Sada je: 30 tra 2026, 01:40.

KADA u vrtic?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

KADA u vrtic?

PostPostao/la tanjabb » 09 vel 2006, 11:10

Bilo je vec topica na tu temu.<
>Na proljece su prijave za vrtice pa sad mene zanima:<
>postoji li razlika ide li djete u vrtic s 2 godine i 9 mjeseci (toliko ce naime Lukas imati u rujnu) ili s pune 3 (usred prosinca)? Zanimaju me vasa iskustva. <
>Lukas je doma, cuva ga dadilja, ovako je jako zadovoljan, inace je veliki emotivac.<
>Dakle nije nam neophodno staviti ga u vrtic na jesen.<
>Kako prepoznati je li spreman na vrtic ove godine?<
> <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

Re: KADA u vrtic?

PostPostao/la Nincka » 09 vel 2006, 12:21

Ja ga ne bih stavljala prije trece godine ako za to postoje mogucnosti (a ocito postoje).<
>Mislim da su djetetu do trece godine vazniji stabilnost, sigurnost, konstantnost, od socijalizacije.<
><
>Ja sam svoje decke stavila s 3 i pol godine (rodjeni su u proljece u 2. i 3. mjesecu, tako da su krenuli u rujnu u vrtic). Tri godine vrtica - uvrh glave. Mozda sam ih mogla staviti i godinu dana kasnije, nista ne bi propustili. Pogotovo sto su imali dedu koji se doista bavio s njima. I ako se dadilja bavi s Lukasom i prati njegov razvoj, mislim da je to super <
><
>Jos ako uzmes u obzir da u vrtickoj grupi bude i preko 25 djece (tako je kod nas).... gdje tu tete imaju vremena baviti se sa svakim pojedinim djetetom?<
><
>Ako ti se cini da mu fali kontakata s djecom, mozda ga mozete vi ili dadilja povremeno voditi u neku igraonicu ili slicno.<
><
>Eto, cisto moja razmisljanja <i></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la tanjabb » 09 vel 2006, 13:10

Kontakta s djecom mu ne fali, redovno organiziramo kvartovska "forumska" druzenja, jedan na jedan (to mu sada daleko najvise pase) ili troje.<
>Voli on i igraonice ali nema tu neke interakcije s djecom, sam si nadje zanimaciju.<
>Sve sam vise sklona ideji da krene u vrtic tek s 3 godine i 9 mjeseci. Dakle ne moze biti prekasno? <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Blizanci » 09 vel 2006, 13:10

Ništa te ne košta upisati se, probati pa mu samo čuvati mjesto ako baš ne ide. Radi se o 200 kn mjesečno, pa i nije neki trošak. Ena ide u vrtić od 27 mjeseci i to samo na igranje prijepodne i super je prihvatila. Na cjelodnevni će ići tek ujesen. <i></i>
Blizanci
puslica

PostPostao/la tanjabb » 09 vel 2006, 13:16

Upisat cu ga u Montessori, kosta puno vise, grupa je samo jedna, dakle prime oko 6 djece godisnje, ne vjerujem da bi uopce mogla ici na cuvanje mjesta. <
>No nije bit u tome. Zanima me po cemu ste zakljucile, da je djete spremno na vrtic? Koji su pokazatelji? <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Barbi » 09 vel 2006, 13:18

Ja mislim da ne možeš zapravo zaključiti kako će dijete prihvatiti vrtić i kako će mu tamo biti dok ne krene. <
>Znam puno roditelja koji su bili skeptični, pa čak i pomalo uplašeni kako će se dijete snaći, a na kraju su bili oduševljeni.<
><
>Tako da je sve stvar tvoje procjene i odluke.<
><
> P. 10.06.2002.<
><
><
><
><
><
><
><i></i>
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la tanjabb » 09 vel 2006, 13:41

