Sada je: 26 srp 2026, 19:16.

UZV u trudnoći - spojene teme

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: 4D UZV (dijagnostičke prednosti)

PostPostao/la eli » 06 lis 2009, 09:13

onda ok. bitno je da imaš dobrog doktora i da te nitko ne zavlači. :dada
eli
Sveta krava

PostPostao/la martina123 » 06 lis 2009, 10:37

Plusic je napisao/la:ja svom trenutnom doktoru jako vjerujem :dada
osjecam se sigurno i to mi je najvaznije

I ja mu isto jako vjerujem, to je ipak najvaznije! :dada
Jedva cekam uzv kod njega, sad u subotu.
I svida mi se sto me ne izbaci odmah cim sam legla na stol vec mi sve potanko objasni.
A ne, kada me posalje van, a ja i dalje nemam pojma o cem je on pricao.
slikaslika

8.3.2010. Bog je dobio jos jednog anđela...
martina123
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zmajic » 08 lis 2009, 08:58

Ajme Mala koja priča, nadam se da je sve o.k, kao i sa bebom iz Plusićinog slučaja. Prve dvije trudnoće vodio mi je isti dr. privatno i rodila sam u rodilištu u kojem je tada radio, išla sam svakih mjesec dana na ultrazvuk i mislim da je poprilično iskusan maher u pogledu ultrazvučnih pregleda, ali neke druge stvari mi se kod njega nisu svidjele i zamjerio mi se kao čovjek. Oprostila sam mu, ali sad mi treću trudnoću vodi drugi liječnik i ako neće biti potrebe za češćim ultrazvucima, ići ću svakih 6 tjedana. Inače 3D i 4D tehnologije omogućavaju drugačiji pogled na sva tkiva djeteta i stanje unutar maminog trbuha, znači i neke korisne i i važne informacije koje liječnici nisu mogli prije dobiti, pa uz njihovu pomoć vani se rade mnoge operacije (ne mislim na trudnoću). Tako da ne sporim o koristi takvih uređaja, ali na savjesti liječnika je njihova pravilna uporaba.
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zeezee » 08 lis 2009, 14:22

ja sam se, zbog rizične trudnoće, osjećala sigurnije s uzv-om kod svakog pregleda. kad su mi obavili mjerenje nn negdje u 12.-om tj, naručili su me tek za 7-8 tjedana. u međuvremenu, nakon jedno 3 tj, stanje se zakompliciralo, moj miom je dosegnuo popriličnu veličinu i napravio kuršlus u mojoj utrobi, skoro za sobom povukao jajnik, tako da sam s 15tj, nakon dva-tri dana užasnih bolova, završila u bolnici, crp do neba (ali, po nekim pokazateljima, u padu), i pred operaciju, koja je u zadnji tren izbjegnuta. kasnije ništa nije prepušteno slučaju, ali sam upozorena da česti uzv nisu dobri, iako su mi ih, dok sam skoro dva mj ležala u bolnici, često radili. pa se tako dogodilo, kad sam u 29.-om tj po drugi put došla u bolnicu, u jednoj noći napravili uzv 7 puta!

nikad, ni prije, ni tada, ni poslije, nije to trajalo duže od 8-10 min, to je stvarno bio maksimum.kad sam u bolnici svakih par dana krvarila i završavala u predrađaoni na indometacinu, niti jedan od dežurnih mi ne bi napravio uzv. samo lijek, i promatranje. kad se, nakon kraćeg izbivanja pojavio moj dr, odmah je pogledao i vidio retroplacentarni hematom zbog koje se moje mirovanje moralo pretvoriti u strogo mirovanje.zašto ostali nisu ništa potražili na uzv, nemam pojma.
dr koji me vodio je odličan dijagnostičar (što mi je puno značilo jer amnio za mene nije bila opcija zbog prevelike deformiranosti maternice), i meni bi dulje trajanje uzv-a bilo uznemirujuće, a ne umirujuće, ne znam baš da bih previše vjerovala u njegove sposobnosti.sam mi je naglasio da nije pobornik 3d i 4d uzv-a zbog puke zabave- inače, sd ima 4d uzv, ne znam samo koga na taj naručuju, niti jedna od 'ležačica' na patologiji nije bila :dunno
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tulip » 08 lis 2009, 17:26

Ja idem na UZV svaki mjesec (niska posteljica itd) i to mi je neki maksimum. Ne bih nikada zbog zabave pravila UZV... Sljedeci put smo samo dogovorili s dr da ce umjesto obicnog praviti 4D. Ne znam sta cu vise vidjeti nego inace, ali bi mi bilo zao da ne iskoristim tu opciju.
Mamina maza 5.2.2010.
Palčica- anđeo sa greškom 13.6.2012.
Dupla sreća D&N 3.9.2014.
Tulip
Ima najljepši pogled na cijelom svijetu

PostPostao/la Osmijeh » 08 lis 2009, 19:18

meni dr.radi ultrazvuk svaki mjesec.,koji nikad nije trajao preko par minuta,osim sad na zadnjem malo duže jer je beba bila nemirna :D ...
s tim da ne idem privatno,ništa ne plaćam a doktor mi je HDB kao iz snova :)
Osmijeh
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Malena šarena » 08 lis 2009, 20:36

ja sam cijelu trudnoću pratila u dva ginekologa,privatno i socijalno,tako da sam svakih 15 dana išla na uzv i na preglede(iako sam nekad u socijanle odbijala te preglede),socijalna se uglavnom bazirala na aaaaa evo rukice,nogice srce kuca pa mi pusti zvuk i mjerila bi visinu i težinu dok je privatnik sve proučavao pomno
Kad bi nju pitala za npr.nuhalni nabor odmahla bi rukom i rekla ma daj beba je super,a privatnik mi je s 3mj reko da je to sve ok.

evo najsvježiji primjer,žena sam u bolničkoj ambulanti pratila trudnoču,kad je rodila rekli joj da joj cura ima Down sindrom.UZVom se to može reči u počecima trudnoće.
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 08 lis 2009, 20:46

ne može. većinom kod beba dawn u 12-13 tj nuhalni je nabor nešto veći od normalnog, a nosna kost još nije formirana. kod većine, ne kod svih. u daljnjoj trudnoći težina je na donjoj granici normale (što samo po sebi ne znači puno). jedino amniocintezom se može sa gotovo 100% sigurnošću dati takva dijagnoza. ako prvi važni uzv (onaj oko 12tj) pokaže nepravilnosti doktori šalju na amnio.
eli
Sveta krava

PostPostao/la zmajic » 08 lis 2009, 22:09

Ako se dobro sjećam i neki pokazatelji oko srčeka bebina mogu biti pokazatelj downa...preveliki br. otkucaja...nemojte zamjeriti ako nisam sve zapamtila
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

Prethodna

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.