skorpionka je napisao/la:lastavica je napisao/la:ja baš i ne mislim da je navika ono što će promjeniti djetetov pravi ritam spavanja. Moja nikada nije bila tip ranospavač i bez obzira što i kako ja radila ona je imala svoj ritam, a tako sam maštala da odem spavati u 8 sati. I to se pokaže od samog početka tako da niti nije moguće uvesti ritam ranog odlaska na spavanje jer ispadne da roditelj spava, a dijete gleda u mrak
Kad bi moja zaspala u 20 sati mislila bi da je bolesna ili da se digla u 6 ujutro.
Potpisujem![]()
Moji su u krevetu u 21 sat. Stariji zaspe za cca pola sata ili 45 minuta a trogodišnjakinja se vrti ponekad i po sat i pol.Kao skroz male bebe su u 21 sat često još gledali širom oko sebe. Jednostavno nisu spavači. Niti MM ni ja gotovo nikad ne zaspemo prije 23 sata, a najčešće oko i iza ponoći. Valjda ima i u tome nešto.
Iz tog razloga ne vidim smisla da ih tjeram da u 20 sati budu u krevetu, ako znam da duuuuugo neće zaspati. To se dogodi samo u slučaju bolesti.
potpis na lastavicu i škorpionku uz opasku - starija djeca nam funkcioniraju jednako, mlađa kako kad.
najmlađa ide spavati između 20-21h, kako koji dan i ovisno o tome kada se ujutro ustala

.
)-zato i ide tako rano spavati. Ali htjela sam reći da neće dijete samo "odlučiti" kad će spavat,ako nema neki "uvod" u spavanje.
, da skaču, pišu zaboravljene zadaće i sl.

pogotovo kad bi ga usporedila s mojim sinom gotovo vršnjakom.

a to je baš zato jer sam budna dugo u noć, hvatam vrijeme samo za sebe u miru i tišini.