Ja znam za Montessori na Salati, Pantovcaku, Jordanovcu, Prisavlju, ima jedan u zapadnom djelu grada...<
>Montessori grupa je starosno mjesana, dakle od 3-7 godina, svi u jednoj grupi, igranje s prirodnim materialima, najvise drvo (sve igracke su takve), individualni pristup djetetu....<
>Ma evo link na montessori.<
>Mi imamo do
ih iskustava s tim vrticem jer MM-jev sin iz prvog
aka isao tamo, znam tete, blizu mi je i svidja mi se sto je vrtic usred livade. <
><
>edit: ponavljam, vrtic prima samo oko 6-tero nove djece godisnje, radi se o starosno mjesanoj grupi, dakle u svakom slucaju ima tamo staresina, uhodanih, vec formiranih prijateljstava.... <
><
><i>Edited by: tanjabb  at: 9/2/06 12:44<
></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la su » 09 vel 2006, 14:28

I moja će žabica u 9. mjesecu u vrtić a tada će biti stara 2 god i 7 mjeseci. Mislim da joj fali društvo vršnjaka iako se redovito nalazimo sa našim rođacima. A i frendica mi veli da se već u vrtiću počnu stvarati klanovi i da je do
o da dijete skupi neko iskustvo prije škole. <
><
>S druge strane imam kolegicu s posla koja je malog dala nešto prije treće godine i da se nije baš snašao, onda ga je opet dala nakon par mjeseci i veli da se točno vidi kako je mali sazrio u tih nekoliko mjeseci i da je prihvatio vrtić bez problema.<
><
>I ja sam malo u nedoumici, mi imamo baka servis i sve to klapa, ali bih ipak voljela da mi se dijete više druži sa vršnjacima plus aktivnosti koje se rade u vrtiću...a koje moji starci koliko se trudili ne mogu baš pratiti...ne znam...još uvijek važem....<
><
>Jedno , zanima me koliko ima Montessori vrtića i na kojim lokacijama u Zg, postoji li neka posebna kvalifikacija za upis i što je to po čemu se oni tako razlikuju od ostalih vrtića, odn što je to što oni nude a ostali vrtići ne? <
><
><
><i></i>
su
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 09 vel 2006, 14:33

Quote:Ja mislim da ne možeš zapravo zaključiti kako će dijete prihvatiti vrtić i kako će mu tamo biti dok ne krene. to&#269;no. <
>ja ga ne bi davala baš na pola godine jer klinci u toj dobi ve&#263; stvaraju grupice i bit &#263;e mu teže sna&#263;i se. moja je dva puta (promjena vrti&#263;a) krenula usred zime i &#269;udom se do
o snašla .tete su mi rekle da je za dijete puno lakše kad krene od po&#269;etka šk.godine. eventualno ne bi bilo loše da umjesto 1.9. krene 20.9, da ne bude jedan od više njih koji pla&#269;u i da teta ima dovoljno vremena posvetiti se njegovoj prilagodbi. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la VIPmama » 09 vel 2006, 14:39

Quote:ne bi davala baš na pola godine jer klinci u toj dobi ve&#263; stvaraju grupice i <
><
>ali s druge strane, teta mu može malo više pažnje posvetiti jer su drugi već adaptirani <
><
><
><
><i></i>
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la piko » 09 vel 2006, 15:05

Mislim da nije velika razlika u tih par mjeseci, znači svejedno ako ima 34 ili 36 mjeseca. Možda nije do
o krenuti u zimu (u tvom slučaju prosinac) zbog boleština, kojih je najviše baš tad (iako je Lukasov imunitet neupitan) i zbog priprema za Božić i NG i svi su nekako euforični i ''drugačije'' raspoloženi nego u rujnu.<
><
>Petra je krenula s 34 mjeseca, u rujnu, prilagodba je trajala skoro mjesec dana i sad je u vrtiću samo ujutro, dva-dva i pol sata. Lijepo se igraju i stekla je nova prijateljstva, al mislim da ne bi ništa falilo da je krenula i sljedeće jeseni. Kad je pokupim iz vrtića žurno idemo u parkić staroj ekipi jer njih daleko više voli. <
><
>Tako da navijam za pune tri godine, u tvom slučaju 4. Vrtić neće pobjeći.<
><
> <
> <i></i>
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rimaithor » 09 vel 2006, 15:19

