Postao/la mama Draga » 09 vel 2006, 16:26
Nisam vas sve pročitala, ali navesti ću moje mišljenje koje se temelji i na našem iskustvu.<
>Mila je krenila u jaslice sa 12 i po mjeseci. O tome koliko je to bilo vatreno krštenje pisala sam već ne
ojeno puta, pa ne bi sad opet.<
>Ugl.nakon dugo vremena se adaptirala, tj. prihvatila vrtić.<
>Sada je sve . Mogu reći da joj je vrtić kao drugi dom. Voli svoje tete, svoju sobu, svoje prijatelje, ˝pilići˝ su ekipa, uživa u igri i svemu što rade. Vrtić i sve što ide s njim imaju jako važno mjesto u njenom životu.<
>O tome kada je dijete spremno za nešto ne može nitko ništa reći bolje od samog roditelja, s tim da nikad ni roditelj ne može biti sto posto siguran. Iznenađenja su uvijek moguća.<
>Pa to ako netko procjeni da mu je dijete spremno za vrtić zato jer se voli igrati s drugom djecom, mislim da nema baš prevelike veze.Ima, ali nije na prvom mjestu kao pokazatelj.<
>Vrtić podrazumjeva ugl. 8-10 sati odvojenosti od roditelja, boravak u nekom drugom prostoru a ne u svojoj kući, prihvaćanje jednog ritma, jednog o
asca ponašanja, rituala itd, i sve to uz poveći
oj djece uz sebe i svi su jednaki.<
>Ja držim da što je dijete starije adaptacija može biti još i teža, jer je debelo usadilo neke navike koje se iz temelja moraju mjenjati, a svi znamo koliko je to teško.....<
>Mogu samo reći da sam ja kod nje s nekih 2 g i 8 mjeseci primjetila da je nakon vrtića još uvijek željna igre s djecom, počela je dovoditi prijateljice doma na igru i nakon vrtića, ići kod njih,....Do tada sam joj nakon vrtića bila najvažnija ja ili tata i željela je samo našu pažnju i nas za sebe. U toj dobi se to promjenilo i možda je to jedan pokazatelj njene veće samostalnosti, zrelosti,.....Ali, kako sam rekla to ne može biti mjerilo, možda samo jedan adut koji bi da je npr. tek tada krenula u vrtić pripomogao lakšoj adaptaciji.<
>Jesam malo ovo z
ljala, ne znam kako bolje pojasniti? <
>Klanova mislim da ima već i sada, ali nekako imam dojam da prihvaćaju i druge.<
>Nju kad pitaš da na
oji svoje najbolje prijateljice to su uvijek 4 curice i gotovo uvijek istim redom na
ojane.<
>Mješane grupe su po meni OK, ali ako se raspon kreće u okviru 1-2 g razlike. Nekako mislim da veće razlike mogu biti i kontraproduktivne. <i></i>