pro 2006, 14:49

vrabec te dal

PostPostao/la vrabec te dal » 07 pro 2006, 13:46

vrabec-te-dal je napisao/la:a što se tiče onoga kako svojoj djeci objastiti stvari vezane uz vjeru, ja mislim da ti je najbolje da ili stvarno odlaziš u crkvu, dakle da postaneš aktivvni vjernik (u nekoj zajednici ili slično) ili da ne šalješ dijete na jveronauk. dakle ako hoćeš da tvoje dijete ide u crkvu i živi kao vjernik to moraš prvo ti biti. :mah :3srca

jučer kad smo se kao i svake večeri u zadnjih 6 mj. molili sa djecom. odjednom se naš stariji sin prekrižio. mislim stavio je ruku na glavu kao da će se prekrižiti i danas je izveo nešto kao križanje isto i malađi. a nismo ih učili. niti forsirali. nego su svaku večer to gledali od nas.
:nata
vrabec te dal

PostPostao/la mamaiAM » 07 pro 2006, 23:02

Dobila sam mnoge odgovore i mišljenja. Hvala svima na savjetima i pomoći, a posebno An, Zoili i Nedi, :3srca :3srca :3srca, koje su nam praktičnim savjetima pomogle da prođemo kroz prvi AMin susret sa Knjigom postanka.

Vrijeme je došašća, iščekivanja. Ovo vrijeme nam je omogućeno da uspostavimo ili preispitamo trenutni odnos sa Bogom. Moje je viđenje da je to intimno doba, koje ne želim ometati podizanjem vjerskih tema, a ova se tema počela širiti van onog što je meni bilo na umu kad sam otvorila topik. Nisam dorasla oblikovati tijek ove rasprave, stoga molim moderatorice da zatvore ovaj topik.

Svima vama, vašoj djeci i obiteljima želim prekrasne predstojeće blagdane.slika
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 07 pro 2006, 23:59

MamaiAM, hvala na lijepim rijecima i od srca se pridruzujem slanju i primanju dobrih zelja :3srca

Takodjer, dijelim tvoje misljenje da je ova tema dala svoje, barem po pitanju onoga zbog cega je i pokrenuta.
U slucaju da postoji potrba za slicnim diskusijama mozete otvoriti novu temu na ovom ili nekom drugom podforumu :juhu
Solea
Sveta krava

Prethodna

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.