Sada je: 07 kol 2026, 01:32.

Zmije u gradu

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Zmije u gradu

PostPostao/la Madir » 29 svi 2011, 08:39

:strah
Živim u gradu, ono kako se kaže na asvaltu.
Imamo vrt koji je uredan i održavan, nema drača, nema grmova, dakle uredan je.
Pored naše kuće je kanal, koji nosi kišnicu u glavnu kanalizacijsku cijev, a koji je dug nekih tri-četri kilometra i početak mu je na brdašcu poviše našeg grada.
Kako se sve kopa ili se kopalo za Eko Kaštelanski zaljev, te zvijeri su izgubile svoje prirodno stanište i bižu prema gradu :strah tj.u naseljeno mjesto.
Radi se o majuru. Iako ja vjerujem da ima i otrovnica, jer ako su majuri pobjegli, pobjegle su i druge zmije.
Znam da je bezopasan, da od njega mi ljudi imamo koristi, a ne štetu, da hvata beštije, bla.bla.bla :whew i da su sve zmije zaštićene u RH.i da se ne smiju tamanit.
Ali bolila bi mene briga, što su one zaštićene , da ja imam muda, kad je vidim da je zatučem.
Jučer sam je vidjela na stepenicama :strah pola metra od ulaznih vrata, sunča se, rastegla se ko turist, uživa zvijer na suncu.
Toliko sam vikala, da je susjed mislio da sam vidjela krokodila, a ne majura.
Samo je odgmizala nazad u kanal i dok je mm došao, naravno da je nije više bilo.
Povračala sam, uzlupalo mi se srce, prozori su nam zatvoreni, roba se suši doma i imala sam noćne more. :strah
Našla sam na drugim forumima da im smeta miris sumpora i da postoje nekakvi repelenti za zmije, al nisam našla da ima kod nas.
Valjda zato jer su te zvijeri kod nas zaštićene. :dunno
Mooooooolim vas za bilo kakav savjet?
Koga mogu zvati?
Veterinara?
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

Re: Zmije u gradu

PostPostao/la Stefanova_mama » 29 svi 2011, 09:29

Uh! Ne znam ti pomoci, ali se stresam.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la MMI » 29 svi 2011, 10:25

nemam pojma šta učinit
imate li mačku u kući
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mrđi » 29 svi 2011, 10:46

hebate madir, sad si mi lipo utirala straj u kosti. kod mene zelenila, i grmova i sume koliko hoces :strah
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la Madir » 29 svi 2011, 10:57

Nemam mačku, al imaju susjedi, u biti ima dosta mačaka okolo.
Ne sekiraj se Mrđi, to su utekle od tebe, prema meni, kako se radila i širila cesta prema nama :lol
Popizditis dobijem, kad mi kažu :whew majur, puuuusti ga. :aaa
Jadna ja, od debele ladovine, ljimunjade i sljadoljeda uz popodnevnu fjaku, nema ništa. :ne
Sad još i neplanirani troškovi za komarice :ne
Da bar imamo one službe ko Ameri. :/
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la srecica tara » 29 svi 2011, 11:27

a sta srica uvik kaze. Divan grad u kojem nikad nije dosadno :lol :p

najprije san mislila da se radi o kakvom filmu ovog naslova :lol :ajme

neznan sta i ti rekla, uij stinon kad vidis, metlon, cim god, pusti ti sta su one zasticene, uij odma.
mora i postojat neki otrov za njih, pitaj negdi di se kupuju otrovi.

rate nei ti ila u kozi.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 29 svi 2011, 14:46

Ne bih baš ubijala zmije, radije bih nabavila mačku.

Ne bojim se neotrovnih zmija i mislim da bi svatko trebao raditi na tom nerealnom strahu. Nisu ništa opasnije od guštera koje redovito viđamo.

Srećom, zmije se puno više boje nas, a reagirat će na vibracije u tlu više nego na buku pa je zato dobro lupkati i pustiti ih da odu.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Krumpirić » 29 svi 2011, 14:48

Beppa Joseph je napisao/la:Ne bih baš ubijala zmije, radije bih nabavila mačku.

