Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: AMNIOCINTEZA

29 svi 2008, 08:18

osiceos :hug
hana :hug

29 svi 2008, 15:27

osice, hana, vi ste predivne hrabrice :3srca

kod nas su ciste na glavi takodjer ukazivale na Down pa sam morala odluciti hocu li na biopsiju korionskih resica (vjerojatnost pobacaja 2-4%). nakon razgovora s MM, pristali smo i cekali nalaze 9 dana, najduzih 9 dana u mom zivotu. a sto mi se misli rojilo u glavi, sta ako je, sto cu. prvo mislim, zadrzat cu sto god da je, pa toliko se borimo za bebu. onda odjednom suprotnost, ne, unistit cu zivot i djetetu i svima oko njega. znam da ove recenice grozno zvuce, ali u takvoj situaciji ti svasta padne na pamet. ne znam sto bih bila napravila. ali nalaz je bio uredan. Hvala dragom Bogu na mojoj djevojcici :3srca

30 svi 2008, 14:14

Cure hrabrice :3srca :3srca :3srca
šaljem vam ogroman poljubac.
Nikad i nizašto se nemojte opravdavati silnim moralizatorima i dušebrižnicima.
Odluka je samo vaša - vas i vašeg partnera/muža i kao takvu je svi MORAJU poštovati.

AMNIOCENTEZA

20 svi 2009, 13:57

Da li znate koje su sve poznate komplikacije i posljedice na bebu nakon amnio, tj. da li se dešavaju samo pobačaji ili može doći do smrti bebe tj. prestanka rada srca, ili koplikacije pri i nakon poroda. Molim iskustva. Hvala.

Re: AMNIOCENTEZA

20 svi 2009, 14:04

evo ti link na topic gdje se pisalo o amniocentezi
viewtopic.php?f=35&t=30472&p=984575&hilit=amniocenteza#p984575
i medicinsko objašnjenje
http://www.medicina.hr/clanci/amniocenteza.htm

Re: Amniocenteza

12 sij 2011, 11:41

evo, dižem malo topic o amnio. čini mi se da nas je nekako puno u zadnje vrijeme, nas trudnica u najboljim godinama :mrgreen

ja sam na amnio išla 6.12.10., u Petrovu. kod soc.gina sam digla 4 uputnice: za pregled, za ultrazvuk i za postupak amniocenteze i za kariogram. ne znam da li baš trebaju sve 4, ali moj gin mi je tako dao.

bila sam 17+1 trudna

došla sam ujutro (treba doći do 8.30) u trudničku ambulantu gdje sam dost dugo čekala pregled (čekaju se doktori da završe vizite...kad dođu, sve ide relativno brzo).

nakon pregleda, poslali su nas na uzv gdje se ujedno radi i amnio (bilo nas je dosta, oko 10ak).

na uzv se najviše čeka da te sestra uvede, a onda još čekaš svoj red za postupak.

kad uđeš u ambulantu, ne skidaš ništa posebno, samo moraš osloboditi trbuh do ruba gaćica i gore do grudi (kao i za svaki uzv, možda malo više)

doktor prvo pregleda uzv bebu, premjeri ju, a zatim se trbuh dezinficira, "obuče" uzv senzor u sterilnu vrećicu i određuje mjesto gdje će ući s iglom. to zna biti malo duže ako baš ne može naći dobro mjesto (kako je to kod mene bilo). kad odredi mjesto, drži tamo i dalje uzv i ide tankom iglom unutra. to zaista ništa ne boli, možda malo neugodno kad počne vaditi uzorak plodne vode, ali totalno zanemarujuće.
bitno je da je dobro pogodio mjesto gdje ima dovoljno vode i da ju može izvući. mislim da se kod jedne gospođe taj dan dogodilo da nije uspio, a kod mene je bilo rubno...no srećom je uspio :znoj

