Sada je: 28 srp 2026, 23:56.

Treći obrok za alergične na kravlje mlijeko

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Treći obrok za alergične na kravlje mlijeko

PostPostao/la skorpionka » 07 tra 2011, 22:45

U pripremama sam misaonim i inim za uvođenje trećeg obroka, tj. večere. Nije mi još priša, ali volila bi čuti više savjeta.
Maleni ima 9 mjeseci, jako lijepo je prihvatio dohranu, imamo dva obroka dohrane. Kako je kod njega bio prisutan osip na moje konzumiranje mlijeka (srećom ne i fermentiranih proizvoda) moram smisliti što ćemo s večerom. Kako maleni doji, možda bi bilo najjednostavnije da mu dam neku kašicu žitnu na izdojenom mlijeku. Međutim, meni se u svoj sili obaveza s njih troje ovaj put ne da nikako stavljati izdajalicu u pogon, pogotovo što je u ovom dojenju nisam morala koristiti. Sojino adaptirano (Pregomin i slično) ne bi davala zbog nekih svojih brija o fitoestrogenima, pogotovo muškom djetetu. Ostaje mi zobeno, e sad nisam čula za adaptirani pripravak zobenog a zobena koja mogu kupiti su dorađivanog okusa dodavanjem kuhinjske soli i to me pomalo odbija od toga.

Znam da su velike šanse da se u drugoj godini života ova preosjetljivost izgubi, ali ja sam zadnjih par dana vratila mlijeko u svoju prehranu, čisto da vidim reakciju i javio se lagani osip, ne tako jako kao kad je bio jednomjesečna beba, ali se ipak vratio. Znači, ne bi išla s kašicama baziranima na adaptiranom kravljem.

Zanimaju mu vaši savjeti, iskustva i ideje za večernji obrok dohrane a da nije izdojeno mlijeko, da ne sadrži adaptirano kravlje, a ne bi niti sojino adaptirano :ajme aaaaaaaaaaaaaaaa
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

Re: Treći obrok za alergične na kravlje mlijeko

PostPostao/la tanjabb » 07 tra 2011, 23:42

Ja sam (i jos uvijek tako) veceru najcesce kuhala na vodi (palentu, pa i griz, ubacim unutra i par grozdjica ili narezanu 1 suhu marelicu, zobene pahuljice npr.), i onda u to ubacim neko ribano voce ili par zlica jogurta da bude kremastije. Znam uzeti i baby muesli od Holle i samo ga umjesam u Hippov crveni sok, odlicno za zeljezo a voli taj mix za veceru (hladno pojede, ne podgrijavam). Sada kako je veci znam sve zitarice kuhati i na zobenom mlijeku, kupujem ga u bio&bio, pa dodam malo rizinog slada za ukus.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Helena71 » 08 tra 2011, 00:11

Meni je zgodna kasica bila skuhati jabuku naribanu na listice vrlo kratko u uskom loncicu u vrlo malo vode pa ubaciti unutra zobene pahuljice, pustiti da nabubre pa prozujati stapnim mikserom. Fino je i meni, slatkasto-kiselkasto :)
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 08 tra 2011, 06:35

i ja bih išla na varijantu kašice na vodi, kasnije s jogurtom ili svježim sirom. otprilike smo se i mi tako hranili
budući da dojiš, zadnji obrok uvijek može biti dojenje, nakon večere
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mrcinela » 08 tra 2011, 08:14

a jel može kozje? znam da u bio&bio ima kozje adaptirano.
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 08 tra 2011, 08:40

Ina66 je napisao/la:i ja bih išla na varijantu kašice na vodi, kasnije s jogurtom ili svježim sirom. otprilike smo se i mi tako hranili
budući da dojiš, zadnji obrok uvijek može biti dojenje, nakon večere

Koji crni zadnji obrok, nema zadnjeg kad se dojenje proteže od večere do jutra :lol

Jogurt i sir moram vidjeti hoće li uopće moći, kod mene mu smeta samo mlijeko, jogurt i sirevi ne, al tko zna hoće li ih sam moči :dunno

Tanja, sad si me sjetila baby muesli od Hollea, e u tome se E. gušila, obožavala je to.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 08 tra 2011, 08:42

Ja sam se s prvo dvoje izdajala ujutro u vrijeme prvog obroka dohrane pa bi navečer dala mliječno-žitnu kašicu na tom izdojenom mlijeku. Al sad mi se stvarno ne da izdajati, zbilja :ajme
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 08 tra 2011, 08:45

U kojoj dobi se uopže preporuča uvođenje npr zobenog mlijeka?
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la thalia » 08 tra 2011, 09:01

skorpionka je napisao/la:U kojoj dobi se uopže preporuča uvođenje npr zobenog mlijeka?

e, to sam ti ja htjela predložiti.
zobeno/rižino.
rižino sigurno možeš odmah, a zobeno zasigurno nakon 8. mjeseca i uvođenja glutena.
ne znam zašto inače ne bi išlo :dunno

meni spužvek neće fermentirane :/, tako da je sreća što nije alergičan na mlijeko jer ja ne znam šta bi mu davala :ajme
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la skorpionka » 08 tra 2011, 09:16

