ovako:
http://whqlibdoc.who.int/temp/Tomas2/UltrasoundPt3.txtna ovom se linku nalazi samo popis publikacija koje su zabiljezene u medicinskoj literaturi o UZV-u i trudnoci. Kad pogledate popis shvatite da ima more radova i da je rad iz 1984!!!! samo jedan od njih, a na njega se jedinog i ultimativnog poziva clanak na Rodama.
Cinjenica je da znanstvenici ne znaju tocno rizik pretjeranog izlaganja UZV-u. Pitanje je sto je pretjerano kao sto je i pitanje opravdavaju li medicinske beneficije pracenja UZV-om potencijalni i jos nedokazani rizik. Rizik je nedokazan i ne zna se sve, zato se proporucuje oprez koji su usvojile tri europske zemlje. Svedska, recimo, brani i porode u vodi, malo je poznato, hocu reci, Svedska stavlja znak zabrane na sve sto nije dokazano neskodljivo. A ovo nije ni neskodljivo ni skodljivo, tj. nije dokazano.
Ovdje se tvrdi da je UZV koji se obavlja svakih 4 tjedna odgovoran za zaostajanje u razvoju i zaostajanje govora. ne znam sto je ludje od toga dvoga. Znaci, imamo narastaje djece koja ne govore i zaostali su u intrauterinom razvoju zbog UZV-a? Ja, recimo, biram svojeg lijecnika. I kad ga izaberem, vjerujem mu da zna sto radi. Covjek je isao u skole i sigurno citao te clanke o potencijalnoj stetnosti UZV-a. I jos uvijek misli da je korist tog aparata veca od moguce stete. (ne znam sto misli, nismo o tome nikad razgovarali, ali ilustriram to da morate nekom vjerovati, inace mozete radjat doma u kadi bez ijednog pregleda u trudnoci). Bas kao sto mu vjerujem kad mi da antibiotik za koji pise da se ne zna rizik koristenja u trudnoci. Jer valjda zna sto radi. I sigurno, sigurno mu vise vjerujem nego senzacionalistickom clanku na rodinom sajtu koji se poziva na clanak star 23!!! godine i istrazivanje staro 17!!!.
Inace, te (neke) clanke s Roda mahom ne podnosim. Senzacionalisticki su napisani i izazivaju vise aneksioznosti kod trudnica nego uzv jednom na cetiri tjedna sa svrhom da se svi okrenemo prirodnim putovima trudnoce i poroda, a pozivaju se na izvore koji im pasu bez obzira kako stare ili zastarjele.
Ovaj me, iskreno, podsjetio na onaj prema kojemu djeca koja su na adaptiranom mlijeku su osudjena na smrt i njihove ih majke truju. Ma daj.