Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
05 srp 2009, 12:56
ni meni nisu ovaj put ništa narasle cice, a ni kolostruma u trudnoći ništa
05 srp 2009, 14:45
nije mi jasno zasto je tolika razlika u usluzi u S.Duhu i Petrovoj?
koliko poroda godisnje ima S:Duh a koliko Petrova?
jeli Petrova toliko preopterecena pa se tako i osoblje odnosi ili...
vjerujem da ako postoji par "krava" na odjelu pa onda ove druge "prepisu" njihovo ponasanje pa tako sve u krug, pa postanu gora od gore
zna li tko?
06 srp 2009, 10:37
s tim da ga ovaj put skoro nisam ni imala-pravi nalet. Cice mi nikako nisu bile tvrde i prepune i sve što ide..jer je T non stop potezala prvih 15-20 dana...tek sada kad ima kakavtakav ritam(čitaj:prodje više od pola sata medju podojima), nekad se skuži da "ima mlijeka" iliti vidi se da dojim, inače ne
a dobila je 1600g u mj dana. Tako da je to relativno.
I ovo mogu potpisati od rijeci do rijeci. Samo je 1500 gr u pitanju.
Prvi put jace osjetis taj nalet i tvrdocu od prepunjenosti, drugi put zbilja minimalno.
Prvi put sam grudnjak promijenila mjesec pred porod, drugi put sam u rodiliste dosla u svojem uobicajenom grudnjaku. Oba puta sam imala dosta kolostruma i to dosta rano u trudnoci.
vjerujem da ako postoji par "krava" na odjelu pa onda ove druge "prepisu" njihovo ponasanje
Veky, kao moderator cu te zamoliti da se suzdrzis od ovakvih izraza.
06 srp 2009, 20:59
o, sorry!
necu vise!
06 srp 2009, 21:13
vedi, budući da bebe važu svaki dan trebale bi voditi računa da beba ne padne previše na težini. 10% je normalno. ili malo manje. zbog tvoje dijagnoze obavezno svaki dan pitaj koliko je beba teška pa ako padne previše traži nadohranu. i sestrama je u opisu posla paziti na zdravlje beba i uz ostalo odgovorne su za to. na početku nije problem manji broj žlijezda jer ni beba nije velika, već nekima mlijeko sporije navire i ako je uz to LD slab beba se ne uspije najesti.
06 srp 2009, 21:33
U SD pedijatar na otpustu ima sa sobom papir s napretkom, il nazatkom

bebe na težini. Tonkin je izgledao ko nedovršeno slovo V, jako oštro
tj. ona je pala sa 3620 na 3300, tako negdje, pa ponovo skočila na 3440
Pedijatar je rekao da je to savršeno.
Nisam se htjela hvalit

nego reći da je prvo popriličan pad, pa tek onda eventualan rast, tako da je teško vidjet odmah...
06 srp 2009, 21:36
veky, svako rodilište ima svoju politiku, i svugdje, naravno, rade LJUDI. A svi smo mi različiti, jel
Nigdje ne prevladavaju ljubazni il neljubazni...nego je politika rodilišta dojenje-dohranjivanje, prirodan-medikalizirani porod...i tako dalje...
06 srp 2009, 21:48
Kuzim eli, imas pravo, napomenuti cu koji problem imam i traziti dodatnu pomoc od sestara, osim da vazu dijete, nadam se da ce htjeti pomoci oko dojenja
07 srp 2009, 18:18
Vedi, nemas se cega bojati, ništa od toga nije nerješivo, bebu ce ionako vagati. A strah ti moze samo skoditi let downu. Probat ces, a probleme ces ionako rjesavati u hodu, ako i kako se budu javljali.
31 srp 2009, 16:12
Ne znam da li je već bilo riječi o ovome...
Da li je za uzimanje krvi iz pupkovine za javnu banku potrebno unaprijed nešto dogovoriti ili se u rodilištu samo ispune formulari prije poroda i to ide rutinski?
03 kol 2009, 16:33

... nadam se da bum sve napravila kak treba......... trudna sam 37 tjedana,planiram roditi na svetom duhu i tam sam bila na prvom pregledu, iako ne spadam tamo po mjestu stanovanja, ali sam se eto uspjela ugurati...

