Sada je: 24 srp 2026, 23:34.

Prezaigranost - molim iskustva!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Prezaigranost - molim iskustva!

PostPostao/la wiksy » 02 ožu 2009, 16:44

Drage mame,

imam divnog sinčića od skoro 6 mjeseci koji bi se mogao igrati 0-24. Bez da jede, spava... Tj. bar se tako čini.
I dok je zaigranost jako lijepa inače, stalno se smije i stalno je spremam nešto izvoditi - dok se treba hraniti to postaje noćna mora. Istog trenutka kad ga se stavi u krilo ili u hranilicu počinje durenje. Usta se čvrsto zatvore, počinje se izvijati, okretati glavu, ritati, dizati... Ljuti se, plače, stenje, i napinje. Ponekad upali pjesma, ponekad neka igračka, ponekad tv... Ponekad ne treba ništa (sve rijeđe), ali ponekad ništa ne pali. Ponekad njemu suze cure od jada i muke, a ja ga hranim.

Nije on bio oduvijek takav, eto, počelo je nekako kako je navršio 5 mjeseci.

Znam da treba ostati miran, i da je to najbolje rješenje, ali npr. danas, dok me ozbiljno lupa pms - on me izluđivao do te mjere da sam zamišljala kako vrištim i na taj način se smirivala. Mislim, mali je doslovce gutao hranu i cendrao. Čim smo bili gotovi s klopom, podigla sam ga, on se podrignuo i nasmijao... :bonk

I još bi to sve bilo nekako podnošjivo, tješim se da je sve to samo faza, da nema tog slabog refluksa. Što znači da bi on trebao jesti u miru ili počinje bljuckanje. (da, idemo i kod doktora ovaj tjedan na pregled da nije slučajno ipak nešto s trubućićem)

Nego, sve mame koje ste imale ili imate takav problem - molim pomoć. Napišite koji su trikovi najbolje palili. Ili još bolje, utješite me spoznajom kad mogu očekivati da će to proći. Ili kako mogu spriječiti da se takva situacija dogodi.
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Prezaigranost - molim iskustva!

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 ožu 2009, 18:49

wiksy je napisao/la:Ljuti se, plače, stenje, i napinje.

Ponekad njemu suze cure od jada i muke, a ja ga hranim.

Nije on bio oduvijek takav, eto, počelo je nekako kako je navršio 5 mjeseci.

On ima 6 meseci, a poceo je sa 5 meseci da negoduje pri hranjenju. Kad ste poceli sa dohranom, ako je pre 5 meseca super jeo u stolici, a da se ne izvija? Ja mislim da od njega previse ocekujes. Na pocetku sam svoje hranila poluzavaljene u sedeljki koja bebu drzi u lezecem polozaju/polusedecem na nekih 45 stepeni zakoshenosti.

Moji su sa 6 meseci jeli 2 kasikice, ponekad 3 i to su lizuckali, probali prstom... i postepeno povecavali kolicinu. Kad zatvore usta, to je bio znak da ne treba ni jedna kasika dalje.

Kako sigurno sedi, mozda mu je neudobno (ja nikad nisam ostavljala moje da sede duze ili negoduju, a niposto ih nisam hranila dok im suze cure i iskreno da ti kazem taj deo tvog posta me prilicno potresao. Mozda nije tako dramaticno kako si napisala.

Kakvo vristanje u sebi, kakve gluposti. Daj i sebi i njemu malo slobode i flexibilnosti.

Koliko ima obroka? Sta mu dajes za jelo? Je li na siki ili na adaptiranom? Koje kolicine ocekujes da ce pojesti?

Ako nam das vise detalja mozda cemo moci da ti lakse pomognemo savetima.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la wiksy » 02 ožu 2009, 19:03

u stolici sjedi na 45 stupnjeva, u polusjedećem položaju. al je negodovao i prije u bounceru/viperu/ležaljki.
al nije stvar samo u kašicama, isto je i s mlijekom (aptami comfort 1). jede 5 obroka, 1 je kašica (točnije, rižine pahuljice). ima 8 kila i 75 cm i očekujem da bi mogao pojesti 200 ml za svaki obrok mlijeka plus 100-120 ml kašice.

a za vrištanje u sebi... ma to ja onako poetski... od nemoći :)
vidiš, ovo sa suzama i mene potrese, al je postao takav u nekom trenutku. jaaako rijetko zaplače, čak se rijetko i naduri, al kad je ljut onda obavezno idu i suze. maza, što ćeš.

ono šo sam zaboravila napisati da obožava piti vodu... ako to išta ikome bude značilo.
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 ožu 2009, 19:11

Nisam strucnjak za adaptirano, ali pokusaj da mu bocicu dajes drzeci ga u narucju, a da ima samo jedan obrok u stolici ili tom bouncer-u, mozda ce mu biti zanimljivije. Koliko shvatam, on ne zeli da se odvoji od tebe, a za njegov uzrast meni je to sasvim u redu.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Ina66 » 02 ožu 2009, 19:21

jede 5 obroka, 1 je kašica (točnije, rižine pahuljice). ima 8 kila i 75 cm i očekujem da bi mogao pojesti 200 ml za svaki obrok mlijeka plus 100-120 ml kašice.

