Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Rodilište SVETI DUH

05 ožu 2010, 23:30

ja sam rodila ovu jesen a stanje je bilo slijedeće:
-za bebe smo morali imati pelene (3x dnevno su se presvlačile, ako je netko htio/mogao, radio je to i češće),vl. maramice (ili vaticu za čišćenje vodom) i kremu za guzu
-posjete su bile samo na hodniku
- spavačice njihove
:mah
(btw, ni ja ne spadam tamo a oba puta sam tamo rodila :) )

06 ožu 2010, 13:20

bebice uzmu u vrijeme posjeta???...kako to ide za pokazivanje posjeti?-u petrovoj su samo na vrata pokazali na sekundu i gotovo...
robica za bebu je znaci njihova???
a spavacice kako to ide dobi se svaki dan jedna ili...?

neznam dali bi svoje ponjela posto cu biti tamo u ljetno doba kada je jako vruce!
uff,ufff..puno pitanja...

HVALA mama njonji :kiss

06 ožu 2010, 15:17

robica za bebe je njihova a spavacice smo mogle uzimati iz ormara na hodniku kad god je bilo potrebno :)
a što se tiče posjeta - to mi je bio najgori dio rooming ina, kako sam negdje ispred napisala: bebice ne odnose,one ostaju sa tobom a posjete ih mogu vidjeti na vratima (to su ona vrata koja dijele hodnik od dijela "babinjače" od vanjskog dijela). E,sad - ako si u stanju hodat i donijet dijete do tih vrata, onda ga tata, brat, seka...mogu vidjeti. Jako je glupo organizirano to što ti bebu za vrijeme posjeta kao trebaš ostaviti u sobi, nakon što je oni pogledaju, na čuvanju cimericama (takva je bila uputa, u stilu: cure, dogovorite se po 15 min, kad će koja izaći pa ova koja ostane neka pripazi na druge dvije bebe :angry ). Ja sam jako jako htjela izaći van jer sam htjela vidjeti starije dijete pa sam ostavila nakratko bebu u sobi (jedna od cimerica mi se činila stvarno ok, al nikad ne znaš kakvih ljudi ima), izišla sam van s mobom da me ona zvrcne ako se beba probudi (srećom, nije! :) );tako sam i ja pazila na njenu, dok je ona išla vidjeti muža i starijeg sina. Al sve skupa, to mi je užasno glupa praksa :dunno Dogodilo se da su neke posjete ušle u sobu, al su ih sestre sprašile (nisam sigurna al mislim da je po sobama dozvoljen posjet jedino ako je žena rodila na carski :dunno )

06 ožu 2010, 16:23

da, dozvoljen je posjet u sobu ako si rodila carskim, ali samo prvi dan
i to moze uci u sobu hrpa ljudi :/
meni je to bezveze, ja bi dopustila samo tati i djeci
ovako je previse ljudi u sobi

06 ožu 2010, 17:57

ja sam rodila prije mjesec i pol na sv. duhu, carski. posjete su moguće u sobu dan dva. meni su dolazili dva dana iako sam bila pokretna i stvarno dolazi hrpa ljudi...i bolesni, nema kontrole, a poslije su na hodniku. bebe ne moraju biti sa vama 24 pogotovo ako ste rodile carski. nakon 3 dana sam išla doma kao i svi ostali :shock , ja sam bila šokirana jer nisam znala da nakon carskog već 3. dan idemo doma, ali oni imaju takvu gužvu da su nas ranije slali. ne znam kakvo je sad stanje, ali kad sam ja ležala 19 žena je rađalo dnevno. ponesite pelene, vl. maramice i kremu ako želite bebu presvlačit češće. ja ju nisam jer bebe malo jedu prva 3 dana i slabo kakaju. presvukla sam ju svega 2 puta u 3 dana, ostalo su sestre. u to vrijeme na odjelu nije bilo tople vode, tako da se rijetko tko tuširao, zadnji dan je došla, pa smo svi prije zadnje kontrole trčale pod tuš. spavačice je najbolje da koristite njihove da ne prljate svoje jer krvarite, a i mlijeko curi.

