Sada je: 30 tra 2026, 09:05.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

. U hrvatsku recenicu ubacuje slovensku rijec ili obrnuto kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Valjda je skuzio da ga svi razumiju pa se ni ne trudi to ispraviti. Ja ponovim recenicu za njim kad cujem nesto takvo, pravilnim rijecnikom. I stalno spotam MM jer on to s njim na hrvatskom ne radi (a ja ne zelim da ga JA ispravljam i na hrvatskom).
.
ja bih htjela postici u buducnosti situaciju da kad mi dijete progovori hrvatski ili njemacki, ne mozes na prvu skuzit koji mu je maternji.

Onda u hrvatskom jeziku koristi slovenske padeze ili obrnuto, ajme kakve rijeci proizvodi,
ovo i liam radi; on recimo od hrv imenice napravi eng i onda jos ubaci "s" za plural. ili uzme hrv glagol i konjugira na eng.
, a i poredak rijeci mu zna biti u najmanju ruku sumnjiv, pogotovo kad su u pitanju negacije, no to se u nekim slucajevima moze objasniti brzopletoscu i uzbudjenjem.
jel mu vrijeme?

Citat:
ja bih htjela postici u buducnosti situaciju da kad mi dijete progovori hrvatski ili njemacki, ne mozes na prvu skuzit koji mu je maternji.
tanja, pa kaj niste vi dvojezicari? u tom slucaju djeca imaju dva materinja jezika, nema naglaska, nema nicega.
To je valjda tipicno... 
Mama ispravlja hrvatski - tata portugalski ne....
valjda im se ne da, kaj ja znam.

Dobra vila je napisao/la:Ja i MM od kada se S. rodila govorimo iskljucivo portugalski, mada sad kad je S. veca, a ja hocu reci nesto - sto ne zelim da ona razumije, prebacim na engleski. I ona zna da je engleski. Osim toga, tu i tamo se posluzim nekim engleskim izrazima npr. kada sjedim na suvozacevom sjedalu i govorim MM da moze izaci sa parkiralista ,jer je s moje strane OK...jucer sam cula da kad ju vozi u vrtic S. sa zadnjeg sjedala vice: maj sajd ok!
brzo ces skuziti da razumije puno vise nego sto mislis

, znas ni meni bas katkad nije jasno kako to AM uspijeva. Mislim, to s jezicima.
(srecom, tamo u skoli je jedno prosjecno dijete, tamo svi govore razne jezike).

Kad stanes kursorom na fotku, otvori se ikona koja omoguci da se fotka rastegne preko cijelog ekrana.

Da, tad u Austriji je AM donijela odluku da ce govoriti njemacki kad slijedece godine dodje na skijanje.
), a AM se prema jezicima odnosi prilicno lezerno ko i ostali oko nje. (samo ja trtarim
)

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.