Sada je: 10 kol 2026, 14:26.

Pitanje za one koji djecu stavljaju ranije spavati

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Pitanje za one koji djecu stavljaju ranije spavati

PostPostao/la Ina66 » 25 tra 2010, 14:42

skorpionka je napisao/la:
lastavica je napisao/la:ja baš i ne mislim da je navika ono što će promjeniti djetetov pravi ritam spavanja. Moja nikada nije bila tip ranospavač i bez obzira što i kako ja radila ona je imala svoj ritam, a tako sam maštala da odem spavati u 8 sati :mrgreen . I to se pokaže od samog početka tako da niti nije moguće uvesti ritam ranog odlaska na spavanje jer ispadne da roditelj spava, a dijete gleda u mrak :faca
Kad bi moja zaspala u 20 sati mislila bi da je bolesna ili da se digla u 6 ujutro.

Potpisujem :kima
Moji su u krevetu u 21 sat. Stariji zaspe za cca pola sata ili 45 minuta a trogodišnjakinja se vrti ponekad i po sat i pol. :kima Kao skroz male bebe su u 21 sat često još gledali širom oko sebe. Jednostavno nisu spavači. Niti MM ni ja gotovo nikad ne zaspemo prije 23 sata, a najčešće oko i iza ponoći. Valjda ima i u tome nešto.
Iz tog razloga ne vidim smisla da ih tjeram da u 20 sati budu u krevetu, ako znam da duuuuugo neće zaspati. To se dogodi samo u slučaju bolesti.

potpis na lastavicu i škorpionku uz opasku - starija djeca nam funkcioniraju jednako, mlađa kako kad.
najmlađa ide spavati između 20-21h, kako koji dan i ovisno o tome kada se ujutro ustala
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la olja » 25 tra 2010, 15:17

TP, super :)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la MalaSirena » 25 tra 2010, 15:25

Trudim se da malca (6,5 g) strpam u krpe najkasnije do 20.30-21.00. Onda još čitamo priču, malo razgovaramo i on zaspi za par minuta; nekad niti ne dovršimo priču jer on kaže da je umoran i da ćemo nastaviti sutra. Ujutro ustaje oko 6.15. Vikendom se ne žurimo toliko i onda može duže s nama gledati telku ili se družiti, ali on ode sam kad je umoran, rijetko kad iza 22 h (na to da on sam ode spavati kad je umoran bez obzira što je na televiziji smo došli s njegovih cca 5 godina).

Kad je bio mali, otprilike smo imali isti ritam, eventualno je možda mrvicu ranije išao spavati (ovisno o dnevnom spavanju - npr. s 2,5 g je prestao spavati popodne doma, a s oko 4 je često ostao budan i u vrtiću - preležao bi tamo tih sat i pol do dva, ali doma nema šanse) jer on nikad nije izgledao umorno i da sam ga pustila vjerojatno bi đipao po stanu i do ponoći :p .
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Krumpirić » 25 tra 2010, 15:52

MZ, naravno da ima nespavača-pa i moj se diže u 6(mora :/ )-zato i ide tako rano spavati. Ali htjela sam reći da neće dijete samo "odlučiti" kad će spavat,ako nema neki "uvod" u spavanje.
Sad kako ko-nekima ne treba nemampojma kakav ritual, al većini treba :dunno
Ja nikad nisam M tjerala da leži i bulji sat vremena, jer uvijek bude krepan na kraju dana :dunno
Al ne mogu zamislit da nekad samo kažem:ajde leć i gledam TV, a on ode. Nego ima predspavajući :mrgreen proces i nekako automatski nakon toga ide spavat :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 25 tra 2010, 16:19

potpis na Krumpirić

naravno da ima nespavača,moj se najstariji x puta probudi prije 7 ujutro
ali ja i MM im definitivno određujemo KADA idu na počinak...uz određenu roditeljsku ustra
jnost,svako se dijete može naučiti lijegati u krevet do 21.

i ne vjerujem da mi se u troje djece potrefilo da su svi blagonakloni prema ranom lijeganju...da se mog srednjeg sina pita,on ne bi nikada legao prije 23

no kažem,nije imao izbora,i dijete se naviknulo
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Dory » 25 tra 2010, 17:01