06 ožu 2010, 18:02

i nama nije bilo tople vode, samo rano ujutro :dunno

06 ožu 2010, 18:10

pa kak nisu imali tople vode, ajde bilo bi mi jasno jedno prijepodne ili poslijepodne... :dunno

06 ožu 2010, 23:43

pričali su nešto o popravku, al uglavnom sva tri dana koliko sam bila tamo tople vode je bilo samo ujutro oko pola sata, tad smo se redale na tuš :angry

07 ožu 2010, 09:36

Užas, to im se stvarno nije smijelo desiti, jer bar higijenski uvjeti moraju biti zadovoljavajući radi mama i beba, a to ti je lutrija kod nas u našim bolnicama. E sad kakve si sreće... javit ću vam uskoro kakve sam ja... :mah

07 ožu 2010, 20:33

ajme kada ovo procitam i usporedim s petrovom pa bolje mi je onda tu petrovu otici... :/
zapela sam bila na s.duh i namjererno krenula na preglede tamo a sad mi se mao smrknulo...

sto se tice tih posjeta je zbilja katastrofa pa da nemogu bebace u tome trenutku odvest je bas bezveze... :/

07 ožu 2010, 21:58

Ja sam rodila prije 15 mjeseci na duhu i u biti sam zadovoljna. Sestre su mi bile stvarno ok, tu i tamo koja da je bila nešto "hladnija" al uglavnom ok, doduše ima ih da "svaka priča svoje", al dobro. Tople vode je bilo cijelo vrijeme.

Što se tiče posjeta, ja sam rodila normalno, ali sam izgubila puno krvi i vrtilo mi se kad bi se dizala (nisam smjela ni na wc (koji je bio pored sobe odmah) bez da zovem sestru 2,5 dana) - tako da su meni smjeli doći prva dva dana u sobu, a došli su mi muž, mama, sveki (jedan dan) i jednom brat i njegova cura (drugi dan, svi zdravi). Treći dan sam išla na hodnik, a K je pričuvala cimerica - spavao je. Inaće posjete na hodnik mogu doći i van vremena posjeta (sad baš ne u vrijeme vizita), pa onda možete preko stakla na miru pokazati bebicu, a ak skupite povjerenja u cimericu možete otić porazgovarat na hodnik da nije baš tolika gužva kao u vrijeme posjeta.

Ja sam bila u zimsko vrijeme, al mi je u njihovim spavaćicama bilo sasvim dovoljno toplo, može ih se uzeti s kolica na hodniku bilo kada (najbolje se razgrabe odmah ujutro - one koje imaju gumbiće), i predvečer ih još bude. Ne bih nosila svoje ni da idem ponovno, jer em krvariš, em mlijeko curi... Po zimi su grijali jako, jako, tak da smo mi otvarale prozor da bi ušlo zraka.

Bebe su u njihovoj robici i treba ti tek robica kad ideš domeka za sebe i za bebu.

07 ožu 2010, 22:09

Tako je i meni bilo u Merkuru dva puta (prije 6 i prije 4 god), vjerujem da nije puno drugačije...sve je to isti sistem jer se ipak pokušavaju bebe i mame zaštititi od mogućih boleščina, a k tome ima puno rodilja i sigurno nastaje gužva za vrijeme posjeta...

08 ožu 2010, 12:46

ja bih i opet, unatoč tim nedostacima, na sv. duh :)
jako mi je važan bio porod bez dripa, bez epi., rađanje u polusjedećem položaju, i beba u zagrljaju odmah nakon poroda cca 2h :kiss

08 ožu 2010, 14:47

Eh, to mi se sviđa mama njonji... kad bi barem bilo sve tako i lako... :lol

08 ožu 2010, 15:16

pa evo mala statistika (iako to ne mora značiti puno ali ipak.. :) ):
od nas tri cimerice u sobi nijedna nije dobila ni epi ni drip (rodile smo isti dan, valjda nam se posrećila ekipa :D )

08 ožu 2010, 15:19

Ma ja se nadam da mi neće davati drip, jer sam imala svoje trudove i na prošla dva poroda i rodila bez toga... Za epi sam došla oba puta prekasno 8cm otvorena, tak da ni na to ne računam, samo se nadam ako je moguće da me neće rezati i da neću puknuti :dada