Ne bojim se neotrovnih zmija i mislim da bi svatko trebao raditi na tom nerealnom strahu. Nisu ništa opasnije od guštera koje redovito viđamo.

Srećom, zmije se puno više boje nas, a reagirat će na vibracije u tlu više nego na buku pa je zato dobro lupkati i pustiti ih da odu.

x
jesu došli i poskoci, il se vi to paranoično bojite da su došli :mrgreen
bilo je meni/mojima u vrtlu zmija i prije 20godina, al mačke to začas riješe. :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MMI » 29 svi 2011, 14:59

eto Madir nađeš jednog kućnog mačora i nema zmijica :D
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Madir » 29 svi 2011, 15:23

Mačke su okolo, imaju ih svi osim nas.
Roko je ionako stalno na našoj garaži, pa još nismo našli da je ijednu ubio.
A poskoci, o da, i to lani na autobusnom kolodvoru, blizu mene.
Nabavila sam sumpor, sutra će mi da dopremiti, pa ću njega posipat po zidu oko kuće.
Pisala sam nekim fanaticima, koji se bave zmijama i dobila odgovor da po opisu nije majur.
Dakle nije majur oko moje kuće, nego pitaj boga šta.
Ova za lupknje znam, i sad kad izađem prvo metlom lupam pa izlazim,
jbt. ko da sam u đungli, a ne u gradu.
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Beppa Joseph » 29 svi 2011, 16:10

treba ti tvoja mačka, koja brani svoj teritorij.

Kod nas od otrovnica postoje samo riđovka i poskok. Dobro na netu prouči kako one izgledaju, imaju puno osobitosti kojima se razlikuju od neotrovnica.

Kad naučiš njih, ostale su samo glistice.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la MMI » 29 svi 2011, 16:17

Beppa Joseph je napisao/la:treba ti tvoja mačka, koja brani svoj teritorij.

upravo to...tvoja mačka :dada
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mrđi » 29 svi 2011, 19:11

imam ja svoju macku, al sudeci po njoj kad vidi zmiju pobice glavom bez obzira :hahaha
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la srecica tara » 29 svi 2011, 20:50

Radosti a da zoves nekog da ih sredi, postoji sigurno neka institucija koja se bavi zmijama, neki odred za tamanjenje zmijurina. :dunno
nebi ti rado u kozi bila, a iz kuce nebi izasla , najprije bi nalila beton svugdi di ima trave. i st aje onda po opisu, koja neman?

uzmite u obzir da ima i munjenih macaka, linih, koje se boje i svoje sjene
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 29 svi 2011, 22:17

srecica tara je napisao/la:Radosti a da zoves nekog da ih sredi, postoji sigurno neka institucija koja se bavi zmijama, neki odred za tamanjenje zmijurina. :dunno
nebi ti rado u kozi bila, a iz kuce nebi izasla , najprije bi nalila beton svugdi di ima trave. i st aje onda po opisu, koja neman?

zašto bi netko potamanio i sredio zmijurine? neotrovne?? kao prvo zaštičene su S RAZLOGOM, ne jer je nekom eto palo na pamet.
pa circle of life-da nema zmija pa da nas potaracaju sa svih strana tone miševa, štakorčina, žohara i inoga-onda bi bila tema "štakorčine oko mene" :mrgreen
što širiš paniku, što zapravo čovjeku može neotrovna zmija?
dovedeš mačku, malo sumpora da ne ulaze u kuću i ćao đaci.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la srecica tara » 29 svi 2011, 22:23

Krumpirić je napisao/la:
srecica tara je napisao/la:Radosti a da zoves nekog da ih sredi, postoji sigurno neka institucija koja se bavi zmijama, neki odred za tamanjenje zmijurina. :dunno

zašto bi netko potamanio i sredio zmijurine? neotrovne?? kao prvo zaštičene su S RAZLOGOM, ne jer je nekom eto palo na pamet.
pa circle of life-da nema zmija pa da nas potaracaju sa svih strana tone miševa, štakorčina, žohara i inoga-onda bi bila tema "štakorčine oko mene" :mrgreen
što širiš paniku, što zapravo čovjeku može neotrovna zmija?
dovedeš mačku, malo sumpora da ne ulaze u kuću i ćao đaci.

