, a mislim da ce najveci biti kako cu to JA
prihvatiti kao svakodnevnicu u zivotu svog djeteta.
O cemu pricam: Lukas ima skoro pa 3 godine i 3 mjeseca i ne ide u vrtic. Doma ga cuva teta, u vrtic ce na jesen. On ne zna sto znaci biti zlocest, nikada nikome to ne govori (kod mene je to zabranjena rijec). On ne zna za fore "ti si mi prijatelj/ti nisi", njemu su svi prijatelji. Naprosto je jos totalka naivan glede tih stvari. Uz to jos dosta bebast.
On voli drustvo druge dijece i prikljucuje im se kad smo negdje vani bez problema. Tako smo i u subotu bili na kavi gdje se prikljucio staroj curici i decku (negdje oko 6 godina), oni su ga valjda nesto pitali, on poceo nesto nesuvislo odgovarat (tako uvijek reagira kad je vesel i uzbudjen, pocne se folirat i pricat nesto trece, ja mislim da je to normalno i ne ocekujem od 3-godisnjaka da ce se ukljucit u ne znam kakav razgovor
), a oni su mu se poceli smijati i rugati mu se kao da je lud
. Ja sam to vidjela i tako jako me je stegnulo oko srca I sta mu u takvim trenucima reci? Da li ista? Ja cu ga sigurno uciti - ako ikada to uocim kod njega - da je ruganje jako ruzno, neprimjereno ponasanje, da je ruzno nekome govoriti da je zlocest... no nekako mi se cini da ce pogotovo s polaskom u vrtic i on preuzeti neke od tih oblika ponasanja
. Na neki nacin zeljela bi ga sto duze "obraniti" od tog rivalstva, tko je faca a tko nije, tko je podoban a tko nije, ne smeta me uopce sto je jos toliko naivan u tom pogledu. S druge strane ne bi htjela da zbog toga postane predmet podrugivanja.
I onda je tu jos MOJ element.
Kaze mi netko danas "djeca znaju biti opaka, morat ces se pomiriti s time". Iako to znam i ne zelim da se smiju mom djetetu zato jer se ono veseli na drugaciji nacin nego oni, opet mi se cini da nesto moram napraviti, dat mu osjecaj sigurnosti, snage da ga to ne povrijedi previse.
Da cujem iskusnije sta mogu ocekivati i kako se postaviti prema tome? Sta i kako uciti dijete? I kako scoolirati sebe :p ?

Ja se pokusavam al mi bas ne ide. Kad vidim da mu se rugaju ili zezaju srce mi puca i najradije bih ga makla iz tog drustva, totalno sam zastitnicki raspolozena.

...kuzis poantu?
za zubiće!

, ali sad po prvi put ide sam bez da sam ja tu negdje u blizini ili tata ili neko od nas odraslih...

.

).