07 tra 2010, 23:14

Rodila na SD s epiduralnom, beba odmah na cicu, tata bio s nama cijelo vrijeme, babica i doktori i sestre na porodu - svi bili jako ok.
Epiduralnu nećete dobiti ako dođete roditi između 20h-8h, dakle po noći, jer nemaju dežurnog anesteziologa (tak kažu). Čula sam dosta priča o ženama koje su preko noći lagali da će netko doći, al to se nije dogodilo, rodile su normalno. Jedina bolnica gdje se epi može dobiti navodno uvijek je Vinogradska.
Nakon poroda sestre su dolazile svaki put kad bi zvala pomoć s dojenjem i bile su više manje ok, naravno, nekima bi spomenik dignula s koliko ljubavi rade svoj posao, a neke "odrade" a ne naprave ništa. Ginekološka vizita klasično štura i brzinska, pedijatrice ok. Posjeti svaki dan od 16-17h, bebe se pokazuju samo kroz staklo jer nitko ne smije na odjel babinjača iako sam i tu svašta vidjela (tate, mame i bake u sobi jer imaju "vezu").
Možete nositi svoje pelene i kremu i presvuć bebu jer ih oni presvlače samo 3 puta dnevno, bebe nose njihovu robicu do su tamo. Troje vas je u sobi, kupaonica odmah pored svake sobe, u hodniku imate ormar s čistim spavaćicama tako da se uvijek možete presvući u čisto.

08 tra 2010, 09:29

Potpisujem Vindaloo, rodile smo u par dana razmaka i srele se na odijelu babinjača, 98% sestara na odijelu i dječijem je super... Ovo za epiduralnu da se ne može dobiti po noći mislim da lažu, jer moraju imati dežurne anesteziologe u slučaju hitne sekcije...bila sam u predrađaoni kad su pred jutro imali takav slučaj... No, valjda se ipak štede jer svaka anestezija je rizik, nažalost ja sam glupača pa nisam ni treći put tražila epi... A kad sam pomislila da sam stvarno trebala bilo je kasno (znala sam to pa nisam ni tražila). U rađaonici svi dr-i i babice odlični, hrabre i točno daju upute što raditi i kako...stvarno su velika podrška. :dada
Zaboravih tata je bio s nama cijelo vrijeme, a kad je malena rođena odmah su mi je dali i tako smo se dva sata mazili svi troje, ljubakali, a ona je mirno cicala i zaspala za minutu :luv

08 tra 2010, 09:46

naravno da ima anesteziologa i nocu...ja sam u 9 navecer zavrsila na hitnom carskom, tako da je anesteziolog bio kraj mene citavo vrijeme
(svaka cast toj zeni, bila mi je ko mama u tim trenucima :klanja )
tako, da su to price da ih nema nocu, mora ih biti bas zbog hitnih slucajeva

09 tra 2010, 17:52

Pozdrav svima!!!!

