Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
01 lis 2009, 11:46
hzzo pokriva ako liječnici u hr ne mogu izvesti takvu operaciju.
01 lis 2009, 12:00
U ovom slučaju je definitivno pokrivao HZZO.
Pretpostavljam da pokriva i prijateljima od plusić jer su ih odmah uputili na inozemstvo.
ma meni je najbezveznije to kaj je očito u ovom slučaju bilo jasno ko dan da se nešto događa, ali cura je imala 26 god, treća trudnoća, neobrazovana, mislim da su doseljeni u ratu iz bosne - i eto materijala da te ovdje po kratkom postupku bace na ignore
barem je meni sve na to vuklo
Jedino mi se ta pedijatrica ponašala korektno, curi je polako smireno objašnjavala od riječi do riječi, a ne oni svi magarci kaj su jurili kroz sobu samo kaj nisu rekli da kaj ona uopće ima ispitivat o tome jel se kaj moglo znati
neznam, možda sam subjektivna, jer sam i ja ko pasivni promatrač doživjela popriličan šok tada od svega toga + kaj radi ogrooomnog broja negativnih iskustva u životu sa doktorima mogu reći samo jedno - ne vjerujem im! i smatram da većina njih štiti samo svoje dupe (s oproštenjem).
Naravno ima i iznimki, prekrasnih ljudi koji žele pomoći, sa strpljenjem i voljom, ali moje iskustvo je pokazalo - kolko para tolko muzike.
01 lis 2009, 15:47
Ne mogu sa sigurnoscu tvrditi koje su dijagnosticke sposobnosti 3D ili 4D ultrazvuka. Po mom misljenju dobar doktor moze i na obicnom ultrazvuku sve da vidi.
Samo mogu ovo reci. Svekrva moje jako dobre prijateljice je ginekolog i vodila joj je i prvu i drugu trudnocu. Ultrazvukom je tri puta pregledala (13, 20, 35-ta sedmica) i rekla joj da nema potrebe za vise ultrazvucnih pregleda. Po njenoj prici, privatni ginekolozi svako malo rade ultrazvuk jer im je to jedan od izvora prihoda.
02 lis 2009, 08:32
Ja vjerujem da neki privatnici možda češće rade uzv zbog naplate, no ne treba generalizirati. Privatnik kojem sam ja išla svaki je put radio uzv (ja sam išla na kontrole svaka 3-4 tjedna), zbog spontanog u prethodnoj trudnoći, no naplatio mi je samo ova tri "glavna". Dakle, nije to radio zbog para, nego da bi i on i ja bili mirni.
Ja neću ulaziti u raspravu koliko je 3d, 4d, i uzv općenito štetan za bebicu, jer ne znam pouzdano. Ali sigurna sam da ima svoju dijagnostičku vrijednost. A i onu psihološku kod nekih mama, što isto nije za zanemariti.
02 lis 2009, 08:34
Meni je rađen svaki puta. A kontrolirala sam se u bolnici, a ne
privatno.
02 lis 2009, 08:52
očito je postojao razlog ili si naletila na doktora paničara. a vjerojatno pregled nije trajao po 30 min.
mene više od toga što neki gledaju jednom mjesečno čudi do dugo gledanje.
02 lis 2009, 08:55
Da trajalo je oko 10 minuta, ne duže.
Prvi puta je bio paničar, drugi puta nije, al valjda
zbog problema u prvoj trudnoći, hematoma na početku,...
02 lis 2009, 08:56
kod moje ginekologice je uzv svaki mjesec. traje par minuta, osim onih velikih, ali ni oni ne traju predugo

isto me pregledavala jer sam imala hematom, polipa i otvorila sam se u 4. mjesecu trudnoće, a to se prvo vidjelo na uzv jer se otvorilo ušće maternice.
mislim da je dobra ultrasoničarka, ali i ona rado preporuči nekoga ako mama hoće bit sigurna.
ne znam jel štetno za bebu, svašta ej štetno za sve nas. ja sam sigurna da bi bebi više štetilo moje živciranje. važno je shvatit da nismo svi isti i dok je netko miran, spokojan i siguran u svjoe tijelo, netko drugi nije.
zato je dobro imat alternativu pa reć doku da hoćemo ili nećemo uzv pregled.
02 lis 2009, 09:07
Ja sam na svakom pregledu imala UZV od par minuta (pregledi svakih 4-6 tjedana). Doslovo par minuta. Niti jednom mi nije radila UZV duze od 10 minuta. Meni je to odgovaralo jer mi je ulijevalo sigurnost da je sve OK.
02 lis 2009, 09:11
TP mi smo kod iste doktorice
02 lis 2009, 09:15
A da stvarno!!! Ona je bas OK.
02 lis 2009, 09:36
isto me pregledavala jer sam imala hematom, polipa i otvorila sam se u 4. mjesecu trudnoće, a to se prvo vidjelo na uzv jer se otvorilo ušće maternice.
Gore kvotano više nije priča o urednoj trudnoći.
02 lis 2009, 09:38
skorpionka je napisao/la:isto me pregledavala jer sam imala hematom, polipa i otvorila sam se u 4. mjesecu trudnoće, a to se prvo vidjelo na uzv jer se otvorilo ušće maternice.
Gore kvotano više nije priča o urednoj trudnoći.
da, ali od onda me naručivala svaka 3 tjedna, do onda svakih mjesec dana.
02 lis 2009, 09:42
Kad to "do onda"? Hematom se vidi vrlo rano aki nastane kod implantacije. Najčešće već na prvom pregledu, on je komplikacija rane trudnoće.