nakon toga su mi rekli da se obučem, odem doma i "štedim" se sljedeća dva tjedna. nikakvih posebnih uputa, mirovanja tamo. nikakve kontrole. :dunno

mene je nakon izlaska iz ambulante već počelo lagano stezati i javio se pritisak. stoga, kad sam došla doma, nazvala sam svog gina i u dogovoru s njim popila jedan normabel 5 mg. i zaista se sve smirilo. ležala sam taj dan, a još sam tjedan dana ostala doma. nisam ništa posebno osjećala, osim što sam zaista jedno dva dana jako dobro znala gdje je igla prošla - nije boljelo, ali sam osjećala to mjesto. nakon dva dana i to je prestalo.

na kontrolu sam otišla za 3 tjedna kod svog privatnog gina, jer više nisam mogla izdržati.

nalaz sam dobila za 4 tjedna, a tamo su mi rekli da će nalaz stići poštom u roku od 3 do 6 tjedana.

eto, ako ima još nekih pitanja - pucajte :mah

19 sij 2011, 22:34

Ja sam radila amniocintezu zbog visoko rizičnog double testa,04/2010, jednostavno htjela sam znati na čemu sam.
Radila sam u Vinogradskoj bolnici kod prof. Košec, rekla bih da manje boli nego vađenje krvi. Preporučeno je mirovati tjedan dana zbog rizika od pobačaja, radi se do 20tj trudnoče.
Jedina mana je da nakon zahvata uzorak se nosi osobno na Rebro.
Nakon 2 dana FISH metodom je gotov prvi nalaz, a cijeli nalaz nakon 3 tj.

znam da na SD to rade u svom laboratoriju, ali neznam dali rade i FISH.

19 sij 2011, 23:14

vidjela sam da je ovo u mojim postovima pa sam mislila da sam pisala o svojoj r-acz, al vidim da nisam :dunno

meni su godine bile indikacija, double i triple nisam radila, uzv nalaz uredan.
radila sam sa 17+3, prije toga sam napravila sve briseve, anaerobne bakterije su bile pozitivne, ali sam svejedno išla na amnio, rekli su da ne trebaju brisove :dunno

radila sam u Ri u bolnici, zahvat mi je radio dr. Prodan.
bilo nas je četiri taj dan.
prvo su nam izvadili krv za double i triple jer ih poslije uspoređuju.
onda su nam radili uzv pregled.
nakon toga zahvat u operacijskoj sali.
zahvat je meni bio neugodan fizički samo kad je probio opnu, kao da probije košarkašku loptu.
psihički mi je bio strašno neugodan jer sam na uzv-u gledala bebu :/

poslije sam ležala na odjelu 3 sata, MM je došao po mene i ležala sam tri dana.
drugi dan sam išla na kontrolni uzv da se vidi da ne curi plodna voda i da nema hematoma.
onda sam vidjela da je dečko :lol
poslije toga sam odmarala još tri tjedna, sve samo polako.

nalaz sam čekala 3 tjedna, nazvali smo telefonom, sve ok.
pismeni nalaz nikad nismo dobili, zagubio se negdje.
V. je rođen 12. 5. prošle godine. sve u redu.

da sad opet zatrudnim, ne znam što bih.
strašno se bojim onog 1% gubitka bebe, zahvat sam po sebi nije neugodan i bolan, a imala sam sreće što smo mi dobili nalaz 46 xy i što sam nastavila trudnoću.