Tanja, kod nas na Prisavlju djete od 2 god i 9 mj. spada u jaslice a ne u vrtic-u tome je najveca razlika...<
>A crvic je tek zadnjih dva tjedna (uskoro ce napuniti tri godine) bas odusevljen vrticem jer se napokon svi zajedno igraju-do nedavno je to vise bilo individualno igranje eventualno dvoje-troje klinaca zajedno... <i></i>
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la palunkica » 09 vel 2006, 15:34

MOj Tin je poprilici godinu dana stariji od Lukasa. Krenuo je u vrtić ove jeseni.<
><
>Dala sam ga najviše zbog toga što sam vidjela da mu fale djeca. Bio je cijelo vrijeme doma s čuvalicom koja ima 50tak godina ili s nama ili s bakom i dedom. Ono malo druženja što sam mu ja uspjela osigurati jednostavno nije bilo dovoljno.<
><
>I sve nam je s vrtićem krenulo super, jako je volio ići, nije plakao, našao si je prijatelje.<
><
>Od 9 mjeseca do prije 3 dana išao je od 9 - 12, tj. do iza ručka. Od ponedjeljak ostaje na spavanju, i to je sve jako do
o prihvatio.<
><
>jedino što ja zamjeram vrtiću su boleštine. Cijeli 11 mjesec nije išao jer je dobio dvije bakterije jednu na drugu. A i dosta je ove zime bolestan.<
><
>Inače, ja sam preoduševaljna s vrtićem.<
><
>Doduše, naš vrtić je malo specifičan, ima samo 10 djece u grupi, grupa je miješana od 2-4 godine, atmosfera je jako mirna, nitko se ne tuče, a isti je
oj teta kao i u ostalim vrtićima, samo što je očito bolja kontrola jer je manje djece.<
><
>Pogledaj kako ti se Lukas ponaša prema drugoj djeci. Ako ih voli, i ako ti ide za drugom djecom onda vrtić svakako. <i></i>
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la eli » 09 vel 2006, 15:34

opet ovisi od djeteta do djeteta. moja je krenula u jaslice sa 14 mjeseci i već dva mjeseca poslije sudjelovala je u grupnim igrama sa curicama par mjeseci starijim od sebe. i među najmanjima ima onih koji su društveni, kao što i među starijima ima individualaca. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la mama Draga » 09 vel 2006, 16:26

Nisam vas sve pročitala, ali navesti ću moje mišljenje koje se temelji i na našem iskustvu.<
>Mila je krenila u jaslice sa 12 i po mjeseci. O tome koliko je to bilo vatreno krštenje pisala sam već ne
ojeno puta, pa ne bi sad opet.<
>Ugl.nakon dugo vremena se adaptirala, tj. prihvatila vrtić.<
>Sada je sve . Mogu reći da joj je vrtić kao drugi dom. Voli svoje tete, svoju sobu, svoje prijatelje, ˝pilići˝ su ekipa, uživa u igri i svemu što rade. Vrtić i sve što ide s njim imaju jako važno mjesto u njenom životu.<
>O tome kada je dijete spremno za nešto ne može nitko ništa reći bolje od samog roditelja, s tim da nikad ni roditelj ne može biti sto posto siguran. Iznenađenja su uvijek moguća.<
>Pa to ako netko procjeni da mu je dijete spremno za vrtić zato jer se voli igrati s drugom djecom, mislim da nema baš prevelike veze.Ima, ali nije na prvom mjestu kao pokazatelj.<
>Vrtić podrazumjeva ugl. 8-10 sati odvojenosti od roditelja, boravak u nekom drugom prostoru a ne u svojoj kući, prihvaćanje jednog ritma, jednog o
asca ponašanja, rituala itd, i sve to uz poveći
oj djece uz sebe i svi su jednaki.<
>Ja držim da što je dijete starije adaptacija može biti još i teža, jer je debelo usadilo neke navike koje se iz temelja moraju mjenjati, a svi znamo koliko je to teško.....<
>Mogu samo reći da sam ja kod nje s nekih 2 g i 8 mjeseci primjetila da je nakon vrtića još uvijek željna igre s djecom, počela je dovoditi prijateljice doma na igru i nakon vrtića, ići kod njih,....Do tada sam joj nakon vrtića bila najvažnija ja ili tata i željela je samo našu pažnju i nas za sebe. U toj dobi se to promjenilo i možda je to jedan pokazatelj njene veće samostalnosti, zrelosti,.....Ali, kako sam rekla to ne može biti mjerilo, možda samo jedan adut koji bi da je npr. tek tada krenula u vrtić pripomogao lakšoj adaptaciji.<
>Jesam malo ovo z
ljala, ne znam kako bolje pojasniti? <
>Klanova mislim da ima već i sada, ali nekako imam dojam da prihvaćaju i druge.<
>Nju kad pitaš da na
oji svoje najbolje prijateljice to su uvijek 4 curice i gotovo uvijek istim redom na
ojane.<
>Mješane grupe su po meni OK, ali ako se raspon kreće u okviru 1-2 g razlike. Nekako mislim da veće razlike mogu biti i kontraproduktivne. <i></i>
mama Draga
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nincka » 09 vel 2006, 18:22

