Sada je: 27 srp 2026, 01:27.

UZV u trudnoći - spojene teme

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Šteti li UZV nerođenom djetetu?

PostPostao/la Marin » 10 srp 2008, 08:49

moon je napisao/la:
Marin je napisao/la:U jednom od slijedećih linkova sam naišla na dio gdje među deformitete ubrajajau i veći broj ljevoruke djece (mislim, pa tko smatra da im je djete deformirano ako se bolje služi lijevom rukom :shock:

Možda zato jer je ljevorukost u vezi sa psihičkim bolestima npr. shizofrenijom?

http://www.plivazdravlje.net/?section=arhiva&cat=w&acat=w&show=1&id=17417

Za ovo ore navedeno stvarno neznam, ali znam da u mojoj obitelji ima jako puno ljevoruke djece (možda je omjer čak 50:50%), pa me ova izjava baš iznenadila. Kod svih njih još nije dijagnosticirana neka psihička bolest ili poremećaj.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 10 srp 2008, 10:39

Ovo je zanimljiva i zahtjevna tema... Malo sam čitala navedene linkove, ali nisam došla do nekih većih zaključaka, izuzev da bi se uzv trebao koristiti što manje i po mogućnosti uz indikacije dok se ne dokaže da je siguran ili pak da nije. Jer se sva dosadašnja ispitivanja na neki način međusobno pobijaju, odn. ono što su jedni dokazali, drugi nisu mogli replicirati u svojim studijama.

Ja sam do sada imala 4 uzv-a. Prvi da se utvrdi trudnoća i pogledaju jajnici jesu li ok. Drugi da se potvrdi da srce kuca i još jednom provjere jajnici. Treći i četvrti (16. i 20. tjedan) da bi se pratio rast bebe (uobičajene mjere) i provjerili organi. Meni osobno za moj duševni mir posebno su važni bili oni u periodu kada još nisam osjetila bebu.

U osnovi uzv je metoda "gledanja", dakle - ako e utvrdi nešto - npr. usporeni rast, često se ne može ništa učiniti po tom pitanju. Zanimljivo je da se npr. usporeni rast mnogo češće dijagnosticira kod trudnica koje imaju češće uzv preglede - da li je to zbog samog korištenja uzv-a, ili zbog nestručnosti osoblja koje izvodi mjerenja ili zbog uređaja - to se ne zna....

Planirala sam u ponedjeljak na 3D uzv, čisto da se možda bolje vidi je li sve ok s bebom. Da sam se zamislila, jesam, ali da li ću odustati - još ne znam.

Ono što smatram pozitivnom okolnosti je da su kod mene uzv pregledi trajali svi redom vrlo kratko. Prvi i drugi manje od minutu, a druga dva svega nešto više, ali ne više od 5 (ili 10? nisam gledala na sat, priznajem, ali mislim da je kraće). I mislim da nema potrebe da traju dulje nego da se utvrde mjere i da srce kuca.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la badada » 10 srp 2008, 12:50

ja sam u trudnoći jako često bila na ultrazvuku,nekada i dvaput tjedno,zbog čestog i dugotrajnog krvarenja koje nije prestajalo niti pod terapijom,tako da smo svako malo provjeravali jeli s bebom sve ok
i jest :3srca
kada sam konačno počela osjećati lupkanje bebe bila sam mirnija

u vrijeme moje trudnoće uopće se nisam zamarala s time dali bebi šteti uzv ili ne,bilo mi je važnije da iznesem trudnoću :dunno
a on još nema dvije godine i brblja naveliko,na mamu ;) :mrgreen:,eto ako to nekome nešto znači
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swenova mama » 11 srp 2008, 00:05