ovo je, čini mi se, količinski previše za dijete koje još nema 6 mjeseci
stefanova mama ti je dobro savjetovala za hranjenje
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la wiksy » 02 ožu 2009, 19:24

Stefanova_mama je napisao/la:Nisam strucnjak za adaptirano, ali pokusaj da mu bocicu dajes drzeci ga u narucju, a da ima samo jedan obrok u stolici ili tom bouncer-u, mozda ce mu biti zanimljivije. Koliko shvatam, on ne zeli da se odvoji od tebe, a za njegov uzrast meni je to sasvim u redu.

mlijeko jede u naručju. tako je i počeo igrati se dok jede. zatvarati usta i tražiti da se s njim igra.
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la wiksy » 02 ožu 2009, 19:25

Ina66 je napisao/la:
jede 5 obroka, 1 je kašica (točnije, rižine pahuljice). ima 8 kila i 75 cm i očekujem da bi mogao pojesti 200 ml za svaki obrok mlijeka plus 100-120 ml kašice.

ovo je, čini mi se, količinski previše za dijete koje još nema 6 mjeseci
stefanova mama ti je dobro savjetovala za hranjenje

prema pedijatru nije. zbog kilaže i visine. al ja uglavnom ne tražim da pojede sve. uglavnom pojede između 150-180 ml
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 03 ožu 2009, 05:36

Mozda je to sto jede njemu dovoljno? I pocinje da se igra onda kada vise nije gladan. Mozda mu raste neki zubic (moji su redovno odbijali jelo za vreme rasta ili kad probija, doduse samo cvrstu hranu)?

Pominjes i reflux, sta doktori kazu po tom pitanju? Jer mozda mu se vraca kiselina pa onda nece vise? Kako stojite sa bljuckanjem?

Po merama on nije mrsav. Ako lepo spava, lepo napreduje i veseo je, jede iole pristojno (dakle ne idealne zeljene kolicine, ali redovno te "njegove" kolicine) cini mi se da ste ok i da samo treba da se opustis.

On sad postaje vise svestan sveta oko sebe i to mu ometa koncentraciju kod hranjenja, ali je prirodno i normalno. Sto se kaze faza. :)
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la wiksy » 03 ožu 2009, 10:16

Stefanova mama, sve to stoji. Al problem je što on počne čim skuži da je vrijeme za klopu...
Refluks nije toliko jak, al što se zubi tiče... Ne znam, izlaze, ima on dosta sline, al ne smeta ga uvijek.

Znam da on sad sve kuži i da mu je stalno zabavno (osim kad treba jesti :lol ), zato i pitam mame ako su imale iskustva da podijele neka rješenja sa mnom koja polako ostajem bez ideja.
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Narcisa » 03 ožu 2009, 13:08

Moj savjet je, NE FORSIRATI. Mislim da je i prerano počeo s dohranom, s hranilicom,..., ali to je tvoja odluka, nema veze. Samo za usporedbu, moj maleni ima 20,5 mjeseci, u hranilici dan danas ne jede na miru, uglavnom jede dok stoji, ili sjedi na pravom stolcu, ili na krevetu,... Ne smatram da je način na koji jede moj maleni ok, ali ne dramim oko toga, naravno bila bih zadovoljnija i bilo bi jednostavnije da sjedi na miru i jede, ali ne forsiram, kad bude bude.
Što se tiče količine, moj maleni i danas (s 20,5 mjeseci) pojede najviše 200 ml mlijeka i to je plafon. Od toga je sit po 2-3 sata. Dobro, količine jako variraju od djeteta do djeteta.
Uglavnom, mislim da nije dobro da dijete plače dok jede, hranjenje mora biti svojevrsna ugoda, a ne nezadovoljstvo, strah, prisila, ili bilo što takvo,...
Usporiti, pratiti potrebe, pratiti želje djeteta,...
Narcisa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la wiksy » 04 ožu 2009, 13:02

ajoj... ma tko forsira? s dohranom i hranilicom smo počeli jedino zbog refluksa. što više bljucka, više mu je muka, manje je na trbuhu, nezadovoljan je.... jesti mora na miru jer onda opet imamo isti problem. da nema tog bljuckanja ne bi bilo nikakvih problema.

u međuvremenu sam razgovarala s pedijatrom i dao mi je jednostavan savjet: maženje prije klopanja.
naime, od refluksa i sline vjerojatno ima nešto kao malu žgaravicu pa se treba smiriti koliko god je to moguće prije jela. (njemu je do sada bila fora da traži nešto drugo uz klopu tako da se koncentrira na nešto osim te male žgaravice.) i onda samo polako. upalilo je iz prve! iako je ped. rekao da će trebati tjedni da on polako zaboravi na taj osjećaj žgaravice. naime, ta žgaravica ne mora biti uvijek, al mališa je se sjeća pa misli da će biti svaki put kad papa... bucek mali.
uglavnom, da izbjegavam igranje i previše smijanja, naročito u pauzama klopanja. da radim upravo suprotno od onog što mali traži. (prva reakcija je bila ????)
jest da za to treba priprema od kojih pola sata ranije, al bože moj, pali!

hvala svima na odgovorima :)
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.