tanja,<
><
>sasvim sigurno NE MOZE biti prekasno ako ga stavis i sa 4 godine u vrtic.<
><
>u toj dobi mu ipak vise trebaju roditelji i bliskost jedne-dvije osobe s kojima je stalno nego vrtic, pa bio on i montessori.<
><
>u onom tvom drugom postu mislim da lezi odgovor na tvoje pitanje.<
><
><
>nista nece propustiti u razvoju ako krene kasnije (ako se toga bojis). inace, mislim da je super da ce ici u vrtic u kojem su grupe tako male moj mladji ide u mijesanu grupu (po dobi), i moje je iskustvo s tom vrstom grupa pozitivno.<
>tako da za izbor vrtica <i>Edited by: Nincka at: 9/2/06 17:22<
></i>
Nincka
notebook girl

PostPostao/la lastavica » 09 vel 2006, 18:38

Mislim da ti je sad ionako prerano da odlucis da li ce krenuti u 9 mjesecu. Dosta ce se do tada promjeniti. Znam samo da oko 3 godine sve vise pocinju uzivati u zajednickim igrama.<
>Ono o cemu bi ja jos razmisljala, je kako teta cuvalica utjece na moje dijete. Ipak su oni 9 sati zajedno (to bi bilo u mom slucaju), jedan na jedan. I nekako mi se cini da bi bila odgojena na nacin kako to cuvalica misli. U vrticu su ipak dvije tete i ostala djeca. Tako da osjeti razlicite odgojne metode i ponasanja. <
>Ne znam cini mi se da je to ipak bolje. <
> racica 2002.<i></i>
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la swenova mama » 09 vel 2006, 23:10

sw je isao u vrtic sa 3 godine i osam mjeseci i to je bilo vrijeme za vrtic, sjelo mu je.<
>Quote:kod nas na Prisavlju djete od 2 god i 9 mj. spada u jaslice a ne u vrtic-<
>Na Prisavlju u Montesori primaju oko 20-ero djece na godinu i primaju i mladje od tri ako su skinuli pelene. <
><i></i>
drzavni neprijatelj No.1
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la georgij » 09 vel 2006, 23:50

Ja sam za poslije trece godine. Tako su nas nekoliko psihologa savjetovali i super nam je ispalo, mada je Gogo posao u vrtic sa nepunih 4. <
>Gogo 13. 02. 2001<i></i>
georgij
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Blizanci » 10 vel 2006, 00:31