27 sij 2011, 11:38

I ja sam radila r-acz zbog godina, u Riječkom rodilištu. Radio ju je dr. Prodan. Bio je jako ugodan i profesionalan, kao i svo ostalo osoblje. Na pregledu sam bila s još dvije trudnice, ali samo su meni taj dan obavili zahvat. Prije zahvata mi je sestra izvadila krv, odvela me u salu gdje su me pripremili i obavili zahvat.
Kao što talija opisuje fizički nije strašno, osjeti se ubod koji malo boli kad igla prolazi kroz maternicu, ali je zato psihički vrlo teško jer gledate dijete na ultrazvuku. U trenutku kad je igla probila ovojnicu ja sam okrenula glavu, nisam mogla gledati kako će dijete reagirati. Što se tiče same tehnike izvođenja zahvata imala sam puno povjerenje u dr. Prodana.
Nakon toga su me odveli u sobu gdje sam ležala 7 sati, zamolila sam ih da ostanem do kasno popodne jer imam dvogodišnjaka doma koji bi skakao po meni, i dozvolili su mi.
Nakon toga sam doma još ležala 3 dana, i bila na bolovanju još tjedan dana.
Na pregledima koji su slijedili je sve bilo u redu.
Mjesec dana sam pazila da ne dižem ništa teško i da se što manje naprežem. Nakon toga sam se počela ponašati kao i prije r-acz. Nalaz je bio na vrijeme i u redu.

07 svi 2011, 09:38

Cure, molim vas savjet. 18.5. idem na amniocentezu. Ivf trudnoca je, na pocetku postupka mm i ja smo pili preventivno hyramicin antibiotik, dr je rekao da onda ne moramo na briseve. Sad sam u 16.tt, nisam radila cervikalne briseve, al me sad malo strah obzirom da idem na amniocentezu. Da li su brisevi obavezni prije amniocenteze? Dr koji ce mi radit amnio rekao je da ne trebam radit briseve..

07 svi 2011, 10:12

Većina opreznih ginekologa će tražiti briseve prije amniocenteze.

07 svi 2011, 11:02

skorpionka je napisao/la:Većina opreznih ginekologa će tražiti briseve prije amniocenteze.

potpis
moj spada u kategoriju opreznih i zbog izolirane chlamydije nisam išla na amniocentezu

07 svi 2011, 11:25

pojma nisam imala za briseve :/
znaci i to moram napraviti.

07 svi 2011, 13:39

To je koma kad ti razliciti doktori razlicito govore. Med. sestra od moje ginekologice mi je rekla da kakve veze ima amniocenteza sa cervikalnim brisevima kad se obavlja preko trbuha! Ajd sad ti znaj....ne znam.

02 lip 2011, 13:02

Evo ja danas na 100 muka :(
Pere me tuga, plač, ljutnja...s druge strane sam borbeni optimista.

Jutros sam bila kod ginekologa...obavimo pregled, sve je ok. I pita me ginić jel bi htjela na amnicentezu.
Pitam ja njega jel smatra da bi trebala ić? Veli on meni, da to ja trebam odlučit i onda me bombardira s hrpu podataka:
- ako idem, idem na vlastitu odgovornost, veliki je rizik od infekcije...mogučnost da mi se desi spontani :shock
Statistika navodno kaže: 1/2000 za komplikacije prilikom amnicenteze te 1/2000 da se rodi djete s downom, a rezultati amnicenteze su 90% pouzdani.
E sad pitam ja njega, da šta nebi možda bilo bolje da najprije napravim double/triple test :conf
Veli on da nije za to, jer su double i triple kao samo 80% pouzdani...da bi on išo direkt na amnicentezu, al da je na meni da odlučim :|

I sad si ja mislim onak sva u banani...tolko smo željeli to djete...dobro se osjećam i imam dobar osječaj i na kraju krajeva šta je onih 10% razlike u pouzdanosti u odnosu na eventualne posljedice?

Evo dajte koju pametnu...jer evo sva sam zbrda zdola i pošteno razočarana, kako svi samo žele oprat ruke od pacijenata...bez kakvog pametnog savjeta, bez podrobnijih uputa. :dunno

02 lip 2011, 13:17

morat ćeš sama odlučiti, teško će ti netko od nas donijeti odluku :/

možda da napraviš 3 ili 4d uzv :dunno i te probire pa vidiš.