ovako:
http://whqlibdoc.who.int/temp/Tomas2/UltrasoundPt3.txt
na ovom se linku nalazi samo popis publikacija koje su zabiljezene u medicinskoj literaturi o UZV-u i trudnoci. Kad pogledate popis shvatite da ima more radova i da je rad iz 1984!!!! samo jedan od njih, a na njega se jedinog i ultimativnog poziva clanak na Rodama.
Cinjenica je da znanstvenici ne znaju tocno rizik pretjeranog izlaganja UZV-u. Pitanje je sto je pretjerano kao sto je i pitanje opravdavaju li medicinske beneficije pracenja UZV-om potencijalni i jos nedokazani rizik. Rizik je nedokazan i ne zna se sve, zato se proporucuje oprez koji su usvojile tri europske zemlje. Svedska, recimo, brani i porode u vodi, malo je poznato, hocu reci, Svedska stavlja znak zabrane na sve sto nije dokazano neskodljivo. A ovo nije ni neskodljivo ni skodljivo, tj. nije dokazano.
Ovdje se tvrdi da je UZV koji se obavlja svakih 4 tjedna odgovoran za zaostajanje u razvoju i zaostajanje govora. ne znam sto je ludje od toga dvoga. Znaci, imamo narastaje djece koja ne govore i zaostali su u intrauterinom razvoju zbog UZV-a? Ja, recimo, biram svojeg lijecnika. I kad ga izaberem, vjerujem mu da zna sto radi. Covjek je isao u skole i sigurno citao te clanke o potencijalnoj stetnosti UZV-a. I jos uvijek misli da je korist tog aparata veca od moguce stete. (ne znam sto misli, nismo o tome nikad razgovarali, ali ilustriram to da morate nekom vjerovati, inace mozete radjat doma u kadi bez ijednog pregleda u trudnoci). Bas kao sto mu vjerujem kad mi da antibiotik za koji pise da se ne zna rizik koristenja u trudnoci. Jer valjda zna sto radi. I sigurno, sigurno mu vise vjerujem nego senzacionalistickom clanku na rodinom sajtu koji se poziva na clanak star 23!!! godine i istrazivanje staro 17!!!.
Inace, te (neke) clanke s Roda mahom ne podnosim. Senzacionalisticki su napisani i izazivaju vise aneksioznosti kod trudnica nego uzv jednom na cetiri tjedna sa svrhom da se svi okrenemo prirodnim putovima trudnoce i poroda, a pozivaju se na izvore koji im pasu bez obzira kako stare ili zastarjele.
Ovaj me, iskreno, podsjetio na onaj prema kojemu djeca koja su na adaptiranom mlijeku su osudjena na smrt i njihove ih majke truju. Ma daj.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 11 srp 2008, 09:09

Inace, te (neke) clanke s Roda mahom ne podnosim. Senzacionalisticki su napisani i izazivaju vise aneksioznosti kod trudnica nego uzv jednom na cetiri tjedna sa svrhom da se svi okrenemo prirodnim putovima trudnoce i poroda, a pozivaju se na izvore koji im pasu bez obzira kako stare ili zastarjele.
Ovaj me, iskreno, podsjetio na onaj prema kojemu djeca koja su na adaptiranom mlijeku su osudjena na smrt i njihove ih majke truju. Ma daj.

ovo potpisujem u potpunosti, uz ono što sam prvi put napisala komentirajući link - zastarjelost teksta i istraživanja

ja vjerujem svom ginekologu (kojemu je subspecijalizacija UZV dijagnostika) da radi najbolje u interesu mene i mog nerođenog djeteta. i ne znam kako bi drugačije pratio skraćivanje cerviksa koje mi se događalo u drugoj trudnoći (vjerojatno vaginalnim pregledom), ali sam bila smirena kad bi na svakom sljedećem pregledu nalaz bio bolji za par milimetara (centimetara).
isto tako, u prijašnjim trudnoćama pa tako ni sada nisam išla na UZV da bi mi samo snimio dvd da si mogu gledati bebu doma na TVu. to je ono što ja osobno smatram pretjerivanjem i nepotrebnim

i još jednom ponavljam ono što su i MZ i swenki napisale -
ovo nije ni neskodljivo ni skodljivo, tj. nije dokazano.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Diami » 11 srp 2008, 09:32

Obzirom na to koliko je godina prošlo od tih istraživanja, razmišljam o tome koliko je djece do sada bilo izloženo uzv-u na svakom pregledu - vjerojatno vrlo mnogo. I sva ta djeca su dan danas uglavnom normalna, živahna i zdrava. Naravno, djece s poremećajima, razne prirode, ima i među tom djecom - ali ih je uvijek bilo i biti će ih. A nema istraživanja koje je uspjelo pokazati da je povećan broj djece s poremećajem zbog uzv-a. Eventualno je veći broj trudnoća koje su proglašene rizičnima ili s bebama koje navodno zaostaju u rastu ili previše napreduju (što je ponekad i vrlo korisno znati, akoje stvarno točno).

Ne znam, meni se čini da je u današnje vrijeme možda čak i nekim mamama više koristi od uzv-a u pogledu smanjenja stresa, čak i uz potencijalne rizike, jer su mirnije kad znaju da je s bebom sve u redu, da se sve razvija po planu i mogu se bolje opustiti. Pa sad postoje nedokazani potencijalni štetni učinci uzv-a naspram dugotrajnog stresa i zabrinute mame, što sigurno isto nije bezazleno - i to je element za razmišljanje.