Nama je defektologica savjetovala vrtić sa 2 godine, mada je njihovo generalno pravilo (ukoliko se to uopće može generalizirati) da je optimalno doba za vrtić oko treće godine, odnosno tada se čak i savjetuje dijete dati u vrtić ili u svakodnevnu igraonicu jer su sposobni socijalizirati se i to im je značajna stepenica i skok u daljnjem razvoju koju doma ne mogu tako
zo i kvalitetno savladati. <
>Mi sa Enom doma zaista puno radimo i to pod paskom stručnjaka, no definitivno sam primijetila da je danima kada ide vrtić sretnija, zadovoljnija, dođe doma sa hrpom nekih novih saznanja koja doma nije mogla vidjeti ili čuti (ima i negativnih), stalno pjevuši neke nove pjesmice, bolje zaključuje, povezuje, izvlači paralele, socijalno je daleko vještija i lukavija i još je k tome zaigranija, spremnija na suradnju i dogovor. Danima kad ne ide u vrtić joj zna biti dosadano pa je čangrizava, nastoji agresivnije sprovesti svoju volju, neposlušnija, zahtjevna do boli. <
>Nama je vrtić bio pun pogodak, mada sam se na njega odlučila samo zbog defektologice i nisam baš bila uvjerena da je to najbolja ideja. <i></i>
Blizanci
puslica

PostPostao/la franika » 10 vel 2006, 01:44

Ja sam ZA iza 3. godine. Fran je krenuo sa 3 god i 5 mjeseci, isto tako ce i NIka i to mi se cini optimalno. Cak, dapace, tek sada sa skoro 4 godine mi se zapravo cini da je onako u punom smislu sazrio za vrtic, tako da ja na tvom mjestu ne bi uopce dvojila-ja bi ga dala sa 3 god i 8 mjeseci! I svakako bi izbjegla da krene u zimi-to je fakat najgore moguce vrijeme-ipak treba proci tu fazu adaptacije sto je vise moguce u komadu, a sumnjam da ce mu, zbog bolestina, po zimi to uspjeti! Fran 23.4.2002. Nika 9.5.2004.<
><
><
><i></i>
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama Draga » 10 vel 2006, 10:48

Moja M je krenila u vrtić u najvećem proljeću, 05.04. I za dva tjedna po
ala ubalu uha koju smo liječili 3 tjedna!<
>Ljepše vrijeme nije garancija za izbjegavanje boleština, djeca su tada pod velikim stresom, iscrpljen i oslabljen, i ne treba ima puno da poberu nešto. <
>Istina imala je samo 12 i po mjeseci pa i nije imala kad prije steći neki imunitet. To joj je ujedno i bila prva bolest i prvi antibiotik. <i></i>
mama Draga
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 10 vel 2006, 23:03

Tanja, od frendice maleni ide u Montessori i ima opciju čuvanja mjesta, samo moraš platiti 50% cijene (preko 1000 kn). Ona je malko ljuta jer njen kikač je neprekidno bolestan od kad je krenuo u vrtić, a sistem je ovakav - ako ide manje od 7 dana plaća 50% cijene, a sve preko sedam dana punu cijenu.<
><
> <i></i>
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 11 vel 2006, 00:33

Ovo je drzavni vrtic s Montessori programom i ne kosta toliko. <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la melita » 12 vel 2006, 10:53

Nisam znala da postoje državni vrtići s takvim programom. Gdje se nalazi? <i></i>
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tanjabb » 12 vel 2006, 17:01

Ja znam za taj na Salati i jedan na Prisavlju. <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tanjabb » 12 vel 2006, 17:32