Potpis Krumpirić i Ronon - treba napraviti predradnje za spavanje, da djeca steknu rutinu od malena, meni je totalno van pameti kad čujem da roditelji (ili požrtvovane bake) u 22 sata peku djeci palačinke, da su u 22 djeca 3x tjedno gladna :conf , da skaču, pišu zaboravljene zadaće i sl.
Nekako bih rekla da što je više djece to se više vidi naša dosljednosti i naše pa i njihovo pridržavanje pravila - imala sam jedno dijete 8 g. i nekad mi je bilo teže samo s njom (jer prije svega nisam bila dosljedna) nego sad sa svih 7 (jer sad MORAM biti dosljedna) i ako želim uveče svojih 5 minuta onda si moram stvoriti preduvijete za njih...
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la srecica tara » 25 tra 2010, 17:07

Moja najmlada ide spavat vec oko 7 ipo. tada krecemo sa oblacenjem pidamice, pa popije bocicu, i onda malo prica u kreveticu, i do 8 je vec u debelom snu. sama zaspe, bez ikakve vrste uspavljivanja. Ujutro se probudi oko 8 ipo, stim da spava cijelu noc.

a vec starije cure, to je malo veci problem, najstariju je tata navika da je snjim navecer, nema naviku stavljanja na spavanje ranije jos od malih nogu. Sa srednjom se nekad zna zalomit da ce zaspat vec oko 20 h. i evo bas sinoc. ne spava po danu, rijetko kad vise, al zato navecer zaspe ranije, i onda imam svoj mir.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 25 tra 2010, 17:27

Potpis Krumpirić i Ronon - treba napraviti predradnje za spavanje, da djeca steknu rutinu od malena, meni je totalno van pameti kad čujem da roditelji (ili požrtvovane bake) u 22 sata peku

Nema to nužno veze s predradnjama, mi smo s predradnjama i rutinom kompletno gotovi oko 20.30. Pa opet ne zaspu odmah, iako ih legnemo. A bogme niti ne vidim neku razliku kad je bio sam i sad u dvoje. Jednako nikad ne kažu da su pospani, da ih se pusti skakali bi do ponoći. Ne puštamo im kasno, ali ih niti ne tjeramo u 20 sati u krevet kad znamo da neće zaspati.
Možda bi i legli u 20 sati da se dižu u 6 ko Krumpin mali, a to se pak nikad nisu dizali. Mala se diže oko 8 najčešće, a stariji u 7.20.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Krumpirić » 25 tra 2010, 17:29

skorpionka je napisao/la:
Potpis Krumpirić i Ronon - treba napraviti predradnje za spavanje, da djeca steknu rutinu od malena, meni je totalno van pameti kad čujem da roditelji (ili požrtvovane bake) u 22 sata peku

Nema to nužno veze s predradnjama, mi smo s predradnjama i rutinom kompletno gotovi oko 20.30. Pa opet ne zaspu odmah, iako ih legnemo. A bogme niti ne vidim neku razliku kad je bio sam i sad u dvoje. Jednako nikad ne kažu da su pospani, da ih se pusti skakali bi do ponoći. Ne puštamo im kasno, ali ih niti ne tjeramo u 20 sati u krevet kad znamo da neće zaspati.
Možda bi i legli u 20 sati da se dižu u 6 ko Krumpin mali, a to se pak nikad nisu dizali. Mala se diže oko 8 najčešće, a stariji u 7.20.

ma nebi ni moj legao u devet da se diže u 8-glupo mi je dijete tjerat da leže u 8, ako može ujutro spavat dugo. Ali ali, nekako mi nije jasno kako neka djeca sjede sa starcima do ponoći i ne može ih se natjerati u krevet-a mlađi su od moga.
A možda mi nije jasno-jer nisam vidila :lol
Možda stvarno ima takve djece :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 25 tra 2010, 17:33

sasvim jasno. radi se o djeci koja ujutro spavaju do deset, a poslijepodne od 15-17/18.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 25 tra 2010, 17:35

eli je napisao/la:sasvim jasno. radi se o djeci koja ujutro spavaju do deset, a poslijepodne od 15-17/18.