A zanima me i jo nešto- u tim istraživanjima se spominje uglavnom onaj efekt koji je primijećen na stanicama crijeva miševa - povećan broj odumiranja stanica ako se ne varam, i to nakon 15 minuta izlaganja uzv-u. Ali, nigdje se ne spominje da li se taj efekt dugo nastavio ili nakon koliko vremena se taj efekt povlači. A zagrijavanje stanica, koje se isto spominje, uzrokuje između ostalog i izlaganje npr. zračenju mobitela - kojeg većina nas teško ili nikako može izbjeći, čak i ako sami odaberemo što manje ili uopće ne koristiti iste. Povrh svega, ljudsko tijelo ima zadivljujuću moć regeneracije i ispravljanja grešaka (koje je naravno bolje uopće ne stvoriti, ako je moguće, ali i to je dobro znati).
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la swenova mama » 11 srp 2008, 09:37

meni je vrlo indikativno i to da se smatra da djeca imaju poteskoce jer su izlozena prekomjernom uzv-u. A nigdje ne pise da su to vec u startu vecinom rizicne trudnoce. na koncu, uzv je skupa pretraga, zasto bi netko svaki dan gledao trudnicu uzv-om ako to nije potrebno.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 11 srp 2008, 09:51

to je bio i moj point kad sam napisala da moje obje nemaju nikakvih posljedica zbog (po nečijem mišljenju) možda prekomjernog izlaganja ultrazvuku
u prvoj sam češće gledana zbog gestacijskog dijabetesa, u drugoj zbog chlamydije - kad se cerviks vratio u normalu i bris bio pozitivan, ni pregledi više nisu bili učestali
dakle, sve što se moglo dogoditi, dogodilo bi se zbog problema u trudnoćama, isto kao što sam i sada u kategoriji rizičnih zbog godina (iako mi je ovo za sada jedina trudnoća bez problema)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marin » 11 srp 2008, 10:17

Znači, svima nam je zaključak isti :mrgreen: I ja sam sama do 12tj bila svaka 3tj na UZV , ali mi nakon toa nije padalo da odem na UZV zbog kako Ina kaže dvd-a koji mogu doma gledati. Dali je štetan ili ne nećemo znati sigurno još neko vrijeme. Istina je da vjerujem svom doc, ali ne i bezuvjetno. Informacije volim provjeriti i o svojim saznanjima popričati s njim i to čisto iz razloga jer godinama kod druge doc o nisam radila i jako, jako zažalila....
Većina ih savjetuje što manje i što kraće UZV-a, a zašto onda neki rade baš svaki put i kad su trudnoće školske i uredne??? To je zapravo bio cilj zbog kojeg sam otvorila temu. Znači, ne UZV zbog nekih indikacija ili komplikacija, već česti UZV u trudnoćama u kojima nema problema....
Ja osobno znam jako puno mama ili budućih mama koje su uz standardne UZV preglede odlazile i plačale 3d UZV samo da bi vidjele spol illi dobile dvd. I to nisu radile zato jer ih nije bilo briga, već zato jer uopće nisu bile upoznate s tim da možda postoji štetni učinak...
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 11 srp 2008, 11:42

Ja sam recimo bila pretpostavila da je 3D ultrazvuk tamo gdje bi ga išla raditi nešto bolji od ovog koji ima moja ginekologica i išla bih da se uvjerim da je sve ok (onaj preporučeni anomaly scan oko 20-og tjedna trudnoće). Ako bi usput saznali spol, ok, zašto ne, ali nije cilj tog uzv-a bio taj. Sad uopće ne znam bi li išla ili ne, a danas bih trebala otkazati termin ako ne bi. :dunno
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la † Sanika » 11 srp 2008, 12:04

odi Diami i ne razbijaj glavu :mah
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 11 srp 2008, 13:18

Diami - ovaj pregled obavi kako si naumila, nema smisla otkazivati pregled s boljim/kvalitetnijim aparatom. uostalom, to je jedan pregled, a ne nešto gdje ideš jednom tjedno :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la swenova mama » 11 srp 2008, 14:14

3d ima nesto jace zracenje od obicnoga.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 11 srp 2008, 15:49

Baš sam brojala - do sada smo imali 4 uzv-a, a do kraja ćemo (ako odemo na ovaj 3D) doći na ukupno 9.