E Sany draga, tocno o tome i ja razmisljam, da su mu 3 godine vrtica sasvim dovoljne. Ali ima jos jedna stvar... u Sloveniji je sada vec 9-godisnja osnovna skola sto znaci da djeca godinu dana ranije odlaze u skolu... ne znam kada u Hrvatskoj misle uvesti 9-godisnju OS, mozda ce nasi vec pasti u tu generaciju . Kao sto vidis svasta mi se mota po glavi. <
>Ja vjerujem da ima djece kojoj vise treba interakcija s drugom djecom, a opet onih koji su individualci, nekako mirniji, senzibilniji. Lukas za sada spada u ovu drugu grupu, vec sam bila pisala o tome. Njemu za glavu manje djete mazne igracku i on samo stoji i gleda. Zna se super sam zaigrati i uopce ne trazi neku ekstra paznju druge osobe. Voli on i drustvo djece ali pravu interakciju s njima sada ima samo u situacijama jedan na jedan. <
><
>edit: da se jos nadovezem na Anipiano - ni meni se ne svidja idea "prisilne" socializacije kada djete na to jos nije spremno u svrhu da ti djete "ocvrsne". Iako ne bih zeljela ni da mu se to dogodi tek u prvom razredu skole. <
>Opet s druge strane ja u vrticu vidim i neke druge pozitivne stvari, kao sto je npr. osamostaljivanje. Lukas naime jos ne jede sam, nama ga nije tesako hraniti ali hocu reci, on ne pokazuje a ma bas nikakve zelje da bi se sam hranio. Isto je s oblacenjem, svlacenjem. I nekako mislim da bi ga grupa vrsnjaka mozda povukla da pocne nesto migoljiti po tom pitanju. A mozda ce i ovako sam jednog dana odluciti skinuti hlace . <
>Istina je da je jos u mojoj generaciji (sada 30 i nesto starih) bilo jako puno djece koja su imala mogucnost cuvanja kod baka i djedova i koja nisu isla u vrtic. Sto je tada bilo kudikamo cesce i uobicajnije nego danas . <
><
><i>Edited by: tanjabb  at: 12/2/06 17:13<
></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la sany » 12 vel 2006, 18:14

tanja, jesi nesto odlucila??<
><
>meni se od nedavno isto pitanje mota po glavi<
>u stvari moja najveca dilema je ta sta, ako krene sad na jesen sa pune 3, to znaci da ce cetiri godine ici u vrtic, do skole!!<
>To mi se tako cini previse <
><
><
> <
><i></i>
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Anipiano » 12 vel 2006, 18:27

I mene su ova pitanja dugo mucila. Na kraju sam dala svoju djevojcicu sa 5 i pol godina u vrtic, znaci samo posljednju godinu prije skole.<
>Privikla se, prihvatila ga, nikad ga nije voljela.<
><
>Jaako se razlikuju djeca koja rano krenu u vrtic od one koja krenu kasnije. Da li je to do
o ili lose... tko ce procijeniti. U svakom slucaju, ona djeca koja krenu ranije su naizgled snalazljivija i "jaca", znaju se izboriti za sebe itd. U tom paketu ide i jedna odredena kolicina ..... ne znam drugi termin... "zlobe" koju u vrticu pokupe i nauce i steknu. Pa evo, sve ovisi o tome sto roditelj zeli (i moze).<
><
>Naravno, ovisi i o tome kakvo je dijete po vlastitoj prirodi. Mislim da upravo ona djeca koja su navikla na punu paznju i ljubav, prihvacanje i sklad.... u vrticu dobiju prilicnu kolicinu razocaranja. <
><
>Ja ne smatram da dijete dobija snagu sa time da ga se prerano baca tamo gdje se tesko snalazi. Zasigurno nauci cuvati vlastitu kozu, ali po cijenu mnogoceg drugog! <
><
>Sto kasnije, to bolje.<
><
>Naravno, ovisi i o sreci... kakve su tete u grupi, koliko se njima bave, kakva su djeca u grupi.... ne mora sve ispasti tako lose.<
><
>Bake imaju takoder svoje do
e i lose strane, ali do 3. godine zasigurno bolje baka nego vrtic. Ma i do 4. sto se mene tice. <
><
>Ne znam ni ja sto cu drugi put s bebom koju upravo cekam. Moja kcerkica kaze da mi nece dati da je/ga upisem u vrtic jer je njoj to bilo grozno iskustvo.<
> <
><
><
><i></i>
Anipiano
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nincka » 12 vel 2006, 18:30

sany, a koji ti je argument da ga stavis u vrtic? ako ti ga ima tko cuvati?<
><
>kako ja shvacam i razmisljam - nije vrtic izmisljen zbog toga sto je to nesto do
o i strasno korisno, nego zbog naseg tempa zivota i nemogucnosti da ljudi na drugi nacin organiziraju cuvanje djeteta.<
><
><
>godina-dvije vrtica pred skolu vjerojatno su korisne, ali 4 godine? u toj ranoj dobi vrtic im nije nuzan za razvoj (intelektualni, emocionalni, socijalni, kakavgod). <i></i>
Nincka
notebook girl

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.