A cuj, bile one neotrovne ili otrovne, zmije su. meni je slabo kad je vidim na tv, slici....a neznam sta bi se desilo da je vidim u zivo, noge bi mi se odsikle u kolinu. Nisu mi drage oku za vidit i to je to. Ne sirim paniku, samo zeni pokusavam pomoc, jer i sama se boji te sugave bestije. A onaj ko misli da ti nemogu nista, pa makar one bile i ne otrovne nek ih dovede sebi za kucnog ljubimca. Bile one ZASTICENE ili NEZASTICENE ja sam jakooooo protiv njih u svojoj blizini. I vjerojatno u momentu da se nademo face to face ja i ona, ona bi bila pokojna, pa makar je stitija i sami Bog.

edit: ja neznam koja je otrovna koja ne, jer je nikad u zivotu nisam vidila, niti ih razlikujem. Sta se onda desava, da je pustim da me otruje ugrizom? Kakav je savjet po tom pitanju? :ajme
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 29 svi 2011, 22:29

nevjerojatno.
naravno da je ok da ti nisu lijepe, a da ja kažem da se paranoično bojim pasa (nisam, al eto, karikiram) i da šetam okolo s čakijom i koljem đukce?
jer svi su mi đukci ružni, nisu samo pitbullovi koji su opasni? (nisu, ja obožavam pse, al su mi prvi pali na pamet)
ja razumijem da su tebi zmije ružne i neprivlačne, al su sve, osim poskoka, riđovke i one neke žutonešto koje nema nigdje osim u zabačenim djelovima-bezopasne
i nužne su svijetu kao i svaka druga životinja :dunno
kao što sam rekla, circle of life
ko smo mi da prekidamo to, ako nismo u opasnosti :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 29 svi 2011, 22:31

uostalom, madir ih samo želi maknuti, ne klati. A to može tjerajuć ih sumporom il mačkom
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la srecica tara » 29 svi 2011, 22:36

:zivili

eto radosti, nemoj je slucajno dirat jer nisi u opasnosti. slijedi dane savjete. ;)
jerbo bi mogla oplakat po takujinu.

odoh ja s ove teme, jer da nebi sanjala zmije kako ih tucem stapom po glavi. :mrgreen :mah
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la srecica tara » 29 svi 2011, 22:39

Krumpirić je napisao/la:uostalom, madir ih samo želi maknuti, ne klati. A to može tjerajuć ih sumporom il mačkom

Ali bolila bi mene briga, što su one zaštićene , da ja imam muda, kad je vidim da je zatučem.

Nije madir bas blagonaklonjena zmijicama, ona bi je ipak zatukla!!!!! :mah :mah
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 30 svi 2011, 07:11

ma naravno, sigurno opstaje planeta zemlja zbog onih koji bi šetali okolo s macolon i umlatili sve što im se ne sviđa. TI imaš četvero djece, a da bi tvoja djeca imala normalan život, treba im ostat voda, energija, biljne i životinjske vrste. Zmije, naime, jedu štakore i miševe, a štakori prenose divne bolesti tipa kuge.
Da se razmnože-da ih zmija ne jede-svi bi mi pokrepali od kuge-pa sad kad bi svi promovirali paranoičan izmišljeni strah od neotrovnih zmija i klali ih okolo, krasno bi to bilo. :roll
Al ko može mislit dalje od sebe.

madir, pliz, ako nemaš poskoke, ne kolji. A i poskok neće ništa ako ga ne probaš prčkat.
SUper su ti cure dale ideje s mačkom -pa probaj s mačkom i sumporom.
misilm, meni nije strano ni nenormalno da se netko paranoično boji i da mu je reakcija da kolje :mrgreen
znam ja ljude koji se tako strašno boje pasa, miševa, žohara, osa, pčela..svega i svačega.
Samo jedno je bojati se i instiktivno reagirat, drugo je mrtavladan promovirat istrebljenje čitave neopasne vrste-jer je, eto, nas strah.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Madir » 30 svi 2011, 07:45