Razmišljam da ako odem, velim lijepo doktorici unaprijed da samo pogleda da li je sve ok. Ako uspije usput vidjeti spol ok, ali ne treba ga tražiti ne znam koliko - ako se ne vidi "usput" onda se ne vidi. Tako bi pregled bio što kraći.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Ina66 » 11 srp 2008, 18:52

Diami je napisao/la:Razmišljam da ako odem, velim lijepo doktorici unaprijed da samo pogleda da li je sve ok.

ako ideš na anomaly scan, onda ne može doktorica samo na brzinu pogledati je li sve OK. ono što ju možeš zamoliti, ako ti je baš frka od 3D ultrazvuka, da pregled obavi "običnim" aparatom.
ja se sad stvarno ne mogu sjetiti što je moj gini učinio, ali prebacivanje s 2D na 3D je meni izgledalo samo kao dodir na tipku (a bilo je to prije svega par tjedana :oops: ). to što je gledao s 3D je potrajalo jako, jako kratko - manje od pola minute, ako i toliko
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Diami » 14 srp 2008, 21:43

Evo mi smo danas bili na uzv-u. Većinu vremena je gledala u 2d i samo par puta prebacila na kratko na 3d po par sekundi.
Što se nalaza tiče, o tome više u jesenskim trudnicama - ukratko - sve je super.

Pitala sam je i što misli o štetnosti uzv-a. Rekla je da su jedina ispitivanja koja su verificirana rađena na miševima i da se po 15 do 30 minuta snimalo samo nešto - npr. samo mozak ili pak samo crijeva. Generalno je rekla da nema evidencije u obliku studija koja dokazuju kod ljudi negativne posljedice a da se mogu isključivo povezati s uzv-om.

A razmišljala sam i ja nešto prije ovoga - razmišljam da je ipak razlika između miša, sa svojom minijaturnom veličinom, mnogo tanjom kožom i ovojnicama, kojem na duge staze zrače isti organ i pregleda kod naših bebica koji dok su male i osjetljive traju ipak uglavnom jako kratko, a kasnije su nešto veće i jače, a snimaju se različiti dijelovi tijela, te zračenje prolazi i kroz našu deblju kožu, deblje ovojnice unutar utrobe, a i sama beba je veća i jača. To me isto malo smirilo, nekako mi je logično.
Diami
ne stignem sanjati

4D ultrazvuk

PostPostao/la RoLi » 27 ožu 2009, 10:33

Kolika je stvarno razlika običnog uzv-a i ovog 4D koji se pojavio prije koju godinu?

Je li to stvarno nešto super ili je manje-više isto kao obični?

Hvala unaprijed :)
R 10/2003
L 09/2009
RoLi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: 4D ultrazvuk

PostPostao/la leonardaj » 27 ožu 2009, 10:53

Pa razlika je što vidiš lice, izraze na licu, dijelove tijela.I naravno bolje se vidi ako nešto ne štima.
Meni je bilo prekrasno iskustvo.
Najbolje je bilo kad nam je curka pokazala srednji prst i okrenula glavu. :lol
slika
leonardaj
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Djeni » 27 ožu 2009, 11:29

Ja imam snimku sa 3D UZV i super mi je. Jest da nismo bas reprezentativni sa 16 tjedana ali mi je fora jer se sve vidi, sisa palac i onda juris u hvatanje noznih prstica :lol
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 27 ožu 2009, 13:23

Visina, sirina, dubina su ti 3 dimenzije (3D).
Cetvrta dimenzija je vrijeme. Dakle 4D UZV ti je zapravo 3D snimka u realno vrijeme. Ja bila na takvom UZV vec s Lukasom prije skoro 6 godina, nije to bas novo.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la RoLi » 29 ožu 2009, 13:22

puno hvala :kiss
R 10/2003
L 09/2009
RoLi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 29 ožu 2009, 15:25

dodji na jesenske :kiss (znala sam da ne pitas za UZV bez beze ;) )
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la ring » 29 ožu 2009, 15:40

a jel filmić izgleda kao 2d ili 3d, pitam jer je meni gin. snimio filmić ali u 2d varijanti. Nadam se da me kužite?
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la tanjabb » 29 ožu 2009, 15:46

filmic je 3D
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la saptacica » 30 ožu 2009, 09:34

Kaj, imaš naočale za gledat :mrgreen: ?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la tanjabb » 30 ožu 2009, 10:52

dodji pa vidi :mrgreen:
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la RoLi » 30 ožu 2009, 11:11

eh, da ja nis ne pitam bez veze :p
tek mi to polaaako sjeda u svijest...
R 10/2003
L 09/2009
RoLi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 30 ožu 2009, 11:17

u svakom slucaju cestitam :buket
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la storiatriste » 30 ožu 2009, 14:50

4d uzv gleda preko stomaka, jel da? Nemam se zašto svlačit? :oops:
slika
storiatriste
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 30 ožu 2009, 14:52

Mislim da se poslije 12. tjedna s vaginalnim UZV ne moze vise nista vidjeti jer je preveliko.
Da, 4D se gleda preko trbuha.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 17 gostiju.