Naime, unazad otprilike 2 tjedna počele su mi se u grudima pojavljivati bolne kvrge. Iako se naš ritam hranjenja nije mijenjao događalo se da NAKON što mališa pocicka u cici ostane jedna gruda. Zašto se ona stvorila i kako nije otišla dok je on cicao :conf
Ja sam onda te grude ( a bilo je to 4 puta u dva tjedna, otprilike svakih nekoliko dana bi se jedna pojavila) ručno razbijala i izdajala- što je bilo VRLO bolno, baš mrcvarenje i čak nije puno mlijeka ni izlazilo van.
Isprva sam to povezivala s menstruacijom koju sam tada imala, ali kako se to nastavilo i nakon menstruacije, a ja stvarno nisam imala pojma zašto se to događa, otišla sam na UZV dojki i pregled kod endokrinologa. UZV je pokazao da je s grudima sve u redu, i cijeli taj pregled se može svesti na ovo: više poticaj za stvaranje miljeka nije tako jak (čitaj mališa slabije vuče) pa hipofiza ne proizvodi hormona kao ranije, pa se produkcija mlijeka smanjuje. Iz tog razloga milijčne žlijezde u grudima rade nejednako ( to se vidjelo i na uzv)- odnosno ne rade sve istovremeno nego neke rade sada, neke će raditi za 2 sata, a neke bi proizvodile mlijeko ali eto tih hormona nema koliko ih je nekad bilo pa rade "u prazno". I zbog tog nejednakog rada se na pojedinim dijelovima stvore grude.
Činjenica jest da on nekako slabije vuče, odnosno drugačije, i da su mi u zadnje vrijeme bradavice jako bolne i izranjavane.
Isto tako mi je rečeno da ne izdajam te grude i ne mrcvarim grudi jer time samo pogoršavam situaciju ( to sam i sama vidjela jer bi ih ja doslovce izmasakrirala bojeći se mastitisa, jako malo mlijeka bi izašlo van a onda bi me slijedećih nekoliko dana to područje jako bolilo).
Također mi je sugerirano da razmislim o polaganom smanjivanju, i u nekoliko slijedećih mjeseci prestanku dojenja, jer eto, fizičke naznake za to postoje.
i ajde, sve navedeno mi je imalo kakvog takvog smisla - grude se više nisu pojavile a ja i mališanović ćemo se dogovoriti kako ćemo , koliko i do kada dojiti.
Ali, već slijedeće jutro nakon pregleda nakan podoja na lijevoj dojci počela sam u noj osjećati JAKU PULSIRAJUĆU bol. Toliko jaku da sam zvala hitnu
Bol dolazi nekako iz središta dojke prema bradavici. U čestim, relativno pravilnim razmacima, pojačava se, klimaks i onda slabi ( nešto slično trudu).
Rečeno mi je da je vjerojatno negdje podražen živac, da stavim hladni oblog i lagano si izmasiram ako mi paše , što sam i učinila. Ali, to se sada ponavlja nakon svakog podoja na lijevoj cici
Ima li itko ideje o čemu se radi jer od jučer ujutro nakon svakog podoja na lijevoj cici imam nekih sat vremena užasnih bolova, stavljanje obloga i masiranje :conf A grudi nisu upaljene ???
Naravno, sad je vikend, i moje ginice nema, ne mogu dobiti ni ovu liječnicu kod koje sam bila prije par dana, ne pomažu oblozi od listova zelja, ne znam što da radim više stvarno mi je dosta tih komplikacija
Inače, moj mali ima 9 i pol mjeseci, dojimo ujutro prije doručka, između doručka i ručka , između ručka i večere, prije spavanja i po noći kad se probudi.
Ja sam mislila uskoro polako izbacivati dva dnevna dojenja (nakon doručka i nakon ručka) da ga pripremim za moj povratak na posao. Ostalo nisam mislila tako skoro , htjela bih dugo dojiti, ali moram priznati da me ovo malo obeshrabruje pogotovo zato jer ne znam zašto se to javlja i kako da si pomognem.
Hvala unaprijed.

). Ja sam znala namazati malo Melema. Inaće ova doktorica kod koje sam bila prekjučer mi je baš izričito rekla da nemam nikakvih gljivica i tsl jer sam ju ja to baš pitala obzirom da sam po prvi put na bradavicama vidjela te mliječne ćepiće.