jasan je meni taj dio-al nije mi jasno da roditeljima nije moguće to promijeniti. Postepeno, ovako, onako... :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 25 tra 2010, 17:37

očito se ne žele odreći par jutarnih sati mira.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 25 tra 2010, 17:48

Ja sam se prije zbog spavanja živcirala povremeno, sad bogme više ne. Moja frendica je rodila 2 mjeseca iza mene, njena beba je bila za mene čudo. S par mjeseci starosti bi zaspao oko 7 navečer, bez buđenja spavao do negdje 7 ujutro, tad bi popio flašicu i nastavio spavati do 10 sati. :shock Meni je to bilo :loce pogotovo kad bi ga usporedila s mojim sinom gotovo vršnjakom.

Iako, možd i bolje da nemam takvu djecu, onda bi ih valjda imala barem 5 :lol
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Adorabla » 25 tra 2010, 17:49

JiA je napisao/la:
mama courage je napisao/la:alisa, ti si roditelj i ti moraš preuzeti odgovornost za njihovo uspavljivanje. neće oni nikad sami od sebe leći na vrijeme. ne vjerujem tu u kompetentnost djeteta (koliko god me netko uvjeravao u suprotno). da, to znači da prekidamo sve i krećemo se spremati, a ne vučemo se ko crijeva po kući i čekamo da netko preuzme inicijativu.

potpisujem.

nisam sve citala, nemam vremena ali imam svasta pametno za reci pa da ne propustim :lol
Da naravno da najvise ovisi o roditelju ali treba uzeti u obzir da ima i djece koja su popdnevni tipovi i koja stvarno ne mogu zaspati kada rano legnu.
Tesko je onda tu djecu "natjerati" da zaspu u 8 ali treba raditi kompromise u smislu 8:30 ili 9 te jako, jako, jako puno polagati na pripremu za spavanje; znaci cak i kada je dijete starije ili pogotovo kad je starije jako drzati do rituala; vecera, pranje zubi, pidjama, televizija/citanje/pricanje na krevetu/ svjetlo , poljubac, gasenje svjetla itd itd itd a pomaze i lavanda i provjetravanje sobe prije spavanja :mrgreen

A cak i tada kada je roditelj neumoljiv ili jutarnji tip desit ce se povremeno da djeca u deset dobauljaju do spavace ili dnevne sobe u stilu "Ne mogu spavati".

Ne vidi se da pisem iz vlastitog iskustva :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Dory » 25 tra 2010, 17:57

eli je napisao/la:očito se ne žele odreći par jutarnih sati mira.

e, to je to - djeci treba određena količina sna i ili će ući rano spavati i rano se buditi ili će ići spavati u 23 pa spavati do 9...doduše moji kad je rođendan ili nešto slično zaspe tek u 23 ili i kasnije ali u 7 već čujem cupkanje i šetnja počinje...ali to pripisujem njihovom bioritmu i navici ranog buđenja. Odgovara mi da se bude rano jer ionako se moraju buditi radi škole ili učenja, vrtića...
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MjesecevaZraka » 25 tra 2010, 20:20

Ne puštamo im kasno, ali ih niti ne tjeramo u 20 sati u krevet kad znamo da neće zaspati

x
Ja mogu veceras ne znam kakav ritual proci s njim, ali on je kasno zaspao i odspavao redovitu turu i nema sanse da inzisitram na odlasku u krevet u neko tocno vrijeme, vrijeme koje meni pase.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 25 tra 2010, 20:31

skorpionka je napisao/la:Ja sam se prije zbog spavanja živcirala povremeno, sad bogme više ne. Moja frendica je rodila 2 mjeseca iza mene, njena beba je bila za mene čudo. S par mjeseci starosti bi zaspao oko 7 navečer, bez buđenja spavao do negdje 7 ujutro, tad bi popio flašicu i nastavio spavati do 10 sati. :shock Meni je to bilo :loce pogotovo kad bi ga usporedila s mojim sinom gotovo vršnjakom.

Iako, možd i bolje da nemam takvu djecu, onda bi ih valjda imala barem 5 :lol

ovo mogu potpisati od do.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la nevenera » 25 tra 2010, 20:50

mi smo nedavno s promjenom na ljetno vrijeme promijenili i ritam.
do tad je nekoliko mjeseci bilo isto, rutina u 18 (kupanje, oblačenje, bajka, ljekovi, dojenje, krevetić) i tin bi spavao do 18.30-19. naravno znalo je bit noći i noći. taj ritam je više manje bio od njegova 4,5 mj, znači dobrih 4 mj je išlo tako.
onda smo prešli na ljetno vrijeme i on je spavanje pomakao na 19-20 s tim da zaspe 20-20.30. no opet i tu ima noći i noći.
buđenje je nažalost ostalo isto, nije se produljilo.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la palunkica » 25 tra 2010, 21:24

Moj je noćni tip. I nema te sile koja bi njega natjerala spavati prije 22 sata, a uglavnom nam se to svede na 22 u krevet i onda vrtnja i pričanje do 23. Diže se u 7.30-7.40, vikendom može i do 11 ako treba.

Po ljeti je totalni raspašoj, ide spavati kad i mi, to zna biti i u 2-3, ali spava isto kao i mi. Uvijek je volio spavati ujutro a navečer bi bio živ. Dok je spavao popodne nije bilo šanse da zaspe prije 23, 23.30 :roll

To je nama koma, ali pošto smo i mi noćni tipovi navikli smo se na takav ritam.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Tinica » 26 tra 2010, 13:59

Moj Fran je tijekom tjedna u 20:00 sati u snovilendu :zzz
Subotom može biti budan duže ali preko tjedna to je ZAKON od kojeg nema odstupanja :faca
Tak paše i njemu i meni i nikada oko toga nije bilo navlačenja i cendranja ;)
Iznimka je utorkom i četvrtkom kad ima kondicijski trening pa se i kasnije vratimo doma no i tada je u krpama oko 20:30 :dada
Ujutro se budi u 6:30 tak da slobodno mogu reći da ima 10 sati kvalitetno "odrađenog sna" :srca
Tijekom ljetnim mjeseci ili praznika naravno da se to sve mjenja no tada nemamo nikakvih obaveza pa si možemo priuštiti takav "luksuz" :lol
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la eli » 26 tra 2010, 14:07

tinica nam je došla piti krv na slamčicu. :lol ;)

rijetki su klinci te dobi koji će spavati deset i po sati na dan.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 26 tra 2010, 15:06

a rijetke su i mame koje ce toliko spavati :cool
jel tinice? :lol
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la ivana7997 » 26 tra 2010, 15:11

:D

ali sjecam se kishonove zavrsne recenice u humoresci takve tematike

...ako ne lazemo, kao svi ostali roditelji :mrgreen
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ZacKa » 26 tra 2010, 15:20

Zimsko vrijeme isao oko 7 - 7 i pol, sad kad smo na ljetnom i duze vani popodne ide oko 8, 8 i pol. Ujutro budenje oko 7, 7 i pol.

7-7.30h ? ja si ovo ne mogu zamisliti ne zato što to moja djeca ne bi prihvatila kad bih se ja jaaaako trudila nego zato jer je na aktivnosti po zimi do 6 ili 7h (18-19h) pa kad bih se onda uopće ne znam porazgovarali ili poigrali........a po ljeti je na šahu npr. do 20.15h na nogaču od 19h do 20h a ne u krevetu :mrgreen

Istina je da im treba 9-10h kvalitetnog sna a to je kod nas od 21, 21.30h-7h radnim danom ako se slučajno nije naspavao onda za to služi vikend jer mogu i žele ujutro spavati, eevo ovu nedjelju sin koji se inače a da nije škola ranije diže oko cca 8h a sad je odspavao do 10h ujutro.
Jučer zaspao u 21h i jedva se probudio u 7h ali takav je neki dan, umoran..........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lastavica » 26 tra 2010, 15:31

Zaboravila sam još nešto napisati u vezi ritma spavanja. Moja kćerka se do nekih 5,6 godina svaki put budila u plaču i znoju oko 10 sati ako bi zaspala ranije. S odrastanjem je to prošlo i polazak na spavanje joj se pomaknuo.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la rusulica » 26 tra 2010, 15:33