Evo ja sam nova na forumu. Iako stalno čitam teme i postove sa foruma tek sam se danas odlučila i registrirati...napokon... :)
Baš me povela ova tema jer sam 15.03.,prije 25 dana rodila na Svetom Duhu. Imala sam školsku trudnoću, a porod iz snova. Bolovi kao malo jači menstrualni, u roku od dva sata sam rodila predivnu malu curicu. Kako sam prvorotkinja nije bilo za očekivati da ću imati tako brz i lagan porod.No nakon poroda je uslijedilo tek ono najgore.Babica me nije htjela recnuti pa sam sva popucala.Unutarnji šavovi, vanjski...katastrofa.Uslijedilo je jednosatno šivanje, anestezija kao da i nije djelovala.Molila sam i kumila da mi daju nešto jer su bolovi bili nesnosni, a moj prag tolerancije na bol je jako jako visok.To dokazuje i to da me porod nije bolio. Doktorica se derala na mene da se smirim, da nema tu šta boliti.Ma kakvi...Babici je bilo neizmjerno žao da me nije malo zarezala i priznala mi je da onda ne bi tako popucala, ali kako je beba bila mala mislila je da nema potrebe za rezanjem.Nema veze, oprostila sam joj :) Nakon što je završilo šivanje morala sam u hodniku čekati od 8-13 sati da se oslobodi mjesto u sobi.Bebu su mi tad već davno bili odnijeli jer mi je uslijed bolova skoro ispala iz ruku. Nije mi bio problem ni ležati na hodniku, ali ubijalo me neznanje di mi je dijete koje sam vidjela točno 15 minuta. Kad smo napokon došli u sobu, stigla je i bebica i nitko sretniji od mene. No tad je bebica počela biti gladna, a mama nema ni kapi mlijeka. Kolostrumu ni traga.no taj dan je bebica prespavala pa je bilo lako, ali sutradan je uslijedila kalvarija. Ja ju dojim, ona cica, mlijeka nigdje.Bradavice zakrvarile, boli...ali ja i dalje nastavljam u nadi da će nešto izaći i bebi biti dovoljno.al ona plače, urla.Tad dolazi sestra i zapovijedi mi da smirim dijete.ja kažem da nemam mlijeka i da mi je dijete gladno, nek ju odnese na nadohranu.Tad sam čula bukvicu kakva mi u tom momentu stvarno nije trebala. Ja sam majka, ja sam ju 9 mj nosila i moram ju znati smiriti i nahraniti.Da, tako je!Sve ja to moram i ne bi mi bio problem da ju imam s čim nahraniti. Tako sam još 4 puta kroz noć zvala sestu i molila da ju daju na nadohranu.Nitko nije došao do mene, dok nisam već počela vikati od muke.Čak su i moje cimerice odlazile na hodnik moliti da netko odnese dijete na hranjene. Napokon se smilovala jedna sestra i odnijela dijete.Ja sam morala potpisati da ide na nadohranu na moj zahtjev. Kad se vratila bila je drugo dijete. Mirna, spavala je ma baš ko prva bebica. I tako sam svaki dan po nekoliko puta morala zvati, dozivati, moliti i potpisivati da mi dijete daju na nadohranu. U međuvremenu sam ja stiskala, masirala, jaukala od bolova nebi li samo kap mlijeka izašala, al ništa.Najgore je to što mi nitko nije vjerovao da nemam mlijeka dok me jedna sestra nije luđački stisnula i u čudu zaključila da ja stvarno nemam mlijeka. Ma da.... :conf Evo i sad, 25 dana nakon poroda ja u čitavom danu imam 30 ml mlijeka što je dovoljno za pola jednog obroka. Ali nisam odustala od dojenja i svakog se dana nadam da će mlijeko krenuti i da mojoj bebici više neće biti potrebna nadohrana.Sve u svemu, meni je iskustvo sa Svetog Duha jako trumatično i nikakav problem nije bio porod već ta tri dana u bolnici. Kad smo puštene doma nitko nije bio sretniji od mene. Što se tiče sobe stvarno smještaj nije loš. Nas smo bile tri u sobi, imale svoju kupaonu i nema se šta za požaliti. Ali osoblje, sestre, ma katastrofa! okreću očima kad nešto pitaš, daju do znanja da im očito idemo na živce...ma strašno! Na Sveti Duh sam otišla roditi na temelju preporuka, a tamo spadam i po mjestu stanovanja, ali definitivno slijedeći put tamo ne idem roditi! Rooming in je super stvar za majke koje mogu dojiti ili su drugorotke pa im je to prava uživancija.A za mene je bilo mučenje!

09 tra 2010, 18:57

Pa nakon ovog posta moram dodati da SD zaista ima gestapo stav prema dojenju koji je puno majki koštao živaca. Ok ako si sretnica koja odmah ima mlijeko pa se ti i sestre mučite kako da bebica pravilno ulovi, ali ako nemaš mlijeka, što je medicinski legitimno (ono se zna pojaviti i po tri dana nakon poroda), zašto muče i mame i bebe? Tužno je to što strah da je dijete gladno sigurno itekako zakoči laktaciju, a to tek nema nikakvog smisla.

09 tra 2010, 20:35

Novamamma jako mi je žao što imaš tako loše iskustvo, i da doista su se ponjele prema tebi kao gestapovci. Valjda misle da će na taj način natjerati mame da doje, što je čista glupost. Umjesto suradnje i pomoći dobiješ bukvicu. Moje iskustvo je bolno, tj. krvavo, ali samo se jedna sestra pokazala kao totalna kra..., a jedna je bila isto malo čudnovata, ostale su bile stvarno o.k. Tako da ne znam kud si baš naišla na sve "zločeste". No, sad si doma, opusti se i radi kako misliš da je najbolje za bebu i tebe. Možda smo se i srele na SD-u, ja sam rodila 14.3.

09 tra 2010, 21:17

Novamama zao mi je sto si prosla takvo iskustvo, slazem se da na SD nisu olicenje ljubaznosti, al su strucni, no glede dojenja im fali malo znanja i nacina kako ga prenjeti na friske mame.
Jedino i samo dr. Stanojevic kaze i zna reci nesto pametno i konkretno vezano uz dojenje (isprike ako postoje i drugi izuzeci, ja ih nisam susrela), ostalo vise manje nula.
No, prve dane u bolnici nije nuzno da curi iz dojki, da se ista da istisnuti. Ako se pravilno stavi beba na dojku, a TO je nesto sto bi svakoj friskoj mami sestre trebale pokazati, beba ce znati povuci i nece raskrvariti bradavicu. Tu je prva i osnovna greska, taj polozaj, a dr. Stanojevic je taj prvi korak opisao ovako "Kad primi bradavicu, bebin nosic nabijte u dojku, to je bebi prirodno, nece se ugusiti, a otvoriti ce usta i pravilno primiti bradavicu". I stvarno funkcionira. Ja bi tu recenicu stavila u sve prirucnike o dojenju.
Pusa, cestitke na bebicama i samo hrabro dalje :mah