02 lip 2011, 13:18

Zvečkice nažalost sve je na tebi, ti moraš sama odlučiti...
Amnio može proći i bez ikakvih problema, a može doći i do komplikacija. Sve ovisi o tome želiš li znati ima li dijete nekakav genetski problem ili nema. Jesi li možda išla genetičaru?
Ja bih to svakako preporučila, kao jedan razgovor prije bilo kakvog zahvata. I privatno ovi 3D ILI 4D UZV, na njima se već može nešto vidjeti?
Što se tiče double/triple testa, meni je bio jako loš, iako sam mlada, u obitelji mi sestrična ima Down i moja je ginekologinja silom htjela da idem na double test i na amnio, a genetičar mi je rekao da on ne vidi tu nikakve uzroke da bi me slao na amnio, jedino ako ja baš želim.
Ja sam odlučila ignorirati double test jer bi, bez obzira na sve okolnosti, rodila dijete, i danas je moje dijete živo i zdravo.

02 lip 2011, 13:32

Ja sam bila na dvije amniocenteze.
Prvu sam radila zbog godina (33) i lošeg double testa (rizik na down).
Radila sam je u bolnici Sveti Duh kod dr. Kosa. Kako sam u početku te trudnoće imala i klamidiju i e. coli, zahvat je bio rizičan, pa su me hospitalizirali dan prije i dan nakon amnio. Pila sam preventivno neki antibiotik. Sam zahvat je prošao ok. Mirovala cca tjedan dana.
Nalaze sam čekala 4 tjedna, saznala telefonski, doma su došli za cca 5 tjedana. Sve ok, xx.

Drugu amniocentezu radila sam iz istih razloga :mrgreen :ajme godine (40) loš double test (rizik na down). Ispalo je da to moj organizam tako reagira na trudnoće, izlučuje više neke bjelančevine...a ne da je to u stvari rizik na down...
Ovaj puta radila sam je privatno, ali isto kod dr. Kosa :) Iako nisam imala bakterijsku amamnezu ovoga puta, dobila sam terapiju amoxilom dan prije i dva dana nakon zahvata. Za svaki slučaj. Klamidija može biti i u krvi.
Sve je prošlo ok, tjedan dana sam bila penzionerka :)
Nalaze su slali u Postojnu što je skuplja ali brža varijanta. Dobila sam ih za cca 8 dana. Nisam mogla opet čekati 3 tjedna. Sve ok, xy :mrgreen

Da ostanem trudna ponovo, opet bi je napravila, ali svakako privatno.
Mislim da je bitno odmirovati bar tri dana, i obavezno napraviti briseve.

02 lip 2011, 14:04

thalia je napisao/la:morat ćeš sama odlučiti, teško će ti netko od nas donijeti odluku :/

Znam ja to...mene pogodilo što me izbombardirao statističkim podacima, u prizvuku mahom negativnim.
Al ono fkt ni jednu lijepu nije reko...a skužio je kolko sam šokirana.

I da, zasmetalo me što je on odmah skočio na amniocentozu...isključio je sve druge opcije.
Ja sam si nekako mislila...ajmo najprije double, pa ako nalazi budu upitni, idemo dalje...ali on to nekako vidi kao bacanje novca :roll

thalia je napisao/la:možda da napraviš 3 ili 4d uzv :dunno i te probire pa vidiš.

A tu se da vidjeti tako nešto?

Sad bi trebala na uzv, pa eto idem na 3 ili 4d ak treba ;)

02 lip 2011, 14:07

a čuj, vjerojatno je takva osoba :dunno

on je liječnik, nije ti niti rođak, niti prijatelj. mora ti reći kako stvari stoje. nemoj se obazirati (kažem ja trudnici) na način na koji ti je rekao, nego se raspitaj, pročitaj pa odvaži i odluči.

ja sam mirovala tri dana potpuno, samo do wc-a, a tjedan dana još pomalo.