06 lis 2009, 08:20
ja sam pitala dok.za triple test a ona mi je rekla da je od pregleda nuhalnog nabora i triple bolje otiči na 3 -4D u 21 tj.jer na njemu može vidit više.npr.6 prstić,brazda na dlanu .....
06 lis 2009, 08:31
skorpionka je napisao/la:Kad to "do onda"? Hematom se vidi vrlo rano aki nastane kod implantacije. Najčešće već na prvom pregledu, on je komplikacija rane trudnoće.
je, vidjela je hematom, ali još nisam bila otvorena i nije se vidio polip.
tako da me zapravo samo prvi put naručila za mjesec dana.
06 lis 2009, 08:33
svašta!
na veliki uzv oko 20tog tjedna i ovako i onako moraš ići. to je zadnja kontrola na kojoj se mogu, tj. moraju utvrditi veće malformacije i u slučaju istih ponuditi ženi izbor hoće li ili neće zadržati trudnoću. šesti prstić je sitnica zbog koje uzv pregledi nisu važni, nitko na osnovu takog nalaza ne donosi bitne odluke.
naznake za neke teže malformacije i kromosomske nepravilnosti mogu se utvrditi puno ranije i tu kombinacija uzv sa 10-12tj i triple testa izdvaja slučajeve za koje je dobro ići na aminio. ako nešto nije uredu i ako se žena odluči na prekid trudnoće za njeno fizičko i psihičko zdravlje bitno je da to bude što ranije moguće.
06 lis 2009, 08:33
moj post je odogovor aneri.
06 lis 2009, 08:37
na zadnjem pregledu (12ti tjedan) mi je doktor objasnjavao sve markere po kojima se gledaju eventualni problemi kod bebe.
buduci je sve bilo OK rekao je da ne treba double/triple test i da to ostavlja meni na volju.
u prvoj trudnoci mi soc. ginekolog nije nikada spomenuo nikakve preglede oko 12tog tjedna, nikakav double/triple,... nista.... tek kad sam odlucila otici od njega i dosla kod privatnika saznala sam za cijeli jedan novi svijet trudnoce koji je jako lijep
06 lis 2009, 08:41
nije ti spomenuo, kao ni meni, jer ako je sve sasvim savšeno sa 12tj dodatne pretrage mogu unijeti samo nemir.
mene je privatnik odgovarao od uzv u šestom tjednu.
06 lis 2009, 08:43
o eli, ovaj doktor je prica za sebe.... malo sam kasnije guglala - jako puno zena se javilo sa iskustvom da bi mu trebalo zatvoriti ordinaciju

zao mi je sto mi je prvi dodir sa trudnocom bio takav....
06 lis 2009, 08:45
ima ih i površnih, no nema potrebe ženi kojoj je sve ok nuditi cijelu paletu dijagnostičkih postupaka jer je tako može samo izluditi i donijeti više štete nego koristi.
06 lis 2009, 08:47
na zadnjem pregledu (12ti tjedan) mi je doktor objasnjavao sve markere po kojima se gledaju eventualni problemi kod bebe.
buduci je sve bilo OK rekao je da ne treba double/triple test i da to ostavlja meni na volju.
Ni ovo nije 100% točno. UZV markeri su kao i svi markeri jedan vid probira kromosomopatija. I niti jedan od njih nije 100% pouzdan. Da je ovako kako ginekolog kaže, amniocenteza bi bila napuštena kao pretraga.
06 lis 2009, 08:48
na kraju sam dogovorila u 12 tj.mjerenje nn kod socijalne dok.,a privatnik me naručio za mjerenje protoka u 21 tj.isto na običnom uzv.sad neznam ima li potrebe tada ići i na 3D ili je i obični dovoljan.ni jedno ni drugo nemaju 3D
06 lis 2009, 08:52
daleko najvažnije je doktorovo oko, njegovo iskustvo u rađenju uzv pregleda u toj dobi. to najbolje možeš ocijeniti raspitujući se naokolo (dobar glas se daleko čuje, loš joj dalje).
06 lis 2009, 08:53
ja svom trenutnom doktoru jako vjerujem
osjecam se sigurno i to mi je najvaznije
06 lis 2009, 08:54
moja soc.se ne usuđuje sama napraviti protoke
kaže mogu,ali bolje da on to pogleda.
a privatnik je inače dok.koji u bolnici obavlja operacije i porode i mene je porodio u 2t.
06 lis 2009, 09:04
kad se soc.doktorica nešto ne usudi raditi jer se ne osjeća kompetentna duža je izdati ti uputnicu za bolnički pregled. moja je tako radila. ne mora biti svatko katica za sve, ali nema potrebe da žena koja ima zdravstveno osiguranje plaća preglede na koje ima pravo. traži uputnicu. bolnički doktori su obično izverzirani za praćenje problematičnih stvari, posebno za protoke.
06 lis 2009, 09:05
ja svom trenutnom doktoru jako vjerujem
plusić, tvoj dok je poznat kao vješt u uzv pregledima i zato bi mu ja dala max rok od 10 min za pregled jer sigurno on u to vrijeme, pa i kraće može vidjeti sve što se na uzv može vidjeti.
06 lis 2009, 09:10
eli je napisao/la:kad se soc.doktorica nešto ne usudi raditi jer se ne osjeća kompetentna duža je izdati ti uputnicu za bolnički pregled. moja je tako radila. ne mora biti svatko katica za sve, ali nema potrebe da žena koja ima zdravstveno osiguranje plaća preglede na koje ima pravo. traži uputnicu. bolnički doktori su obično izverzirani za praćenje problematičnih stvari, posebno za protoke.
znam za uputnicu i ona mi je želi dati,ali ja odem kod njega privatno i u miru,ipak je to samo 3 puta pa mi nije žao novaca a u bolnici se čeka od 8 pa nekad i do 13 na red