velike su mi sanse da cu roditi carskim rezom jer mi je beba stalno okrenuta na zadak,mislim cula sam da se i tako djeca rode ali me strah da ne dojde do nekih iscasenja djetetovog tijela ili tako nesto,uglavnom eto prvo mi je djete i ful me strah prepustiti se prirodnom(vaginalnom)porodu kad vec znam da je beba okrenuta na zadak a i ginekolog kod kojeg sam vodila trudnocu(ploklinika Harni) mi je savjetovao da bi bilo bolje i za mene a i za bebicu C.R.........inace bi sigurno,i mislim,da je najbolje, rodila na sto prirodniji nacin,nekako vjerujem da se brze oporavis i spreman si za svoje dijete
zanima me, trebam napraviti lab.pretrage i pregled kod anesteziologa,to isto planiram na svetom duhu,vjerovatno trebaju isto uputnice od mog ginekologa,dali je netko isto nedavno to radio,??? vjerujem da je to zato sto su mi velike sanse za carski...
03 kol 2009, 17:09
Savjetujem ti da odeš još na koji pregled na SD jer će ti onda reći što sve trebaš od nalaza...
Iako, sigurna sam da te neće primiti ako nemaš vezu ,bila sam danas i žene su u trudovima slali u rodilište po mjestu stanovanja. Jednostavno ih NE SMIJU primiti, u protivnom bolnica sama snosi troškove (ne pokriva im HZZO).
Iako se to nekima čini grozno, ja moram reći da je trebalo nešto napraviti jer je situacija bila takva da su na SD rodilje zauzele i druge odjele, spavale po hodnicima, u kojekakvim priručnim prostorijama, dok su u isto vrijeme neka rodilišta bila polu prazna...
07 kol 2009, 00:03
tinki, a jel se i UZV smatra pregledom na SD-u? Nakon 4 redovita UZV-a tamo fakat mi se ne da ici u drugu bolnicu na CTG preglede i porod...Zasto uopce salju na SD na UZV, ako unaprijed znaju da tamo ne mozes roditi
07 kol 2009, 08:57
slucajno sam skicnula ovdje i mam mi naraste tlak. mislim, ta sr.. po mjestu stanovana...

pa jel ja od place placam zdravstveno samo za jednu bolnicu?? il imam pravo izabrat mjestogdje ja mislim da je najbolje?? kaj to znaci, SD je pun, a drugi prazni?? pa nek se zapitaju. meni to nekak logicno zvuci da je onda tamo bolje nego drugdje??

ja sam oba puta rodila u petrovoj i nemam prigovora, ali ovo me izludjuje s tim nahodavanjem odi sim, odi tam...... a kad tebi trebaju uzet ne pitaju te uopce
07 kol 2009, 09:20
Koliko znam po zakonu svatko se ima pravo lijeciti gdje hoce u Hrvatskoj, samo pravo na putne naloge ima u najblizem KBC. Dakle ja iz Dubrovnika sa uputnicom za ginekologiju mogu poc u Split, Zagreb ili gdje hocu rodit. To je tvoje pravo. Vidjet ces kod HZZO-a da je tako. To su glupe price koje ljudi ocito popuse jer ne poznaju zakon.
07 kol 2009, 15:06
Djeni, na sto da se pozovem, imas neki link ili?
07 kol 2009, 16:28
ma ne, moja rodica radi u HZZO-u i rekla mi je da je to pravo. Imas se pravo lijeciti gdje god hoces u Hrvatskoj. Lijepo im reci da si se ti raspitala kod HZZO-a i da su ti tako rekli.
11 kol 2009, 17:46
nije baš da možeš birati. bolnice imaju svoje kapacitete, materijalne i ljudske i prema procjeni korisnika dobivaju sredstva. ako hoćeš operirati kuk možeš se staviti na listu čekanja u drugu bolnicu.
porod nije bolest, ali je polu-hitno stanje. ako je stvarna hitnoća u pitanju onda te ne smiju odbiti. ako nije mogu i moraju. ravnatelj odgovara za troškove, a porod nije besplatan. tu je i rizik da netko ne dobije liječničku pomoć ako joj je neophodna jer fali osoblja. a što može bolje dobiti rodilja ako se ugura u rodilište koje je već prebukrirano? ona i još par njih mogu dobiti drip da ih što prije riješe, da oslobode rađaonu pa onda pomoćni ležaj negdje na odjelu bez mogućnosti roominga.
svaka sila je kontraproduktivna. možda se isplati otići do željenog rodilišta i moliti da te prime pa ako mogu valjda će to i učiniti. pozivanjem na neka prava možeš proći samo lošije (neće te ubiti, ali te mogu riješiti po hitnom postupku).
12 kol 2009, 12:45
eli je napisao/la:nije baš da možeš birati. bolnice imaju svoje kapacitete, materijalne i ljudske i prema procjeni korisnika dobivaju sredstva. ako hoćeš operirati kuk možeš se staviti na listu čekanja u drugu bolnicu.
porod nije bolest, ali je polu-hitno stanje. ako je stvarna hitnoća u pitanju onda te ne smiju odbiti. ako nije mogu i moraju. ravnatelj odgovara za troškove, a porod nije besplatan. tu je i rizik da netko ne dobije liječničku pomoć ako joj je neophodna jer fali osoblja. a što može bolje dobiti rodilja ako se ugura u rodilište koje je već prebukrirano? ona i još par njih mogu dobiti drip da ih što prije riješe, da oslobode rađaonu pa onda pomoćni ležaj negdje na odjelu bez mogućnosti roominga.
svaka sila je kontraproduktivna. možda se isplati otići do željenog rodilišta i moliti da te prime pa ako mogu valjda će to i učiniti. pozivanjem na neka prava možeš proći samo lošije (neće te ubiti, ali te mogu riješiti po hitnom postupku).
samo da potpišem... SD ima 50 mjesta za rodilje i trude se ne prijeći taj broj jer onda žene leže posvuda. Petrova ima veći kapacitet pa i prima više žena. na SD-u imaju prednost trudnice koje su vodile trudnoću na SD-u. znači, kad ostanete trudni i krenete na normalne pretrage zadnjih par tjedana, tražite svog ginekologa da vam da uputnicu za SD. i već je veliki problem riješen. jednom kad ste primljene na prvi pregled ne bi trebalo biti problema za dalje.
ali... kad sam ja rađala prošle godine na SD-u, ma i u Petrovoj, je bio toliki baby boom da su žene koje su imale trudove na više od pola sata slali udruge bolnice jer nisu imali mjesta. bez obzira gdje su vodile trudnoću. Petrova primi pa makar vas stavili u privatni apartman, njihova je politika malko drugačija.
17 kol 2009, 15:26
Dobila sam kosaricu na Sv.Duhu, nema sanse da nas primi. Bila sam osobno tamo jer sam imala UZV. Bar sam probala...
Tako da ipak idemo u Petrovu pa sta bude...
18 kol 2009, 22:58
Vedi, interesira me sta su te pitali, adresu stanovanja ili kojem rodilistu pripadas? Traze osobnu ili?
Ja jos nisam promjenila adresu stanovanja na osobnoj gdje mi stoji Dubrava, a inace zivimo na Malesnici...pa me zanima hoce li mi praviti probleme sto se toga tice iako idem na UZV kod njih. Takodjer mi je i ginekolog iz tog podrucja.
18 kol 2009, 23:43
Ma gle, rekla sam odakle sam, isla sam na postenje, ma nema veze, proslo me...
19 kol 2009, 16:19
vedi je napisao/la:Dobila sam kosaricu na Sv.Duhu, nema sanse da nas primi. Bila sam osobno tamo jer sam imala UZV. Bar sam probala...
Tako da ipak idemo u Petrovu pa sta bude...
vedi, zanima me da li su te otpilili za porod već unaprijed ili kod naručivanja za pregled? jeli tvoj dr. bio na sv. duhu ili ne?
kod mene je otprilike slična situacija pa me zanima (spadam u Petrovu ali prvo dijete sam rodila gore i sada mi trudnoću vodi dr. koji je vezan uz Sv. Duh)
mada mi dr. ponavlja da nema problema kod izbora rodilišta, da taj naputak nema veze sa životom, nisam baš u to sigurna jer su mi i prvi put pravili probleme i ja sam sa MM čekala pred vratima predrađaone dok me nisu primili