02 lip 2011, 14:08

@ sanika

Neznam, divim ti se trenutačno jako :proljece

Neznam zakaj me to sve tak pogodilo i prestrašilo... a tu čitam mahom sve amniocenteze prošle dobro :yess

02 lip 2011, 14:10

a zato što si trudna, zato te pogodilo.
svima nam je bilo tako, lako nam je sad pričat :dada

02 lip 2011, 14:16

thalia je napisao/la:a zato što si trudna, zato te pogodilo.

A neznam, zdravstveni sam radnik i nekako ja sa svojim pacijentima razgovaram, dajem neki savjet, umirujuću riječ, ohrabrenje, pozitivu...
Očito sam isto očekivala da ću ja dobit, a ono figa :roll

Al ajde nemremo bit svi isti ;)

02 lip 2011, 14:30

Raspitaj se i svakako pazi, to sam već pisala, da u pravo vrijeme napraviš UZV, mjerenje nuhalnog nabora koji je isto jedan od pokazatelje koji se koristi kao neinvazivna metoda. Ja sam davno radila (prije 9 godina), s blizanačkom trudnoćom i znam da mi je to sve skupa pojelo dosta živaca.
Nisam sigurna više kad se što traži pokušaj naguglati ...
I svima nam je bilo tako (mm je recimo bio protiv amnio ...), doista moraš ti odlučiti :hug
Moj ginekolog je bio strogo za amnio, u bolnici doktori su pak pitali zašzo radim i znam li kolika je opasnost od komplikacija :dunno . Za mene kakva sam bilo je najbolje rješenje napraviti ...

02 lip 2011, 14:33

thalia je napisao/la:a zato što si trudna, zato te pogodilo.

Potpis.

Ja sam došla na stolicu pred zahvat i pitala doktora jel baš moram :lol

Mislim da je bitno TKO ti radi amniocentezu, bitno je da se nitko na tebi ne uči. Odabereš nekog poznatog doktora, ili odeš privatno, nije to tako skupo.

Double bi i ja sad, s ovom pameti, izbjegla. I kombinirani i sl. Kod mene su se pokazali lošim izborom :dunno

02 lip 2011, 14:37

Sanika je napisao/la:
Double bi i ja sad, s ovom pameti, izbjegla. I kombinirani i sl. Kod mene su se pokazali lošim izborom :dunno

Zašto? Kaj nije to vađenje krvi i to je to?

02 lip 2011, 14:40

Kris2 je napisao/la:Raspitaj se i svakako pazi, to sam već pisala, da u pravo vrijeme napraviš UZV, mjerenje nuhalnog nabora koji je isto jedan od pokazatelje koji se koristi kao neinvazivna metoda.

Mislim da ću otić privatno kod DR. Vrčić na uzv i na malo čakule, da čujem kaj on misli :dada

02 lip 2011, 14:41

pa je, al dobiješ rezultate koji te uspaniče. bez veze.

Kris, meni je moja doktorica isto to rekla: ti si takva da moraš na racz, inače se nećeš smiriti do kraja :ajme

02 lip 2011, 14:42

zveckica je napisao/la:
Sanika je napisao/la:

Pa je, ali ja sam oba puta dobila izrazito loš i rizičan nalaz, jer ti neki proteini koji se gledaju i koji znaju biti drugačiji kad organizam prepozna potencijalno problematičnu trudnoću s down sindromom, spinom bifidom itd..., kod mene valjda prirodno porastu nevezano uz zdravlje ploda, tako reagira moj organizam na trudnoću (tako mi je rekla doc, i naglasila da nisam izoliran slučaj...), i oba puta su mi rezultati pojeli živce a bili su lažno pozitivni.
To je stvarno samo statistika...

Ili samo dobar UZV, 3D s dobrim dijagnostičarom, ili amniocenteza.

02 lip 2011, 14:44

zveckica je napisao/la:
Sanika je napisao/la:

Ti testovi su takva prokleta statistika, a izlude te...bar mene jesu...sve dok mi ih genetičar nije spljuvao :lol
Odgovori