Prvo da odgovorim Bepi:
ma jesam, pogledala sam sve slike što sam mogla na netu, pročitala sam brdo korisnih informacija, od prepoznavanja do pomoći kod ugriza.
Jer gdje se piše o zmijama, piše se i o pomoći.
Ne znam jeli se više bojim ili mi se više gadi.
Koliko puta smo čuli da su zmije po vinogradima ili voćnjacima, a isti se tretiraju sumporom.
Jel to znaći da od sumpora nema koristi?
Repalamt nema kod nas, baš zato jer su kod nas sve zmije zaštićene.

Oblik glave i šare odaju otrovnice.
Po opisu su mi odgovorili da je to natrix, a ne majur ili zmajur.
Natrix ili bjelouška,i da joj je tijelo odozgo tamno maslinasto s bijelim mrljama iza glave.
Ove mrlje nisam vidjela ili nisam zapamtila.I napisali su mi da, je vezana za vodu, a taj kanal ima vode, ako ne kišnice, onda vode od zalijevanja ili mahovine koja se nije sasušila, jer je pod zemljom, pa one vole malo tu mahovinu polizati, ako nema vode. :ajme

Ubiti zmiju?
:dunno ne daj Bože da se nađem u situaciji, da moram razmišljat jeli mi život u opasnosti.
Vjerojatno bi reagirala nagonski, kao većina, ne znam, sigurno bi pobjegla.
Ugodno nije, ni malo :ne kad znaš da su ti naokolo zmije, pa bile one otrovne ili neotrovne.
Ima nas koji se bojimo, kojima se gadi.
Ja sam evo povraćala, to je jače od mene.

Mačka?
Jel može ona živjeti van stana, recimo u garaži.
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Krumpirić » 30 svi 2011, 07:47

može, donesi ih više, nek šetaju po dvoru i uokolo, samo im daš tu i tamo šta jest da se motaju oko tebe :mrgreen

baš neobično za bjeloušku, ona na pola živi u vodi :/ (vidim da si to napisala već, čorava sam, na cetini ih ima jako puno) :dada
nego, razumijem ja strah, ja baš tako volim žohare :mrgreen
samo odgovarala sam srećici, ok se bojat i ok je kad reagiraš iz straha, nije mi ok ponašat se kao da treba istrijebit zmije. Zbog takvog mišljenja i jesu zaštićene. Nebi bile da nam ne trebaju.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Madir » 30 svi 2011, 07:58

Jel da?
I pliva.A okolo mene ni jezera, ni rijeka,osim tog kanala, kojeg još zovu i potokom.

Ovo za poskoka na kolodvoru, nije izmišljotina.
Neke će se možda i sjetiti jer je bilo na dnevniku.
Pa je stalo nagađanje, da je došla autobusom, kamijonom, ali nakon par dana su vidjeli još dvije blizu.
Ma sve je počelo od kad se cesta radila, velike vibracije su ih tjerale put dolje, tj.put mora i sad su tu di jesu. :/
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la Krumpirić » 30 svi 2011, 08:00

da, poskoka su navodno na toj dionici (i po zagori i kršu općenito)toliko sretali da im je bilo teško radit cestu.Al štoš, istjerali smo ih iz njihovog prirodnog staništa, više se oni boje nego mi.
ni ja nebi poskoke u gradu :mrgreen , al nebi ni oni nas na Mosoru :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mirbi » 30 svi 2011, 09:03

Ja se također užasavam zmija i ne razmišljam baš o tome jel otrovna ili nije. Pogotovo otkad sam se lani, za branja šparoga, ugledala poskoka na metar od mene. :shock

Moje je dvorište uredno, ali par metara od mene ima velika neobrađena površina, sa visokom travom. I nikoga u ulici nije briga što se dica igraju pored toga, a ima zmija... na kraju sam odlučila sama pokositi tu travu na neka dva metra od ceste, tako da barem smanjim mogućnost ukazivanja zmija. Mada, u našem kvartu ima jako puno mačaka, baš jako puno, to me tješi. :)
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Stefanova_mama » 30 svi 2011, 09:30

Madir je napisao/la:I pliva.A okolo mene ni jezera, ni rijeka,osim tog kanala, kojeg još zovu i potokom.