10 tra 2010, 10:09

Sanika meni je curkom krv curila iz bradavica, a došla sam doma sa živim ranama, jedna bradavica mi je zarasla tek prije dva ili tri dana, a sutra će bebi biti četiri tjedna da se rodila... i još se trudim s dojenjem, ali beba u 15 dana nije bila dobila ni grama (nije vratila ni porođajnu težinu, već je stalno bila na onoj s kojom je izašla iz rodilišta) pa nam je pedijatar preporučio dohranu nakon podoja. I sad je počela dobivati hB.

10 tra 2010, 11:08

zmajic je napisao/la:Sanika meni je curkom krv curila iz bradavica, a došla sam doma sa živim ranama, jedna bradavica mi je zarasla tek prije dva ili tri dana, a sutra će bebi biti četiri tjedna da se rodila... i još se trudim s dojenjem, ali beba u 15 dana nije bila dobila ni grama (nije vratila ni porođajnu težinu, već je stalno bila na onoj s kojom je izašla iz rodilišta) pa nam je pedijatar preporučio dohranu nakon podoja. I sad je počela dobivati hB.

Vjerojatno krivi polozaj na dojci u pocetku, sad se nadam da vise nije. Isti problem uz mastitise s temperaturom imala sam sa Paulom, na kraju smo dojile dvije i pol godine. Nemoj se predati, izdajaj u prazno, tek toliko da cica "radi", nakon hranjenja cicom radi kompresije, svakako prvo podoj pa dohrana, i malo po malo mlijeka bude sve vise. Svakako daj istu cicu unutar 2 do 3 sata jer beba sigurno ne pojede ono masno mlijeko pa zato stoji s tezinom. Tu sam ja radila gresku s P., precesto sam mijenjala cice.
Znaci, ista cica unutar 2-3 sata, pa na kraju podoja kompresije, dojenje na zahtjev, odmaraj, puuuuno tekucine, opusti se i sve bude :5
Ako ne mozes nista izdojiti, apsolutno NORMALNO. Ja i sad nakon godine dojenja, s punim cicama, jedva nesto izdojim, a malac fino papa. Znaci mlijeka ima.

Mi smo s cca Paulinih mjesec dana uveli dohranu nakon sto 2 tjedna nikakvih kombinacija s dojenjem nije dobila ni grama. Sada znam zasto....no na greskama se uci. S njena cca 4 mjeseca opet je samo dojila :mah

Pitaj sta god treba na dojenju, cure su uvijek spremne pomoci. Drzi se :kiss

10 tra 2010, 11:14

Sanika hvala ti na pomoći i podršci, inače čim je cica malo praznija bez obzira na kompresije ( a vjeruj mi stišćem baš zbog tog masnog mljeka) mala se počne buniti i natezati cicu, pa puštati pa hvatati...tako mi je bude žao... Oko izdajanja nisam baš nešto jer kad stišćem ručno malo ide, a ježim se od pomisli na izdajalicu jer mi je to stvarno bolno, imam ful osjetljive bradavice i kožu...katastrofa, zato sam i imala krvave ragade koje su se svaki put otvarale nakon podoja...

28 tra 2010, 22:27

Kakvo je sad stanje na Sv Duhu? Jel primaju one iz drugog kvarta, npr. Maksimira? I jel se samo dođe u trudnicku ambulantu ili se kao i prije narucuje. Pitam za rodjakinju ;) :mah

29 tra 2010, 10:22

Ja sam iz Maksimira i prije pola godine sam rodila na SD :)
Došla sam sa trudovima na 5 min i nitko me ništa nije pitao :mah

06 svi 2010, 18:54

Cure koje ste nedavno rodile na SD: Je li ona vizita na babinjačama još uvijek ista ko prije, ono da skidaš gaće a ovi defiliraju i gledaju?

06 svi 2010, 18:57

ne. doduše, žene koje su imale epizotomiju su jednom u moja 3 dana gore skidale gaće, ja ih nisam skidala :mrgreen
vizita je:kako ste, pišali, imali stolicu? boli vas?doviđenja.
Odgovori