žalosno al istinito... (s druge strane, u Petrovoj se žena izderala na moju poznanicu jer je došla rodit bez da je kod njih napravila ijedan pregled, sve je vodila u privatnoj poliklinici...ni sama više nisam sigurna, ako im kojim slučajem banem u Petrovu bez ijednog njihovog papira

)
19 kol 2009, 16:21
Ako spadas u Petrovu, moraju te primiti, uostalom znam hrpu zena koje u bolnicu dodju samo roditi
19 kol 2009, 16:25
a jel tvoj dr. na sv. duhu ili?
19 kol 2009, 21:11
Moja dokica je socijalna, nije u niti jednoj bolnici
02 ruj 2009, 12:25
Pozdrav cure...nadam se da ne pišem na krivom mjestu...sigurno je već bilo negdje rijeći o tome....ali dajte mi stavite link, ne znam naći...o epiduralnoj na sv.duhu.. Hvala...pusa...
18 ruj 2009, 15:14
drage moje svetodušanke
ja sam prvi porod obavila na Sv. Duhu evo u tijeku je i druga trudnoća- i drugo ću roditi tamo! Ne spadam tamo ali jednostavno sam otišla na pregled i to je to, nema puno filozofije. Bio je jedan slučaj da su ženu skoro vratili jer je došla 10 dana prije termina da bi ona tamo rodila a cijelu trudnoću je vodila u Petrovoj

Nemam ništa protiv, nek svako rodi gdje hoće ali ipak je ovo bilo malo "u zadnji čas". Na kraju su ju primili.
Moje iskustvo na Sv. Duhu je super super, imala super babicu, sestru ma svi su bili super, dobila sam epiduralnu bez puno pitanja, rodila za 10 minuta (u kaj se ne broji priprema i ležanje na stolu, naravno)...2004. godine je to bilo, ne znam kak je sad al kolko čujem i dalje je ok ali božemoj pa nismo svi isti i ne odgovara svima sve. Meni osobno je bilo ohrabrujuće iskustvo.
18 ruj 2009, 15:27
Moja poznanica je neki dan potpisala da
ide na vlastiti zahtjev doma.
Porod mrak, ali babinjače....gore nego prije