Belouska i zivi u kanalima (mora biti trske, voda malo sa zabokrecinom i sl.), znam jer sam ih hvatala rukom kad sam bila mala na kanalu Dunav-Tisa-Dunav (cca. sam imala 8 godina) i definitvno nisu opasne, niti agresivne. Kako mi je rodjak koji me nagovorio da ih hvatam objasnio uhvatis je iza tih belih usiju i hop u vazduh. Napunili smo punu kofu i nijedna nas nije ujela, posle smo ih pustili.

Ne, to danas sa ovom pamecu ne bih radila. :lol
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la lara.b » 30 svi 2011, 10:03

Znam da ih se mnogi boje ali kod nas su samo tri vrste otrovne: riđovka, poskok i žutokrug, ali nisu agresivne.
A sljepić kojeg si ti vidjela nije zmija nego gušter i neće ti apsolutno ništa...

Meni su bile odbojne dok nisam prije kojih 10ak godina imala prilike držati jednu.

Moram vam ovo kopirat:
ubijanje poskoka npr. dovodi do povećanja broja šumskih miševa u tom području. Veći broj miševa povećava opasnost od zaraze mišijom groznicom. I dok su ujedi poskoka veoma rijetki i samo u izuzetnim slučajevima smrtonosni, mišija groznica je daleko češća i gotovo uvijek sa smrtnim ishodom. Malo znanja i opreza može spriječiti uništavanje zmija, sačuvati vrijedno bogatstvo naše faune i, što je svakako najvažnije, u velikoj mjeri spriječiti stradanje ljudi. Interesantna je činjenica da u svijetu više ljudi umire od uboda pčela i osa nego od otrovnih zmija.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la srecica tara » 30 svi 2011, 10:09

kumpiric- viruj mi da mi napises sad cilu litaniju u obranu tih gadljivih gmizavaca, nebi samnom nista postigla.
Ne zato sta se ja tebi inatim, jer tako ispada, nego jednostavno ne volim tu bestiju ni naslikanu vidit, a kamoli da mi gmize oko kuce di mi se dica igraju, trckaraju...sta dite zna dal je ona otrovna il nije, i pride joj...sta onda...pa da ja po cjenu zivota svoga, ditetovog ili bilo tko, ne samo ja koja tako razmislja, prezam od zmije ljute, i da mi to bude razlog sta je neko udruga zivotinja stiti ili ko vec da je ja ne potegnem kamenom??!!! :shock

Oprosti mi puno al ne prezem ni pred kim kad sam ugrozena u bilo kojem obliku.

Kao dite samu igri naisla na tog poskoka, i vise nika, ali nikad mi nije palo na pamet setat po travi, livadama.
I kraj kuce imam uz dvor mali svjecnjak, pa setam 3 metra od njega, po samoj sredini dvora.
Isto tako u mistu odakle mi je muz je izvor zmijurina, krs. raslinje, trava....Ja kad idem u njih ja sidim u kuci, jer im se pretproslo lito prosetava poskok po dvoru :strah :strah . Svekar ih je ubija da im se nezna broja.

A da ne pricam kako smo se proslo lito kupali u istom mistu , a zmija od nekog metra i koji cenat prosla kraj nasih stvari :strah .
Izbjegavam vise sva ta mista, jer me strah iti se prisjetit toga.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 30 svi 2011, 10:12

Krumpirić je napisao/la:Samo jedno je bojati se i instiktivno reagirat, drugo je mrtavladan promovirat istrebljenje čitave neopasne vrste-jer je, eto, nas strah.

xx
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.