Meni je smiješno da mi netko govori da se svako dijete može naviknuti leći do 7 - 8 - 9 kad ja valjda svoju najbolje znam i valjda sam se najviše trudila oko toga. Prve dvije godine njena života sam dnevno po pet sati trošila samo na uspavati ju (ležeći s njom u krevetu) ali ako ne može zaspati brate mili ne može. Bezveze trošim živce i energiju na vnešto nemoguće i nepotrebno, bolje da sam se igrala s njom pa bi kasnije zaspala kvalitetno.
Ja sam isto takva, ne mogu zaspati satima ako nisam skroz umorna - nekad ne mogu ni tako pa cijelu noć brojim ovce(osobito kad je pun mjesec). Mislim da nikad u životu nisam zaspala u roku manje od pola sata nakon lijeganja a i to je kad sam mrtva umorna. To su geni kameni :lol
Prije 7 je ne mogu dići jer sam nakon čitavog dana s njom i ja izmrcvarena i ne mogu se ni ja dignuti prije kad nakon što ona zaspe u 11 uvečer ja spremam kuću do 1. Mi smo ko Palunkica, uvečer nam se ne spava a ujutro :zzz
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Tinica » 26 tra 2010, 15:52

Bubidea
a rijetke su i mame koje ce toliko spavati
a znaš mene...:lol Jednostavno mi treba barem 9 sati sna u komadu :rolf
Ma meni je super kaj on treninge ima svaki dan od 17-18 poslije možemo i do parka još se poigrati, osim velim tog utorka i četvrtka kad ima još i kondicijski od 19-20.
Engleski mu je isto od 17-18 pa opet ima lufta za sve :dada
Ali on je isto kao i ja jutarnji tip i vikendom smo budni već prije 7 sati :faca
Ma baš sam si ga porihtala onak kak mi paše ;)
Zadnja izmjena: Tinica; 26 tra 2010, 15:56; ukupno mijenjano 1 put/a.
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 26 tra 2010, 15:53

Tinica je napisao/la:Ali on je isto kao i ja jutarnji tip i vikendom smo budni već prije 7 sati :faca
Ma baš sam si ga porihtala onak kak mi paše ;)

:1
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la ZacKa » 26 tra 2010, 15:56

rusulica je napisao/la:.............jer sam nakon čitavog dana s njom i ja izmrcvarena i ne mogu se ni ja dignuti prije kad nakon što ona zaspe u 11 uvečer ja spremam kuću do 1. Mi smo ko Palunkica, uvečer nam se ne spava a ujutro :zzz

I mi smo ko Palunkica (mada nisam čitala njezin post), ali isto kao i ti Rusulice, ak spavaju oni do 9h, bome i ja s njima. :zivili a to je baš zato jer sam budna dugo u noć, hvatam vrijeme samo za sebe u miru i tišini. :mrgreen ili peglam :lol
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama courage » 26 tra 2010, 22:42

cilj dnevnih aktivnosti s djetetom je izmoriti dijete da navečer može zaspati. čim ujutro ustaneš radiš na tome :mrgreen dane kad je znala samo sjediti pred televizorom (kad su bile one velike hladnoće) su bile najgore, jer navečer je i moja teško zaspivala. a dok je bila mlađa i spavala poslijepodne, držali smo se ovog što eli uvijek spominje, ujutro ranije dizanje, tj poslijepodnevno spavanje ranije.

svatko ima svoj način uspavljivanja djeteta i vrijeme kad ga stavlja spavati - kako god, još uvijek sam mišljenja da je to roditeljeva obaveza. moja je ponekad već u 7'50 u krevetu, a ponekad i sat kasnije, a nekad se dogodi bome da bude i pola deset (no, ako se to dogodi, ne znači da sam oduševljena time). al tu negdje se vrti tj nastojimo da tako bude, s tim da znam točno da što kasnije legne, to je ujutro cendravija.

a kad naučite djecu da na vrijeme idu na spavanje, odam vam tajnu kako se dijete nauči da ujutro, subotom recimo, ustane tek oko pola 10 i onda vam još kaže: mama, nemoj ti ustajati! sama ću! :mrgreen (učim je biti samostalna u svakoj prilici :mrgreen ) onda ja promrljam: odi piškiti i presvuci se. i ona to obavi, upali tv i uzme si nešto iz frižidera da doručkuje. :pusac
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.