Thal, kako sad i sama pijem zobena zbog njegove reakcije na kravlje u mojoj prehrani, vidila sam da im je dodana sol, nekako nisam sklona uvoditi namirnicu u koju je dodavana sol djetetu prije godine dana :dunno A i pitam se ima li uopće slućbeni stav o tome kad uvoditi zobeno :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la boysmama » 08 tra 2011, 09:47

skorpi, moj roko se isto tako (al' baš identično) ponašao sa mjesec dana, isto bi dobio osip po čitavom tijelu kad bih ja popila malo kravljeg mlijeka...

i ja sam kompletno bila izbacila sve mliječne proizvode do njegovog 6. mjeseca, pila sam sojina/zobena/rižina mlijeka i one gnjusne sojine jogurte, onda sam lagano počela konzumirati obične jogurte, pa sir i na kraju i ostale mliječne prerađevine, mlijeko sam uz dojenje počela piti tek sa njegovih 10. mjeseci, kad sam ujedno u dohranu uvela i jogurt

nama je bila dijagnoza neurodermitis ili AD... u periodu od početka dohrane do početka davanja jogurta nisam mu ništa mliječno ili nadomjesno davala, trudila sam se potrebnu količinu kalcija nadomjestiti preko žitarica i naravno, dojenjem... dojili smo se svaki put nakon obroka, koji bi trebao biti mliječni, ali je bio sa žitaricama na vodi, kako su ti cure već i predložile... ja sam sigurna da je on u tom periodu dobivao dovoljno majčinog mlijeka i bez biljnih surogata za mlijeko jer je jako volio cc...

otkako sam sa 10 mjeseci uvela jogurt, fino ga je prihvatio i nikakvih nuspojava nismo imali po koži pa sam nastavila sa sirem, vrhnjem itd... kravlje mlijeko nije pio sve do nedavno, kad sam mu htjela-ne htjela počela davati po male količine zbog poteškoća oko prehrane u vrtiću (to je već druga priča, ovo mi se činilo kao manje zlo)... i sad sa godinu i pol, on normalno reagira na sve mliječne proizvode, uključujući i odnedavno to nesretno kravlje mlijeko :klanja

sad mu se koji put zna malo osuti koža lica, ali kao reakcija najčešće na konzervanse ili aditive, koje je nažalost, počeo konzumirati prije mjesec dana, kad je počeo papati u vrtiću... ali ništa drastično što dobra kremica ne može rješiti u dva dana...
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Lena » 08 tra 2011, 09:55

ja sam davala rižino i zobeno. zobeno mi je bolje jer je gušće od rižinog.
soli u zobenom su kalijeve soli, sastavni dio zobi.

thalia je napisao/la:rižino sigurno možeš odmah, a zobeno zasigurno nakon 8. mjeseca i uvođenja glutena.

zobeno ide u prehranu kod oboljelih od celijakije, tako da nema veze s glutenima. i nisam nigdje naišla na podatak o ograničavanju u dohrani, tj. može čim se počne uvoditi dohrana.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 08 tra 2011, 10:01

Lena je napisao/la:ja sam davala rižino i zobeno. zobeno mi je bolje jer je gušće od rižinog.
soli u zobenom su kalijeve soli, sastavni dio zobi.

thalia je napisao/la:rižino sigurno možeš odmah, a zobeno zasigurno nakon 8. mjeseca i uvođenja glutena.

zobeno ide u prehranu kod oboljelih od celijakije, tako da nema veze s glutenima. i nisam nigdje naišla na podatak o ograničavanju u dohrani, tj. može čim se počne uvoditi dohrana.

Lena, na onima koje ja trenutno pijem je deklarirano da je dodana morska sol :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la thalia » 08 tra 2011, 10:32

mislim da je to jako mala količina soli i da ne trebaš brinuti oko toga.
hoćeš mu davati kruh kasnije?
u kruhu sigurno ima više soli nego u tome što ćeš dati u kašici :dada
a isto toliko i u pašti (tjestenini), čini mi se.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la skorpionka » 08 tra 2011, 10:45

Ma da, al kruh i paštu ću davati kasnije a zobeno sam mislila prije toga :lol
Kompliciram, jelda :lol
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Lena » 08 tra 2011, 12:36

probaj pogledati po dućanima zdrave hrane, možda oni imaju ove bez dodataka. zobeno je dosta slatkastog okusa samo po sebi pa valjda zato dodaju sol. :dunno

EDIT: sad sam pregledala napitke. u sve i jedan ide morska sol. rižino, zobeno, kamutovo, heljdino, you name it. :ajme

Ajmo onda ovako: mojoj ništa nije bilo što je uzimala zobeno i rižino. :lol
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 08 tra 2011, 13:01

a čuj, možeš i sama radit zobeno :lol
thalia
Von Trapp

PostPostao/la boysmama » 08 tra 2011, 14:13

a možeš ga fino nastavit dojit, kao i do sad... bez straha od nikakvih kemija ;)
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la skorpionka » 08 tra 2011, 14:13

thalia :lol da i psa nabavim da mi nije dosadno :lol
Zadnja izmjena: skorpionka; 08 tra 2011, 15:55; ukupno mijenjano 1 put/a.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la teutonija » 08 tra 2011, 14:56

A da uzmeš Alfare ?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži